Φύκια: Πώς μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στη σωτηρία του πλανήτη
Θα μπορούσαν να κλιμακωθούν ως λύση για το κλίμα και να μετατραπούν σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και βιοενέργεια, σύμφωνα με νέα μελέτη
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Τα φύκια δεν είναι μεταξωτές κορδέλες, αλλά μπορούν να γίνουν κάτι ακόμη καλύτερο: λύση για το κλίμα.
Αυτό δείχνει μια μελέτη από τους επενδυτές Κρεγκ Ντάγκλας, εταίρο στο ευρωπαϊκό VC κλιματικής τεχνολογίας, World Fund, και Ρος Μπρουκς, συνεργάτη και διευθυντή επενδύσεων, στο Katapult VC, που υποστηρίζει ότι τα φύκια προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα και την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
Η μελέτη λέει ότι με τις θάλασσες να καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, οι κλιματικές λύσεις με βάση τους ωκεανούς παρέχουν τεράστιες δυνατότητες κλίμακας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύκια μπορούν να κρατήσουν περίπου 50 φορές περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα και έχουν δεσμεύσει περίπου το 30% των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.
Αλλά προειδοποιεί, επίσης, ότι οι μέθοδοι που βασίζονται στους ωκεανούς για την απομάκρυνση του CO2 δεν έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής, αν και οι ευρωπαϊκές startups σημειώνουν επιτέλους πρόοδο, ιδίως σε προσεγγίσεις και λύσεις που επικεντρώνονται στα γνωστά μας φύκια.
Εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση φυκιών για να βοηθήσουν στην εκτόπιση προϊόντων με βάση τα ορυκτά, όπως στη δημιουργία βιοπλαστικών και βιοενέργειας.
Και τα φύκια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ευρέως ως πηγή τροφής και ως ζωοτροφή για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία.
Προβλέπει επίσης ότι μόνο στην Ευρώπη η αγορά βιοδιεγερτών φυτών θα μπορούσε να αξίζει έως και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και η βιομηχανία βιοσυσκευασίας έως και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.
Παράλληλα οφέλη
Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά παράλληλα οφέλη όσον αφορά την κλιμάκωση της φύτευσης και της καλλιέργειας φυκιών.
Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός βιότοπος για άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής και μπορεί επίσης να απορροφήσει πλεονάζον άζωτο και φώσφορο από το νερό στο οποίο αναπτύσσεται.
Ο Ντάγκλας επεσήμανε ότι μακροπρόθεσμα το δυναμικό από την πλευρά της δέσμευσης άνθρακα είναι «αστρονομικά υψηλό» και τα φύκια θα μπορούσαν να αποδειχθούν μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες άνθρακα στον πλανήτη.
«Είναι μια περίπτωση να θέσουμε αυτή την ευκαιρία με όρους που έχει ήδη καταλάβει η μαζική αγορά. Αυτή είναι επένδυση στον ωκεανό», πρόσθεσε ο Μπρουκς.
Επενδύσεις σε νέες υποδομές
«Επενδύουμε σε νέες ενεργειακές υποδομές, νέες υποδομές τροφίμων και υδάτινες υποδομές».
«Πρέπει να αντεπεξέλθουμε σε μια τεράστια βιομηχανική μετάβαση και δεν πρόκειται να το πετύχουμε ακολουθώντας μια τυπική διαδρομή επιχειρηματικού κινδύνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική διαδρομή για την κλιμάκωση και την κατασκευή νέων υποδομών», μου είπε ο Μπρουκς.
Ο Ρος πρόσθεσε: «είμαστε πραγματικά στην κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την κατανόησή μας σχετικά με τα φύκια, με έρευνα σε νέα και υπάρχοντα στελέχη που ξεκλειδώνουν βελτιωμένη ανθεκτικότητα, ανάπτυξη, συνέπεια απόδοσης και βελτιωμένη σύνθεση για εφαρμογές τελικής αγοράς.
«Εξετάζουμε μια σειρά από διαφορετικές καινοτομίες που συγκλίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα ενισχύσουν πραγματικά τη συνέπεια των αποδόσεων, της ποιότητας και των ιδιοτήτων των φυκιών για όποιον σκοπό κι αν προσπαθείτε να τα καλλιεργήσετε», είπε.
«Για παράδειγμα, αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με καλλιεργημένα φύκια, αυτό είναι δυνητικά 50 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα που δεσμεύονται, αν λάβουμε υπόψη την καθίζηση και τη μετατρέψουμε σε βιοαπανθράκωμα.
«Η ευκαιρία για όγκο είναι τεράστια και δεν έχουμε αρχίσει να κλιμακώνουμε στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις