Η λειτουργία Recall που αποθηκεύει όλο το ιστορικό χρήσης του υπολογιστή τελικά δεν θα κάνει ντεμπούτο την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Microsoft, εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια των δεδομένων.

Το Recall, το οποίο προορίζεται αποθηκεύει στιγμιότυπα από την οθόνη του υπολογιστή και θυμάται τους δικτυακούς τόπους και τα αρχεία που άνοιξε ο χρήστης, έτσι ώστε να μπορεί να ανακαλέσει κάτι που έκανε εβδομάδες ή και μήνες πριν.

Όπως ανακοίνωσε η Microsoft την Παρασκευή, το νέο εργαλείο θα γίνει διαθέσιμο «τις επόμενες εβδομάδες» για χρήστες του Windows Insider Program και δεν θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιουνίου μαζί με τους νέους υπολογιστές Copilot+, οι οποίοι ενσωματώνουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το εργαλείο των Windows που θυμάται τα πάντα ήταν βασικό θέμα στο συνέδριο της Microsoft τον Μάιο. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft Γιούσεφ Μέντι δήλωσε τότε πως η «φωτογραφική μνήμη» του Recall, βασισμένη στην ΑΙ, «καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε ό,τι έχετε δει ποτέ στο PC.

Η Microsoft είχε τότε διαβεβαιώσει ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται τοπικά και όχι στο νέφος και θα είναι προσβάσιμα μόνο στον ιδιοκτήτη του λογαριασμού. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει την τρικυμία που είχε ήδη ξεσπάσει.

Στη Βρετανία, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών, αρχή προστασίας δεδομένων, ανέφερε στο BBC ότι επικοινώνησε με τη Microsoft για να ζητήσει πληροφορίες για θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία προχώρησε σε μια πρώτη αναδίπλωση ανακοινώνοντας ότι το Recall δεν θα είναι ενεργοποιημένο ως προεπιλογή στα Copilot+ PC.

Τώρα όμως κάνει ακόμα ένα βήμα προς τα πίσω. Η απόφαση αναβολής του επίσημου ντεμπούτου «εδράζεται στην δέσμευσή μας να προσφέρουμε μια έμπιστη, ασφαλή και αποτελεσματική εμπειρία σε όλους τους καταναλωτές και να ζητήσουμε περισσότερα σχόλια πριν διαθέσουμε τη λειτουργία σε όλους τους χρήστες Copilot+ PC» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ορισμένοι χρήστες στα social media εξέφρασαν φόβους ότι το Recall θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, ενώ ο Έλον Μασκ το παρομοίασε με «επεισόδιο του Black Mirror», της σειράς του Netflic για τις απειλές της προηγμένης τεχνολογίας.