Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι έξι λαβωμένοι ηγέτες και η... πανίσχυρη Μελόνι - Ανοίγει η αυλαία της συνόδου των G7 στην Ιταλία

Οι έξι λαβωμένοι ηγέτες και η… πανίσχυρη Μελόνι – Ανοίγει η αυλαία της συνόδου των G7 στην Ιταλία

Η στιγμή της συνόδου κορυφής των G7 φαίνεται να ευνοεί απόλυτα την Μελόνι - Ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσουν οι επτά ηγέτες

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο του, την ακροδεξιά να έχει εισβάλλει στα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή να συνεχίζει να φλέγεται, ξεκινά η σύνοδος κορυφής της G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Borgo Egnazia στην Ιταλία.

Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των συνομιλιών παίζει και η πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηγέτες. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι απασχολημένοι από εκλογές ή και εγχώριες κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, η Μελόνι συνεχίζει να είναι αήττητη σε κάθε εκλογική μάχη.

Οι έξι λαβωμένοι ηγέτες

Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Ρίσι Σούνακ της Βρετανίας έχουν προκηρύξει πρόωρες εκλογές και δίνουν την μάχη του σταυρού προκειμένου να καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία.

Κατόπιν τούτων, οι ευρωεκλογές έπληξαν σφόδρα τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, καθώς βρέθηκε να βλέπει την πλάτη των ακροδεξιών εθνικιστών και θα μπορούσε πολύ σύντομα να ανατραπεί ακόμα και ο ίδιος.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εννέα χρόνια τώρα στην εξουσία έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την «τρελή» δουλειά του.

Ο Ιάπωνας Φούμιο Κισίντα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει δει ποτέ ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία που θα γίνει αργότερα φέτος.

Τέλος, υπάρχει και ο Τζο Μπάιντεν, ο γιος του οποίου κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες οπλοκατοχής, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη στιγμή παρά την καταδίκη του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πηγαίνει επίσης στην Ιταλία εν μέσω επικείμενων εκλογών και δυσμενών δημοσκοπήσεων. Πρέπει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για το τι θα μπορούσε να προσφέρει μια δεύτερη θητεία χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα είναι στο αξίωμα για να τις εκτελέσει.

Η Μελόνι βρίσκεται σε καλύτερη στιγμή από πλευράς εκλογικών αποτελεσμάτων

Η εξαίρεση των G7

Πέραν όμως των λαβωμένων ηγετών, υπάρχει και μία που αποτελεί την εξαίρεση. Ο λόγος για την Μελόνι, η οποία νίκησε στις ευρωεκλογές και βρίσκεται στην καλύτερη πολιτική περίοδο που θα μπορούσε να διανύσει.

Δύο χρόνια αφότου ήρθε στην εξουσία ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αύξησε το ποσοστό του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η ίδια είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα η πρόταση για την αξιοποίηση των ρωσικών assets

Εδώ και αρκετούς μήνες, υπό την ιταλική καθοδήγηση, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προσπαθούν να καταλήξουν στην ανακοίνωση ενός σχεδίου της G7 για την αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί σε δυτικές τράπεζες, προκειμένου οι εταίροι να συμφωνήσουν στην παροχή ενός τεράστιου δανείου στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, ακόμη δεν υπάρχει κανένα σημάδι συμφωνίας. Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισθητή οργή για μια πρόταση των ΗΠΑ για τον επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης ως αδικαιολόγητα μονόπλευρη και δυνητικά τεράστια υποχρέωση για την ΕΕ. Η Ουκρανία όμως, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα.

Εάν η πρόταση δανείου δεν μπορεί να υπογραφεί στην σύνοδο, οι συνομιλίες θα συνεχίσουν μέσα στο καλοκαίρι και μπορεί να φτάσουν κοντά στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι αν ο Τραμπ κερδίσει, θα αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, μια προεδρική εκστρατεία που φτάνει στην κορύφωσή της με στόχο την αλλαγή προέδρου δεν θα είναι μια ευνοϊκή στιγμή για την επίτευξη πολυμερών συμφωνιών με την Αμερική.

Αυτό δεν καθιστά μια συμφωνία της G7 πιο πιθανή. Όλοι όσοι βρίσκονται στο τραπέζι της συνόδου κορυφής αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας τους, με κορυφαίο τον Μακρόν, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε ο ίδιος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να συμφωνήσει στη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από το γεγονός ότι έχει εκλογές.», λένε πολιτικοί αναλυτές.

Υπό συζήτηση η πρόταση για την αξιοποίηση των ρωσικών assets

Τι θα προωθήσει η Μελόνι

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων, η ατζέντα που έχει θέσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας – σε θέματα όπως, η Αφρική, το μεταναστευτικό και η Μεσόγειος. Η κυβέρνησή της στοχεύει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις στις αφρικανικές υποδομές για να μειώσει την ελκυστικότητα της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ενώ η ομάδα της θέλει επίσης να συνάψει συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει τη μετανάστευση.

Η Μελόνι αναμένεται να επεκτείνει τη ναυαρχίδα της εξωτερικής της πολιτικής, το λεγόμενο Σχέδιο Ματέι. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να τοποθετήσει την Ιταλία ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της αφρικανικής ηπείρου, με την ελπίδα να τονωθεί η ανάπτυξη στην Αφρική και, με τη σειρά της, να περιοριστεί η μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης θητείας της Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η τελική δήλωση των επτά ηγετών, ως προς τις αποφάσεις τους, αναμένεται το Σάββατο. Πρόκειται για ένα έγγραφο που υποδεικνύει την κατεύθυνση που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα μέλη της ομάδας – διαμορφώνοντας τις μελλοντικές πολιτικές, προσφέροντας παράλληλα στον υπόλοιπο κόσμο ένα παράθυρο στις προτεραιότητές τους.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024