Πύλος: Ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη για το ναυάγιο – «Εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν την αλήθεια»
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία στέκονται στη μικρή πρόοδο ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης για το ναυάγιο στην Πύλο.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 14 Ιουνίου 2024, από την αποφράδα ημέρα του ναυαγίου του ασφυκτικά γεμάτου από πρόσφυγες και μετανάστες αλιευτικού «Adriana» στα ανοικτά της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να προχωρήσουν τις έρευνές τους ώστε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη και να κλείσει η υπόθεση»
Σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία στέκονται στη μικρή πρόοδο ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν την αλήθεια.
Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να διερευνηθεί ο ρόλος του Λιμενικού στην τραγωδία. «Το σκάφος μετέφερε περίπου 750 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μόνο 104 επέζησαν. 82 σοροί ανασύρθηκαν αλλά μόνο 58 ταυτοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι», αναφέρουν αρχικά οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η έρευνα του Ελληνικού Ναυτοδικείου για την πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ναυάγιο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο», προσθέτουν.
Μάλιστα η Τζούντιθ Σάντερλαντ αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε «ασυνείδητο» το γεγονός ότι «ένα χρόνο μετά από αυτή τη φρικτή τραγωδία, η έρευνα για την πιθανή ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχει μόλις προχωρήσει».
«Πρέπει να δούμε μια αξιόπιστη διαδικασία για την απόδοση ευθυνών και τον τερματισμό του κύκλου της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας», προσέθεσε.
«Εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει με την εκκρεμότητα, περιμένοντας την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων», δήλωσε από την πλευρά της, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια για τη μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία.
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να προχωρήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την πιθανή ευθύνη του Λιμενικού σε αυτό το περιστατικό, ώστε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη και να κλείσει η υπόθεση για όλους τους πληγέντες», κατέληξε.
Το χρονικό
Στη συνέχεια οι δύο ΜΚΟ κάνουν μία αναδρομή στο χρονικό της τραγωδίας. «Στις 13 Ιουνίου 2023, οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για ένα υπερπλήρες αλιευτικό, το ‘Adriana’, στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, η οποία βυθίστηκε 15 ώρες αργότερα. Έρευνες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων φορέων ανέφεραν αποτυχίες των ελληνικών Αρχών τις ώρες που προηγήθηκαν του ναυαγίου και σοβαρές καταγγελίες ότι περιπολικό σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος προκάλεσε την ανατροπή της μηχανότρατας κατά την προσπάθεια ρυμούλκησης.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις προσχώρησαν στην υπόθεση ενώπιον του Ελληνικού Ναυτοδικείου με καταγγελία εκ μέρους 53 επιζώντων, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές ήταν υπεύθυνες για το ναυάγιο. Οι επιζώντες και οι οικογένειες έχουν μείνει σε αδιέξοδο, καθώς περισσότεροι από 500 άνθρωποι εκτιμάται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στις 21 Μαΐου, το ποινικό δικαστήριο της Καλαμάτας απέρριψε την υπόθεση εναντίον εννέα επιζώντων, οι οποίοι κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο και πρόκληση του ναυαγίου, μεταξύ άλλων σοβαρών κατηγοριών, και οι οποίοι κρατούνταν για 11 μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης».
Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «είχαν εκφράσει ανησυχίες το κατά πόσον η δίκη θα ήταν δίκαιη, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση βασίστηκε σε ελλιπή και αμφισβητήσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η έρευνα για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Ακόμα «ανέφεραν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για το ναυάγιο».
Τέλος, όπως σημειώνουν, το αίτημα του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για ιατροδικαστική ανάλυση των τηλεφώνων των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος – τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρχές μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, πάνω από δύο μήνες μετά τα γεγονότα – εκκρεμεί ακόμη.
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες