Παράταση στον ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός «πάγωσε» την αντίστροφη μέτρηση των κυβερνητικών αλλαγών, κρατώντας κλειστά χαρτιά για πρόσωπα και ημερομηνίες
Προσωρινά στο «ψυγείο» (τουλάχιστον για έξι μέρες) και όχι οριστικά στον… καταψύκτη (για μήνες) βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος, προσδοκώντας να πείσει σε πρώτη φάση ότι μετά το «μήνυμα» της ευρωκάλπης – τη σοβαρή απόκλιση της ΝΔ από τον μίνιμουμ εκλογικό στόχο της – ρίχνει το βάρος αλλού και όχι στα πρόσωπα: στον επανακαθορισμό προτεραιοτήτων, στις ταχύτητες και στην αναγνώριση επιμέρους λανθασμένων πολιτικών χειρισμών.
Ανάμεσα στα διλήμματα του Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ο χρονισμός των αλλαγών αλλά και το εύρος τους
Το υπουργικό συμβούλιο οδεύει άρα την Παρασκευή προς συνεδρίαση, η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετική, καθώς προεξοφλούνται συζητήσεις, ίσως και «δύσκολες», απολογισμού.
Μαραθώνιος συσκέψεων
Υπουργικά ραντεβού εξελίσσονται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού είχαν συσκέψεις εκεί μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε κομβικό ρόλο στα «κεντρικά» έως το 2023, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης που είναι αντιπρόεδροι της ΝΔ και βεβαίως ο Μάκης Βορίδης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Θοδωρής Λιβάνιος που «τρέχει» τις εκλογικές αναλύσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται και η ώρα των βουλευτών.
Ο Μητσοτάκης εξετάζει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα προς αποσυμπίεση. Κι αυτό, δεδομένων των εντατικών εσωτερικών ζυμώσεων, με διαφορετικές «αναγνώσεις» για τα αίτια του 28,31% από το πιο κεντρώο και το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ. Ετσι, ο Πρωθυπουργός κόβει αλλά προσωρινά την αντίστροφη μέτρηση του ανασχηματισμού, κρατώντας κλειστά χαρτιά για πρόσωπα και δομές.
«Το 41% δεν υπάρχει πια»
Ωστόσο τέσσερις αποστροφές του – έως αιχμές – μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του (Alpha) αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Είτε για εξελίξεις σύντομα και συγκεκριμένα από τις 18 Ιουνίου, οπότε ο Μητσοτάκης θα έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, είτε για μετάθεση των αποφάσεών του στο τέλος του καλοκαιριού, όπως φαινόταν προ των ευρωεκλογών και δεν αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο σενάριο.
Κυρίως γιατί εμπεριέχει το ρίσκο των… κατεβασμένων υπουργικών μολυβιών και της εσωστρέφειας.
Πρώτον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «διορθωτικές κινήσεις» με «ζύγι αμιγώς επιχειρησιακό». Δεύτερον, υπενθύμισε ότι αξιολογεί «αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά». Τρίτον, ξεκαθάρισε ότι «οι όποιες φιλοδοξίες κάποιων για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι θα διαψευστούν», διαβεβαιώνοντας για κυβερνητικό «γκάζι» στις «μεγάλες αλλαγές». Και τέταρτον, έδειξε ως προτεραιότητα τη γείωση της κυβέρνησης με την κοινωνία.
«Το 41% δεν υπάρχει πια. Και αυτό μπορεί να είναι λυτρωτικό» είπε, τονίζοντας ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν από λίγο πιο χαμηλά».
Στο παρασκήνιο η ονοματολογία φουντώνει και εισέρχεται και σε υπουργεία πρώτης γραμμής, όπως το Οικονομικών, με ενδεχόμενο νέο ισχυρό πόστο για τον Χατζηδάκη, το Ενέργειας με νέο πόστο για τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών κ.ά. ενώ οι θεωρούμενοι ως αμετακίνητοι είναι ο Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας κ.ά.
Οι προτεραιότητες
Ανάμεσα στα διλήμματα του Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ο χρονισμός των αλλαγών. Είναι επίσης το εύρος τους (και οι αναπόφευκτες καραμπόλες) με τον Μητσοτάκη να έχει επεξεργαστεί στο παρελθόν και δομικές αλλαγές, όπως συγχωνεύσεις υπουργείων (του Εσωτερικών και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης για παράδειγμα).
Είναι ακόμα το εάν οι αποφάσεις θα επεκταθούν εντός Μαξίμου, όπου αναζητείται αποδοτικότερος συντονισμός. Ηδη ακούγονται ονόματα και από την αγορά, όπως του Θωμά Βαρβιτσιώτη και από το περιβάλλον εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως του Γιώργου Μυλωνάκη.
Ο Μητσοτάκης πάντως όρισε τους τομείς πολιτικής με… χαρτάκι υψίστης προτεραιότητας: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ («δεν λειτουργεί, το λέω ξερά, οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί»), ασφάλεια, καθημερινότητα και μέσα μετακίνησης, μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και συνέχιση της μείωσης φόρων.
Ο ίδιος αναγνώρισε την πολιτική ζημιά από θέματα όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Δήλωσε όμως ότι «αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», παρότι για το φορολογικό προανήγγειλε «επιμέρους διορθώσεις» απέναντι σε αδικίες. «Θεωρώ παντελώς αποπροσανατολιστική τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της ΝΔ», επισημαίνοντας ότι δεν έχει σημασία «αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά» αλλά «αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».
- Κατοικία: Έξαρση αμερικανικού ενδιαφέροντος για την αγορά εξοχικών στην Ελλάδα μετά τη νίκη Τραμπ
- Συρία: Οι νέες αρχές λένε ότι έκαψαν ένα εκατομμύριο χάπια captagon
- Το κάρφωμα του Αντετοκουνμπο που πέρασε πάνω από τον Χάρνταγουεϊ ψηφίστηκε το 2ο καλύτερο της 25ετίας
- Χρήστος Διαμαντόπουλος – Ο Ελληνοκαναδός που δίνει τη φωνή του στον Μίκυ Μάους
- Καιρός: Καταιγίδες και χιόνια «βλέπει» ο Κολυδάς τις επόμενες ημέρες – Οι ενδείξεις για την Πρωτοχρονιά
- Scroogenomics: Η αντισυμβατική θεωρία για τα δώρα των Χριστουγέννων