Arxellence 3: Η ιστορική μνήμη συναντά τη βιωσιμότητα
Στην επίσημη τελετή έναρξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στις 28 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το νέο κεφάλαιο της ιστορίας του ανοίγει ο Διεθνής, Διεπιστημονικός Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών Arxellence 3, που διοργανώνεται από την ALUMIL και την Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, με την εποπτεία και συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στις 28 Ιουνίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα – Τελετή Έναρξης του Arxellence 3, από όπου θα προσκληθεί η παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα να καταθέσει τις ιδέες της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο ως ένας «Φάρος» πολιτισμού θα συμβάλει στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και την ανάπτυξη μεθόδων Βιοποικιλότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, πρόκειται να πάρουν μέρος διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και ερευνητές, καταθέτοντας τις ιδέες και προτάσεις τους στα θέματα της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Θεσμός Arxellence: Η πεμπτουσία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Το Arxellence αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της ALUMIL, με στόχο την προσέλκυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στη χώρα μας και την προώθηση του αειφόρου σχεδιασμού, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζει τη σημασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και την αξία της αειφορίας, ενώ αναδεικνύει την πρόκληση του επανασχεδιασμού του δημόσιου χώρου, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Arxellence αποτελεί οργανικό στοιχείο της στρατηγικής της ALUMIL στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που με «όχημα» έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επιδιώκει να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για ζητήματα αειφόρου δόμησης και πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενεργειακής αυτονομίας, κλιματικής ουδετερότητας και σύγχρονης αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων.
Ουσιαστικά, το Arxellence είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην έναρξη της συζήτησης γύρω από κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας σχετικά με την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και, παράλληλα, συνιστά μια δράση που φιλοδοξεί να έχει πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Το κερδισμένο «στοίχημα» του Arxellence 2 και η Ομάδα Εργασίας
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία δύο διαγωνισμοί. Μάλιστα, ο προηγούμενος, Arxellence 2, με θέμα τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία – συγκεντρώνοντας 1473 εγγραφές από 90 χώρες και 173 τελικές μελέτες από αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο – έχοντας εισέλθει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με επίσημη Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άλλωστε, ο θεσμός αυτός είναι ρηξικέλευθος, ακριβώς γιατί ανοίγει τον δρόμο για πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία, που μπορούν να υλοποιηθούν και να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας έχει ως αποστολή:
- Τον προγραμματισμό και συντονισμό των απαραίτητων δράσεων και συνεργασιών για την προώθηση και υλοποίηση του Arxellence 2 στο δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ως «case study» με ευρύτερη εφαρμογή.
- Την παρακολούθηση και επιτάχυνση εκπόνησης και έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Η ALUMIL, μετά το Arxellence 2, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε τα αποτελέσματά του να μετουσιωθούν σε ένα ολοκληρωμένο masterplan και να εισέλθουν στο πολυπόθητο στάδιο της εφαρμογής. Το Arxellence 2 αποτέλεσε ένα μεγάλο «στοίχημα» της ALUMIL, με όραμα τον επανασχεδιασμό του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή παρέμβασής του ήταν μια έκταση 120 στρεμμάτων, η οποία έχει προοπτική ανάπτυξης και διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με εμπορικές, οικιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Arxellence 2 ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση αστικής αναγέννησης και ένα σημαντικό βήμα για να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον κοσμοπολίτικό της εαυτό.
Μάλιστα, η Έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τις προτάσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων προσέλκυσε πλήθος κόσμου και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές τόσο από τον αρχιτεκτονικό κόσμο όσο και από τους πολίτες.
Arxellence 3: Περιοχή διαγωνισμού & ζητούμενο
Το πεδίο δράσης του φετινού διαγωνισμού είναι η νήσος Γυάρος, ένας τόπος με σκοτεινή ιστορία, που ωστόσο «κρύβει» μεγάλο φυσικό πλούτο και μπορεί να γυρίσει σελίδα μέσα από μια προσέγγιση που θα βασίζεται στη σύνδεση της ιστορικής μνήμης με ένα βιώσιμο μέλλον. Το βασικό διακύβευμα είναι η δημιουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου Hub, που θα ενισχύει την ιστορική μνήμη και θα προωθεί στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Γυάρος εντάχθηκε το 2011 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και το 2019 θεσμοθετήθηκε ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Φιλοξενεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, ενώ άνω του 30% του θαλάσσιου πυθμένα της καλύπτεται από μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.
Οι προτάσεις που θα αναδειχθούν από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή, θα λάβουν τα έπαθλα των 40.000 ευρώ (πρώτο βραβείο), 20.000 ευρώ (δεύτερο βραβείο) και 10.000 ευρώ (τρίτο βραβείο), ενώ θα γίνουν και 6 τιμητικές αναφορές.
Ο διαγωνισμός – που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έχει στρατηγικό συνεργάτη τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – εναρμονίζεται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
➡️Ανακαλύψτε περισσότερα για τον νέο, διεθνή, διεπιστημονικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών Arxellence 3.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;