Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Κατηγορούμενη για ματωμένες πρώτες ύλες από την Αφρική

Apple: Κατηγορούμενη για ματωμένες πρώτες ύλες από την Αφρική

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό απειλούν με προσφυγές για φερόμενο λαθρεμπόριο μετάλλων μέσω της Ρουάντα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Apple κατηγορώντας τη πως χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μέταλλα που εξορύχθηκαν παράνομα από το έδαφός της, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Κινσάσα.

Τον Απρίλιο είχαν στείλει εξώδικο στην εταιρεία για ορυκτά που φέρονται να μεταφέρονται λαθραία από το ανατολικό τμήμα της ΛΔ του Κονγκό στη γειτονική Ρουάντα, όπου «ξεπλένονται» και περνούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην επιστολή των δικηγόρων η Apple επιφύλαξε «λακωνική» απάντηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επίδειξη «περιφρόνησης, κυνισμού, αλαζονείας» είπε στους δημοσιογράφους ο γάλλος δικηγόρος Γουίλιαμ Μπουρντόν, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΛΔ Κονγκό.

Η εταιρεία, έκρινε ο δικηγόρος, μοιάζει να «βρίσκεται σε άρνηση» για τους «δικαστικούς κινδύνους» που αντιμετωπίζει από ενδεχόμενες προσφυγές σε δικαστήρια των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Εργάτες μεταφέρουν μετάλλευμα από ορυχείο κοντά στην πόλη Ρουμπάγια της ΛΔ Κονγκό (Reuters)

Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πατρίκ Μουγιαγιά. Οι Δυτικοί δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση βρέθηκαν συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον πρόεδρο Φελίξ Τσισεκέντι στην Κινσάσα.

Επί τάπητος τέθηκαν «δικαστικές επιλογές» καθώς εξετάζονται ενδεχόμενες «προσφυγές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπουρντόν.

Εξετάζονται επίσης ενέργειες εναντίον άλλων παραγόντων «σε όλες τις ηπείρους», πρόσθεσε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Στην προειδοποίησή τους στην Apple, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν τη Ρουάντα «κεντρικό παράγοντα της παράνομης εκμετάλλευσης ορυκτών».

Σύμφωνα με την Κινσάσα, αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ρουάντα υποστηρίζει τους αντάρτες της οργάνωσης M23, η οποία ξαναπήρε τα όπλα και έχει περάσει στην επίθεση εδώ και πάνω από δυο χρόνια στην επαρχία του Βόρειου Κίβου.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες που τις προσάπτει η ΛΔ Κονγκό.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, μαστίζεται από τη βία από τα χρόνια του 1990. Η κατάσταση χειροτέρεψε αφότου επανεμφανίστηκε η M23, η οποία με την υποστήριξη του στρατού της Ρουάντας ελέγχει μεγάλο μέρος του Βόρειου Κίβου.

Στην περιοχή βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα ψευδαργύρου, ταντάλιου και βολφραμίου, πρώτων υλών που αξιοποιούνται στην παραγωγή smartphones και άλλων ηλεκτρονικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024