Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο μαθητής του Πεπ και η νύχτα με το δαχτυλίδι (pic+vids)

Ο μαθητής του Πεπ και η νύχτα με το δαχτυλίδι (pic+vids)

Ο Τζο Μαζούλα οδηγεί τους Σέλτικς στη Γη της επαγγελίας και ποτέ το ΝΒΑ δεν είχε μια τέτοια ποδοσφαιρική ιστορία…

Ο αειθαλής Αλ Χόρφορντ κυνηγώντας ακόμη το αμερικανικό όνειρο της νίκης «στο τελευταίο ματς της σεζόν», όπως ποιητικά το έθεσε ο Μπίλι Μπιν στο «Moneyball», έκλεισε την περασμένη εβδομάδα τα 38. Αν έφτασε η ώρα έπειτα από 17 σεζόν και 1078 ματς καριέρας στο ΝΒΑ; Ο χρησμός του 3-0 των Σέλτικς κόντρα στους Μάβερικς έτσι λέει: 156 σειρές στην ιστορία των σπορ των ΗΠΑ και καμιά δεν έγινε 3-4.

Φτάνει λοιπόν οι Κέλτες να βρουν το κατάλληλο βράδυ και ας διαλέξουν σχέδιο για το δαχτυλίδι πρωταθλητή που προσδοκούν από το 2008 –συμπωματικά από τη rookie χρονιά του Χόρφορντ στην Ατλάντα για τους Χοκς-. Την δουλειά σχεδόν την έκαναν. Και αν τέλος πάντων την τελειώσουν; Η Ιστορία θα γράψει πως το κατάφεραν με τον νεότερο προπονητή που έφτασε ποτέ σε τελικούς. Τον –δύο χρόνια μικρότερο από τον Αλ Χόρφορντ- Τζο Μαζούλα που για χάρη του την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε ως τη Βοστώνη, κοτζάμ Πεπ Γκουαρδιόλα προκειμένου να τον υποστηρίξει.

«Ο καλύτερος προπονητής στην Ιστορία των ομαδικών σπορ» όπως με σεβασμό είπε ο Μαζούλα για χάρη του, μερικούς μήνες πριν –τον Φλεβάρη- όταν κρατούσε εκείνος τη βαλίτσα για το… ανάποδο ταξίδι. «Γνωριζόμαστε κάτι περισσότερο από 1,5 χρόνο. Πάντα τον θαύμαζα και ήθελα να μάθω γι’ αυτόν λόγω του τρόπου με τον οποίο φερόταν. Η ταπεινοφροσύνη, η χαρά, το πάθος και η εργασιακή ηθική που κουβαλά. Η σχέση που έχει με τους παίκτες του και προφανώς η επιτυχία του και η αγάπη για το ποδόσφαιρο» εξήγησε σε μια συνέντευξη του στο Athletic. Στην ίδια που επιβεβαίωσε την επιβεβαιώνοντας την «ταυτότητα» ενός νέου ανθρώπου που σκέφτεται έξω από το «κουτί». Όπως αρμόζει σε μεταρρυθμιστές.

«Όλοι επιχειρούν να διαχωρίσουν το μπάσκετ σε επίθεση και άμυνα, ενώ είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι. Αν η transition άμυνά σου είναι χάλια, όλοι μιλούν γι’ αυτό. Όμως σημασία έχει η απόσταση στο παρκέ, στις αποφάσεις και η επιλογή των σουτ. Πλέον, μπορείς να είσαι στην επίθεση και σε δύο δευτερόλεπτα να είσαι στην άμυνα, και το αντίθετο. Το μπάσκετ αλλάζει διαρκώς. Για μένα, ανεξάρτητα από το άθλημα, είτε είναι λακρός, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, οι καταστάσεις ένας προς έναν και όλα τα θεμελιώδη είναι τα ίδια. Ποδόσφαιρο και μπάσκετ, όταν το παρακολουθώ, είναι το ίδιο άθλημα από αυτή την τακτική άποψη για το πώς δημιουργείς πλεονεκτήματα» ανέφερε θυμίζοντας τις ανησυχίες του Πεπ στα χρόνια της Μπάρτσα: Τότε που το ποδόσφαιρο στο Καμπ Νου έμοιαζε με γεωμετρία.

«Έχω μελετήσει πολύ τη Μάντσεστερ Σίτι. Έχω μελετήσει πολύ τον Πεπ. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος προπονητής σε όλα τα σπορ».

Οι Σέλτικς κυριαρχούν απόλυτα φέτος στο ΝΒΑ.

Πέτυχαν 64 νίκες στη κανονική διάρκεια, είχαν την καλύτερη επίθεση -122 πόντοι ανά 100 κατοχές-, την δεύτερη καλύτερη άμυνα. Διέλυσαν κάθε ανταγωνισμό και συνεχίζουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στα playoffs (4-1 τους Χιτ, 4-1 τους Καβαλίερς, 4-0 τους Πέισερς, 3-0 τώρα τους Μάβερικς στους τελικούς) έχοντας σε εξέλιξη ένα απίθανο 10-0 σερί. Η διαφορά τους είναι η αίσθηση πως παίζουν πια ένα παιχνίδι δίχως «θέσεις». Μια χορογραφία σε παρκέ όπου το «1» και το «5» έχουν τις ίδιες ικανότητες αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις. Όλοι μαρκάρουν όλους, όλοι τρέχουν στον αιφνιδιασμό και απειλούν με πρόσωπο στο καλάθι, όλοι έχουν μια spot θέση γύρω από την αντίπαλη ρακέτα και το ελεύθερο να σουτάρουν έξω από το τρίποντο (16/41 ο μέσος όρος της σεζόν). Το παιχνίδι των τέλειων αποστάσεων που ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες όπως η καρδιά ενός μαρουλιού σε εκείνη την κλασική διαφήμιση.

Αν ο Πεπ έφτιαχνε μια ομάδα μπάσκετ, θα ήταν η ομάδα του Μαζούλα. Αυτού του απίθανου τύπου από το Ρόουντ Άιλαντ που δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Και που δεν σταμάτησε να ρουφά σαν σφουγγάρι πλάι σε beautiful minds: «Γιος» της μπασκετικής διάνοιας που ακούει στο όνομα Μπραντ Στίβενς. <Βοηθός» του Ίμε Ουντόκα που έφτασε τους Σέλτικς ως τους τελικούς του 2022 αλλά απολύθηκε έπειτα από ένα μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο εντός του οργανισμού. Και πλέον έτοιμος να κάνει ότι άλλος κανείς στην ηλικία του.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024