Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Ανδρουλάκης – Συντηρούν το κλίμα αμφισβήτησης στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Στο στόχαστρο παλαιών και νέων στελεχών ο Νίκος Ανδρουλάκης - Νέος κύκλος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, λόγω των επιδόσεων της παράταξης στις ευρωεκλογές
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μπορεί να είναι μαθημένο το ΠΑΣΟΚ στα… «χιόνια» της εσωστρέφειας, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μετά από μία εκλογική αποτυχία – όπως εκλαμβάνουν, τουλάχιστον, πολλά στελέχη του κόμματος την επίδοση της παράταξης στις ευρωεκλογές – αυτό το κλίμα μπορεί να μετατραπεί σε έναν κυκλώνα που θα «ρουφήξει» το ιστορικό κίνημα, το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Όλο και πληθαίνουν οι φωνές εντός ΠΑΣΟΚ, που θέτουν ζήτημα ηγεσίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία κατάκτησης της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και παρότι το ΠΑΣΟΚ, συνολικά αύξησε δυνάμεις, ξανακάνοντας μάλιστα «πράσινους» δύο νομούς της Κρήτης, ουσιαστικά, είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που το άλλοτε κραταιό κόμμα εξουσίας, υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη δεν κατορθώνει να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση αφήνοντας πίσω του, στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αυτός ο στόχος, μάλιστα, ήταν σαφώς πιο δύσκολος όταν στο «τιμόνι» της Κουμουνδούρου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας, η «ήττα» από τον Στέφανο Κασσελάκη «πόνεσε» περισσότερο, όπως είπε ξεκάθαρα, άλλωστε, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί πως το ΠΑΣΟΚ έχασε από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου και η παρέμβαση Ν. Παπανδρέου
Ο Κωνσταντινόπουλος, πάντως, ήταν το μοναδικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κινήθηκε θεσμικά, με επιστολή που απέστειλε προς τον γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, στην οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος έως το τέλος του 2024 (σ.σ. βάσει καταστατικού, εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν το 2025).
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή, ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», τόνισε στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
«Υπάρχει και… φιλότιμο», λέει ο Καστανίδης στον Ανδρουλάκη
Με άρθρο του, το ίδιο ζήτησε και ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος – να σημειωθεί – εξελέγη πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αναλάβει, με απόφαση Ανδρουλάκη, ο Γιάννης Μανιάτης.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», ενώ τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η Ιστορία, τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Γερουλάνος: Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο, όλα στο τραπέζι
Στο θέμα επανήλθε και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σε τηλεοπιτική του συνέντευξη σημείωσε πως «στόχος μας ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Αυτό το είχε θέσει ο πρόεδρος, που είχε πει ότι αν είμαστε τρίτο κόμμα θα είναι πολιτική ήττα».
Ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν χαρακτηρίζει ως ήττα απαραίτητα την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, ωστόσο, πως «εκεί που θέλαμε να είμαστε, δεν είμαστε».
«Δεν είναι τίποτα στο απυρόβλητο, όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι», σημείωσε μιλώντας στο Open, ενώ όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για υποψηφιότητες» και πως είναι το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί. «Δεν είναι η ώρα να κάνουμε κυνήγι μαγισσών, αλλά είναι η ώρα να γίνει συντεταγμένος απολογισμός για να δούμε τι πήγε λάθος».
Γιαννακοπούλου: Ο φόβος για τον διάλογο δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ
Νέα τοποθέτηση υπήρξε και από την Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήταν η πρώτη η οποία έθεσε ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήδη από την βραδιά των ευρωεκλογών.
«Πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου, η οποία εξήγησε πως «το να δούμε για ποιο λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Απεναντίας, η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά: μια αξιωματική αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζονα αντιπολίτευση όπως το ΠΑΣΟΚ στο 12%», ανέφερε αρχικά.
Για να υπογραμμίσει πως «είχαμε κάθε δυνατότητα να βρεθούμε στη δεύτερη θέση και, αντί αυτού, χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που η ΝΔ έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους».
Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι εσωστρέφεια είναι να γίνεται συζήτηση επί ενάμιση χρόνο μέχρι το 2025 για το τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει, ενώ πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο φόβος για τον διάλογο δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα.
«Όλο το ΠΑΣΟΚ ‘ίδρωσε φανέλα’ κατά την εκλογική διαδικασία, επομένως δεν θα ανεχτώ να υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα ή να ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη, όταν αυτό δεν αρμόζει στο DNA της παράταξης», ξεκαθάρισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με το σχόλιο του βουλευτή, Παναγιώτη Δουδωνή, τον οποίο και χαρακτήρισε «διορισμένο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν δική της υποψηφιότητα, σχολίασε ότι «είναι αστείο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, αυτή τη στιγμή. Εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που, επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά, μιλούσε για πιο τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων».
Λιακούλη: Εκτός συζήτησης οι προσωπικές φιλοδοξίες
Πιο χαμηλούς τόνους κράτησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία πήρε θέση στα τεκταινόμενα για πρώτη φορά, σημειώνοντας πάντως πως «θα πρέπει να τα συζητήσουμε όλα θεσμικά, στα όργανά μας, στα οποία και εγώ θα εκφραστώ όπως πάντα πράττω , θεσμικά και μόνο».
«Η συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξεκινά από το ότι είχαμε αύξηση σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, καθώς και αύξηση των δυνάμεών μας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές», τόνισε ωστόσο, μιλώντας στον ANT1, και προσέθεσε ότι το δεύτερο που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι η συγκυρία εν μέσω της οποίας έγιναν οι εκλογές.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, «στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν μεγάλα προβλήματα και ταυτόχρονα ο κ. Κασσελάκης είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με έμφαση στην επικοινωνία, χωρίς πια να έχει ηγεμονικό ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η δε Νέα Δημοκρατία κατακρημνίστηκε στις ευρωεκλογές, με διαφορά 13 μονάδων σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές. Οι συνθήκες λοιπόν ήταν τέτοιες που ίσως θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να είναι στη δεύτερη θέση, που ήταν και η επιδίωξή μας».
«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο αύξησης ποσοστών», διευκρίνισε ωστόσο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι εκφράστηκε μια αγωνία από συντρόφους – αφήνω εκτός τις προσωπικές επιδιώξεις όμως, οι οποίες θα πρέπει να βγουν προς το παρόν έξω από τη συζήτηση».
Ερωτηθείσα αν οι βουλευτές «έτρεξαν για το προεκλογικό αγώνα» , τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική μας ομάδα έδωσε τον πραγματικά καλό αγώνα και μιλάω και μέσα από το θεσμικό μου ρόλο, της γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος ρόλος μου είναι παράλληλα και εγγυητής έκφρασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και της ενότητας της παράταξης», ενώ κατέληξε πως «είναι ώρα να αποδραματοποιηθούν τα γεγονότα και όλοι να εκφραστούν με μεγαθυμία, με νηφαλιότητα, με ηρεμία και σεβασμό απέναντι σε όλους. Να συζητήσουμε όλα τα θέματα στα όργανα και όχι εκτός αυτών, και τις αγωνίες των συντρόφων για το οτιδήποτε – και για τα μικρότερα ζητήματα και για τα μεγαλύτερα, πάντα όμως σε κλίμα σεβασμού και εκτίμησης».
Αιχμές Καστανίδη για το… «φιλότιμο» Ανδρουλάκη
«Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όπου άφησε σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό.
Ο Χάρης Καστανίδης, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί να έρθει νωρίτερα η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί, γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».
«Την ίδια ώρα που χάνεις ψηφοφόρους, ψελλίζεις μερικά ρητά άρρητα, για το ότι σε μερικές περιοχές πήγαμε καλά, όταν ο στόχος τον οποίο έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές ‘θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας’. Τίποτα από αυτά δε συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις την ευαισθησία να πεις ‘δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα, ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος’», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ό,τι είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, «ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη. Δε θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί, οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν, δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις