Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φαινόμενο Φειδίας: Τρεις δημοσκόποι αναλύουν τους λόγους που ο 24χρονος εκλέχθηκε στην Ευρωβουλή

Φαινόμενο Φειδίας: Τρεις δημοσκόποι αναλύουν τους λόγους που ο 24χρονος εκλέχθηκε στην Ευρωβουλή

Οι δημοσκόποι ερμηνεύουν από πού άντλησε τις ψήφους του ο Φειδίας και γιατί ένας 24χρονος που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει από πολιτική, εκλέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τρεις γνωστοί δημοσκόποι αναλύουν το φαινόμενο Φειδία Παναγιώτου (φωτογραφία, επάνω, από philenews.com) που κατάφερε να γίνει ο πρώτος Κύπριος που εκλέγεται ως ανεξάρτητος στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας τις ψήφους του 1/5 του εκλογικού σώματος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Ολύμπιος Τουμάζου, Γιώργος Σολωμού και Παναγιώτης Παναγιώτου σκιαγραφούν δημοσκοπικά τον Φειδία Παναγιώτου, δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις να δείξουν τη δύναμή του που έφθασε στο 19,4%.

«Το εκλογικό προφίλ των ψηφοφόρων καταδεικνύει ότι έχει διεισδύσει οριζόντια σε όλους τους κομματικούς χώρους»

Ερμηνεύουν από πού άντλησε τις ψήφους του και γιατί ένας 24χρονος που παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει από πολιτική, είναι ένας από τους έξι εκπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία.

«10% από το ΑΚΕΛ, 20% από το ΔΗΣΥ»

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Rai Consultants, Ολύμπιος Τουμάζου, αναλύει με τον δικό του φακό τους λόγους που επαληθεύτηκε το σενάριο των προβλέψεων εκτίμησης κάλπης το οποίο ήθελε τον Φειδία Παναγιώτου να καταλαμβάνει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, κερδίζοντας μία έδρα από το κόμμα που έλαβε τη δεύτερη θέση σε ποσοστά ψήφων, και στην προκειμένη ήταν το ΑΚΕΛ.

Καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη νίκη του Φειδία έπαιξε το γεγονός ότι είναι πιο πειστικός και αυθεντικός και κατάφερε να εκφράσει την απαξίωση που υπάρχει σε πολύ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού όσον αφορά την ανικανότητα των κομμάτων ν’ αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματα όπως είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους να επιβιώσουν στη σημερινή κυπριακή κοινωνία.

Αναλύοντας του ψηφοφόρους του Φειδία, επισήμανε ότι δημογραφικά πάνω από 50% ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες μέχρι 40 ετών, ο ίδιος τον χαρακτήρισε ως «Μιλένιαλ». Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι έχει διείσδυση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες κυρίως μέχρι 65 ετών.

Το εκλογικό προφίλ των ψηφοφόρων καταδεικνύει ότι έχει διεισδύσει οριζόντια σε όλους τους κομματικούς χώρους. «Περίπου το 10% των ψηφοφόρων του προέρχονται από το ΑΚΕΛ και 20% από το ΔΗΣΥ. Το μεγαλύτερο μέρος τους, ωστόσο, το 1/3, προέρχεται από άτομα που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν ψήφιζαν είτε έριχναν λευκό».

Να δούμε στις επόμενες εκλογές…

Ο κ. Τουμάζου ανέφερε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο στις επόμενες εκλογές το φαινόμενο Φειδία θα εξελιχθεί ώστε να υπάρχει μια συνέχεια όσον αφορά στους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στις ευρωεκλογές.

«Να δούμε αν θα γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρώτα, όσον αφορά το πολιτικό προφίλ και τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να συστήσει οργανωμένο κόμμα σε συνεργασία με άλλους ανεξάρτητους. Δεύτερο, οι βουλευτικές στην Κύπρο δεν είναι μακριά».

Ο κ. Τουμάζου σημειώνει ότι ουσιαστικά αυτό που αντιπροσωπεύει είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου μάρκετινγκ το οποίο προϋποθέτει μια ιστορία λόγω του ότι ο πληθυσμός σήμερα κατανοεί καλύτερα.

Αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένους λόγους:

1) Από πίσω του υπάρχει μια ιστορία που έχει γράψει ο ίδιος, με επιτυχίες στη ζωή του, χτίζοντας οικογενειακό προφίλ που προέρχεται από πατέρα ιερέα και πολύτεκνη οικογένεια, ενώ είναι και πρώην ΟΥΚ.

2) Εχει χαρακτηριστικά πετυχημένης επικοινωνίας και αυθεντικότητας, αυτό που λείπει από πολλούς πολιτικούς. Δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα, έχει φαντασία και ιδέες. Χαρακτηριστικό η χρήση της κυπριακής διαλέκτου που τον κάνει να είναι ακόμα πιο αυθεντικός σε σχέση με όλους τους άλλους πολιτικούς.

3) Η χρήση των κοινωνικών δικτύων μ’ έναν πολύ πιο σύγχρονο και εξελιγμένο τρόπο απευθύνεται πιο άμεσα στην ψυχική διάθεση του πληθυσμού των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων στις οποίες απευθύνεται.

«Είχε ένα προϊόν και βρήκε ζήτηση»

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στο να εκλεγεί ο Φειδίας Παναγιώτου ευρωβουλευτής, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλός της Pulse Market, Παναγιώτης Παναγιώτου.

