Τζο Μπάιντεν: «Δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου», λέει για την προοπτική εκεχειρίας στη Γάζα
Στις 31 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την Πέμπτη (13/6) αμφιβολίες ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επιτευχθεί σύντομα, τονίζοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, ότι «η Χαμάς πρέπει να κουνηθεί».
Όπως αναφέρει το Politico, ερωτηθείς αν είναι βέβαιος ότι επίκειται μια ειρηνευτική συμφωνία απάντησε αρνητικά, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν έχω χάσει την ελπίδα μου».
Ορισμένες αλλαγές δεν είναι εφαρμόσιμες
Νωρίτερα, η Χαμάς τόνισε ότι επέδειξε «πλήρη θετικότητα» στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες με την απάντηση της Χαμάς
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ορισμένες αλλαγές στη συμφωνία που προτάθηκε από τις ΗΠΑ και προωθείται από την ομάδα που εδρεύει στη Γάζα δεν είναι εφαρμόσιμες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες με την απάντηση της Χαμάς, που δόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «επειδή χρειάστηκε πολύς χρόνος και στη συνέχεια περιλάμβανε τροποποιήσεις που καθυστέρησαν την επίτευξη συμφωνίας».
Ο Μίλερ ευχαρίστησε το Κατάρ, το οποίο έχει διαδραματίσει κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό εταίρο, που εργάζεται ακούραστα για να προσπαθήσει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός». «Τους είμαστε πολύ ευγνώμονες», κατέληξε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο που παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει στην πρώτη φάση του «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις