Στα ύψη ο υδράργυρος – Θερμική κάμερα «έπιασε» θερμοκρασίες έως και 96 βαθμών Κελσίου
Συγκεκριμένα σημεία στην Ομόνοια συγκεντρώνουν υψηλό θερμικό φορτίο - Στο οδόστρωμα καταγράφηκαν 62 βαθμοί Κελσίου
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Με τον καύσωνα να φτάνει σήμερα στην κορύφωσή του με θερμοκρασίες που αγγίζουν κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, η κυκλοφορία στους δρόμους μοιάζει Γολγοθάς για όσους είναι αναγκασμένοι να βγουν στους δρόμους.
Χαρακτηριστικές της αφόρητης κατάστασης είναι οι εικόνες από θερμική κάμερα drone, η οποία κατέγραψε ενδεικτικές θερμοκρασίες πέριξ της πλατείας Ομονοίας που έφτασαν τους 96 βαθμούς.
Όαση δροσιάς το συντριβάνι της πλατείας που κινείται γύρω στους 30 βαθμούς φτάνοντας έως και 35, αλλά με τη θερμοκρασία του οδοστρώματος γύρω του να εκτοξεύεται στους 62 βαθμούς Κελσίου.
Θερμοκρασίες έως και 96 βαθμούς Κελσίου έδειξε η θερμική κάμερα του drone στην Ομόνοια
Η σημασία της μόνωσης
Με τη θερμική κάμερα μπορεί να κατανοήσει κανείς καλύτερα, πόσο παραπάνω θερμικό φορτίο μπορεί να συγκεντρώσουν οι ταράτσες παλαιότερων κτιρίων ή εκείνων που δεν έχουν μόνωση.
Χαρακτηριστικά, στο βίντεο του ΣΚΑΪ μπορούμε να δούμε το κόκκινο σκούρο στην οροφή του ενός κτιρίου της πλατείας, που σημαίνει τεράστιο θερμικό φορτίο, κι ακριβώς δίπλα την άλλη ταράτσα που προφανώς έχει μόνωση να παραμένει γκρι.
Κατανοεί εύκολα κάποιος, πως εκεί που υπάρχει άσφαλτος και τσιμέντο κυριολεκτικά ψήνεσαι. Γι’ αυτό οι πολίτες που πρέπει να κυκλοφορούν έξω καλό είναι να αναζητούν έστω και για λίγο χώρους με δέντρα και συντριβάνια που είναι σημαντικά πιο δροσεροί.
Προειδοποιεί η ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε και το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10/6), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Συγκεκριμένα:
1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.
Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Δείτε τον χάρτη του meteo:
2. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου
Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
Ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης
Για το επικίνδυνο κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση στους εξωτερικούς χώρους, μίλησαν στο Mega οι ιατροί κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Πρέπει να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και ειδικά την περίοδο του καύσωνα, από την άποψη ότι έχουμε όλοι κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, θερμικού σοκ, που μπορεί να περιλαμβάνει αστάθεια βάδισης, αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, ελαττωμένη συνείδηση. Εξαρτάται από τον οργανισμό και άλλες καταστάσεις πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος, γι’ αυτό συστήνουμε να έχετε πάντα νερό μαζί σας και να μένετε ενυδατωμένοι… Στις αστικές περιοχές έχουμε τον συνδυασμό καύσωνα και αφρικάνικης σκόνης δηλαδή μία ατμόσφαιρα με αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις