Σχεδιάστηκε ως «η Βικιπαίδεια για κινητά». Το 2012, πέντε χρόνια μετά το λανσάρισμα του iPhone, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έβαν Μπρίτον, υπολόγιζε ότι σύντομα το μεγαλύτερο μέρος της αδρανούς περιήγησης θα γινόταν σε μικρές οθόνες.

Ο λογαριασμός της στο Snapchat είναι jessickapranks. Κέρδισε πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές σε ένα TikTok του Ιουνίου 2023, όπου βουρτσίζει τα μαλλιά της υπό τους ήχους του τραγουδιού «Coffee» του Μιγκέλ

Υπολόγιζε επίσης ότι υπήρχε κενό στην αγορά για έναν απλό ιστότοπο που θα μπορούσε να παρέχει σημαντικά στοιχεία για διασημότητες. Ο Μπρίτον άρχισε να γράφει βιογραφίες για μεγαθήρια όπως ο Tομ Χανκς με το όνομα FamousBirthdays.com.

Περί τίνος πρόκεται;

Οι χρήστες, ωστόσο, αναζητούσαν επίσης άγνωστα για το ευρύ κοινό ονόματα: ανθρώπους που δεν υπήρχαν στο imdb, μια βάση δεδομένων ταινιών, ή στη Βικιπαίδεια. Αντ’ αυτού, είχαν χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, στο Twitter (τώρα X) ή στο Vine (μια πλατφόρμα βίντεο μικρής διάρκειας που έχει εκλείψει).

Ο Μπρίτον άρχισε να προσθέτει αυτές τις προσωπικότητες του διαδικτύου στον ιστότοπο, καθώς και άλλες «χαμένες αναζητήσεις». Ως αποτέλεσμα, ο χαρακτήρας της ιστοσελίδας άλλαξε. Τα Famous Birthdays έγιναν ένας εξελισσόμενος, αντιδραστικός χάρτης των ανθρώπων που έχουν σημασία για τη Gen Z.

Ο Μπραντ Πιτ ας πούμε, δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό από τον Salish Matter, έναν 14χρονο YouTuber

Ο ιστότοπος είναι ένα παρατηρητήριο για τα ανατέλλοντα αστέρια. Η πρώτη συνέντευξη που έδωσε η Τσάρλι Ντ’Αμέλιο, μια προσωπικότητα του TikTok, δόθηκε στα γραφεία του Famous Birthdays στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια το 2019. Τώρα έχει 154 εκατ. followers στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και προωθεί μάρκες όπως η Dunkin’ Donuts.

Το να εμφανίζεται κανείς στα Famous Birthdays είναι ένα είδος επιβεβαίωσης – το είδος που, σε αντίθεση με ένα μπλε τικ στο X, δεν μπορεί να πληρωθεί. Μερικοί φιλόδοξοι προσπαθούν να πιέσουν τους διαχειριστές για μια προσωπική σελίδα στον ιστότοπο, αλλά πολλοί απορρίπτονται.

Το Famous Birthdays καταδεικνύει τη θρυμματισμένη φύση της φήμης στην ψηφιακή εποχή. Gamers και μοντέλα που μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ, μπορούν να βρεθούν στην κορυφή του πίνακα «trending».

Για παράδειγμα, την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, βλέπουμε πως στην κατηγορία trending του Famous Celebrity, κάτω από τον διάσημο ηθοποιό Γουίλ Φέρελ, βρίσκεται η Jessika The Prankster, η οποία στο Instagram μετρά σχεδόν 3.000.000 ακόλουθους.

Το βιογραφικό της σύμφωνα με το Famous Celebrity

Η Jessica εμφανίζεται στην Βικιπαίδεια της Gen Z ως «TikTok Star».

Πιο συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της:

Κωμική προσωπικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συχνά δημοσίευε βίντεο με φάρσες που στόχευαν τη μητέρα της. Έχει κερδίσει περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok.

Άρχισε να δημοσιεύει περιεχόμενο για το διαδίκτυο το καλοκαίρι του 2018.

Ο λογαριασμός της στο Snapchat είναι jessickapranks. Κέρδισε πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές σε ένα TikTok του Ιουνίου 2023, όπου βουρτσίζει τα μαλλιά της υπό τους ήχους του τραγουδιού «Coffee» του Μιγκέλ.

Το πραγματικό της όνομα είναι Τζέσικα Φάρελ. Η μητέρα της, γνωστή στο YouTube ως Momma Reddd, ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε πολλά από τα βίντεό της. Έβγαινε με τον συνάδελφό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Άνχελ Ριβέρα. Τον Ιούλιο του 2023, άρχισε να βγαίνει με τον Reed Woehrle. Αργότερα χώρισαν.

Ένα από τα βίντεο φάρσας της ονομαζόταν «I Am Mariah Carey».

Η εποχή

Το παράδειγμα της Jessica, είναι ενδεικτικό ώστε να πάρετε μια ολοκληρωμένη γεύση των διασημοτήτων που συναντάμε στην ιστοσελίδα.

Ο ιστότοπος ακολουθεί μια ισότιμη προσέγγιση, καθώς όλες οι καταχωρίσεις έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. (Αναπόφευκτα κάποιες βιογραφίες είναι πιο ενδιαφέρουσες από άλλες.) Ο Μπραντ Πιτ ας πούμε, δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό από τον Salish Matter, έναν 14χρονο YouTuber.

Ίσως στην ισότητα να έγκειται και η επιτυχία της εφαρμογής. Η Gen Z κουρασμένη και συχνά απογοητευμένη από τους θρύλους των παλαιότερων εποχών, λόγω διαφορετικών συχνά αξιών, λατρεύει να δημιουργεί τους δικούς της αστέρες και να ασχολείται με αυτούς, σε μια εποχή που η παρθενογένεση φαντάζει κακόγουστο αστείο.

*Με πληροφορίες από: The Economist