Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά η αποχή τι είναι:

Τελικά η αποχή τι είναι:

Αδιαφορία για το αύριο; Απολιτική συνειδησιακή κενότητα; Ή λύση αυτοσεβασμού;

Το φαινόμενο της πρωτοφανούς αποχής από τις Ευρωβουλευτικές κάλπες θα ήταν επιπόλαιο, γιατί όχι και προσβλητικό για όσους το παίζουν κήνσορες, ή όσους το παίζουν σαν τους έμμισθους «παιδονόμους» των πάλαι ποτέ σχολαρχείων, οι οποίοι παρουσίαζαν στους σχολάρχες καταλόγους ζωηρών, άτακτων και αμελών μαθητών.

Αυτός ο μετεμφυλιοπολεμικός στιγματισμός, δια νόμου των απεχόντων από τις κάλπες, μεταφράζεται χωρίς πάθος και με σκωπτική άνεση ως καθοδήγηση των αιγοπροβάτων στο μαντρί! Η δική μου γενιά έζησε το απαραίτητο, για δοσοληψίες με το δημόσιο, πιστοποιητικό συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρέες κολεγιόπαιδων

Δεν ήταν μόνο οι δια νόμου «τιμωροί» των απεχόντων από τις κάλπες, αλλά και μία αυτόκλητη ιντελιγκέντσια αυτοσχέδια ψευδοαριστοκρατία του ανύπαρκτου «πνεύματος» που έστηναν προεκλογικά «στρογγυλά τραπέζια» σε παρέες κολεγιόπαιδων στα βόρεια προάστεια. (Δεν αξίζει τον κόπο οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτούς). Θέμα των συγκεντρώσεων: Η σωτηρία της αφ’ υψηλού φαυλοκρατίας. (Να υπάρχουν άραγε τέτοιοι σημερινοί κολεγιόπαιδες); Ασφαλώς και ναι!

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως μερικά σκοτεινά σημεία του εκλογικού γίγνεσθαι. Ή σωστότερα ας τ’ απαριθμήσουμε:

Κυρίως, το αρκετούς μήνες πριν από τις προχθεσινές ευρωεκλογές «αλώνισμα» της ελληνικής περιφέρειας από το εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια, ένας πρωθυπουργός κατήγαγε πραγματική εκλογική νίκη. Το 2023 για το εθνικό κοινοβούλιο (πρώτη η ΝΔ με 40,56 % και 158 έδρες. Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,83 % και 47 έδρες. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 11,84 % και 32 έδρες. Τέταρτο το ΚΚΕ, με 7,69 % και 21 έδρες κλπ…).

Τα υπόλοιπα κόμματα ανεξάρτητα από τα ποσοστά των ψήφων τους αποδείχθηκε στην πράξη, ότι δεν πέτυχαν ούτε μία χλιαρή αντιπολίτευση. Απεναντίας σχεδόν αυτοδιαλύθηκαν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς…

Η τιμωρία από τους συνταξιούχους

Τι πέτυχε με τα δικά του ποσοστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τα αριθμητικά δεδομένα;

  1. Μετά τη μετά βίας συγκράτηση του πληθωρισμού σε σχετικώς ανεκτά επίπεδα διατήρησε σε σιωπηρή συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κ.α. στο ακέραιο την κατά 40-47% μείωση των συντάξεων από την εποχή του κατά δήλωσιν «κομμουνιστή» Κατρούγκαλου μέχρι σήμερα.
  2. Εδώ δεν απαιτείται περίσσευμα φαιάς ουσίας για ν’ αντιληφθεί κανείς πώς από το 40,56 της ΝΔ με τις Ευρωεκλογές ξέπεσε στο πιο απρόσμενο ποσοστό αποχής από τις κάλπες. Έτσι, στο σύνολο των 9,6 εκατομμυρίων Ελλήνων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν μόλις τα 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι στις Ευρωεκλογές του 2009 η αποχή πάτησε το 47,5 % (5,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο σύνολο των 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων). Μάλιστα, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 η αποχή διαμορφώθηκε στο 41,3 %. (Δηλαδή στο σύνολο των 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψήφισαν μόνον 5,9 εκατομμύρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου το 1981 η αποχή περιορίστηκε στο 21,3 %.

  1. Όμως ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα λαϊκής απαξίας στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνεται στις φετινές αναμετρήσεις εντός της Ε.Ε.:

-Στην Κροατία αποχή 79,5 %.

-Στην Ολλανδία 53 % και στην Κύπρο 49,5 %.

Συμπτώματα παρακμιακής Ευρώπης

Η με κάθε αντιδεοντολογικό τρόπο αμερικανονατοϊκή συνεννόηση για την ανάμειξη των περισσότερων χωρών μελών της ΕΕ στη ρωσοουκρανική σύγκρουση -ο Θεός να με βγάλει ψεύτη- η απρόσμενη συνεμφάνιση στο ευρωπαϊκό προσκήνιο δύο βασικών αλεπούδων στο ευρωπαϊκό παζάρι (Πρόεδρος ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -Γεν. Γραμματέας ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ) και οι δύο τους έχουν τελείως αποπροσανατολίσει τα καθήκοντα της ηγεσίας της ΕΕ από τα καθαρώς πολιτικο-οικονομικά καθήκοντά της.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτή τη μετάλλαξη, στα καθήκοντα των κέντρων αποφάσεων της ΕΕ διαδραματίζει η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προαλείφεται ως διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ. Άρα εδώ δεν μιλάμε για νέα ηγεσία στο ΝΑΤΟ, αλλά για ουσιαστικό και αντιευρωπαϊκό αναπροσανατολισμό της ίδιας της ΕΕ και μάλιστα χωρίς η εξέλιξη αυτή να γίνεται με τον στοιχειώδη σεβασμό προς την αυτόνομη οικονομικο-πολιτική της ΕΕ.

Με λιγότερα λόγια: Ένας κλόουν του ουκρανικού θεάτρου και ουσιαστικός πολιτικο-στρατιωτικός ηγέτης της Ουκρανίας και το χειρότερο επικεφαλής των φιλοναζιστικών Αζοφικών ταγμάτων της Ουκρανίας, δηλαδή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα έχει ανατρέψει και ιδιωτικοποιήσει το αμυντικο-οικονομικό γίγνεσθαι της Ουκρανίας. Και σαν να μην αρκείται σ’ αυτά, ο Ζελένσκι ουσιαστικά και με τη βοήθεια του Μπάιντεν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και ομάδα κρατών της ανατολικής Ευρώπης για τη δημιουργία αντιρωσικού πολεμικού μετώπου με τις ευλογίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και κράτη-μέλη της ΕΕ που εντάσσονται στο αντιρωσικό μέτωπο.

Στην ουσία πρόκειται για έμμεση κήρυξη αντιρωσικού πολέμου με ανόητα κίνητρα, απροσδιόριστους στόχους και αποτελέσματα. Εν πάσει όμως περιπτώσει το ιδιότυπο αυτό αντιρωσικό μέτωπο έχει ήδη δώσει την απάντησή του μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά και του Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία για την περίπτωση αυτή έχει έτοιμο το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Το θλιβερότερο όμως συμπέρασμα προκύπτει από τη στάση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δίνει την εντύπωση ότι από τη θέση της Προέδρου της Commission συμπεριφέρεται ως ακριβές αντίγραφο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Και μη χειρότερα…

Με λιγότερα λόγια: Η έλλειψη αυτοκριτικής και σύνεσης αναταράσσει συθέμελα την ευρωπαϊκή τάξη, ασφάλεια και αλληλεγγύη.

Συμπέρασμα: Κάθε πέρυσι και καλύτερα…

Υ.Γ. Μοναδική και ρητή εξαίρεση συμμετοχής στο αντιρωσικό μέτωπο, η «περίεργη» στάση του ούγγρου ηγέτη Ορμπάν ο οποίος μολονότι χαρακτηρίζεται από τους «δημοκράτες» αντιρώσους ως αδιαπραγμάτευτος ακροδεξιός, εν τούτοις συγκαταλέγεται στους ελάχιστους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αυτοσχέδιο αντιρωσικό μέτωπο το διέσπασε ανοιχτά ο Όρμπαν αυτοχαρακτηριζόμενος ως φιλορώσος! Έτσι, ο ούγγρος πρωθυπουργός αποτίναξε τη ρετσινιά του ακροδεξιού μέλους της ΕΕ και διέψευσε τις αποδιδόμενες ακραίες συντηρητικές θέσεις του. Ταυτόχρονα ανέτρεψε τη ρετσινιά: «Καλύτερα να σου βγάλουν το μάτι, παρά το όνομα»!

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024