Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πύλος: Κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό στον ένα χρόνο από το ναυάγιο - «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι»

Πύλος: Κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό στον ένα χρόνο από το ναυάγιο – «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι»

Ένας χρόνος κλείνει από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με διαδηλώσεις να οργανώνονται στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο Πακιστάν και σε πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο, ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της Μεσογείου με πάνω από 600 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Αντιρατσιστικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 7μμ στα Προπύλαια και σε επτά ακόμα πόλεις της Ελλάδας, ζητώντας να «τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ρατσιστικό έγκλημα της Ευρώπης φρούριο».

Σε Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Βερολίνο και Ρώμη διαδηλωτές θα ζητήσουν επίσης να αποδοθούν ευθύνες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές

Διαδηλώσεις θα γίνουν επίσης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έξω από ελληνικά προξενεία και πρεσβείες σε μία περίοδο που οι ξενοφοβικές πολιτικές είναι σε έξαρση μετά και την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Σε Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Βερολίνο και Ρώμη διαδηλωτές θα ζητήσουν επίσης να αποδοθούν ευθύνες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές που ενώ είχαν εντοπίσει το υπερφορτωμένο σαπιοκάραβο δεν προχώρησαν σε διάσωση παρά το άφησαν να βυθιστεί παίρνοντας μαζί του 600 ανθρώπους στον πάτο της θάλασσας.

Αφίσα που καλεί στη διαδήλωση στις 14/6 στο Παρίσι: «Καταζητείται ο Φαμπρίς Λεζερί»

Εκδήλωση μνήμης από οικογένειες θυμάτων στο Πακιστάν

Εκδήλωση μνήμης από 300 οικογένειες θυμάτων θα πραγματοποιηθεί και στην πόλη Λαλαμούσα του Πακιστάν με τους συγγενείς να καταγγέλλουν ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των δικών τους.

Οι ίδιοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να τους δοθεί βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να συμμετέχουν και να λάβουν γνώση για τις έρευνες των αρχών.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

«Στεκόμαστε δίπλα στις 600 οικογένειες Πακιστανών, Αιγυπτίων, Συρίων και Παλαιστινίων που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων που επέβαιναν στο πλοίο Adriana που χάθηκε στον βυθό της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ και συνεχίζει:

«Οι επιζώντες του ναυαγίου αναφέρουν ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε αφού ανατράπηκε μετά το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που αναγκάστηκε να ρυμουλκηθεί πίσω στην Ιταλία.

Στεκόμαστε δίπλα τους για δικαιοσύνη! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο FRONTEX έχουν ενορχηστρώσει αυτό το ρατσιστικό έγκλημα στα σύνορα Ευρώπης-Φρουρίου. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να μείνει ατιμώρητο!

Ας γίνει η δίκη το νωρίτερο στο ναυτοδικείο. Καμία συγκάλυψη από την ίδια κυβέρνηση που έκρυβε στοιχεία στα Τέμπη και απέρριψε την ευθύνη στον σταθμάρχη και ποιος στην Πύλο κατάσχεσε τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων που περιείχαν τα βίντεο του ναυαγίου ενώ αλλοίωσε την κατάθεση των επιζώντων. Η αθώωση των 9 στην αγωγή Καλαμάτας είναι μόνο η αρχή!».

Κάλεσμα από Παλαιστίνιους και σωματεία

Στο συλλαλητήριο καλεί και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας – ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και Παλαιστίνιοι- ζητώντας επίσης να σταματήσουν τέτοια περιστατικά και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Αποφάσεις έχουν πάρει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκ. Αγ. Όλγα, το ΣΕΡΕΤΕ, ο ΣΕΠΕ Αθηνά, ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ενώ αντίστοιχη πρόταση έχει γίνει στην ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Το ίδιο και στις σχολές, για να έχει το φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων που μαύρισε τη ΔΑΠ πριν την εκλογική ήττα της κυβέρνησης στις Ευρωεκλογές τη δική του μαζική παρουσία. Η Κοινότητα Καμερούν έχει επίσης δηλώσει τη συμμετοχή της.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024