Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Δύο εργαζόμενες μηνύουν την εταιρεία για μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου

Apple: Δύο εργαζόμενες μηνύουν την εταιρεία για μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου

Εκπροσωπούν ένα σύνολο 12.000 γυναικών που εργάζονται και εργάστηκαν στην εταιρεία

Δύο εργαζόμενες της Apple ισχυρίζονται ότι η εταιρεία τις πληρώνει «συστηματικά» λιγότερο από τους άνδρες συναδέρφους τους για τις ίδιες εργασίες, και γι’ αυτόν τον λόγο προέβησαν σε μήνυση εις βάρος της, με σκοπό να εκπροσωπήσουν και τις υπόλοιπες γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο που υφίστανται την ίδια διάκριση.

Μάλιστα, οι γυναίκες ισχυρίζονται στην αγωγή ότι πριν το 2017 η Apple ζητούσε από υποψήφιους να μοιραστούν τους μισθούς που έπαιρναν στην αμέσως προηγούμενη δουλειά τους πριν τους κάνει νέα προσφορά.

Στην Καλιφόρνια, το να ζητάει μια εταιρεία από υπαλλήλους να μοιραστούν αυτό το δεδομένο είναι παράνομο από το 2018. Γι’ αυτό, απ’ το 2018 και μετά, η εταιρεία, αντί να δώσει ένα μισθολογικό εύρος για κάθε θέση εργασίας, ρωτούσε πρώτα τις υποψήφιες και τους υποψήφιους πόσα χρήματα θα ήθελαν.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι πρακτικές αυτές εργαλειοποιήθηκαν κατά των μελλουσών εργαζόμενων.

Η Jong συνειδητοποίησε ότι πληρωνόταν περίπου 10.000 δολάρια λιγότερα από έναν άνδρα συνάδελφό της

Συγκεκριμένα, γράφεται ότι: «Η πολιτική της Apple να συλλέγει δεδομένα για μισθολογικές προσδοκίες και να τις χρησιμοποιεί για να θέσει τον αρχικό μισθό μιας θέσης, διαιωνίζει τις μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, αφού οι δεύτερες πληρώνονται λιγότερο απ’ τους πρώτους, παρά το ότι κάνουν παρόμοια δουλειά».

10.000 δολάρια λιγότερα

Οι δύο εργαζόμενες, η Justina Jong και η Amina Salgado, ισχυρίζονται επίσης ότι στις αξιολογήσεις απόδοσης, οι άνδρες στην Apple παίρνουν συνήθως υψηλότερη βαθμολογία στην ομαδική εργασία και την ηγεσία, με αποτέλεσμα τα μπόνους και οι αμοιβές των γυναικών να είναι χαμηλότερες.

Η Jong συνειδητοποίησε ότι πληρωνόταν περίπου 10.000 δολάρια λιγότερα από έναν άνδρα συνάδελφό της μόνο όταν είδε την αναλυτική αναφορά του μισθού του στον εκτυπωτή του γραφείου, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι αγωγές που ισχυρίζονται μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν μερικές φορές καταλήξει σε σημαντικούς διακανονισμούς, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να φτάσουν σε έναν ή δύο μισθούς ανά άτομο.

12.000 εργαζόμενοι

Οι Jong και Salgado κατέθεσαν την αγωγή εκ μέρους περισσότερων από 12.000 νυν και πρώην εργαζομένων γυναικών στα τμήματα μηχανικής, μάρκετινγκ και AppleCare της Apple στην Καλιφόρνια. Και οι δύο εργάζονται στην εταιρεία για περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με την αγωγή.

Η Salgado παραπονέθηκε στην Apple για τη μισθολογική ανισότητα «αρκετές φορές», αλλά, παρά τη διεξαγωγή δικής της έρευνας, η Apple δεν αύξησε τον μισθό της μέχρι που μια έρευνα τρίτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μισθολογικό χάσμα μεταξύ αυτής και των ανδρών συναδέλφων της, σύμφωνα με την καταγγελία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, δεν έλαβε επιστροφή μισθού.

Οι Jong και Salgado ζητούν απροσδιόριστους μισθούς που λένε ότι τους οφείλονται.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024