Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Ανατροπή κατά του κράτους» - Κινέζα δημοσιογράφος του #MeToo φυλακίστηκε για πέντε χρόνια

«Ανατροπή κατά του κράτους» – Κινέζα δημοσιογράφος του #MeToo φυλακίστηκε για πέντε χρόνια

Είχε επίσης μιλήσει για τον μισογυνισμό και τον σεξισμό που αντιμετώπιζε στις κινεζικές αίθουσες σύνταξης.

Σε γνωστή ακτιβίστρια του #MeToo στην Κίνα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για «ανατροπή κατά του κράτους».

Η Sophia Huang Xueqin καταδικάστηκε σχεδόν 10 μήνες μετά τη δίκη της.

Η ακτιβίστρια των εργατικών οργανώσεων Wang Jianbing, η οποία δικάστηκε μαζί με την κ. Huang, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Η κ. Huang, 36 ετών, ήταν μία από τις πιο εξέχουσες φωνές στον κινεζικό χώρο του #MeToo, αναφέροντας πρωτοποριακές ιστορίες για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Είχε επίσης μιλήσει για τον μισογυνισμό και τον σεξισμό που αντιμετώπιζε στις κινεζικές αίθουσες σύνταξης.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν καταστήσει σαφές πώς οι δύο βρέθηκαν κατηγορούμενες για ανατροπή. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Μήνες απομόνωσης

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν καταστήσει σαφές πώς οι δύο βρέθηκαν κατηγορούμενες για ανατροπή. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Αλλά οι υποστηρικτές τους λένε ότι συνελήφθησαν επειδή οργάνωναν τακτικές συναντήσεις και φόρουμ για νέους ανθρώπους που συζητούσαν κοινωνικά θέματα.

Η κ. Huang ήταν καθ’ οδόν για να αναλάβει μια υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, χρηματοδοτούμενη από τη βρετανική κυβέρνηση, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πόλης Guangzhou το 2021.

Ο κ. Wang, 40 ετών, ήταν μαζί της εκείνη την περίοδο. Οι υποστηρικτές λένε ότι και οι δύο βίωσαν μήνες απομόνωσης κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής τους, η οποία διήρκεσε σχεδόν 1.000 ημέρες. Η δίκη τους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Κακόβουλες και εντελώς αβάσιμες»

Μια έρευνα του BBC Eye το 2022 διαπίστωσε ότι και οι δύο κρατούνταν σε απομόνωση, σε μυστικές τοποθεσίες γνωστές ως «μαύρες φυλακές».

Το 2021, εν μέσω λοκντάουν και αυξανόμενης δημόσιας οργής, οι κινεζικές αρχές εξαπέλυσαν καταστολή σε αρκετούς ακτιβιστές που εργάζονταν σε διάφορους τομείς.

«Οι προσπάθειές τους και η αφοσίωσή τους στην εργασία, τα δικαιώματα των γυναικών και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών δεν θα ακυρωθούν από αυτή την άδικη δίκη, ούτε η κοινωνία θα ξεχάσει τη συμβολή τους», δήλωσε η ομάδα εκστρατείας Free Huang Xueqin και Wang Jianbing.

«Αντιθέτως, καθώς η καταπίεση επιμένει και η αδικία μεγαλώνει, περισσότεροι ακτιβιστές σαν κι αυτούς θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται».

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τις καταδίκες «κακόβουλες και εντελώς αβάσιμες».

«Δείχνουν πόσο τρομοκρατημένη είναι η κινεζική κυβέρνηση από το αναδυόμενο κύμα ακτιβιστών που τολμούν να μιλήσουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των άλλων», δήλωσε η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κίνα, Σάρα Μπρουκς.

«Πράκτορες εχθρικών δυτικών δυνάμεων»

«Ο ακτιβισμός #MeToo έχει ενδυναμώσει τα θύματα της σεξουαλικής βίας σε όλο τον κόσμο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, καταπνίγοντάς τον».

Δεν είναι σαφές αν ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει το ζευγάρι θα συμβάλει στη μείωση της ποινής τους.

Η αντίδραση του κοινού στη δίκη της κ. Huang ήταν προηγουμένως ανάμεικτη – με ορισμένους στο διαδίκτυο να αποδοκιμάζουν την υπόθεση, ενώ άλλοι που επικρίνουν το φεμινιστικό κίνημα την καλωσόρισαν.

Πολλοί υποστηρικτές των δικαιωμάτων των φύλων και των κοινωνικών αιτημάτων στην Κίνα επιλέγουν να παραμείνουν ανώνυμοι στο διαδίκτυο.

Συχνά έχουν κατηγορηθεί ως «πράκτορες εχθρικών δυτικών δυνάμεων» από κρατικά μέσα ενημέρωσης και εθνικιστές στο διαδίκτυο.

*Με στοιχεία από bbc.com

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024