Σε κλίμα πολιτικής αστάθειας η Γαλλία – Η παγίδα της Λεπέν και οι στρατηγικές ομοιότητες με το Brexit
Πώς η Λεπέν κατάφερε να κερδίσει τον Μακρόν στις ευρωεκλογές – Πώς επηρεάζει τυχόν εκλογή της, το πολιτικό σύστημα
Μετά τις ευρωεκλογές και δεδομένου της ανόδου της ακροδεξιάς, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια. Ο λόγος για την Γαλλία, όπου ένα ακροδεξιό κόμμα κατάφερε να αποσπάσει ένα ποσοστό που ανάγκασε τον Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Τόσο η Λεπέν, όσο και ο Μακρόν ζητούν από τα υπόλοιπα κόμματα να δώσουν τα χέρια, ο καθένας για τους δικούς του στόχους.
Καθόλη τη διάρκεια της εκστρατείας των ευρωεκλογών, η Λεπέν κατάφερε να αποσείσει τα ακραία στοιχεία του κόμματος της, αλλά και να κερδίσει πολλούς ψήφους καλλιεργώντας την ευρωφοβία, πράγμα που κατάφερε εκμεταλλευόμενη τη θολή γνώση των πολιτών πάνω στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, το οποίο εντοπίζεται ακόμα και στους πολίτες που ανήκουν στο στρατόπεδο των φιλοευρωπαίων.
Οι ομοιότητες με την περίοδο του Brexit
Αν αναλύσει κανείς την προεκλογική περίοδο θα παρατηρήσει ότι η κατάσταση που επικρατούσε στη Γαλλία, κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών, αλλά και τώρα, με την αντίστοιχη περίοδο του Brexit, μοιάζουν. Όπως και στο Παρίσι, έτσι και στη Βρετανία, ο Τύπος και οι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα, το οποίο βασιζόταν στην πεποίθηση ότι η Βρετανία θα ευημερούσε αν απελευθερωνόταν από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια μετά και εφόσον η προπαγάνδα κατάφερε να πετύχει τον στόχο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη, το 55% των Βρετανών πιστεύει ότι έκανε λάθος και μόνο το 31% εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται δε ότι για το Brexit -που χαιρετίστηκε ως κίνημα ελευθερίας από τη Μαρίν Λεπέν εκείνη την εποχή- δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά από το Εθνικό Συναγερμό κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών.
Πώς αντέδρασαν οι Βρυξέλλες στην απόφαση Μακρόν για πρόωρες εκλογές
Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως η απόφαση αυτή είναι η «στιγμή του Brexit» της Γαλλίας. Θεωρούν αρκετά επικίνδυνη την απόφαση του Μακρόν να αντιμετωπίσει τη Λεπέν, είναι εξίσου λανθασμένη με την κίνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να αντιμετωπίσει αυτούς που υποστήριζαν το Brexit στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η πεποίθηση του Μακρόν ότι θα καταστρέψει την απειλή από τα δεξιά με μία τολμηρή ψήφο, ο κίνδυνος είναι ότι απλώς θα πυροδοτήσει χρόνια πολιτικών και οικονομικών αλληλοκατηγοριών. Όμως οι γαλλικές εκλογές είναι πιο σημαντικές, καθώς μπορούν να γίνουν οι πιο καταστροφικές εθνικές εκλογές στην 70χρονη ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Το διάγγελμα Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να ενωθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν». Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενταχθούν στο στρατόπεδο του προκειμένου να νικήσουν τα άκρα.
«Από το βράδυ της Κυριακής οι μάσκες έχουν πέσει» επισήμανε ο Μακρόν, αναφερόμενος κυρίως στον επικεφαλής των δεξιών, συντηρητικών Les Republicains, Eric Ciotti, ο οποίος υπογράμμισε πως υποστηρίζει την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.
Συνέχισε δε λέγοντας «η δεξιά συνάπτει συμμαχία με την ακροδεξιά… Oι συντηρητικοί γυρίζουν την πλάτη τους στην κληρονομιά των [πρώην προέδρων] Ντε Γκωλ, Σιράκ and Σαρκοζί» υπογράμμισε ο Μακρόν.
Οι ανατρεπτικές προτάσεις του Μπαρντέλα και της Λεπέν
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Τζόρνταν Μπαρντελά, ζητούσε την αντικατάσταση της βασισμένης στο νόμο, υπερεθνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κάτι τελείως διαφορετικό, δηλαδή μία συμφωνημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα». Αυτό είναι ένα σχέδιο που οι Βρετανοί που υποστήριζαν το Brexit θα μπορούσαν να υπερασπιστούν, ως μεταρρύθμιση της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για την αναβίωση της παλιάς ιδέας μιας χαλαρής ένωσης κρατών, η οποία απορρίφθηκε από τα έξι ιδρυτικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1950.
Από την άλλη, η ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, θέλει να αναβιώσουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τους πολίτες των «χωρών εκτός Σένγκεν», όλους, από τους Βρετανούς και Αμερικανούς τουρίστες μέχρι τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Αυτό φυσικά είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς δεν μπορούν να επιβληθούν σύνορα χωρίς την παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών.
Σε περίπτωση που η Λεπέν και Μπαρντελά καταφέρουν να νικήσουν στις εκλογές θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά ο Μακρόν θα μπορούσε να διατηρήσει τις εξουσίες που τους δίνει το σύνταγμα, δηλαδή την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να αναγκάσει την Εθνοσυνέλευση να βρει χρήματα για να στηρίξει την Ουκρανία ή να υποστηρίξει τα αναδυόμενα σχέδια για ένα τεράστιο πρόγραμμα κοινού δανεισμού της ΕΕ για στρατιωτικές επενδύσεις.
Σημειώνεται πως όταν αποχώρησε η Βρετανία από την ΕΕ, έμεινε… ανάπηρη. Σε περίπτωση που τελικά γίνει μία de facto αποχώρηση από το ευρωπαϊκό σχέδιο από μία δύναμη σαν τη Γαλλία, θα μπορούσε να είναι «θανάσιμη».
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»