Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Casa Malaparte στο Κάπρι – Εκεί που ο Γκοντάρ γύρισε την «Περιφρόνηση»

Casa Malaparte στο Κάπρι – Εκεί που ο Γκοντάρ γύρισε την «Περιφρόνηση»

O σχεδιαστής Simon Jacquemus έκανε εκεί την τελευταία του επίδειξη μόδας και κάμποσα χρόνια πριν ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ είχε γυρίσει στη βίλα του βράχου την ταινία «Η Περιφρόνηση». Ενδιάμεσα, όλα τα χρόνια η απόχρωση τερακότας που περιέβαλε το κτίριο εξέπεμπε θαυμασμό και μυστήριο.

Η Villa Malaparte, που βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό βράχο του διάσημου ιταλικού νησιού Κάπρι, γεννήθηκε για να αψηφά τη μοίρα της. Με θέα τον κόλπο του Σαλέρνο στην Πούντα ντελ Μασούλο, αυτό το ευμεγέθες τετράγωνο από στόκο σε χρώμα κεραμιδί φαίνεται να υπάρχει ως πρόκληση για τον χρόνο.

Το σημείο είναι εξίσου ενδιαφέρον και συναρπαστικό και υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι για αυτό το κτίριο με τη διαχρονική ομορφιά. Δεν υπάρχει τίποτα συνηθισμένο στη βίλα, ξεκινώντας από τον ιδρυτή της, τον Curzio Malaparte.

Το εσωτερικό της βίλας που δεν είναι επισκέψιμο / Photo: Wikimedia Commons

Ένα σπίτι που μοιάζει με τον ιδιοκτήτη του

Ιταλός γερμανικής καταγωγής, ο Curzio Malaparte ήταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Γεννημένος ως Kurt Erich Suckert το 1898, αυτός ο ταραχώδης συγγραφέας άλλαξε το όνομά του το 1925, αφού διάβασε την οπερέτα I Malaparte e i Bonaparte για τον Ναπολέοντα.

Επιθυμώντας να χτίσει μια casa κατ’ εικόνα του – και όχι μια «βίλα», καθώς απεχθανόταν αυτόν τον όρο με τους αστικούς συνειρμούς, επέλεξε ως τοποθεσία το Capo Massullo, έναν ιλιγγιώδη ψηλό ανεμοδαρμένο βράχο στα ανατολικά του Κάπρι με θέα τη Μεσόγειο.

Η φαντασία του γέννησε μια βίλα σε σχήμα πομπηιανού κόκκινου κουτιού, τη μυστική εικόνα μιας φυλακής και την ενσάρκωση της δικής του νοσταλγίας

Τι ήθελε;

«Ένα σπίτι σαν εμένα», δήλωσε ο καλλιτέχνης. Ο φίλος του Raymond Guérin θα έλεγε στο βιβλίο του Du côté de chez Malaparte (1950) ότι αυτό το κτίριο ήταν «περήφανο αλλά απλό. Αυστηρό αλλά γενναιόδωρο. Σχεδόν απροσπέλαστο αλλά ορθάνοιχτο για τους ανθρώπους της καλής πίστης».

Ενώ ο σχεδιασμός του σπιτιού αποδίδεται στον Adalberto Libera (αρχιτέκτονα και στυλοβάτη του κινήματος του ορθολογισμού), αυτός δεν θα προλάβαινε να πατήσει το πόδι του στο Κάπρι. Έπειτα από διαφωνία, ο Curzio Malaparte αποφάσισε να επιβλέψει ο ίδιος το έργο και ως προς αυτό εμπνεύστηκε από μια εκκλησία που είδε στο Lipari.

Δείτε το βίντεο με την ιστορία της βίλας 

Μεταξύ σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ορθολογισμού

Η φαντασία του γέννησε μια βίλα σε σχήμα πομπηιανού κόκκινου κουτιού, τη μυστική εικόνα μιας φυλακής και την ενσάρκωση της δικής του νοσταλγίας. Μια εικόνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που αγκαλιάζει τα ιδανικά της ορθολογιστικής γεωμετρίας. Στο εσωτερικό, ο Malaparte έκανε μια προκλητική επιλογή βασισμένη σε επιβλητικά και αταίριαστα έπιπλα.

Σύμφωνα με την παράδοση των τοπικών εκκλησιών της περιοχής, μια τεράστια σκάλα ανεστραμμένης πυραμίδας είναι χαραγμένη στο παραλληλεπίπεδο. Μια διαδοχή από περισσότερα από 99 σκαλοπάτια χαραγμένα στο βράχο ανεβαίνει από τους πρόποδες του βράχου μέχρι τη βεράντα της οροφής.

Αρκεί να περπατήσετε κατά μήκος των μονοπατιών για να καταλάβετε τη σημασία των κλιμάκων στην αρχιτεκτονική του Κάπρι. Είτε οδηγούν σε παραλίες, βίλες είτε σε βράχους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού, σαν σκηνικό αρχαίου θεάτρου ιταλικού τύπου.

Δείτε το βίντεο από την Περιφρόνηση του Γκοντάρ 

Photo: YouTube

Μια βίλα που έβαλε στο χάρτη ο Γκοντάρ

Σε αυτή τη διάσημη ταράτσα 32 μέτρα πάνω από τη θάλασσα ο Μαλαπάρτε έκανε ποδήλατο, πριν η Μπριζίτ Μπαρντό κάνει ηλιοθεραπεία γυμνή στην ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Η Περιφρόνηση (1963).

Εδώ ο σκηνοθέτης αποφάσισε να στήσει την πλοκή της ταινίας του, την ιστορία της Camille και του Paul Javal (Michel Piccoli), ενός ζευγαριού που διαλύεται.

Πρωταγωνιστώντας στην αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αυτό το πλωτό αίθριο έχει επίσης κερδίσει τον κόσμο της μόδας, όπως οι Vuitton, Dior και Zegna, οι οποίοι το έχουν χρησιμοποιήσει σε πολυάριθμες διαφημιστικές καμπάνιες. Μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης, η Villa Malaparte ανατέθηκε στο Ίδρυμα Giorgio Ronchi το 1972 και απέκτησε μια νέα πνοή στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Από το σόου του Simon Jacquemus

Αξίζει ο κόπος

Σήμερα αποτελεί τόπο μελέτης για αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο και φιλοξενεί επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου είδαμε εκ νέου το σόου του σχεδιαστή μόδας Simon Jacquemus.

Το εσωτερικό της Casa Malaparte δεν είναι επισκέψιμο, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε το εξωτερικό του κτιρίου, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα (και με ήρεμο καιρό), ξεκινώντας από τη La Piazzetta στο Κάπρι, στην κορυφή του τελεφερίκ Marina Grande.

Στη συνέχεια, πρέπει να υπολογίσετε μια δύσκολη ανάβαση 1,5 ώρας για να φτάσετε σε αυτή τη μαγευτική κινηματογραφική τοποθεσία.

*Με στοιχεία από en-vols.com

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024