Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Μοδάτα κι επικίνδυνα – Τα παπούτσια που έχουν κάνει comeback για τους λάθος λόγους

Έχουν κατακλύσει τα ενημερωμένα σάιτ και τους στιλάτους λογαριασμούς του ίνσταγκραμ. Είναι, όμως, λόγος αυτός για τα φορέσουμε στα πόδια μας;

Τα jelly shoes, τα πλαστικά υποδήματα δηλαδή, αποτελούν δημοφιλή επιλογή υποδημάτων για πολλές γενιές. Αυτά τα παπούτσια είναι κατασκευασμένα από PVC, το οποίο είναι μαλακό, ανθεκτικό και αδιάβροχο.

Τα παπούτσια δημιουργήθηκαν αρχικά ως πρακτική και προσιτή εναλλακτική λύση στα δερμάτινα παπούτσια, αλλά σύντομα έγιναν μια δήλωση μόδας και ένα απαραίτητο αξεσουάρ.

Photo: Instagram

Η ιστορία των «ζελεδάτων παπουτσιών» χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940, όταν εφευρέθηκε για πρώτη φορά το πλαστικό PVC. Εκείνη την εποχή, το πλαστικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πολλών διαφορετικών προϊόντων, όπως παιχνίδια, αδιάβροχα και κουρτίνες ντους.

Τη δεκαετία του 1950, οι σχεδιαστές άρχισαν να πειραματίζονται με το PVC για τη δημιουργία υποδημάτων. Ωστόσο, μόλις τη δεκαετία του 1980 τα jelly shoes έγιναν ένα mainstream fashion item.

Τα jelly shoes έφτασαν στο απόγειο της δημοτικότητάς τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980

Plastic is fantastic

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η γαλλική εταιρεία Grendene εισήγαγε τα jelly shoes στη διεθνή αγορά. Τα παπούτσια της Grendene προωθήθηκαν στην αγορά ως μια προσιτή και κομψή εναλλακτική λύση στα δερμάτινα παπούτσια και έγιναν γρήγορα δημοφιλή στις γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών.

Τα παπούτσια ήταν διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και στυλ, και συχνά φοριόντουσαν με πλαστικά αξεσουάρ που ταίριαζαν, όπως βραχιόλια και κολιέ.

Πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως η Μαντόνα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, εθεάθησαν να φορούν δημόσια τα οικονομικά αυτά, διάφανα παπούτσια

Τα jelly shoes έφτασαν στο απόγειο της δημοτικότητάς τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκείνη την εποχή, πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως η Μαντόνα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, εθεάθησαν να φορούν δημόσια τα οικονομικά αυτά, διάφανα παπούτσια.

Τα jelly shoes ήταν επίσης δημοφιλή στα νεαρά κορίτσια, τα οποία λάτρευαν τα έντονα χρώματα και τα παιχνιδιάρικα σχέδια. Μερικά δημοφιλή στυλ από εκείνη την εποχή ήταν τα jelly slides, τα οποία είχαν ένα απλό σχέδιο για να τα φορέσετε, και τα jelly sandals, τα οποία είχαν ένα λουράκι που περνούσε γύρω από τον αστράγαλο.

Ένα μεγάλο «αλλά»

Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η δημοτικότητα των jelly shoes άρχισε να μειώνεται. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούσαν τα παπούτσια άβολα και άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν πολύ casual για επίσημες περιστάσεις. Επιπλέον, το πλαστικό υλικό των παπουτσιών είχε την τάση να κάνει τα πόδια να ιδρώνουν, πράγμα που θα μπορούσε να είναι άβολο σε ζεστό καιρό αλλά και επικίνδυνο τόσο για τη σταθερότητα των ποδιών μέσα σε αυτά όσο και για την υγιεινή διάσταση του πράγματος.

Photo: Instagram

Παρά τη μείωση της δημοτικότητας, τα παπούτσια ζελέ δεν εξαφανίστηκαν ποτέ εντελώς από τη σκηνή της μόδας. Τη δεκαετία του 1990, οι σχεδιαστές άρχισαν να πειραματίζονται με νέα στυλ και υλικά και τα jelly shoes επέστρεψαν.

Τα νέα στυλ περιλάμβαναν γυναικεία μοντέλα, τα οποία ήταν πιο άνετα και πρακτικά για καθημερινή χρήση, και jelly λεπτομέρειες, οι οποίες πρόσθεσαν μια πινελιά ελαφρότητας στα καθημερινά υποδήματα.

Ξανά στο προσκήνιο

Σήμερα, τα jelly shoes αποτελούν δημοφιλή επιλογή για πολλούς ανθρώπους, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως από τους ινφλουένσερς της μόδας -σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και στυλ, από απλές σαγιονάρες μέχρι περίτεχνα ψηλοτάκουνα.

Εκτός από τα παπούτσια, δημοφιλή έχουν γίνει και τα jelly αξεσουάρ, όπως βραχιόλια, κολιέ, ακόμη και τσάντες. Αυτά τα αξεσουάρ είναι κατασκευασμένα από το ίδιο πλαστικό PVC με τα jelly shoes και συχνά φοριούνται με τα ασορτί παπούτσια για να δημιουργήσουν μια συντονισμένη εμφάνιση -ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής στα 80s.

Εν κατακλείδι, η ιστορία των παπουτσιών ζελέ είναι μια συναρπαστική ιστορία για το πώς ένα πρακτικό και προσιτό υλικό μετατράπηκε σε ένα δημοφιλές αντικείμενο μόδας.

Από το ταπεινό τους ξεκίνημα ως μια απλή εναλλακτική λύση για τα δερμάτινα παπούτσια, τα παπούτσια ζελέ εξελίχθηκαν σε ένα ευέλικτο και κομψό αξεσουάρ που μπορεί να φορεθεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών και στυλ. Αρκεί να βάζετε συχνά ταλκ στα πόδια σας.

*Αρχική photo: Instagram / Vicky Montanari

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024