Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο καιρού – Πού θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Πέμπτη
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή το απόγευμα
Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10/6) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Συγκεκριμένα:
1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.
- Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
- Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
- Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
- Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
- Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
- Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Δείτε τον χάρτη του meteo:
Εντυπωσιακά πλάνα από θερμική κάμερα
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που καταγράφει το drone με θερμική κάμερα της ΕΡΤ εν μέσω καύσωνα.
Στο βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτονται οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των περιοχών με βλάστηση και των περιοχών με τσιμέντο και άσφαλτο. Οι χώροι με δέντρα και πάρκα είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτίρια, είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Παρασκευή και Σάββατο
2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
- Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
- Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου
- Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
Κινδυνεύουμε όλοι από τη θερμική εξάντληση
Για το επικίνδυνο κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση στους εξωτερικούς χώρους, μίλησαν στο Mega οι ιατροί κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πρέπει να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και ειδικά την περίοδο του καύσωνα, από την άποψη ότι έχουμε όλοι κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, θερμικού σοκ, που μπορεί να περιλαμβάνει αστάθεια βάδισης, αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, ελαττωμένη συνείδηση. Εξαρτάται από τον οργανισμό και άλλες καταστάσεις πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος, γι’ αυτό συστήνουμε να έχετε πάντα νερό μαζί σας και να μένετε ενυδατωμένοι… Στις αστικές περιοχές έχουμε τον συνδυασμό καύσωνα και αφρικάνικης σκόνης δηλαδή μία ατμόσφαιρα με αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία»
Ο κ. Βασιλακόπουλος με τη σειρά του μίλησε για τις στιγμές που βρισκόμαστε στην παραλία.
«Αν είμαι στη θάλασσα και είμαι μέσα στο νερό ή φοράω καπέλο και είμαι στο νερό, δροσίζομαι και δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επαφή με το νερό προφανώς και δεν μας προκαλεί θερμική καταπόνηση. Δεν πιάνει το νερό πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μας δροσίζει αλλά μόνο όσο είμαστε μέσα. Μεγάλη προσοχή, δεν βάζουμε το κεφάλι μας στην θάλασσα, πρέπει να φοράμε καπέλο και αμέσως μόλις βγούμε να φύγουμε και να πάμε σπίτι μας, δεν θα κάτσουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Δεν είναι κατόρθωμα το να πάω στις 12 η ώρα στη θάλασσα και να παίξω ρακέτες ή να κάνω ηλιοθεραπεία. Και για τις νεανικές ηλικίες ισχύει αυτό», τόνισε.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις