Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου - Μη κατοικήσιμη η πόλη της Γάζας, λέει η UNRWA

Live: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου – Μη κατοικήσιμη η πόλη της Γάζας, λέει η UNRWA

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά το ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ - «Κολλούν» στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη εκεχειρία

Η κυβέρνηση στη Γάζα λέει ότι 15.694 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ, ενώ 17.000 έχουν μείνει χωρίς γονείς.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιεί για την «καταστροφική πείνα» στη Γάζα, με 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στον θύλακα.

Στον βορρά της Λωρίδας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα τρόφιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η Χαμάς δηλώνει ότι έχει επιδείξει πλήρες θετικό πνεύμα στις προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μερικά από τα αιτήματα της οργάνωσης δεν είναι υλοποιήσιμα.

Κλιμάκωση υπάρχει στις εχθροπραξίες ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 «Τίποτα δεν σε προετοιμάζει αρκετά»

Η Φιλίπα Γκρίιρ, επικεφαλής του νομικού γραφείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μοιράστηκε ένα σύντομο βίντεο από την καταστροφή στη Γάζα για την οποία, όπως σημειώνει, «τίποτα δεν σε προετοιμάζει αρκετά».

«Αυτά είναι τα σπίτια των ανθρώπων, τα αγαπημένα τους καφέ, τα πάρκα τους, τα σχολεία τους. Χαμένα. Καταστροφή παντού της ζωής, ενός τόπου, ενός χρόνου, ενός πολιτισμού. Από την καλή και από την ανάποδη», σημειώνει η Γκρίιρ.

05:30 Μια χαμένη γενιά παιδιών από τον πόλεμο του Ισραήλ

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «έκλεψε» από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία, επισημαίνει ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός «για χάρη» των παιδιών στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Τα παιδιά υποφέρουν πρώτα και περισσότερο στους πολέμους και τις συγκρούσεις, τονίζει ο Λαζαρινί σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πάρα πολλά παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και «σημαδευτεί για όλη τους τη ζωή».

«Οσα επέζησαν βρίσκονται σε βαθύ τραύμα. Τα σχολεία τους έχουν καταστραφεί [και] έχασαν μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς εκπαίδευση ή παιχνίδι», γράφει ο επικεφαλής της UNRWA.

Ο πόλεμος «έκλεψε από τα παιδιά της Γάζας την παιδική τους ηλικία», προσθέτει. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός, θα γίνουν μια χαμένη γενιά, εύκολο θύμα εκμετάλλευσης», αναφέρει.

05:00 Κίνδυνος να «κανονικοποιηθεί» η φρίκη

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) προειδοποίησε ότι οι εικόνες ωμότητας από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν γίνει τόσο κοινές που υπάρχει ο κίνδυνος να «κανονικοποιηθεί» η φρίκη.

«Ολοι έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στις εικόνες βαρβαρότητας και καταστροφής στη Γάζα που τώρα έχουν κανονικοποιηθεί επικίνδυνα», δήλωσε η Σούζε βαν Μέγκεν, επικεφαλής των επιχειρήσεων του NRC στη Γάζα.

«Ακόμη και μετά τους οκτώ και πλέον μήνες βίας, δεν υπήρχε απολύτως τίποτα το φυσιολογικό σχετικά με την κλίμακα και τη σφοδρότητα των επιθέσεων εναντίον αμάχων στη Κεντρική Περιοχή της Γάζας την περασμένη εβδομάδα», είπε η βαν Μέγκεν.

«Δεν είναι φυσιολογικό ένας ολόκληρος πληθυσμός να ζει με διαρκή φόβο και με συντριπτικό πόνο. Δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι η ασφάλειά σας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σ’ ένα σχολείο ή νοσοκομείο από ό,τι αλλού. Δεν είναι φυσιολογικό για μια κοινότητα να θάβει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα», τόνισε.

«Η χρήση μιας μονομερώς κηρυγμένης “ανθρωπιστικής ζώνης” ως πεδίου μάχης την περασμένη εβδομάδα μαρτυρά την έλλειψη κάθε ίχνους πολιτικής προστασίας ή σεβασμού του ανθρωπιστικού χώρου», πρόσθεσε.

04:30 Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν δύο περιπολικά σκάφη των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αρκετούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ανάρτησή της στο X, αναφέρει ότι κατέστρεψε έναν αισθητήρα αεράμυνας σε περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα «μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας» των Χούθι και δύο περιπολικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σ’ ένα ξεχωριστό περιστατικό, η CENTCOM κατέστρεψε επίσης ένα drone πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα επεισόδια συμβαίνουν εν μέσω μιας προφανούς κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

Η CENTCOM κατηγόρησε τους ισλαμιστές αντάρτες της Υεμένης για «κακοήθη και απερίσκεπτη συμπεριφορά», επικρίνοντάς τους ότι «απειλούν τις ζωές υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα».

04:00 Νεκροί 3 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν χθες Πέμπτη τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η έφοδος έγινε στην Καμπατίγια, στην επαρχία Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αρ Ρουμπ, κάνοντας λόγο για «δυο μάρτυρες» που έπεσαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως τρίτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε επίσης στην έφοδο.

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… στα βίντεο που ακολουθούν (σκληρές εικόνες)

03:30 Παρατείνουν με δικαστική βούλα το κλείσιμο του Al Jazeera

Ισραηλινό δικαστήριο ενέκρινε την παράταση του διατεταγμένου από το κράτος κλεισίματος του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ για άλλες 45 ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.

Δικαστήριο του Τελ Αβίβ θεώρησε αποδεδειγμένο ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τηλεοπτικό δίκτυο του εμιράτου και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εγκρίνοντας αίτηση του υπουργού Επικοινωνιών Σλόμο Καρχί, γράφουν τα δημοσιεύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή δικαιοσύνη είχε ήδη επικυρώσει τη διακοπή της μετάδοσης όλου του περιεχομένου του δικτύου στο Ισραήλ για 35 ημέρες.

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε σπίτια στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, από τις οποίες σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 άλλοι.
  • Σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο, λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο Ισραήλ.
  • Το Ισραήλ προστέθηκε επίσημα στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Εθνών με τις χώρες που βλάπτουν τα παιδιά, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να λέει ότι «το εύρος του θανάτου και της καταστροφής» στη Γάζα ήταν «άνευ προηγουμένου».
  • Οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν «κλιμάκωση του πολέμου της πείνας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιβάλλει τους περιορισμούς στην είσοδο τροφίμων και άλλης βοήθειας στην περιοχή.
  • Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι ένας ναυτικός τραυματίστηκε σε πυραυλική επίθεση των Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

02:45 Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη μεταβίβαση κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής στα «θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει έντονα την απόφαση του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, που προβλέπει τη μεταβίβαση πόρων προοριζόμενων για την Παλαιστινιακή Αρχή σε «οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας την «απίστευτα λαθεμένη».

«Θεωρούμε πως πρόκειται για απίστευτα λαθεμένη απόφαση του υπουργού αυτού», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Αντιδρούσε στην απόφαση του ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υπογράψει διάταγμα με το οποίο μεταβιβάζονται «περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια» από δεσμευμένους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής «στα θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει και ευνοεί την τρομοκρατία, πληρώνοντας οικογένειες τρομοκρατών, φυλακισμένων κι αποφυλακισμένων κρατουμένων», ανέφερε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:36 Οι ηγέτες της G7 στηρίζουν το σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι ηγέτες των χωρών – μελών της Συνόδου της G7 υποστηρίζουν το αίτημα του Τζο Μπάιντεν για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, καλούν τη Χαμάς να την αποδεχθεί, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής τους ανακοίνωσης.

«Υποστηρίζουμε πλήρως και θα στηρίξουμε τη συνολική συμφωνία που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν, η οποία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και σε σημαντική και διαρκή αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε ένα μόνιμο τέλος της κρίσης… Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει», αναφέρει το έγγραφο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:25 Εισηγητής του ΟΗΕ: Το Ισραήλ αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, Tlaleng Mofokeng, μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στη Γάζα και τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Υπάρχει πλήρης αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να σταματήσουν τη «γενοκτονία».
  • Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών αυξάνονται μέσω του μολυσμένου νερού και αέρα.
  • Η κρίση εξάντλησης οξυγόνου στα νοσοκομεία δείχνει την αδιαφορία του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο.

02:12 Οι οδομαχίες δεν έχουν τέλος στη Ράφα

Ισραηλινά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Ράφα με Παλαιστίνιους μαχητές να εμπλέκονται με ισραηλινά στρατεύματα σε συνεχείς οδομαχίες.

Η Χαμάς δηλώνει ότι τα μέλη της της πολέμησαν με ισραηλινά στρατεύματα στους δρόμους της νοτιότερης πόλης της Γάζας. Οι δυτικές περιοχές της Ράφα δέχθηκαν σφοδρά πυρά την Πέμπτη, αναφέρουν κάτοικοι.

«Υπήρχαν πολύ έντονα πυρά από πολεμικά αεροπλάνα, Απάτσι και τετρακόπτερα, εκτός από το ισραηλινό πυροβολικό και τα στρατιωτικά πολεμικά πλοία, τα οποία έπλητταν την περιοχή δυτικά της Ράφα», δήλωσε ένας κάτοικος στο AFP.

Ο στρατός του Ισραήλ σημειώνει ότι τα στρατεύματα πραγματοποίησαν «στοχευμένες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα» και σκότωσαν αρκετούς μαχητές «σε συγκρούσεις από κοντά».

01:53 Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στο κέντρο της Γάζας

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδιστικές επιδρομές στην περιοχή αλ-Μουγκράκα και στην περιοχή του κόμβου Νετζαρίμ, βόρεια του καταυλισμού Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ισραηλινή επιχείρηση στο Νουσεϊράτ για την απελευθέρωση τεσσάρων αιχμαλώτων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 274 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

01:40 Το CAIR καλεί τον Μπάιντεν να «σταματήσει να επιτρέπει» την πείνα των παιδιών στη Γάζα

Η έκκληση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) έρχεται καθώς ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι 8.000 παλαιστινιακά παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν διαγνωστεί με οξύ υποσιτισμό στη Γάζα.

«Η κυβέρνησή μας είναι συνένοχη σε μια από τις πιο βάρβαρες φρικαλεότητες που έχουν λάβει χώρα μπροστά στα μάτια του κόσμου στην πρόσφατη μνήμη», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του CAIR, Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επαληθεύσει ότι χιλιάδες παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν τώρα την πείνα εξαιτίας της υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στην εκστρατεία γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης της ισραηλινής κυβέρνησης», είπε.

«Φτάνει πια. Είναι καιρός ο Πρόεδρος Μπάιντεν να σταματήσει να επιτρέπει αυτή τη θηριωδία, να αρχίσει να χρησιμοποιεί την αμερικανική επιρροή και να αναγκάσει την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον γενοκτονικό της πόλεμο».

01:29 Σάντσεθ: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα άνοιξε τα μάτια του κόσμου

Η Ισπανία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να τερματιστεί ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα.

«Για πάρα πολύ καιρό η διεθνής κοινότητα έκανε τα στραβά μάτια», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πίστευε ότι χωρίς την επίλυση αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε ειρήνη και σταθερότητα. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ μηνών άνοιξε τα μάτια του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ απαίτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο του ψήφισμα που ενέκρινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, αλλά ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς το έχουν υιοθετήσει πλήρως.

01:13 Ένας νεκρός στο νότιο Λίβανο από ισραηλινή επίθεση

Η ομάδα Πολιτικής Άμυνας στο νότιο Λίβανο αναφέρει ότι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζανάτα.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν μεγάλες φωτιές και την καταστροφή ενός κτιρίου στην Τζανάτα, μετά από χτύπημα ισραηλινών αεροσκαφών.

00:57 Οι Χούθι ανέλαβαν την επίθεση στο πλοίο M/V Verbena

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι η ομάδα της Υεμένης στόχευσε τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένου του M/V Verbena, στην Αραβική Θάλασσα.

Στοχοθέτησε επίσης τα πλοία Seaguardian και Athina στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, η CENTCOM έκανε γνωστό ότι ένας ναυτικός τραυματίστηκε «σοβαρά» κατά την επίθεση στο M/V Verbena, το οποίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.

Η CENTCOM ανέφερε ότι το πλοίο είναι μεταφοράς χύδην φορτίου, ουκρανικής ιδιοκτησίας και πολωνικής εκμετάλλευσης.

00:45  Ισραηλινοί ζητούν την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Άνθρωποι κρατούν πανό κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων

Άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων

00:32 UNRWA: Η Γάζα είναι πλέον «μη κατοικήσιμη»

Ο Φίλιπ Λαζαρίνι αναφέρει στο X ότι ο παράκτιος θύλακας ήταν κάποτε μια «ζωντανή πόλη» και δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην πόλη της Γάζας στα βόρεια.

«Έκτοτε έχει καταστεί ακατοίκητη, έχει καταστραφεί και έχει ερημώσει», τόνισε.

00:14 Η Κολομβία σχεδιάζει να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε παιδιά που τραυματίστηκαν στη Γάζα

Ένα κολομβιανό στρατιωτικό νοσοκομείο θα παρέχει ιατρική περίθαλψη σε παιδιά που τραυματίστηκαν στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολυμερών Υποθέσεων της Κολομβίας, Ελίζαμπεθ Τέιλορ Τζέι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα παιδιά θα ταξιδέψουν με τις οικογένειές τους στην Κολομβία για αποκατάσταση. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό των παιδιών που θα λάβουν θεραπεία, πότε θα φθάσουν στην Κολομβία ή πόσο καιρό θα παραμείνουν στη χώρα.

Η Τέιλορ Τζέι έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο στη Σουηδία.

Είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα τραυματισμένα παιδιά μπορούν να περιθάλπονται από τους Κολομβιανούς στρατιωτικούς γιατρούς εν μέρει λόγω της «τεχνογνωσίας» που έχουν αποκτήσει κατά τη φροντίδα των ανθρώπων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς εσωτερικής σύγκρουσης της Κολομβίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Γερμανία δέχονται Παλαιστίνιους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη λόγω του πολέμου.

23:57 Ακτιβιστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στα σπίτια υπαλλήλων του μουσείου της Νέας Υόρκης

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στα σπίτια υπαλλήλων του Μουσείου του Μπρούκλιν.

Επίσης, έριξαν μπογιά στην πρόσοψη διπλωματικών κτιρίων της Γερμανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αυτό δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία ή ελευθερία του λόγου. Αυτό είναι έγκλημα και είναι απροκάλυπτος, απαράδεκτος αντισημιτισμός», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Μουσείο του Μπρούκλιν στα τέλη του περασμένου μήνα, στήνοντας για λίγο σκηνές στο λόμπι και ξεδιπλώνοντας ένα πανό με το σύνθημα «Free Palestine» από την οροφή, προτού η αστυνομία προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν γίνει από τον Οκτώβριο και σε άλλα μουσεία της Νέας Υόρκης.

23:40 Βίντεο δείχνει τα επακόλουθα της ισραηλινής επίθεσης στη Τζενάτα του Λιβάνου

Βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει μεγάλες φωτιές και την καταστροφή ενός κτιρίου στην πόλη Τζενάτα του νότιου Λιβάνου, μετά το χτύπημα που δέχθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη το βράδυ της Πέμπτης (13/6).

23:31 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στη βόρεια Γάζα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας.

Πρόσφατα, οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τη γειτονιά Σέιχ Ραντουάν, στα βόρεια της πόλης της Γάζας, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι.

23:22 Ένας ναυτικός τραυματίστηκε από επίθεση των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι ένας ναυτικός τραυματίστηκε «σοβαρά» μετά από δύο πυραύλους κρουζ κατά πλοίων που εκτόξευσαν οι Χούθι και έπληξαν το φορτηγό πλοίο M/V Verbena.

«Το M/V Verbena έδεσε πρόσφατα στη Μαλαισία, κατευθυνόταν προς την Ιταλία μεταφέροντας οικοδομικό υλικό από ξύλο. Το M/V Verbena ανέφερε ζημιές και επακόλουθες πυρκαγιές στο πλοίο», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τραυματισμένος ναυτικός μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο για ιατρική περίθαλψη, πρόσθεσε.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης, όπως λέει η ομάδα, προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

23:11 Ένας νεκρός σε επίθεση στη βόρεια Γάζα

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι της οικογένειας στον καταυλισμό Σάτι, στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

22:50 Μακρόν: ΗΠΑ και το Ισραήλ εργάζονται για έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εντείνουν τις προσπάθειες προώθησης ενός «οδικού χάρτη» που παρουσιάστηκε από το Παρίσι νωρίτερα φέτος για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τις εντάσεις, με το Παρίσι να υποβάλλει γραπτές προτάσεις και στις δύο πλευρές με στόχο να σταματήσουν τις επιδεινούμενες ανταλλαγές μεταξύ τους στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

«Με τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσαμε στην αρχή μιας τριμερούς [ομάδας επαφής], Ισραήλ, ΗΠΑ και Γαλλία, για να προχωρήσουμε στον «οδικό χάρτη» που προτείναμε και θα κάνουμε το ίδιο με τις λιβανέζικες αρχές», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.

22:43 ΗΠΑ: 27 συλλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο UCLA

Συνολικά 27 άτομα συνελήφθησαν στο πανεπιστήμιο UCLA στις ΗΠΑ, επειδή διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης.

Η αστυνομία ανακήρυξε παράνομες τις διαδηλώσεις και – σύμφωνα με τη διοίκηση του πανεπιστημίου- απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις του UCLA όσοι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει έξω από αυτό.

Από τους 27 συλληφθέντες, οι 18 είναι φοιτητές του UCLA και δύο μέλη ΔΕΠ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Από τους υπόλοιπους επτά, ένας είναι πρώην φοιτητής και οι υπόλοιποι δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.

22:32 Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από την πόλη της Γάζας

Η παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα αναφέρει ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε διαμέρισμα κατοικίας στη συνοικία Νταράτζ, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται «τρία παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας», σημειώνει η Πολιτική Άμυνα και προσθέτει ότι «ένας αριθμός τραυματιών νοσηλεύεται».

22:19 Οι IDF έπληξαν κτίριο της Χεζμπολάχ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αναφέρει ο στρατός.

Εν τω μεταξύ, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Γιάρα στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF λένε ότι και οι δύο χτύπησαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

22:11 Ο Σολτς απαιτεί από όλα τα κόμματα της Γερμανίας να αποδεχθούν το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν

Ο Γερμανός καγκελάριος δηλώνει ότι το σχέδιο του Μπάιντεν περιγράφει πώς μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί.

«Το ειρηνευτικό σχέδιο δείχνει πώς μπορούν να απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός – και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να γίνει πιο ειρηνική. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο, ιδιαίτερα η Χαμάς – αυτό είναι το αίτημά μας», έγραψε επίσης σε ανάρτησή του στο X.

21:57 Στους τρεις αυξήθηκαν οι νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στην Καμπατίγια

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές και ιατρικές πηγές, αναφέρουν ότι δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Καμπατίγια της Δυτικής Όχθης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη και πολιόρκησαν ένα σπίτι, προτού μια στρατιωτική μπουλντόζα το κατεδαφίσει.

Δύο Παλαιστίνιοι που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί πέθαναν μέσα στο σπίτι κατά την κατεδάφισή του.

21:44 Δημοσκόπηση δείχνει αύξηση της υποστήριξης των Παλαιστινίων στον ένοπλο αγώνα

Η υποστήριξη του ένοπλου αγώνα ως το καλύτερο μέσο για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη κρατικής υπόστασης αυξήθηκε μεταξύ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των τελευταίων τριών μηνών.

Η δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών (PSR) έδειξε ότι η υποστήριξη του ένοπλου αγώνα αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 54% των ερωτηθέντων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η υποστήριξη προς τη Χαμάς αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%. Η Φατάχ, υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, είχε 20% υποστήριξη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη περίπου οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο Ουαλίντ Λαντάντγουε, επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας Ερευνών στο PSR, δήλωσε ότι η αύξηση της υποστήριξης προς τη Χαμάς και την ένοπλη δράση, αν και δεν είναι σημαντική σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ήταν μια αντίδραση στην καταστροφή και τις δολοφονίες του Ισραήλ στη Γάζα.

Είπε επίσης ότι η δημοσκόπηση αντανακλά τη δυσαρέσκεια για την Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Ραμάλα, υπό την ηγεσία του Αμπάς, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με το Ισραήλ και απορρίπτει τον ένοπλο αγώνα.

21:36 ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις των IDF στη Ράφα συνεχίζουν να είναι «περιορισμένες»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη το Ισραήλ να εξαπολύει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα της Γάζας, δηλώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα δεν έχουν το «μέγεθος, την έκταση ή την κλίμακα» των επιχειρήσεων που διεξάγονται αλλού στη Γάζα, αναφέρει ο Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Πρόκειται για μια πιο περιορισμένη επιχείρηση», σημειώνει.

Δημοσιεύματα σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ισραηλινούς αξιωματούχους, υποδηλώνουν ότι οι IDF σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστούν για μια εντατική επίθεση κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο.

21:23 Το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα για παράταση της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ

Το περιφερειακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ-Τζάφα εγκρίνει το αίτημα του υπουργού Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι να παραταθεί η προσωρινή απαγόρευση των δραστηριοτήτων του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera στο Ισραήλ για 45 επιπλέον ημέρες.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι υπάρχει άμεση και αιτιώδης σχέση μεταξύ των ατόμων που πραγματοποίησαν επιθέσεις εντός του Ισραήλ και της κατανάλωσης περιεχομένου του Al Jazeera.

Διαπιστώνει επίσης ότι υπάρχει «στενή σχέση» μεταξύ του Al Jazeera και της Χαμάς, ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι του Al Jazeera στη Γάζα είχαν μετατραπεί σε «βοηθούς και συνεργάτες» της Χαμάς και ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν πραγματοποιήσει ακόμη και τρομοκρατικές επιθέσεις.

21:12 Οι ΗΠΑ «απογοητεύτηκαν» από την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες με την απάντηση της Χαμάς, που δόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «επειδή πήρε πολύ χρόνο και στη συνέχεια περιλάμβανε τροποποιήσεις που καθυστερούσαν την επίτευξη συμφωνίας».

Ο Μίλερ ευχαρίστησε το Κατάρ, το οποίο έχει διαδραματίσει κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό εταίρο, που εργάζεται ακούραστα για να προσπαθήσει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός».

«Τους είμαστε πολύ ευγνώμονες», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Συνέχισε, τονίζοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, καθώς ο στρατός του συνεχίζει να συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κατάσταση «φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα και ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας [κατάπαυσης του πυρός]».

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την κατάσταση στην οποία μπορεί να φτάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, αλλά είμαστε επικεντρωμένοι στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», κατέληξε.

20:52 Ισραηλινός υπουργός κατηγορεί τον Γκαντς ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κατηγόρησε το πρώην μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, ότι τάσσεται υπέρ του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει πλέον σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά.

«Οι δηλώσεις του Γκαντς υπέρ του τερματισμού του πολέμου είναι μια επαίσχυντη παράδοση στον [ηγέτη της Χαμάς] Σινουάρ και μια ηθική και εθνική χρεοκοπία», έγραψε στο Χ.

«Μπροστά στους κουρασμένους στρατηγούς, στέκονται οι γενναίοι πολεμιστές που συνεχίζουν να πολεμούν γενναία και θα φέρουν τη νίκη στο λαό του Ισραήλ και την επιστροφή όλων των απαχθέντων», πρόσθεσε.

Ο Γκαντς παραιτήθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και από τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στην πραγματική νίκη».

Στα μέσα Μαΐου, ο Γκαντς υπέβαλε ένα σχέδιο έξι σημείων για τη διοίκηση της Γάζας μετά τις μάχες. Τότε, δήλωσε ότι αν αυτό δεν συμφωνηθεί, θα παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

20:40 Μπάιντεν: Η Χαμάς είναι αυτή που «πρέπει να κινηθεί» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο Μπάιντεν μιλώντας στη G7, που πραγματοποιείται στην Ιταλία, λέει ότι η Χαμάς είναι αυτή που «πρέπει να κινηθεί» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχει χάσει την ελπίδα του αλλά η Χαμάς είναι αυτή που πρέπει να κάνει κίνηση για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι ως τώρα ήταν απολύτως θετική στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ορισμένες αλλαγές στη συμφωνία που προτείνεται από τις ΗΠΑ και την οποία προωθεί η ομάδα που εδρεύει στη Γάζα δεν είναι εφαρμόσιμες.

20:31 Νεκρός Παλαιστίνιος σε ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο Καΐς Μοχάμεντ Ζακάρνεχ, 21 ετών, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Καμπατίγια της Δυτικής Όχθης.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει επίσης αρκετούς άλλους τραυματισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

20:20 ΗΠΑ: Οι επιθέσεις των Χούθι από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα έχουν επηρεάσει 65 έθνη

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του συνασπισμού και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων και έχουν αψηφήσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς που ζήτησαν και ζητούν τον τερματισμό της θαλάσσιας επιθετικότητάς τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειωθεί κατά 90% από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τουλάχιστον 65 χώρες έχουν πληγεί από τις επιθέσεις.

Επιπλέον, τουλάχιστον 29 ναυτιλιακές και ενεργειακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.

«Οι εναλλακτικές ναυτιλιακές διαδρομές γύρω από την Αφρική προσθέτουν περίπου 11.000 ναυτικά μίλια, 1-2 εβδομάδες χρόνου διέλευσης και περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε κόστος καυσίμων για κάθε ταξίδι», προστίθεται στην έκθεση.

Οι Χούθι λένε ότι διεξάγουν εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και κατά του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

20:08 Σειρήνες ηχούν στην Σντερότ και την Μα’αλότ-Ταρσίχα

Σειρήνες συναγερμού για εισερχόμενες ρουκέτες ηχούν στην Σντερότ και σε άλλες πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Νιρ Αμ και Μελφασίμ.

Επίσης, σειρήνες προειδοποίησης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ηχούν στην Μα’αλότ-Ταρσίχα και σε ορισμένες γύρω πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.

19:58 Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της δυτικής Ράφα, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ενημερώθηκε πως η δυτική Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει νέες εντολές εκκένωσης στη Ράφα, αλλά ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους του δυτικού τμήματος της πόλης «για στρατιωτική επιχείρηση μέσα στις επόμενες 24 ώρες».

19:45 Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε

Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταδίδει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει απόψε την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να εντείνει την ένταση των επιθέσεών της κατά του Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πριν από μέρες έναν από τους ανώτερους διοικητές της.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ορκιστεί ότι η χώρα θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στη βόρεια περιοχή της, είτε με διπλωματικά είτε με στρατιωτικά μέσα. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτή τη στιγμή παρασκηνιακά να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

19:33 Μαίνονται οι πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth γράφει ότι 15 πυροσβεστικά συνεργεία, 10 ομάδες από το ILD και ομάδες από τον ισραηλινό στρατό επιχειρούν για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στην πόλη Μπερέα, βόρεια της Σαφέντ στην Άνω Γαλιλαία.

Οι πυρκαγιές αυτές ξέσπασαν μετά από μπαράζ ρουκετών που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτόξευση ρουκετών από τότε που άρχισαν οι ανοιχτές εχθροπραξίες με το Ισραήλ.

Η Yedioth Ahronoth αναφέρει επίσης ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών σε κατοικίες στην Άνω Γαλιλαία.

Άλλες εννέα πυροσβεστικές ομάδες επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε διάφορα σημεία στην κεντρική περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν, ιδιαίτερα κοντά στο Κατζρίν, προσθέτει η εφημερίδα.

19:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εκπαιδεύονται για μάχες στο βορρά

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράι, δήλωσε ότι οι στρατιώτες συνεχίζουν να εκπαιδεύονται για μάχες στο βόρειο μέτωπο της χώρας, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών με τη Χεζμπολάχ.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διεξήχθη μια σειρά ασκήσεων σε επίπεδο στρατιωτικών ταξιαρχιών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν για την αντιμετώπιση διαφόρων πολεμικών σεναρίων στο βόρειο μέτωπο. Οι δυνάμεις της 4ης Ταξιαρχίας έφτασαν για την άσκηση μετά από μια περίοδο μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι δυνάμεις της 226ης Ταξιαρχίας (Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών του Βορρά) έφτασαν μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου αμυντικών ενεργειών στα βόρεια σύνορα, ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Η άσκηση προσομοίωσε σενάρια μάχης σε διαφορετικά επίπεδα, με έμφαση στην κίνηση σε δύσβατες περιοχές, την προώθηση σε ορεινούς άξονες, την ενεργοποίηση πυρών με αυξανόμενο ρυθμό και τη μάχη σε διαφορετικές περιοχές. Οι δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν επίσης στην παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και επικοινωνιών σε βάθος, στην εκκένωση τραυματιών από το πεδίο της μάχης και στη λειτουργία του στρατηγείου διοίκησης».

Μέχρι στιγμής, οι μάχες στο έδαφος έχουν παραμείνει περιορισμένες σε αψιμαχίες στα σύνορα. Αλλά η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αμφισβητήσει την αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ στον ουρανό του Λιβάνου.

19:08 Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων και προσωπικού του ισραηλινού στρατού.

Στην πρώτη, αναφέρει ότι εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών «για δεύτερη φορά σήμερα», με στόχο τη βάση Μισάρ του Ισραήλ και τους στρατώνες Κατσαβιά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «χτύπησαν με ακρίβεια τους στόχους τους», σύμφωνα με δηλώσεις της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται επίσης ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε στρατιωτικό όχημα Humvee του ισραηλινού στρατού, ρίχνοντας εναντίον του κατευθυνόμενο πύραυλο κοντινής εμβέλειας και καταστρέφοντάς το, σκοτώνοντας επίσης όσους βρίσκονταν μέσα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Τέλος, η ομάδα λέει ότι επιτέθηκε με πυραύλους στην τοποθεσία «Ruwaisat al-Qarn» στα αγροκτήματα Shebaa, που κατέχει το Ισραήλ, επιτυγχάνοντας άμεσα χτυπήματα.

Η ένταση παραμένει υψηλή στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, αφού η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν από τους ανώτερους διοικητές της σε αεροπορική επιδρομή πριν από ημέρες.

18:54 Μπλίνκεν: Αν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν αποδώσουν, «θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε» για να απελευθερώσουμε τους Αμερικανούς ομήρους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC την Πέμπτη ότι ο «καλύτερος τρόπος» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων είναι μέσω μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων εάν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αποτύχουν, ο Μπλίνκεν είπε: «Όταν ήμουν στο Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες, συναντήθηκα με τις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων. Πρόκειται για οκτώ οικογένειες. Έχω συναντηθεί μαζί τους επανειλημμένα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συναντηθεί μαζί τους- ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, έχει συναντηθεί μαζί τους.

«Και η δέσμευσή μας, η δέσμευσή μου, η προτεραιότητά μου θα είναι πάντα οι Αμερικανοί πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν κρατούνται άδικα, αν κρατούνται όμηροι, η υπ’ αριθμόν ένα ευθύνη μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να τους βγάλω από εκεί ασφαλείς», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό «είναι μέσω αυτής της συμφωνίας [κατάπαυσης του πυρός]. Αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος για να το κάνουμε. Εάν η συμφωνία δεν λειτουργήσει, θα εξετάζουμε πάντα τι μπορούμε να κάνουμε, εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να επιστρέψουν οι άνθρωποί μας στην πατρίδα».

18:40 Η βόρεια Γάζα υποφέρει από πείνα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στον παράκτιο θύλακα αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την «κλιμάκωση του πολέμου της πείνας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα επισφαλές στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των διαβάσεων από το Ισραήλ και του περιορισμένου αριθμού των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθουν.

«Η βάναυση χρήση της πείνας, της δίψας και της άρνησης ιατρικής περίθαλψης από τη σιωνιστική κατοχή ως όπλο κατά τη διάρκεια αυτής της βάρβαρης επίθεσης είναι ένα αποδεδειγμένο και σύνθετο έγκλημα πολέμου και επιβεβαίωση της συνέχισης του μεγαλύτερου εγκλήματος της γενοκτονίας εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και τους ακτιβιστές να επιστήσουν την προσοχή στην «ανθρωπιστική καταστροφή και να αναδείξουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

«Καλούμε επίσης τις διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναλάβουν επειγόντως δράση και να παράσχουν τα απαραίτητα τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό μας στη Γάζα και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αναγκάσουν την κατοχή να φέρει βοήθεια», διαβεβαίωσε το γραφείο Τύπου.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να «παρέμβει άμεσα».

18:25 Οι εκτοπισμένοι στη Γάζα δυσκολεύονται να μετεγκατασταθούν καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι – το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί τον τελευταίο μήνα μετά τις διευρυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα, ανέφερε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους εκτοπισμένους στη Γάζα να μετεγκατασταθούν, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως οι φραγμένοι δρόμοι, ο συνωστισμός, η έλλειψη καυσίμων και ο εξαπλασιασμός του κόστους μεταφοράς. Προειδοποίησε επίσης για αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, με τη συσσώρευση στερεών αποβλήτων να αποτελεί «κρίσιμο πρόβλημα».

Η επικεφαλής των επιχειρήσεων του NRC στη Γάζα, Suze van Meegen, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα «ομαλοποιείται επικίνδυνα».

«Δεν είναι φυσιολογικό ένας ολόκληρος πληθυσμός να ζει σε συνεχή φόβο και με συντριπτική θλίψη. Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθεις ότι η ασφάλειά σου κινδυνεύει περισσότερο σε ένα σχολείο ή νοσοκομείο απ’ ό,τι αλλού. Δεν είναι φυσιολογικό για μια κοινότητα να θάβει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα», είπε.

Ο αξιωματούχος της ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσε ότι η ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέχουν «ακόμη και την πιο ασήμαντη βοήθεια έχει πλέον μειωθεί εντελώς».

18:10 Τελ Αβίβ: «Ο γγ του ΟΗΕ μισεί το Ισραήλ – Κατάπτυστο να συμπεριλάβει τον πιο ηθικό στρατό στον κόσμο στη λίστα της ντροπής»

«Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συμπεριλάβει τον πιο ηθικό στρατό στον κόσμο μαζί με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια κατάπτυστη και απεχθής απόφαση ενός Γενικού Γραμματέα που μισεί το Ισραήλ», ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντάν δήλωσε στο Χ ότι έλαβε επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προσθέσει τον ισραηλινό στρατό σε μια μαύρη λίστα με όσους βλάπτουν τα παιδιά σε συγκρούσεις, η οποία περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή του για το θέμα, που δημοσιεύθηκε επίσημα σήμερα.

Ο Ερντάν διέρρευσε επίσης μέρος του τηλεφωνήματος που έλαβε από το γραφείο του γενικού γραμματέα, μια κίνηση που ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες Στεφάν Ντουζαρρίκ δήλωσε ότι «είναι σοκαριστική και απαράδεκτη – και ειλικρινά κάτι που δεν έχω δει ποτέ στα 24 χρόνια που υπηρετώ αυτόν τον οργανισμό».

Σήμερα, ο Ερντάν κάλεσε επίσης τον Γκουτέρες να παραιτηθεί.

17:58 Έκρηξη κοντά σε πλοίο στην Ερυθρά

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) λέει ότι ένα εμπορικό πλοίο που βρίσκεται 82 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Hodeidah στην Υεμένη. ανέφερε έκρηξη σε κοντινή του απόσταση.

«Δεν υπάρχουν ζημιές στο πλοίο, όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει για το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του», ανέφερε στο Χ, προσθέτοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

17:46 ΟΗΕ: Αύξηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, ανέλυσε ορισμένα από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για το θέμα.

Αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ στη λεγόμενη «λίστα της ντροπής» των χωρών που έχουν διαπράξει παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία περιλαμβάνεται στην εν λόγω ετήσια έκθεση.

Χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

17:31 Πρωτοφανές – Το Ισραήλ δίνει τα έσοδα από τους φόρους των Παλαιστινίων σε ισραηλινές οικογένειες

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ υπέγραψε εντολή για την αφαίρεση 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα και τη μεταφορά των χρημάτων σε ισραηλινές οικογένειες των οποίων τα μέλη σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

Το Ισραήλ εισπράττει τους παλαιστινιακούς φόρους στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων του 1994 μεταξύ της PLO (Παλαιστινιακή Οργάνωση Απελευθέρωσης) και αφαιρεί το 3% του ποσού ως τέλος είσπραξης. Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ. δολάρια το μήνα, γεγονός που τα καθιστά την κύρια πηγή εσόδων για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Nour Odeh του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ότι πρόκειται για ένα «πρωτοφανές» βήμα για το Ισραήλ.

«Νομοθέτησαν να πάρουν τα χρήματα των Παλαιστινίων, δίνοντας στον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ την εξουσία να κάνει με αυτά τα χρήματα ό,τι νομίζει, είτε πρόκειται για την αποζημίωση ισραηλινών οικογενειών που επλήγησαν από παλαιστινιακές επιθέσεις είτε ακόμη και για να τα κατευθύνει αλλού και τώρα το κάνει πράξη», δήλωσε η Odeh.

«Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει τις πύλες για μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) που έχει τις ρίζες της στο πολιτικό γεγονός ότι το Ισραήλ ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής όχι μόνο των απλών Παλαιστινίων, αλλά και των ταμείων της ΠΑ που υποτίθεται ότι τους φροντίζει».

17:22 Ο Ερντογάν καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση πυρός

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να πιέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού το Συμβούλιο υποστήριξε μια πρόταση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στη Μαδρίτη μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει κάθε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εκεί «αναστατώνει πραγματικά» την Τουρκία.

17:08 Η κλιμάκωση της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

Η καταστροφή στη βόρεια Γάζα είναι ολοκληρωτική

16:56 Η κυβέρνηση Μπάιντεν «ανησυχεί πολύ» για τη «σημαντική κλιμάκωση» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στην μπλε γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες» και τη χαρακτήρισε «σημαντική κλιμάκωση».

«Το έχουμε πει αυτό ξεκάθαρα και στο παρελθόν, δεν αρκεί μόνο η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διευθετήσεις στο Λίβανο σε αυτά τα σύνορα, διότι η επιστροφή στο status quo ante της 6ης Οκτωβρίου στο Λίβανο δεν είναι αποδεκτή ή βιώσιμη επιλογή».

«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά με την ασφάλεια, με εγγυήσεις ασφαλείας, ότι δεν είναι η 6η Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

16:45 Νέες απειλές Ισραήλ για κλιμάκωση στον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι υπεύθυνοι για την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και άφησε να εννοηθεί ότι η κλιμάκωση μπορεί να είναι στα σκαριά.

«Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο βορρά», δήλωσε ο Mencer.

«Είτε μέσω διπλωματικών προσπαθειών – είτε με άλλο τρόπο – το Ισραήλ θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά μας», πρόσθεσε.

16:33 Πώς ο πόλεμος επηρεάζει τα παιδιά στη Γάζα

Εννιά στα δέκα  παιδιά στη Γάζα δεν παίρνουν επαρκή ποσότητα φαγητού όπως φαίνεται στο infographic του Al Jazeera.

16:18 Η Χεζμπολάχ λέει ότι εξαπέλυσε επίθεση σε έξι ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε έξι ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αντίποινα για ισραηλινή επίθεση που σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ.

16:02 Οι IDF για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF εντόπισαν 40 εκτοξεύσεις βλημάτων στις περιοχές της Γαλιλαίας και των Υψιπέδων του Γκολάν, ενώ κάνουν λόγο για διείσδυση πέντε εχθρικών αεροσκαφών, από τα οποία τα τρία αναχαιτίστηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Al Jazeera ότι περίπου 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο τελευταίο μπαράζ επιθέσεων της, ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της, Αμπού Ταλέμπ.

Σύμφωνα με την πηγή, η Χεζμπολάχ έπληξε πάνω από δέκα στρατιωτικούς στόχους στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένων στόχων υπηρεσιών πληροφοριών που σχετίζονται με τις δολοφονίες αξιωματούχων της.

15:52 Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι μερικές από τις τροποποιήσεις της Χαμάς στη συμφωνία δεν είναι υλοποιήσιμες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Χαμάς στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για εκεχειρία στη Γάζα δεν είναι «εφαρμόσιμες», αλλά οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

Η συνέντευξη Μπλίνκεν:

15:43 Πάνω από 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Συνεχίζονται – με κλιμακούμενη ένταση – οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv αναφέρει ότι πυρκαγιές ξέσπασαν σε 15 τοποθεσίες στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και στην Άνω Γαλιλαία μετά την εκτόξευση 150 ρουκετών από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

15:34 Οι IDF κατέστρεψαν τούνελ 800 μέτρων στη Γάζα – Ολοκλήρωσαν τις επιδρομές στις συνοικίες Ζεϊτούν και Σάμπρα

Τα στρατεύματα της 99ης Μεραρχίας ολοκλήρωσαν μια επιδρομή στις γειτονιές Ζέιτουν και Σάμπρα της πόλης της Γάζας αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις Ταξιαρχίες Καρμέλι και Γιφτάχ, μαζί με την επίλεκτη Μονάδα Πολλαπλών Περιοχών ή αλλιώς Μονάδα Φάντασμα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες ενόπλους και κατεδάφισαν περίπου 50 τοποθεσίες που ανήκαν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αποθηκών όπλων.

Εν τω μεταξύ, η εφεδρική Ταξιαρχία Πεζικού Αλεξανδρόνι και η 8η εφεδρική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αναπτύχθηκαν αυτή την εβδομάδα στον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει την έδρα της η 99η Μεραρχία.

Η συγκεκριμένη μεραρχία, μαζί με στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Γιαχαλόμ, κατεδάφισε πρόσφατα μια σήραγγα μήκους 800 μέτρων στην περιοχή Τζούχορ αντ-Ντικ στον προαναφερόμενο διάδρομο, λένε οι IDF.

Σύμφωνα με τις IDF, η σήραγγα, βάθους περίπου 30 μέτρων, είχε πολλά δωμάτια και παγιδευμένες με εκρηκτικά πόρτες και είχε χρησιμοποιηθεί από μαχητές της Χαμάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:24 Δύο τραυματίες από θραύσματα ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν – Φωτιές ξέσπασαν κοντά στην Κατζρίν

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία έλαβαν αναφορές για πολυάριθμες εκρήξεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, μετά από καταιγισμό βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την MDA, δύο άνδρες ηλικίας 20 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά στην περιοχή Κατζρίν στα Υψίπεδα του Γκολάν αφού χτυπήθηκαν από θραύσματα.

Οι ρουκέτες που έπληξαν την περιοχή Κατζρίν προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές, όπως δείχνουν πλάνα που φέρονται να έχουν ληφθεί από την περιοχή.

15:15 Οικογένεια Παλαιστινίων ζει σε σκηνή που έχει στήσει πάνω στα ερείπια του σπιτιού της στη Γάζα

Η οικογένεια αλ-Καλούτ ζει με τις αναμνήσεις της στη Γάζα αφού εκτοπίστηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και στη συνέχεια επέστρεψε για να μείνει σε μια μεγάλη σκηνή που έχει στήσει πάνω στα χαλάσματα του σπιτιού της.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

15:10 Περισσότερο από το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης στην πεινασμένη Γάζα έχει υποστεί ζημιές, λέει ο ΟΗΕ

Περισσότερο από το ήμισυ της γεωργικής γης της Γάζας, ζωτικής σημασίας για τη διατροφή του πεινασμένου πληθυσμού της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής, έχει υποβαθμιστεί από τις συγκρούσεις, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τον ΟΗΕ.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ Μαΐου 2017 και 2024, το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) διαπίστωσαν ότι το 57% των μόνιμων καλλιεργειών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας που είναι απαραίτητες για την επισιτιστική ασφάλεια είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στην πυκνότητα και την ποιότητά τους.

«Αυτή η επιδείνωση αποδίδεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισοπεδωτικών έργων, της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, των βομβαρδισμών και των πυρών», δήλωσε η UNOSAT, προσθέτοντας ότι η μείωση αυτή σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 30% των κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων από την τελευταία ανάλυση που δημοσίευσε τον Απρίλιο.

15:00 Σκάφος ανέφερε πυραυλικό πλήγμα σε απόσταση 129 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Άντεν, σύμφωνα με την Ambrey

Εμπορικό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αναφέροντας ότι πύραυλος έπληξε το σκάφος σε απόσταση περίπου 129 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Άντεν της Υεμένης, ενώ έπλεε από τη Μαλαισία προς τη Βενετία της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey.

Η Ambrey δήλωσε ότι εκτιμά πως το σκάφος συμβαδίζει με το «προφίλ στόχου των Χούθι».

Οι φίλα προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι επιτίθενται στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών UKMTO ανέφερε οτι έλαβε αναφορά για περιστατικό σε απόσταση 98 ναυτικών μιλίων, ανατολικά του Άντεν.

14:50 Τουλάχιστον 15 φωτιές καίνε στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, υπάρχουν αναφορές για 15 φωτιές στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας της ρίψης ρουκετών και πυραύλων αναχαίτισης.

14:44 Η σύνοδος των G7 θα συζητήσει και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Στην Ιταλία, οι ηγέτες των χωρών της G7 (Ομάδα των 7) συναντώνται σε τριήμερη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες υποθέσεις.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πιέσει τους συμμάχους της G7 να υποστηρίξουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

14:37 Σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση βρέθηκε στο νότιο Ισραήλ – Ο άνδρας φαίνεται να συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Το πτώμα ενός άνδρα που φορούσε στρατιωτικό γιλέκο και ένα πουκάμισο με αραβικά γράμματα βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης στη διασταύρωση Σαάρ Νεγκέβ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, το πτώμα πιστεύεται ότι ανήκε σε μαχητή που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Το πτώμα στάλθηκε για ταυτοποίηση στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο.

14:27 Τουλάχιστον ένας νεκρός μετά από χτύπημα ισραηλινού drone στη Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera, υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός μετά από χτύπημα ισραηλινού drone στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Από την επίθεση υπάρχουν και τραυματίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

14:18 Οι Εργατικοί του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύονται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, δεσμεύτηκε την Πέμπτη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος ως συμβολή σε μια ανανεωμένη ειρηνευτική διαδικασία.

«Η παλαιστινιακή κρατική υπόσταση είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, όπου αναφέρεται τι θα πράξουν αν γίνουν κυβέρνηση.

«Δεσμευόμαστε να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος ως συμβολή σε μια ανανεωμένη ειρηνευτική διαδικασία που θα καταλήξει σε μια λύση δύο κρατών, με ένα ασφαλές και προστατευμένο Ισραήλ παράλληλα με ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», τονίζουν οι Εργατικοί.

14:08 Ερντογάν: Το Ισραήλ απαντά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός χύνοντας αίμα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρότησε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για τη στάση του στη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα.

«Συγχαίρω τον αγαπητό μου φίλο, τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, για τη στάση του στη Γάζα, εκ μέρους εμού και του έθνους μου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι ο Σάντσεθ «έχει χαραχθεί στις καρδιές των Παλαιστινίων αδελφών μας».

«Η γενοκτονία που συνεχίζεται στη Γάζα εδώ και 250 ημέρες πληγώνει όλους όσους έχουν συνείδηση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ να λέει ότι πρόκειται για μια «ιστορική κίνηση προς τη δικαιοσύνη και τη μόνη οδό για την επίτευξη ειρήνης».

Ο Ερντογάν άφησε επίσης αιχμές κατά της «κακομαθημένης στάσης», όπως είπε, του Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, «απαντά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός χύνοντας αίμα».

«Καμία χώρα με συνείδηση δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

13:59 Διαφήμιση της Coca-Cola στο Μπαγκλαντές προκαλεί αντιδράσεις επειδή «αρνείται τους δεσμούς με το Ισραήλ»

Διαφήμιση 60 δευτερολέπτων της Coca-Cola στο Μπανγκλαντές έχει προκαλέσει θύελλα επικρίσεων για την εταιρεία – κολοσσό λόγω της προσπάθειάς της να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πωλήσεις της Coca-Cola έχουν μειωθεί κατά περίπου 23% στο Μπαγκλαντές μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Στην τελευταία της προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις, η εταιρεία κυκλοφόρησε την Κυριακή μια διαφήμιση στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να διαλύσει την «παραπληροφόρηση» ότι η Coca-Cola είναι ισραηλινό προϊόν, υποστηρίζοντας ότι το ποτό «απολαμβάνεται εδώ και 138 χρόνια από ανθρώπους σε 190 χώρες».

Αμέσως μόλις προβλήθηκε, οργή υπήρξε στο διαδίκτυο και όχι μόνο, με πολλούς Μπαγκλαντεσιανούς να καταδικάζουν την «αναλγησία» και την ανακρίβεια της διαφήμισης.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

13:49 Φωτογραφίες και βίντεο αποτυπώνουν τον βανδαλισμό τζαμιού στη Ράφα

Φωτογραφίες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να παραβιάζουν την ιερότητα των τζαμιών στη Γάζα, προκαλώντας καταδίκη για τις πράξεις τους.

Μια Ισραηλινή στρατιώτης ονόματι Γιαέλ Σέντλερ, η οποία φέρεται να είναι Αμερικανίδα πολίτης, δημοσίευσε φωτογραφίες στο Instagram πριν τις διαγράψει, οι οποίες δείχνουν γκράφιτι σε τοίχο μέσα σε τζαμί στη Ράφα, με προσβλητικές φράσεις απέναντι στο Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ.

Η CAIR, η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να διερευνήσει το περιστατικό και να λάβει μέτρα κατά της Αμερικανίδας στρατιώτη.

13:40 Νέο βίντεο από την καταστροφική επιδρομή των IDF στην Τζενίν

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούν στην Τζενίν και καταστρέφουν τις υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, τις τηλεφωνικές γραμμές και τα συστήματα αποχέτευσης, όπως καταγγέλλουν οι αρχές της πόλης της Δυτικής Όχθης. Αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα.

Πηγές στην Τζενίν λένε ότι ιδιωτική περιουσία, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων και οχημάτων, υπέστη ζημιές κατά την καταστροφική επίθεση.

Πλάνα από το πρωί της Τετάρτης δείχνουν ένα όχημα των IDF να καταστρέφει μέρος ενός δρόμου, πιθανότατα για να αναζητήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:30 Στις 37.232 οι νεκροί στη Γάζα – 30 θύματα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 37.232 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 85.037 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

13:25 Φοιτητές σε ισραηλινά πανεπιστήμια σε μερική απεργία για συμπαράσταση στους ομήρους στη Γάζα

Φοιτητές σε πανεπιστήμια σε όλο το Ισραήλ πραγματοποιούν σήμερα μερική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Ισραηλινούς απαχθέντες που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Οργανωμένοι από την Εθνική Ένωση Ισραηλινών Φοιτητών, οι φοιτητές θα αποχωρήσουν από τα μαθήματα και θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις είτε για 250 λεπτά, με αφορμή την 250ή ημέρα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, είτε για 120 λεπτά, προς τιμή των εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα.

Σε ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Νεγκέβ, η φοιτητική οργάνωση κάλεσε σε ολοήμερη απεργία, αναφέρει το Ynet.

Στις εκδηλώσεις της ημέρας πρόκειται να συμμετάσχουν και ορισμένα μέλη οικογενειών ομήρων, ενώ η απεργία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την υποστήριξή του στη φοιτητική απεργία και ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς προκειμένου «να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι».

Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών βρισκόταν στο φεστιβάλ Supernova, το οποίο στις 7 Οκτωβρίου έγινε στόχος των μαχητών της Χαμάς. Μια από τους απαχθέντες από εκεί ήταν η πρόσφατα διασωθείσα Νόα Αργκαμάνι, η οποία ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριότ.

«Οι 120 απαχθέντες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα περνούν 250 ημέρες αφάνταστης αγωνίας. Ενθουσιαστήκαμε με την επιστροφή της Νόα Αργκαμάνι, φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, μαζί με άλλους τρεις απαχθέντες, αλλά δεν πρέπει να αποδεχτούμε την αφόρητη κατάσταση στην οποία άλλοι 120 βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών μας, για τους οποίους όλοι ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν σύντομα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ισραηλινών Φοιτητών, Ελτσανάν Φελιμέρ.

13:16 Πλάνα δείχνουν εφέδρους των IDF να εκτοξεύουν μια πύρινη μπάλα φωτιάς προς τον Λίβανο

Έφεδροι του ισραηλινού στρατού βιντεοσκοπήθηκαν να εκτοξεύουν μια μπάλα φωτιάς με έναν καταπέλτη προς τον Λίβανο, με στόχο να κάψουν δέντρα και φυτά που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύψει τις υποδομές και τη δραστηριότητα των στρατευμάτων της κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Η χρήση του καταπέλτη εγκρίθηκε από τον στρατό, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει κι άλλα μέσα για να κάψει τη βλάστηση στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης που ρίχνεται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δείτε βίντεο:

13:06 Πρώην Ισραηλινός υπουργός, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε σε μάχη στις 7 Οκτωβρίου, λέει ότι ο Νετανιάχου δεν γνώριζε για τον θάνατο του γιου του

Ο πρώην Ισραηλινός υπουργός, Ιζάρ Σάι, του οποίου ο γιος Γιαρόν σκοτώθηκε σε μάχη στις 7 Οκτωβρίου, έκανε ανάρτηση στο Χ ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, δεν γνώριζε για τον θάνατο του γιου του.

«Μετά από τις αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιος του είπε (σ.σ. του Νετανιάχου) ότι ο γιος του Ιζάρ Σάι σκοτώθηκε, γεγονός που τον συγκλόνισε βαθιά» ανέφερε ο Σάι στην ανάρτηση του.

«Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και είπε ότι ως κάποιος που έχασε έναν αδελφό και είδε τον πόνο που έφερε στους γονείς του για πολλά χρόνια, ότι κατανοεί τον πόνο του πένθους», τόνισε ο Σάι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:57 Γιος πρώην Ισραηλινού πρέσβη βρέθηκε αποκεφαλισμένος στο βόρειο Ισραήλ

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι ανακάλυψε το αποκεφαλισμένο κεφάλι ενός άνδρα στην πόλη Μαγκάρ (περιοχή των Δρούζων που είναι Ισραηλινοί Άραβες) στο βόρειο Ισραήλ.

Το θύμα ταυτοποιήθηκε ως ο Ραμπία Αράιντι, 43 ετών, γιος του εκλιπόντος Δρούζου συγγραφέα και λόγιου Ναΐμ Αράιντι, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρεσβευτής του Ισραήλ στη Νορβηγία την περίοδο 2012-2014.

Η αστυνομία δηλώνει ότι ερευνά αυτό που χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερα φρικτή δολοφονία.

Η δολοφονία ανεβάζει τον αριθμό των Αράβων θυμάτων λόγω βίαιων εγκλημάτων φέτος σε 93.

Οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπόρεσαν να ανακόψουν το κύμα βίας στην αραβική κοινότητα, σε αυτό που ο πολιτειακός ελεγκτής, Ματανιάχου Ένγκλμαν χαρακτήρισε «ηχηρή αποτυχία» των αρχών.

Η Abraham Initiatives, μια ομάδα υπεράσπισης της συνύπαρξης, επέρριψε την ευθύνη στον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έχει καταστρέψει ένα πρόγραμμα που είχε τεθεί σε εφαρμογή από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιστροφή της ανησυχητικής τάσης, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Στην έκθεσή της για το τέλος του έτους 2023 – η οποία διαπίστωσε ότι η χρονιά αυτή ήταν η πιο αιματηρή που έχει καταγραφεί ποτέ για τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ – η Abraham Initiatives διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των 244 ανθρωποκτονιών είχε συμβεί στον βορρά, γεγονός που η οργάνωση απέδωσε σε πολέμους μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

12:47 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 12 άτομα σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν ανήλικο και αρκετούς πρώην κρατούμενους, σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Οι περισσότερες από αυτές τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία της Χεβρώνας, ενώ άλλες έγιναν στις επαρχίες της Ναμπλούς, της Σαλφίτ και της Καλκίλια, ανέφερε η οργάνωση.

Συλλήψεις υπήρξαν και στην Τζενίν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή επιδρομή.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε 9.185 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

12:35 Η Γιαπωνέζα ΥΠΕΞ συνεχάρη το Ισραήλ για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάβα, με επιστολή της, συνεχάρη το Ισραήλ για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ.

Η Καμικάβα ζήτησε την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα εργαστεί ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο συνάντησε τον Γιακόμπ Αργκαμάνι, τον πατέρα της Νόα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των οικογενειών των απαχθέντων στο Τόκιο.

Ο Αργκαμάνι της είχε πει να επισκεφθεί την κόρη του Νόα όταν αυτή απελευθερωθεί.

12:25 Δημοσιογράφος του Al Jazeera επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στην κηρυγμένη «ασφαλή ζώνη» στην Αλ-Μαουάσι

Η Χιντ Χουντάρι, που μεταδίδει από τη Γάζα για το Al Jazeera, επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στην κηρυγμένη «ασφαλή ζώνη» στην Αλ-Μαουάσι.

Δείτε σχετικό βίντεο:

12:15 «Καταστροφική, ολέθρια η κυβέρνηση του Ισραήλ»

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Γιαΐρ Γκολάν ζήτησε την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωση των 120 αιχμαλώτων.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία όταν τέσσερις μεραρχίες (σ.σ. των ισραηλινών δυνάμεων) βρίσκονταν στη Γάζα, και αυτό συνέβη πριν από τέσσερις με πέντε μήνες», δήλωσε ο Γκολάν, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

«Δεν ξέρω αν χάσαμε την ευκαιρία, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χάσαμε τις καλύτερες συνθήκες», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι «κυρίως απασχολημένη με τα προσωπικά της συμφέροντα».

