Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλωπισμός σκύλου: Δεν γίνεται μόνο για να έχει ωραία εμφάνιση, αλλά και καλή υγεία

Καλλωπισμός σκύλου: Δεν γίνεται μόνο για να έχει ωραία εμφάνιση, αλλά και καλή υγεία

Ο λάθος καλλωπισμός του σκύλου μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο σωστός καλλωπισμός του σκύλου εξαρτάται από τον τύπο τριχώματος που έχει, έτσι ώστε να χαίρει άκρας υγείας.
Κάθε τύπος τριχώματος έχει διαφορετική τεχνική κουρέματος.
«Οι σκύλοι, ανάλογα με το τρίχωμά τους, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) στους κοντότριχους, β) στους τραχύτριχους και γ) στους μακρύτριχους/ μεταξωτούς», διευκρινίζει η groomer – διασώστρια ζώων, Δάφνη Πέτερ.

Οι σκύλοι που έχουν κοντό τρίχωμα

Οι σκύλοι που έχουν κοντό τρίχωμα, όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Πέτερ, δεν πρέπει ποτέ να κουρεύονται. Μόνον εάν συνιστάται από έναν κτηνίατρο – δερματολόγο, για θέματα υγείας.
Μάλιστα, εάν ξυρίσουμε τους σκύλους με κοντό τρίχωμα, θα τούς προκαλέσουμε ερεθισμούς στο δέρμα και θα παρουσιάσουν δερματίτιδα.


Σύμφωνα με την κα Πέτερ, πάρα πολλές κοντότριχες φυλές -π.χ τύπου Σπιτς-, σε περίπτωση που ξυριστούν, θα πάθουν αλωπεκία.
Επίσης, όπως λέει, εάν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να πάθουν εγκαύματα, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να κρυώσουν και να αρρωστήσουν.

Οι σκύλοι με τραχύ τρίχωμα

«Οι τραχύτριχες φυλές, όπως είναι, για παράδειγμα, τα Σνάουτσερ και τα West, πρέπει να κάνουν stripping. Δηλαδή, να αφαιρεθεί μόνο η νεκρή τρίχα από έναν επαγγελματία groomer ή από έναν εκτροφέα της αντίστοιχης φυλής. Έτσι, ώστε να γίνει τεχνικά σωστά, τόσο για την υγεία του σκύλου όσο και για την εμφάνισή του», τονίζει η κα Πέτερ.
Επισημαίνει ότι αν δεν αφαιρεθεί η νεκρή τρίχα, θα προκαλέσει στον σκύλο έντονη φαγούρα –που δημιουργεί δερματικούς ερεθισμούς- και υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει πληγές.

Οι μεταξωτές – μακρύτριχες φυλές

Οι μακρύτριχές/μεταξωτές φυλές (Πούντλ, Μαλτεζ, Γιόρκσαϊρ Τέριερ, Σι Τζου), σύμφωνα με την ειδικό, θα πρέπει να χτενίζονται καθημερινά και ανελλιπώς. Διαφορετικά, θα δημιουργηθεί πάνω στο δέρμα μια λεπτή στρώση τζίβας.
Τα σκυλιά αυτά, τονίζει η κα Πέτερ, ξυρίζονται μόνον όταν οι κόμποι φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να «θεραπευτούν», ακόμη και από έναν επαγγελματία.

Το τρίχωμα πρέπει να αναπνέει και να ενυδατώνεται

Το τρίχωμα, όπως επισημαίνει η κα Πέτερ, είναι ένα όργανο που πρέπει να αναπνέει, να ενυδατώνεται και να καλλωπίζεται καθημερινά. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε ένα άρρωστο όργανο που δημιουργεί προβλήματα στο ζώο.

Οι κόμποι μπορεί να προκαλέσουν, από απλούς δερματικούς ερεθισμούς, μέχρι χρόνιες δερματοπάθειες και ωτίτιδες

«Από τη στιγμή που είναι καλλωπισμένο το τριχωτό του ζώου, ένας επαγγελματίας groomer μπορεί να δώσει ένα όμορφο σχέδιο στη φυλή του σκύλου. Ένα σχέδιο που ταιριάζει στα γούστα του κηδεμόνα, στον τρόπο ζωής του σκύλου, αλλά και στην κατάσταση της υγείας του. Για παράδειγμα, ο groomer μπορεί να κουρέψει έναν ηλικιωμένο σκύλο με μήκος μαλλιού 5 πόντων, έτσι ώστε να είναι εύκολο να συντηρηθεί. Αλλά και να προστατεύει τον σκύλο.

Τα προβλήματα που δημιουργούν στον σκύλο οι κόμποι

«Οι κόμποι μπορεί να προκαλέσουν, από απλούς δερματικούς ερεθισμούς, μέχρι χρόνιες δερματοπάθειες και ωτίτιδες.
Επίσης, η στρώση τζίβας δημιουργεί μια αδιαπέραστη μόνωση, η οποία εμποδίζει το δέρμα να αναπνέει και να ενυδατώνεται.


Παράλληλα, καμία θεραπεία αποπαρασίτωσης δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς το φάρμακο δεν μπορεί να φτάσει στο δέρμα. Οι αποπαρασιτώσεις πρέπει να γίνονται σε υγιή, καθαρά τριχώματα», τονίζει η κα Πέτερ.

Κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν το μπάνιο του σκύλου

Πότε δεν πλένουμε ή δεν βρέχουμε τον σκύλο που έχει κόμπους, σύμφωνα με την ειδικό, γιατί όταν το τρίχωμα βραχεί, η τζίβα γίνεται πιο σκληρή.
Επίσης, πριν πλύνουμε έναν σκύλο πρέπει το τρίχωμα του να έχει καλλωπιστεί/χτενιστεί.

Σε όλες τις κοντότριχες φυλές (Γκόλντεν Ριτρίβερ, Μπόξερ, Χάσκι), σύμφωνα με την κα Πέτερ, πρέπει να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες πριν από το μπάνιο. Μόνο τότε ο σκύλος προστατεύεται και έχει ένα υγιές τρίχωμα, δηλαδή έναν υγιή οργανισμό.

Πάντα επιλέγουμε το σωστό σαμπουάν, για τον ανάλογο τύπο τριχώματος.

Η σωστή περιποίηση του σκύλου είναι «ασπίδα» προστασίας

Σύμφωνα με την κα Πέτερ, εάν περιποιούμαστε σωστά τον σκύλο μας, τον προστατεύουμε από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από τα παράσιτα. Όπως και από διάφορα φυτά που ευδοκιμούν στη χώρα μας, και είναι επικίνδυνα για την υγεία του. Για παράδειγμα, τα άγανα.

«Μόνον όταν φροντίζουμε σωστά τον μανδύα του σκύλου μας, έχουμε μια πολύ καλή εικόνα του. Και έτσι, έχουμε έναν υγιή και ευτυχισμένο σκύλο», επισημαίνει η κα Πέτερ και καταλήγει: «Η ευζωία του ζώου είναι συνυφασμένη με ένα υγιές τρίχωμα».

Βιογραφικό

Η κυρία Δάφνη Πέτερ έχει πάνω από 25ετή εμπειρία στον κλάδο της φροντίδας των ζώων στην Ελλάδα, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Ξεκινώντας ως groomer, έχει βελτιώσει τις δεξιότητές της στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών περιποίησης σε μια ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των αλόγων.

Εκτός από την τεχνογνωσία της στον καλλωπισμό, έχει υπηρετήσει επίσης ως βοηθός κτηνίατρου για πέντε χρόνια στη Ζυρίχη. Βοηθούσε κτηνιάτρους σε κλινικές διαδικασίες και χειρουργικές επεμβάσεις, διασφαλίζοντας την ευημερία των ζώων υπό τη φροντίδα της.

Διαθέτει τεχνογνωσία στη θεραπεία κατοικίδιων ζώων, αξιοποιώντας την εμπειρία της για να υποστηρίξει άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να προωθήσει τη συναισθηματική ευεξία μέσω της αλληλεπίδρασης με τα ζώα. Η ενασχόλησή της με τους Samaritans Switzerland, ως διασώστρια, αντανακλά τη δέσμευσή της για την καλή διαβίωση των ζώων. Προσφέρθηκε εθελοντικά για τη διάσωση και την αποκατάσταση αδέσποτων ή τραυματισμένων ζώων.

Επιπλέον, είναι εξειδικευμένη υδροθεραπεύτρια και φυσικοθεραπεύτρια ζώων, προσφέροντας υπηρεσίες αποκατάστασης, τόσο σε κατοικίδια όσο και σε άλογα. Η επάρκειά της επεκτείνεται στην εκπαίδευση αλόγων, όπου επικεντρώνεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού με τα ζώα.

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024