Ο Φειδίας άρχισε να καταγράφεται δημοσκοπικά μετά την εξαγγελία του. «Δημοσκοπικά δήλωσε πρόθεση να κατεβεί ευρωβουλευτής και το επισημοποίησε τέλος Απριλίου», αναφέρει, τονίζοντας ότι είχε μια δυναμική γρήγορη και απότομη και κορυφώθηκε την ημέρα των εκλογών, πράγμα που παρακίνησε κόσμο να σηκωθεί και να τον ψηφίσει.

«Πήρε ψήφους από όλους τους κομματικούς χώρους. Μάλιστα, είχε διψήφια ποσοστά». Στις πρώτες δημοσκοπήσεις άρχισε να καταγράφεται και «μέσα Μαΐου διαπιστώθηκαν κάποια μεγέθη που τα θεωρούσαμε πλέον σημαντικά. Φάνηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να διεκδικήσει έδρα. Δεν σταματούσε στα μονοψήφια νούμερα. Ούτε στα χαμηλά διψήφια. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούσαμε (επιτρέπεται η διεξαγωγή τους, αλλά όχι η δημοσιοποίηση) έδειχναν τον Φειδία στο 15%.

«Αξιοποίησε την τεχνολογία»

Κληθείς να σχολιάσει το προφίλ των ψηφοφόρων του, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «δεν μπορώ να εκτιμήσω, ούτε να πω αν είναι αποτέλεσμα ψήφου διαμαρτυρίας. Δεν σημαίνει πως επειδή ο Φειδίας δήλωνε δημόσια ότι δεν γνωρίζει από πολιτική, οι ψηφοφόροι του δεν γνωρίζουν».

Επικοινωνιακά, είπε, αξιοποίησε την τεχνολογία. Και πάλι όμως, σημείωσε, δεν είναι τόσο η εικόνα που προβάλει στο τικ τοκ και στο you tube, αλλά το αν η εικόνα σε εμπνέει. «Ο Φειδίας βγάζει εικόνα φρέσκου, διαφορετικού, εκτός συστήματος. Παραδεχόταν ότι δεν ήξερε πολλά πράγματα, ήταν ειλικρινής, συμπαθητικότατος επικοινωνιακά, η πιο ωραία λέξη που μπορώ να πω είναι γλυκής».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, ο Φειδίας ήθελε ν’ ασχοληθεί με πολιτισμό, την παιδεία και να διορθώσει τον παραδοσιακό κόσμο που δουλεύουν τα κόμματα. «Ενέπνευσε τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν», εξηγεί. Αλλη σημαντική διαπίστωση που βγήκε μέσα από τις δημοσκοπήσεις εξόδου ήταν ότι ο Φειδίας προσπέρασε σε ψήφους ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μέχρι 65 ετών.

Ακόμα ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι δημοσκοπήσεις βοηθούσαν τον Φειδία. «Οι δημοσκόποι σε καμία περίπτωση δεν έκρυβαν ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις τον βοηθούσαν. Βλέποντας οι ψηφοφόροι ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Φειδία 6-8%, άρχισαν να θεωρούν πλέον ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή και ότι η πιθανή ψήφος προς τον Φειδία δεν είναι χαμένη. Κόσμος που δεν θα πήγαινε να ψηφίσει άρχισε να τον επιλέγει. Λειτούργησε πολλαπλασιαστικά και μεγάλωνε η υποστήριξη μέρα παρά μέρα και, μάλιστα, απότομα. Είχε ένα προϊόν και βρήκε ζήτηση».

«Δεν μπορεί να το εξηγήσει η επιστήμη»

Ο Γιώργος Σολωμού, αναλυτής ερευνών στη Prime Market Research, προσπαθεί να ερμηνεύσει γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω σε ότι αφορά το φαινόμενο Φειδίας. Αναλύοντας του αριθμούς των δημοσκοπήσεων εξηγεί ότι πριν τρεις μήνες άρχισε να καταγράφεται δημοσκοπικά. Ανέβηκε στο 2-3% τον περασμένο Απρίλιο, βρέθηκε στο 4-5% τον Μάιο και στο 8,5% την τελευταία εβδομάδα των ευρωεκλογών. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφτανε τελικά στο 19,4% και θα υπερκερούσε τα κόμματα ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ που ήταν μπροστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάλπης, ο κ. Σολωμού ανέφερε πως το 40% όσων απείχαν σε προηγούμενες εκλογές, ψήφισαν Φειδία, όσοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατά 40% ψήφισαν Φειδία, ενώ όσοι έριχναν άκυρο / λευκό στις προηγούμενες εκλογές κατά 35% ψήφισαν Φειδία.

Σύμφωνα με τον κ. Σολωμού οι διαρροές των κομμάτων δεν δικαιολογούν το υψηλό ποσοστό που έλαβε, σημειώνοντας ότι διαρροή 10% από μεγάλο κόμμα αντιστοιχεί περίπου σε 3% του εκλογικού σώματος. Σημείωσε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν σωστές, έδειχναν τη διαφορά των δύο κομμάτων που προηγούνταν, έδειχναν τρίτο το ΕΛΑΜ και τέταρτο το ΔΗΚΟ, αυτό που δεν έδειχναν, είπε, είναι ο Φειδίας. «Ολα έπεσαν μέσα και ήταν σωστά. Ο μόνος που έφυγε των δημοσκοπήσεων είναι ο Φειδίας.

Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να το εξηγήσει η επιστήμη». Ηλικιακά φαίνεται η κύρια δύναμή του να είναι οι ηλικίες 25-44 ετών.

Αλλο χαρακτηριστικό των ψηφοφόρων του είναι τι ψήφισαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Από τους ψηφοφόρους του 14% ψήφισε Αβέρωφ, 13% Μαυρογιάννη και 15% Χριστοδουλίδη.

Πηγή: philenews.com

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024