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν άλλο πόλεμο στον βορρά, ο οποίος θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολος, σκληρός και παρατεταμένος από τον σημερινό, χωρίς το κράτος του Ισραήλ να καθοδηγείται από μια κυβέρνηση που εμπιστεύεται ο λαός.

Αυτή η κυβέρνηση είναι μια καταστροφική κυβέρνηση, μια ολέθρια κυβέρνηση, δεν είναι φυσιολογικό για μια χώρα να πηγαίνει σε πόλεμο με μια κυβέρνηση που ο λαός δεν εμπιστεύεται».

12:06 Το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «απέλασης ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ»

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο απέλασης ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν.

«Εντός των ημερών, το Ισραήλ θα μελετήσει το ενδεχόμενο απέλασης ανώτερων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών από το έδαφός του», δήλωσε στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο.

«Ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά τα υπέρ και τα κατά της αποχώρησης από τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

11:56 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αποκαθιστά εγκαταστάσεις υγείας στη βόρεια Γάζα

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) επαναλειτούργησε ένα ιατρικό φυλάκιο στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

Ο εν λόγω χώρος, μαζί με δεκάδες άλλους που ανήκουν στην οργάνωση βοήθειας, είχε υποστεί ζημιές από ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:47 Το Ισραήλ στοχοποιεί εκπαιδευτικά ιδρύματα – «Διαβρώνει τα θεμέλια για βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη»

Η εσκεμμένη στοχοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει μόνο «διαταράξει τις άμεσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά έχει επίσης διαβρώσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη», σύμφωνα με τον Ταλάλ αλ-Χάθαλ, διευθυντή του προγράμματος Αλ Φαχούρα του ιδρύματος Education Above All στο Κατάρ.

«Η στόχευση κρίσιμων εκπαιδευτικών υποδομών διαλύει την ελπίδα για πολλούς Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο εργαλείο για την επιβίωση και την ισότητα, συμβάλλοντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τους Παλαιστίνιους στη μελλοντική τους ζωή», δήλωσε ο αλ-Χάθαλ στο Al Jazeera.

«Η εκπαίδευση χρησιμεύει ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την επιβίωση, την ενδυνάμωση και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην περιοχή, προσφέροντας ένα μονοπάτι για ένα πιο σταθερό και ευημερούν μέλλον.

Στοχεύοντας τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, οι επιτιθέμενοι αφαιρούν τις προοπτικές διαφώτισης, ευκαιριών και προόδου, βαθαίνοντας τον κύκλο της απόγνωσης και της στέρησης στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.

Τον Απρίλιο, η UNICEF δήλωσε ότι οκτώ στα δέκα σχολεία στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ενώ υπολογίζεται ότι 620.000 παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών και το εκπαιδευτικό της σύστημα αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα μετά από πέντε πολέμους σε 20 χρόνια.

11:37 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο λιμάνι της Γάζας – Ένας νεκρός

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό δύο κοντά στο λιμάνι της Γάζας.

Το λιμάνι βρίσκεται δυτικά της πόλης της Γάζας, κοντά στην οδό αλ-Ρασίντ.

Η επίθεση έρχεται σε συνέχεια των χτυπημάτων που έπληξαν χθες πολλά σπίτια στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας συνολικά δέκα άτομα.

11:28 «Είμαι βέβαιος ότι η οικογένειά μου στον βορρά υποφέρει από πείνα»

Ο Μοχάμαντ Σκάικ, ένας Παλαιστίνιος εκτοπισμένος από τη βόρεια Γάζα, λέει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στις 13 Οκτωβρίου και έκτοτε έχει βιώσει πέντε ή έξι εκτοπισμούς.

Μιλώντας στο Al Jazeera στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ο Σκάικ είπε ότι ο αδελφός του είναι μαζί του, αλλά η υπόλοιπη οικογένειά του παραμένει παγιδευμένη στο βορρά. Προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά είναι «αδύνατο» ελλείψει σύνδεσης στο διαδίκτυο.

«Είμαι βέβαιος ότι η οικογένειά μου στο βορρά υποφέρει από πείνα, έλλειψη τροφίμων, καθώς η βοήθεια δεν παραδίδεται στο βορρά», δήλωσε.

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από άσχημη. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις», είπε ο ίδιος.

11:14 Σχεδόν 330.000 τόνοι απορριμμάτων συσσωρεύονται στη Γάζα

Με την κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, σχεδόν 330.000 τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί σε κατοικημένες περιοχές, προειδοποιεί η UNRWA.

Τα συσσωρευμένα σκουπίδια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που συχνά τα ψάχνουν, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η σχετική ανάρτηση:

11:04 Το Ισραήλ αναμένει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός μετά την απάντηση της Χαμάς

Ο Μπέρναντ Σμιθ μεταδίδει για το Al Jazeera από το Αμμάν στην Ιορδανία ότι:

«Ο Μπλίνκεν έφυγε από τη Μέση Ανατολή και χάθηκε ένα μέρος της δυναμικής που έφερε προσπαθώντας να πετύχει αυτή τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία κατά κάποιο τρόπο αντικρούει τις υποδείξεις ότι αυτή φταίει και δεν προχωράει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι αλλαγές που ζητάει δεν είναι τόσο σημαντικές. Περιλαμβάνουν το αίτημα για την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Η Χαμάς λέει ότι ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα όταν προτάθηκε για πρώτη φορά αυτή η συμφωνία στις αρχές Μαΐου, ότι χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς λέει ότι ενώ το κάνει αυτό, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα. Και όπως γνωρίζουμε, το Ισραήλ δεν έχει εκφράσει δημόσια επίσημη αποδοχή αυτής της πρότασης κατάπαυσης του πυρός.

Ακούσαμε σήμερα το πρωί από τους Ισραηλινούς ότι περιμένουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

10:55 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας και ότι ο κόσμος πρέπει να πιέσει τη Χαμάς

Το Ισραήλ υποστηρίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, και ο στόχος είναι να γεφυρωθούν τα χάσματα με τη Χαμάς και να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) στη νότια Ιταλία, ο Σάλιβαν τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να ενθαρρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση και να αποφύγει το αδιέξοδο.

10:45 Η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι βρέθηκαν απομεινάρια όπλου κοντά στο αυτοκίνητο που εξερράγη στη Ρεχοβότ

Η αστυνομία αναφέρει ότι οι πυροτεχνουργοί που επιθεωρούσαν το όχημα που εξερράγη στη Ρεχοβότ (βλέπε ανάρτηση στις 09:50) ανακάλυψαν «απομεινάρια όπλου» κοντά στο αυτοκίνητο.

Η αστυνομία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά λέει ότι το όχημα θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της αστυνομίας για περαιτέρω έλεγχο.

Η αστυνομία είχε πει αρχικά ότι ήταν πιθανό η έκρηξη να προκλήθηκε από ατύχημα, αλλά τα ευρήματα ενισχύουν την πιθανότητα το περιστατικό να ήταν αποτέλεσμα εγκλήματος.

10:36 Βίντεο από την Τζενίν – Χάος προκαλούν οι ισραηλινές μπουλντόζες

Όπως προαναφέραμε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει και πάλι στην Τζενίν, με τις στρατιωτικές μπουλντόζες να καταστρέφουν δρόμους και υποδομές στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Δείτε βίντεο:

10:27 Ισραηλινοί διαδηλωτές καλούν για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση αιχμαλώτων

Οι συγγενείς των Ισραηλινών αιχμαλώτων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσει τα μέλη των οικογενειών τους.

«Έχουμε την ίδια συμφωνία στο τραπέζι από, υποθέτω, την αρχή», δήλωσε ο Νίμροντ Σατσάρ, ένας διαδηλωτής.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να αποκτήσει θάρρος και να επιμείνει ότι πρόκειται να ανακτήσει όλους τους ομήρους. Και αν, για να τους επιστρέψει, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ας το κάνει», τόνισε.

Οι διαδηλωτές είχαν βάψει τα χέρια τους κόκκινα και κρατούσαν φωτογραφίες των αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ.

«Ελπίζω ότι αυτή τη φορά (σ.σ. οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός) δεν θα είναι μια απογοήτευση όπως την προηγούμενη φορά ή την προγενέστερη», δήλωσε ο Σαχάρ Μορ Ζαχίρο, ο θείος του οποίου Αβραάμ Μουντέρ είναι αιχμάλωτος.

«Είχαμε ήδη περίπου έξι ή επτά κύκλους ελπίδας και απόγνωσης. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Κρατιόμαστε από κάθε ελπίδα που υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica

10:18 Ο Γάλλος πολίτης Λουί Αρνό απελευθερώθηκε από το Ιράν

Ο Γάλλος πολίτης Λουί Αρνό επέστρεψε στο Παρίσι αφού κρατούνταν στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022 και καταδικάστηκε πέρσι σε πέντε χρόνια φυλάκιση για απειλή στην εθνική ασφάλεια.

Βγαίνοντας από ένα μικρό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι, ένας εμφανώς κουρασμένος αλλά χαμογελαστός Αρνό έδωσε το χέρι του στον υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ πριν αγκαλιάσει τους γονείς του, σύμφωνα με πλάνα που προβλήθηκαν από την τηλεόραση.

Δείτε βίντεο:

10:09 Ποιες αλλαγές ζητά η Χαμάς στη συμφωνία για εκεχειρία

Όπως προαναφέραμε, οι αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία την οποία παρουσίασαν οι ΗΠΑ «δεν είναι σημαντικές» και περιλαμβάνουν την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτερο στέλεχος της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:59 Οι IDF λένε ότι οι επιθέσεις έπληξαν 45 στόχους στη Γάζα την τελευταία ημέρα – Ένοπλοι μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν περίπου 45 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF λένε ότι οι στόχοι περιλάμβαναν κτίρια που χρησιμοποιούνται από «τρομοκρατικές οργανώσεις», πυρήνες ενόπλων, εκτοξευτές ρουκετών – συμπεριλαμβανομένου ενός έτοιμου στη Ράφα – φρεάτια τούνελ και άλλες υποδομές.

Τα πλήγματα έρχονται καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν στη Ράφα της νότιας Γάζας και στον διάδρομο Νετζαρίμ στο κέντρο της Λωρίδας.

Στη Ράφα, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκότωσαν αρκετούς ενόπλους σε μάχη σώμα με σώμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Τουλάχιστον 10 ακόμη μαχητές, συμπεριλαμβανομένου ενός που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν στο κέντρο της Γάζας, προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

09:50 Δύο τραυματίες από έκρηξη αυτοκινήτου στη Ρεχοβότ – Η αστυνομία λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από ατύχημα

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στη Ρεχοβότ εξερράγη, σύμφωνα με την αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία.

Η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom αναφέρει ότι οι γιατροί περιθάλπουν τους δύο άνδρες στον τόπο του συμβάντος, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση και ο άλλος ελαφρά τραυματισμένος.

Η αστυνομία λέει ότι ερευνά την έκρηξη, αλλά από μια πρώτη εξέταση φαίνεται ότι το όχημα πήρε φωτιά μετά από ατύχημα.

Ωστόσο, η αστυνομία λέει ότι δεν έχει αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο η έκρηξη να ήταν εγκληματική ενέργεια.

Πηγή φωτογραφίας: Magen David Adom

09:40 Ούτε καν κονσέρβες τροφίμων δεν υπάρχουν για τους εκτοπισμένους στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή. Οι άνθρωποι χρειάζονται κρέας. Τίποτα δεν είναι διαθέσιμο. Οι άνθρωποι μας λένε ότι ακόμη και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν είναι διαθέσιμα τώρα.

Μερικά φορτηγά με βοήθεια έχουν μπει και μεταφέρουν αλεύρι, αλλά δεν φτάνει σε όλους. Δεν καλύπτει τις ανάγκες 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ αυτή τη στιγμή.

Οι άνθρωποι στα βόρεια τμήματα της Γάζας λιμοκτονούν επίσης. Οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει νέος λιμός, με πολλούς να μην μπορούν να βρουν τρόφιμα. Δεν υπάρχουν λαχανικά, ούτε φρούτα.

Η UNICEF λέει ότι τουλάχιστον 3.000 Παλαιστίνια παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό. Χθες, σύμφωνα με το νοσοκομείο Αλ-Άκσα, ένα οκτάχρονο κορίτσι πέθανε λόγω υποσιτισμού».

09:31 Πλάνα δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσαν οι ισραηλινές μπουλντόζες στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν κτίρια και υποδομές στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα από την Τζενίν δείχνουν ισραηλινές μπουλντόζες να σπρώχνουν μπάζα και συντρίμμια κατά μήκος κατεστραμμένων δρόμων.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο καθώς εισέβαλαν στην Τζενίν. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τραυματιοφορείς καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον τραυματία και η κατάσταση της υγείας του είναι άγνωστη.

09:21 Οι IDF πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ την περασμένη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πολλά κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην πόλη Άιτα ας-Σαμπ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πρόσθετες υποδομές της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν στην Αϊνάτα, τονίζουν οι IDF.

Εν τω μεταξύ, οι IDF λένε ότι οι σειρήνες που ήχησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στις πόλεις Κλιλ και Γεχιάμ στο βόρειο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν από έναν πύραυλο αναχαίτισης που εκτοξεύτηκε σε στόχο.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κάτι επικίνδυνο.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:12 Το Ισραήλ εγκατέλειψε τις προειδοποιητικές επιθέσεις καθώς ισοπέδωσε γειτονιές της Γάζας, σημειώνει έρευνα των Ηνωμένων Εθνών

Το Ισραήλ έχει εγκαταλείψει την πρακτική της χρήσης μικρότερων βομβών για την προειδοποίηση των αμάχων για επικείμενη επίθεση, γνωστή ως «roof knocking», στη Γάζα, διαπίστωσε ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ (COI).

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Ομέρ Τίσλερ, φέρεται να δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου 2023: «Είμαστε σε πόλεμο. Όπου υπάρχει εχθρός και θέλουμε να τον εξοντώσουμε, δεν υπάρχει «roof knocking», ανέφερε η COI στην έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι το Ισραήλ «(σ.σ. μετέτρεψε) ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και γειτονιές σε ερείπια σε σχεδόν συνεχείς σφοδρούς βομβαρδισμούς» κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Αντί να χρησιμοποιήσουν όπλα «ακριβείας» σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «εκρηκτικά όπλα» όπως οι βόμβες MK84, οι οποίες «μπορούν να σχηματίσουν κρατήρα πλάτους έως 15 μέτρων και βάθους 11 μέτρων και μπορούν να διαπεράσουν έως και 38 εκατοστά μέταλλο ή 3,4 μέτρα σκυρόδεμα», αναφέρει η έκθεση της COI.

Παλαιστίνιος προχωρά ανάμεσα σε συντρίμμια κτιρίων στην Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα.

09:02 Ηνωμένα Έθνη: Ο πόλεμος στη Γάζα προσθέτει κι άλλους εκτοπισμένους στα σχεδόν 120 εκατομμύρια παγκοσμίως

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο κατέρριψαν και φέτος τα ρεκόρ, με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις συγκρούσεις στο Σουδάν και τη Μιανμάρ να αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Οι συγκρούσεις παραμένουν ένας πολύ, πολύ μεγάλος παράγοντας μαζικού εκτοπισμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Στο τέλος του περασμένου έτους, 117,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί παγκοσμίως, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της, με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να υπολογίζει ότι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023, έως και 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – περισσότερο από το 75% του πληθυσμού στη Γάζα – εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ στην περιοχή, με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να διαφύγουν πολλές φορές.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:55 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ναμπλούς σε νέα νύχτα επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic έχουν επαληθεύσει και αναρτήσει βίντεο που δείχνει κομβόι με στρατιωτικά οχήματα του ισραηλινού στρατού να εισβάλουν στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς.

Η επιδρομή ακολούθησε συλλήψεις Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης σύλληψης στην πόλη Καφρ αντ-Ντικ, που βρίσκεται δυτικά της πόλης Σαλφίτ. Τοπικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν έναν 22χρονο άνδρα μπροστά από ένα τζαμί στην πόλη.

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη συνοικία Τζαμπριγιάτ στην πόλη Τζενίν.

Δείτε βίντεο από την εισβολή στη Ναμπλούς:

08:46 Οι τροποποιήσεις που πρότεινε η Χαμάς στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα «δεν είναι σημαντικές», λέει ανώτερος ηγέτης της

Οι τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι «σημαντικές» και περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι η οργάνωση απαιτεί να επιλεγεί ένας κατάλογος 100 Παλαιστινίων με μακροχρόνιες ποινές που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στον θύλακα και τρεις «αλληλένδετες και συνεχείς φάσεις» εκεχειρίας.

08:39 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε δύο σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, μεταδίδουν το Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν κτίρια στο κέντρο της Ράφα, αναφέρει επίσης το Al Jazeera Arabic
  • Η περιοχή Αλ-Μαουάσι της νότιας Γάζας δέχθηκε επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις «από αέρος, ξηράς και θαλάσσης» κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με αναφορές
  • Η Χανάν Αλ-Ζαανίν, μια οκτάχρονη Παλαιστίνια, πέθανε από σοβαρό υποσιτισμό, καθώς η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν ότι χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν στη Γάζα
  • Η Χαμάς κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να ασκήσει «άμεση πίεση» στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά» την κράτηση προσωπικού του ΟΗΕ, διπλωματικών αρχών και ΜΚΟ που κατηγορείται ότι αποτελεί μέρος ενός «αμερικανοϊσραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου» από τους Χούθι στην Υεμένη
  • Σειρήνες ήχησαν στην περιοχή της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά

08:30 Το Ισραήλ απορρίπτει δημοσιεύματα ότι πραγματοποίησε επιθέσεις στην καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» Αλ-Μαουάσι στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει δημοσιεύματα ότι πραγματοποίησε μεγάλες επιθέσεις στην καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» Αλ-Μαουάσι

08:21 Αναφορές ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίθεση στη δυτική Ράφα στις επόμενες 24 ώρες

Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση έπληξε την ισραηλινή 99η Μεραρχία με ρουκέτες και βλήματα όλμων κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα την Τετάρτη, ενώ μαχητές στη νότια Ράφα επιτέθηκαν στις εκεί ισραηλινές δυνάμεις με ρουκέτες και βλήματα όλμων.

Η τελευταία ενημέρωση για το πεδίο της μάχης από τις αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), αναφέρει επίσης ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ενημερώθηκε ότι η δυτική Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει νέες εντολές εκκένωσης στη Ράφα, αναφέρουν οι ISW/CTP, αλλά ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους της αλ-Αλάμ στη δυτική Ράφα «για στρατιωτική επιχείρηση μέσα στις επόμενες 24 ώρες».

Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις πραγματοποίησαν επίσης «έμμεσες επιθέσεις με πυρά» κατά του Ισραήλ από τη Γάζα την Τετάρτη, σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:11 Καταστροφής συνέχεια στη Γάζα – Το Ισραήλ επιτίθεται και στις καθορισμένες «ασφαλείς ζώνες»

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 251η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024