Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τρεις φορές οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας το CO2 από τον πόλεμο

Ουκρανία: Τρεις φορές οι ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας το CO2 από τον πόλεμο

Από τα καύσιμα που καταναλώνουν τα στρατιωτικά οχήματα μέχρι τον χάλυβα και το τσιμέντο που απαιτείται για ανοικοδόμηση, ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά το παγκόσμιο κλίμα.

Άμεσα ή έμμεσα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει την εκπομπή 175 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εκτιμά νέα έκθεση, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ακόμα κι οι εκτιμήσεις της δεν είναι απόλυτα αξιόπιστες, δίνουν μια εικόνα για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στο παγκόσμιο κλίμα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις ποσότητες CO2 που έχουν ήδη απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα καθώς και τις μελλοντικές εκπομπές που θα προκύψουν από την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμων για τα στρατιωτικά οχήματα, σχεδόν 10 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και δασών που τυλίχτηκαν στις φλόγες, εκατοντάδες υποδομές πετρελαίου και αερίου που ανατινάχθηκαν, και τεράστιες ποσότητες χάλυβα και τσιμένου που χρησιμοποιήθηκαν για την οχύρωση εκατοντάδων χιλιομέτρων μετώπου» γράφουν.

Οι 175 εκατ. τόνοι CO2 υπερβαίνουν κατά 2,7 φορές τις συνολικές εκπομπές της Ελλάδας το 2022 (62,78 εκατ. τόνοι) και ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 90 εκατ. οχημάτων.

Ο πόλεμος που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και εκτόπισε εκατομμύρια Ουκρανούς, παράλληλα όμως φέρνει και τεράστιες βλάβες στο περιβάλλον.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αντιστοιχούν στο 5,5% των παγκόσμιων εκπομπών (Reuters)

Οικονομικό κόστος

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί ένα μέτρο που ονομάζεται Κοινωνικό Κόστος του Άνθρακα για να εκτιμήσει το οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις επιπλέον εκπομπές.

«Η συνολική κλιματική βλάβη έχει προκαλέσει η Ρωσική Ομοσπονδία έπειτα από 24 μήνες πολέμου υπερβαίνει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια» γράφουν οι ερευνητές.

Οι εκπομπές χωρίζονται χονδρικά σε τρία μέρη: στρατιωτική δραστηριότητα, παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα για ανοικοδόμηση και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως οι πυρκαγιές και οι μετακινήσεις πληθυσμών.

«Τους πρώτους μήνες του πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχονταν από τη μεγάλης κλίμακας καταστροφή πολιτικών υποδομών, οι οποίες απαιτούν μια μεγάλη μεταπολεμική προσπάθεια ανοικοδόμησης» αναφέρει η έκθεση.

«Τώρα, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχεται από έναν συνδυασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων, πυρκαγιών και ζημιών στις ενεργειακές υποδομές».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, ο πόλεμος προκάλεσε 27.000 πυρκαγιές που κατέκαψαν συνολική έκταση 10 εκατ. στρεμμάτων και απελευθέρωσαν 23 εκατ. τόνους CO2.

Επιπλέον ποσότητες CO2 εκπέμπονται επίσης λόγω του περιορισμού των πτήσεων, με τους ταξιδιώτες να αναγκάζονται να ακολουθήσουν μεγαλύτερες και πιο ρυπογόνες διαδρομές.

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, σε παγκόσμιο επίπεδο οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καυσίμων και αντιστοιχούν στο 5,5% των παγκόσμιων εκπομπών.

To νούμερο αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2% των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις για υιοθέτηση νέων πηγών ενέργειας.

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024