Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ιταλία - Στην ατζέντα η παροχή στήριξης στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ιταλία – Στην ατζέντα η παροχή στήριξης στην Ουκρανία

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των ηγετών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά το πέρας της Συνόδου

Ξεκίνησε η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Απουλία της Ιταλίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία.

Κατά την έναρξη των εργασιών, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη», ενώ πρόσθεσε «Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Υπάρχει μια αρχική συμφωνία για παροχή δανείου στην Ουκρανία»

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι διαπραγματευτές της G7 κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Υπάρχει μια αρχική συμφωνία προπαρασκευαστικού τύπου, αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους Financial Times, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη να την εμποδίσει», όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση του deal, δήλωσε αξιωματούχος του Ελυζέ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, οι περισσότεροι πόροι θα χορηγηθούν σε μορφή δανείου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την υποστήριξη από έκτακτα έσοδα συνολικού ύψους $300 δισ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΕ.

Η Τζόρτζια Μελόνι υποδέχεται τον Ρίσι Σούνακ

«Πολύ καλή η πρόοδος στις συνομιλίες για τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών asset», είπε ο  Τζ. Σάλιβαν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

«Έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία.

«Ελπίζουμε ότι εδώ, στη συνάντηση των ηγετών σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα κοινό όραμα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές το χρόνο, αλλά οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους της G7 να βρουν τρόπους να προκαταβάλουν την υποστήριξη προκειμένου να παράσχουν στο Κίεβο πιο άμεση υποστήριξη.

Η Τζόρτζια Μελόνι αναμένει να υποδεχτεί τους ηγέτες

Ποιοι συμμετέχουν στην σύνοδο

Στη Σύνοδο εκτός από την Τζόρτζια Μελόνι συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ακόμη, συμμετέχει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από την Τετάρτη το βράδυ έχει προσγειωθεί στην ιταλική πόλη και το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024