Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζυμώσεις ενόψει ανασχηματισμού - Μπαράζ συσκέψεων υπό τον Μητσοτάκη

Ζυμώσεις ενόψει ανασχηματισμού – Μπαράζ συσκέψεων υπό τον Μητσοτάκη

Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως είναι προ των πυλών.

Συνεχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον επικείμενο ανασχηματισμό, μια απόφαση που έχει ληφθεί  -μετά το απογοητευτικό για τη γαλάζια παράταξη αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μένει μόνο να προσδιοριστεί το πώς και το πότε με τα επικρατέστερα σενάρια να θέλουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι θέμα 24ωρων.

Οι υπουργοί βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κάποιους να αγωνιούν δίπλα στο ακουστικό, ενώ στις 11:00 το πρωί θα λάβει χώρα ένα «άβολο» Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο πιθανόν να είναι το τελευταίο με την παρούσα σύνθεση.  Υπό αυτό το πρίσμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, διεργασίες και ζυμώσεις με τον πρωθυπουργό να προΐσταται τα τελευταία 24ωρα σε μπαράζ κλειστών συσκέψεων με κομματικά στελέχη αλλά και υπουργούς που πέρασαν την πύλη του Μαξίμου, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το πιθανότερο είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθούν Τρίτη, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να ανατραπεί

Σε αντίθεση με άλλους ανασχηματισμούς, όπου οι αλλαγές ήταν διορθωτικές και κυρίως αφορούσαν σε μετακινήσεις σε άλλο υπουργείο, τώρα οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα είναι δομικές, και κάποια μέλη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη και πρωτοκλασάτα, θα βρεθούν εκτός. Κριτήριο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα είναι η αποτελεσματικότητα και η συμπεριφορά των υπουργών, το ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά και να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις.

Τα ονόματα

Ηδη πάντως κυκλοφορούν σενάρια και ονόματα. Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού προβάλλουν ως αμετακίνητοι οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ακούγεται ότι θα προστεθεί ένα ακόμα πρόσωπο.

Αμετακίνητοι επίσης θεωρούνται, κατά πολλούς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως θα παραμείνουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Βασίλης Κικίλιας.

Τα ονόματα που φέρεται να είναι στο τραπέζι και να συζητείται εκ νέου η είσοδός τους στην κυβέρνηση, είναι αυτά των Κώστα Τσιάρα, Τάκη Θεοδωρικάκου, Νότη Μηταράκη και Θάνου Πλεύρη.

Πάμε για Τρίτη;

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί αύριο Σάββατο 15 Ιουνίου για την Ελβετία για να να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά τις Ευρωεκλογές και το άτυπο δείπνο των «27» ηγετών της Ε.Ε. το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου, για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και για διαβουλεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει τα ξημερώματα της Τρίτης, που θεωρείται ως η πιθανότερη μέρα για να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να ανατραπεί.

Το άβολο υπουργικό

Στη σκιά των σεναρίων για τον ανασχηματισμό, σήμερα στις 11 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο, οι κ.κ. Χατζηδάκης Γεωργιάδης, Βορίδης, Σταϊκούρας και Σκυλακάκης θα παρουσιάσου νομοσχέδια που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ειδικότερα θα γίνει:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024