Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
G7: Η χαμογελαστή Μελόνι και η παρέλαση των «στοιχειωμένων», που μετράνε μέρες στην εξουσία

G7: Η χαμογελαστή Μελόνι και η παρέλαση των «στοιχειωμένων», που μετράνε μέρες στην εξουσία

Οι περισσότεροι - πλην Μελόνι - μάλλον σκέφτονταν ότι αυτή είναι η τελευταία G7 στην οποία συμμετέχουν

Ποτέ μια οικοδέσποινα δεν είχε τόσο λίγα κοινά με τους καλεσμένους της. Στεκόμενη γαλήνια μέσα σε ένα ροζ κοστούμι, έχοντας επικρατήσει στις ευρωεκλογές, η ηγέτιδα της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, περίμενε να χαιρετίσει τους συναδέλφους της ηγέτες της G7.

Στεκόταν σε μια μικρή σκηνή κάτω από μια τέντα και ένα γαλάζιο ουρανό με φόντο μια ελιά και τις σημαίες της G7 διακριτικά στην άκρη, για να μην χαλάσουν το επίκεντρο της θέας – την ίδια τη Μελόνι.

Δεν έχει λόγο να μην χαίρεται μετά τις ευρωεκλογές η Τζόρτζια Μελόνι

Στα δεξιά της ήταν μια μεγάλη πέτρινη αψίδα, που λειτουργεί ως είσοδος στο Borgo Egnazia, το ειδικά κατασκευασμένο «μεσαιωνικό» θέρετρο που δίνει στους διάσημους μια αυθεντική αίσθηση της αγροτικής ζωής της Απουλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εστιατορίου βραβευμένου με αστέρι Michelin, ιαματικών λουτρών και κλινικών ευεξίας.

Σε διαστήματα περίπου τριών λεπτών, οι «στοιχειωμένοι» ηγέτες του κόσμου περνούσαν ένας προς ένας μέσα από την αψίδα, για να τους υποδεχτεί η οικοδέσποινα. Ηττημένοι στο πεδίο της πρόσφατης εκλογικής μάχης, ήταν σαν μια παρέλαση ζωντανών νεκρών. Ο καθένας τους έλαβε μια παρηγορητική χειραψία και μια φωτογραφία με την Τζόρτζια Μελόνι.

Παρέλαση «στοιχειωμένων» πολιτικών ανδρών

Οι κουστουμαρισμένοι πολιτικοί άνδρες είχαν το βλέμμα ανθρώπων που ήξεραν ότι αυτή ήταν η τελευταία τους τέτοια σύνοδος κορυφής και που αν μπορούσαν θα είχαν παραλείψει την εναρκτήρια συνεδρίαση για την Αφρική και τη μετανάστευση και, αντί αυτού, θα είχαν επισκεφθεί κατευθείαν στην κλινική ευεξίας και θα είχαν κλειδώσει την πόρτα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Ένας από τους πρώτους που πέρασαν την «αψίδα της ντροπής» ήταν ο Σαρλ Μισέλ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε να εμποδίσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έφτασαν επιδεικτικά μαζί, ενώ η Μελόνι λέγεται ότι είναι ο «διαιτητής» για το μέλλον της φον ντερ Λάιεν.

Ο Μισέλ δέχτηκε την ταχύτερη δυνατή χειραψία πριν αποσταλεί από την Ιταλίδα πρωθυπουργό για να υπογράψει ένα ανούσιο χαρτί δηλώσεων, ένα είδος βιβλίου επισκεπτών της G7. Έδειχνε τόσο ενθουσιασμένος όσο ένας άνθρωπος που υπογράφει τη θανατική του καταδίκη…

Επόμενος στην αψίδα ήταν ο Ρίσι Σούνακ, 21 ημέρες πριν από τη μεγαλύτερη συντριβή του Συντηρητικού κόμματος στην ιστορία της Βρετανίας. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G7, στην Ιαπωνία, ο Σούνακ ήταν η ψυχή του κόμματος, φορώντας τις κόκκινες κάλτσες της ομάδας μπέιζμπολ της Χιροσίμα, Toyo Carp. Φέτος οι κάλτσες ήταν μαύρες, και μετά την περιβόητη πλέον πρόωρη αναχώρησή του από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-day στη Νορμανδία, η μόνη οδηγία του υπευθύνου Τύπου του, θα ήταν να παραμείνει μέχρι να… πλυθεί και το τελευταίο ποτήρι! Η Μελόνι και ο Σούνακ μπορεί να είναι φίλοι ευρωσκεπτικιστές, αλλά βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά ολισθηρά μονοπάτια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσέρχεται στη σύνοδο της G7

Τέσσερις ηγέτες για… λύπηση

Επόμενος μέσα από την αψίδα ήρθε ο Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός καγκελάριος, που ακόμα χωνεύει μια σειρά αποτελεσμάτων στα οποία το κόμμα του συγκέντρωσε 13,9%, ένα χαμηλό ρεκόρ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τα πήγε χειρότερα από την σκανδαλώδη ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Μόλις η Μελόνι αποχαιρέτησε τον Σολτς, έφτασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα. Πριν από δύο ημέρες, ανακάλυψε ότι η δημοτικότητά του είχε πέσει στο 21%, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ. Αντιμετωπίζει την προοπτική να εκδιωχθεί από το ίδιο του το κόμμα τον Σεπτέμβριο, και καθώς η Μελόνι τον απομάκρυνε, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι δεν θα έβλεπε την επόμενη G7 στον Καναδά.

Αλλά αν η οικοδέσποινα λυπήθηκε τον Κισίντα, υπήρξε και ο επόμενος: μέσα από την αψίδα πέρασε άλλη μια «κουτσή πάπια», με τη μορφή του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τρουντό – μπλε κοστούμι, μεγάλο χαμόγελο και ένα δημοσκοπικό ποσοστό που βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ 50 ετών για το κόμμα του, εν μέρει λόγω της αντίθεσης στις πράσινες πολιτικές του. Και παρότι οι περισσότεροι πολιτικοί είναι μισητοί στον Καναδά, ο Τριντό αναμένεται ευρέως ότι θα χάσει το επόμενο έτος.

Η επόμενη άφιξη ήταν αυτή του Εμμανουέλ Μακρόν, με τα ίχνη «πυρίτιδας» ακόμα στο κοστούμι του από το γεγονός ότι μόλις είχε ανατινάξει τη γαλλική πολιτική και, στη διαδικασία, κατέστρεψε πιθανώς το ίδιο του το κόμμα. Δεδομένου ότι η Μελόνι, με τις φασιστικές ρίζες του κόμματός της, αντιπροσωπεύει πολλά από αυτά που ο Μακρόν προσπαθεί να ξεσκεπάσει και να νικήσει στη Γαλλία, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ήταν ευγενική.

Οι κουστουμαρισμένοι πολιτικοί άνδρες είχαν το βλέμμα ανθρώπων που ήξεραν ότι αυτή ήταν η τελευταία τους τέτοια σύνοδος κορυφής

Σαν να δείχνει την έξοδο στον Εμανουέλ Μακρόν η Μελόνι…

Με 21 λεπτά καθυστέρηση αφίχθη ο Μπάιντεν

Και στη συνέχεια, με έναν ηγέτη να απομένει, υπήρξε μια παύση, ακολουθούμενη από μια ακόμη παύση, και άλλη μία, καθώς η Μελόνι υιοθέτησε μια μεγάλη ποικιλία στάσεων υπομονής περιμένοντας τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς περνούσε η ώρα, επιθεωρούσε έναν σωλήνα νερού, έβγαζε selfie, έκανε νόημα για μια καρέκλα και έριχνε ακόμη μια απαξιωτική ματιά στις νάιλον σημαίες που χάλαγαν την αυθεντικότητα του χώρου της.

Η Μελόνι μπορεί ακόμη και να προβληματίστηκε για τη φευγαλέα φύση της εξουσίας ή για το αν ο οδηγός του Τζο Μπάιντεν είχε χαθεί στο μεσαιωνικό χωριό της Απουλίας. Αλλά τότε, με 21 λεπτά καθυστέρηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε, φορώντας σκούρα γυαλιά και κινούμενος με επιφυλακτικότητα μέσα από την αψίδα.

Συνοφρυωμένος πλανητάρχης

Δεδομένης της «φορτωμένης» ατζέντας της G7 για τις επόμενες δύο ημέρες και της συλλογικής δύναμης των οικονομιών της ομάδας, δεν ήταν ένα εντελώς καθησυχαστικό εναρκτήριο πέρασμα. Ίσως η πρώτη σύνοδος κορυφής θα έπρεπε να είχε ως θέμα την πολιτική.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024