Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Ταραχές έξω από το Κογκρέσο ενάντια στην οικονομική μεταρρύθμιση του Μιλέι

Αργεντινή: Ταραχές έξω από το Κογκρέσο ενάντια στην οικονομική μεταρρύθμιση του Μιλέι

Φωτιές έξω από το Κογκρέσο από διαδηλωτές, «φωτιές» μέσα στο διχασμένο Κογκρέσο ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που απειλεί με περισσότερη λιτότητα.

Η Γερουσία της Αργεντινής άρχισε να συζητά την Τετάρτη ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο, που αποτελεί το κλειδί για τα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης του φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον Μιλέι, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους έξω από το Κογκρέσο.

Η άνω βουλή, η οποία είναι διχασμένη σχεδόν στη μέση για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επενδύσεις με την ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων και την παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις, έχει οριστεί για μια μαραθώνια συζήτηση. Το νομοσχέδιο πέρασε από την κάτω βουλή των βουλευτών τον Απρίλιο μετά από πολλές αλλαγές, αφού απορρίφθηκε σε πρώτη ψηφοφορία τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση Μίλεϊ, η οποία ελέγχει μόνο μια μειοψηφία εδρών και στα δύο σώματα, διαπραγματεύεται για να κερδίσει συμμάχους. Γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί, αλλά ελπίζει να λάβει τουλάχιστον γενική έγκριση. Η ευθεία απόρριψη θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα. Οι τοπικοί νομοθέτες και τα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι γερουσιαστές ήταν ισομερώς διχασμένοι. Το νομοσχέδιο χρειάζεται 36+1 ψήφους από τους 72 συνολικά νομοθέτες της αίθουσας για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

«Πρόκειται για μια πολύ ισορροπημένη ψηφοφορία: είναι 36 και 36», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκουαδαλούπε Ταλιαφέρι, συντηρητική βουλεύτρια από το συνασπισμένο με την κυβέρνηση κόμμα «Μαζί για την Αλλαγή». Είπε ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να καταλήξει στον αντιπρόεδρο, ο οποίος προεδρεύει στη Γερουσία, για να σπάσει την ισοψηφία.

Ο διχασμός του Κογκρέσου σε 36-36 υπέρ και κατά του νομοσχεδίου, θα υποχρεώσει τον Μιλέι να πάρει πίσω κάποιες διατάξεις, ώστε να το περάσει. Η Αργεντινή από την χρεωκοπία του 2001, δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητας.

«Έχουμε πιει αυτό το δηλητήριο αρκετές φορές» λέει διαδηλωτής για τις ιδιωτικοποιήσεις και την λιτότητα

Το κύριο αριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης των Περονιστών, στενά συνδεδεμένο με τα συνδικάτα, είναι πιθανό να καταψηφίσει το λεγόμενο νομοσχέδιο για τις «βάσεις» και ένα ξεχωριστό δημοσιονομικό πακέτο. Το βασικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχέδια για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, τη χορήγηση ειδικών εξουσιών στον πρόεδρο και την τόνωση των επενδύσεων.

«Οι ζωές των ανθρώπων της Αργεντινής βρίσκονται σε κίνδυνο. Έχουμε πιει αυτό το δηλητήριο αρκετές φορές: να έχουμε μηδενικό πληθωρισμό με μηδενική οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο διαδηλωτής και κοινωνικός ηγέτης Λουίς Ντ’ Ελία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. «Αυτό το δηλητήριο έχει αποτύχει αρκετές φορές στην Αργεντινή και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί» είπε σχολιάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και την λιτότητα.

Πλάνα του Reuters από τους δρόμους του Μπουένος Άιρες έδειχναν ένα αυτοκίνητο να έχει πάρει φωτιά, με διάσπαρτους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μπουκάλια, ενώ η αστυνομία με εξοπλισμό των αντίστοιχων ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων, επιθέσεις με αύρες και σφαίρες από καουτσούκ.

Το γραφείο του Μίλεϊ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την ανάσχεση «τρομοκρατικών ομάδων οπλισμένων με ξύλα και χειροβομβίδες που προσπάθησαν να διαπράξουν πραξικόπημα». Δεν παρείχε περαιτέρω στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

«Θα αλλάξουμε την Αργεντινή»

Ο Μιλέι, ένας νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος και «ειδήμων» που έχει συγκρουστεί με τους βουλευτές και αποκάλεσε πολλάκις το Κογκρέσο «φωλιά αρουραίων», έχει συνδέσει την φήμη του με το νομοσχέδιο. Η κυβέρνησή του λέει ότι είναι το κλειδί για την ανατροπή μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που κληρονόμησε. «Θα αλλάξουμε την Αργεντινή. Θα φτιάξουμε μια φιλελεύθερη Αργεντινή», δήλωσε ο Μιλέι την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι αν οι μεταρρυθμίσεις του δεν περάσουν από το Κογκρέσο τώρα, θα προσπαθήσει ξανά το 2025.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα λάβει γενική έγκριση στη Γερουσία, αλλά θα είναι «περισσότερο τροποποιημένο από ό,τι θα θέλαμε».

Εάν εγκριθεί με αλλαγές, θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή. «Εάν ο νόμος για τις βάσεις ψηφιστεί, επιταχύνει την αναπτυξιακή διαδικασία, κυρίως με το να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Αν δεν ψηφιστεί, συνεχίζουμε να προχωράμε, αν και ίσως πιο αργά», δήλωσε το άτομο. Η Αργεντινή έχει ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 300%, μυριάδες ελέγχους κεφαλαίων που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και υψηλό χρέος που χρειάζεται εξυπηρέτηση.

Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η φτώχεια αυξάνεται. Η συζήτηση στη Γερουσία αναμένεται να συνεχιστεί αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η ψηφοφορία ενδεχομένως να διεξαχθεί το βράδυ. «Θα πρέπει να αγοράσουν ποπ κορν», δήλωσε ο γερουσιαστής της La Libertad Avanza Φρανσίσκο Παολτρόνι στο τοπικό κανάλι C5N. «Θα είναι μια μακρά νύχτα προσπαθειών για να βγούμε από το αδιέξοδο».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024