Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία: Στο φως η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Πανδημία: Στο φως η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Το Πεντάγωνο έστησε ψεύτικους λογαριασμούς στα social media που έσπειραν την καχυποψία για το κινεζικό εμβόλιο σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Παρά τη διαφωνία αμερικανών διπλωματών και άλλων αξιωματούχων, η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε καμπάνια παραπληροφόρησης κατά των κινεζικών εμβολίων Covid-19, πρόγραμμα που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, αποκαλύπτει την Παρασκευή το Reuters.

Από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι την άνοιξη του 2021, το αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρει καχυποψία κατά των εμβολίων στις Φιλιππίνες, άλλες χώρες της Ασίας και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το πρακτορείο.

Μέσω ψεύτικων λογαριασμών που υποτίθεται ότι ανήκαν σε Φιλιππινέζους, το Πεντάγωνο αμφισβήτησε την ποιότητα των μασκών και των διαγνωστικών κιτ που εισάγονταν από την Κίνα και προειδοποιούσε για σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac, το πρώτο που έφτασε στις Φιλιππίνες.

«Το εμβόλιο από την Κίνα μπορεί να είναι ποντικοφάρμακο» γράφει η ανάρτηση στη γλώσσα ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων (Reuters)

Το Reuters αναγνώρισε τουλάχιστον 300 ψεύτικους λογαριασμούς στο X χάρη σε πληροφορίες από πρώην αξιωματούχους του Πενταγώνου που γνώριζαν για την επιχείρηση.

Σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν το 2020 με το hashtag «#Chinaangvirus», που σημαίνει «Η Κίνα είναι ο ιός» στη γλώσσα ταγκαλόγκ, την οποία μιλά το ένα τέταρτο των Φιλιππίνων.

«Η COVID ήρθε από την Κίνα και το ΕΜΒΟΛΙΟ επίσης ήρθε από την Κίνα, μην εμπιστεύεστε την Κίνα» έλεγε ένα τυπικό tweet από τον Ιούλιο του 2022.

Όταν το Reuters επικοινώνησε με το X, η πλατφόρμα διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί ήταν μέρος μιας συντονισμένης καμπάνιας αυτοματοποιημένων λογαριασμών, ή botnet, και προχώρησε στη διαγραφή τους.

Ανάρτηση στα αραβικά που τελειώνει με την προειδοποίηση «το ρωσικό εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό και το κινεζικό εμβόλιο περιέχει ζελατίνη χοίρων (Reuters)

Η αντιεμβολιαστική καμπάνια που ξεκίνησε το 2020 επεκτάθηκε στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς στα social media, το Πεντάγωνο έσπειρε τον φόβο μεταξύ των μουσουλμάνων σε μια περίοδο που ο κορονοϊός προκαλούσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους την ημέρα.

Μεταξύ άλλων οι λογαριασμοί προειδοποιούσαν ότι τα εμβόλια ενίοτε περιέχουν ζελατίνη χοίρων και επομένως τα κινεζικά εμβόλια ήταν απαγορευμένα σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

«Μουσουλμάνοι επιστήμονες από την Ακαδημία Ράζα στο Μουμπάι ανέφεραν ότι το κινεζικό εμβόλιο περιέχει ζελατίνη χοίρων» (Reuters)

Πηγές του Reuters τόνισαν ότι η μυστική καμπάνια, η οποία υλοποιήθηκε από το κέντρο ψυχολογικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου στην Τάμπα της Φλόριντα, αγνόησε τις παράπλευρες απώλειες που θα προκαλούσε η παραπληροφόρηση σε αθώους Φιλιππινέζους.

Η καμπάνια συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν παρά τις διαμαρτυρίες αξιωματούχων ότι το Πεντάγωνο έσπερνε παραπληροφόρηση για την πανδημία. Τελικά το πρόγραμμα σταμάτησε με διάταγμα του Μπάιντεν την άνοιξη του 2021 και το υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε εσωτερική έρευνα.

Το Reuters δεν εντόπισε ενδείξεις ότι η καμπάνια έβαλε στο στόχαστρο αμερικανούς πολίτες, κάτι που θα ήταν παράνομο σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

«Δεν το βλέπαμε από άποψη δημόσιας υγείας» δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιχείρηση προπαγάνδας. «Αναζητούσαμε τρόπο να κυλήσουμε την Κίνα στη λάσπη».

«Κάτοικοι του Τουρκμενιστάν αναφέρουν ότι το κινεζικό εμβόλιο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες» (Reuters)

Η αντιεμβολιαστική καμπάνια ήρθε ως απάντηση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Κίνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019.

Τον Μάρτιο του 2022, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης προχώρησαν στον αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο ιός έφτασε στην Κίνα από αμερικανό στρατιώτη που είχε συμμετάσχει σε αθλητική διοργάνωση στην Γουχάν το 2019. Άλλοι αξιωματούχοι της Κίνας υποστήριξαν ότι ο ιός προήλθε από ερευνητικό κέντρο του αμερικανικού στρατού στο Μέριλαντ.

Το Reuters επικοινώνησε με αμερικανούς ειδικούς δημόσιας Υγείας, οι οποίοι καταδίκασαν την καμπάνια παραπληροφόρησης που έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών με στόχο το γεωπολιτικό όφελος.

«Δεν πιστεύω πως μπορεί να δικαιολογηθεί» είπε ο Ντάνιελ Λούσεϊ, λοιμωξιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Ντάρτμουθ και πρώην στρατιωτικός γιατρός.

«Είμαι εξαιρετικά αναστατωμένος και απογοητευμένος που μαθαίνω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο».

Όπως επισήμανε, έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που βλέπουν με καχυποψία ένα εμβόλιο είναι πιθανό να πουν όχι και σε άλλα εμβόλια.

Ένα τέτοιο σενάριο έγινε πραγματικότητα στο Πακιστάν τη δεκαετία του 2022, όταν η CIA έστησε ένα ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας στο Αμπονταμπάντ ως προκάλυμμα  ια την αναζήτηση του αρχιτρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όταν το πρόγραμμα ήρθε στο φως άρχισαν επιθέσεις κατά άλλων εμβολιαστικών κέντρων και η πολυομυελίτιδα επέστρεψε στη χώρα.

Sports in

Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; – Αυτή θα είναι η ομάδα του Βεζένκοφ αν γυρίσει στην Ευρώπη σύμφωνα με το ChatGPT

Μπορεί ο Σάσα Βεζένκοφ να έχει προτεραιότητα το ΝΒΑ, όμως αν επιστρέψει στην Ευρώπη τότε η τεχνητή νοημοσύνη έχει την απάντηση για την επόμενη ομάδα του…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024