Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σφίγγα ο Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό, λαλίστατος ο Κασσελάκης για τον χώρο τον προοδευτικό

Σφίγγα ο Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό, λαλίστατος ο Κασσελάκης για τον χώρο τον προοδευτικό

Τσίπρας λέει και κλαίει ο Ανδρουλάκης που το 2023 έκλεισε την πόρτα στη συνεργασία. Η εκδίκηση τρώγεται πάντα κρύα και τον περιμένουν αρκετοί στη γωνία. Ο Κασσελάκης δηλώνει είμαι εδώ και πιάνει στασίδι για κόμμα κεντροαριστερό

Για δυνατούς λύτες

Σβήνει – γράφει, σβήνει – γράφει. Παίρνει τηλέφωνο. Συνομιλεί. Κάνει σύσκεψη. Ξανασβήνει – ξαναγράφει! Δύσκολο πράγμα να είναι κανείς πρωθυπουργός! Στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρομαι και στην … προσπάθεια που καταβάλει να κάνει έναν ανασχηματισμό, που να μην σβήσει σαν φωτοβολίδα. Να πει κάτι. Να σημάνει κάτι για τον μέσο πολίτη. Κυρίως γι΄ αυτόν που απείχε από τις κάλπες την περασμένη Κυριακή. Δύσκολα πράγματα, σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου….

Η τελευταία

Ετσι σήμερα αρκετά από τα μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν ίσως για τελευταία φορά σε συνεδρίαση για να τα πουν! Ρωτάω καλά ενημερωμένο κυβερνητικό παράγοντα: «θα συζητήσουν και για το εκλογικό αποτέλεσμα;» και μου απάντησε: «αυτά είναι συριζέικα πράγματα, στη δεξιά δεν γίνονται αυτά!». Μήπως όμως ο κ. Μητσοτάκης κάνει την έκπληξη και ανοίξει καμία τέτοια συζήτηση. Όχι τίποτ΄ άλλο, αλλά για να μην του ζητάει και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας!

Την Τρίτη;

Ε, μετά θα φύγει ο πρόεδρος για την Ελβετία και την Δευτέρα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου ο ανασχηματισμός – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα μεταφερθεί για την Τρίτη! Θα τους βγάλει την ψυχή. Σκέφτομαι και τους υπό αναδόμηση υπουργούς και υφυπουργούς – γιατί κυκλοφορούν πολλά ονόματα. Πρόκειται για μαρτύριο! Περιττό βέβαια να σας πως ότι στα εν λόγω υπουργεία δεν κουνιέται φύλο. Ολοι είναι κολλημένοι στα τηλέφωνα. Λίγο ακόμη και θα πάρουν και τσατσάρες για να σπάζουν τα δόντια, ώρα με την ώρα….

Στο κοινοβούλιο

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης ήταν λαλίστατος. Πρώτα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και εν συνεχεία στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία. Στην κοινοβουλευτική ομάδα ανέπτυξε έδωσε το εύρος της συνεργασίας στην κεντροαριστερά, συμπεριλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και την «Πλεύση Ελευθερίας» – «μοίρα ψημένη» την έχει την «Νέα Αριστερά», όπως καταλαβαίνετε. Ακολούθως περιέγραψε το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής και κοινωνικής συνεργασίας. Και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει μόνο του!

Αλλά δεν θα πει όχι…

Όμως έθεσε και το «θεωρητικό ενδεχόμενο» στην περίπτωση που «περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης» και θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία του. Μάλιστα! Αν κατάλαβα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πηγαίνει μόνος του, αλλά αν οι συντελούμενες διεργασίες προκαλέσουν ένα «μπινγκ μπανγκ» ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, τότε ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο. Ενδιαφέρον. Να υποθέσω ότι σ΄ αυτό το «θεωρητικό ενδεχόμενο» του «μπινγκ μπανγκ» βλέπει το ολόγραμμα του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα. Ετσι δεν είναι;

Ετσι γίνεται

Συνήθως συμβαίνει! Οταν κάποιος ανοίγει τον λάκκο κάποιου άλλου, να πέφτει ο ίδιος μέσα! Στην προκειμένη περίπτωση ο «πονηρός» ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Κι η ευκαιρία του ήταν οι εκλογές του Μαΐου του 2023. Οι εκλογές της απλής αναλογικής. Τότε που ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φώναζε πως δεν είναι δυνατόν να σχηματίσουν κυβέρνηση το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Θυμάστε;

Η ευκαιρία του

Τότε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας οδηγούσε για – προτελευταία – φορά το κόμμα του στις εκλογές. Κι η ελπίδα, όχι μόνο η δική του, ήταν πως θα κατόρθωνε να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ομως ο κ. Ανδρουλάκης, πονηρός ων, ήθελε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Ευγενής φιλοδοξία, αλλά για να την ικανοποιήσει κάποιος πρέπει να επιλέξει και το κατάλληλο timing!

Μονομέτωπος

Ο κ. Τσίπρας – με απόγνωση κάποιες φορές είναι αλήθεια – έφερνε και ξανάφερνε στο προσκήνιο το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας. Αλλά έπεφτε πάνω στην … φιλοδοξία του κ. Ανδρουλάκη να γίνει ο νέος ηγεμόνας της κεντροαριστεράς. Και παράλληλα στον μονομέτωπο προεκλογικό αγώνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Διότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν σχεδόν σταθερά στο απυρόβλητο….

Και κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης

Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε το θέμα της κυβερνησιμότητας – το οποίο εκ των πραγμάτων δεν διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά από την πείσμονα άρνηση του κ. Ανδρουλάκη. Κι έτσι κέρδισε τις εκλογές, βελτιώνοντας ακόμη και το ποσοστό που είχε λάβει το 2019. Πάντως για το τότε εκλογικό ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι γνωστό … «βοήθησαν» και διάφοροι άλλοι – … φιλότιμα είναι αλήθεια! – αλλά δεν είναι του παρόντος!

Δύσκολες μέρες

Ετσι ο κ. Ανδρουλάκης έχασε τον Μάιο του 2023 την ευκαιρία του – αν και ο ίδιος δεν νομίζω να το έχει καταλάβει μέχρι τώρα! Εν πάση περιπτώσει ποτέ δεν είναι αργά για να αντιληφθεί κανείς τι του συνέβη. Είναι όμως αργά για να διασώσει την προεδρική του καρέκλα στην Χαριλάου Τρικούπη, όσο κι αν η «ομάδα των κολλητών» του θα δώσει πλέον μάχες οπισθοφυλακής….

Ο κ. Χάρης Καστανίδης

Είναι αλήθεια πως δεν του το είχα! Αναφέρομαι στην ιώβειο υπομονή που έχει επιδείξει ο πρώην υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης. Θυμάστε πως στις εκλογές του Μαΐου του 2023 ο κ. Ανδρουλάκης τον … «καθάρισε στεγνά»! Του πήρε την έδρα, εκλέχτηκε ο ίδιος βουλευτής Θεσσαλονίκης και έβγαλε στη Βουλή τον φίλο του κ. Φραγκίσκο Παρασύρη από το Ηράκλειο.

Σερβίρεται κρύα

Ο κ. Καστανίδης, εμφανώς πικραμένος αποσύρθηκε από το προσκήνιο. Περιμένοντας! Κι όπως αποδείχθηκε η αναμονή του ήταν σωστή. Για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά η βρετανική παροιμία πως «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»!

Το ελληνικό Επινέ

Χθες, λοιπόν, ο κ. Καστανίδης παρουσίασε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση ανασυγκρότησης της αριστεράς. Υπενθυμίζοντας ότι το συνέδριο του Επινέ, του εμβληματικού ιδρυτικού συνεδρίου του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οδήγησε τον Φρανσουά Μιτεράν στην Προεδρία της Γαλλίας. Αφού βεβαίως ενοποιήθηκε όλος ο σοσιαλιστικός χώρος.

Διεργασίες;

Στα καθ΄ ημάς ο κ. Καστανίδης προτείνοντας μία αντίστοιχη διαδικασία, δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να διαλυθούν τα κόμματα της κεντροαριστεράς, λόγω της ιστορικότητας τους. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι έκανε λόγο για «διεργασίες μηνών» και για άμεσες εξελίξεις! Αναμένω….

Στην Πιερία

Καθυστερημένο αλλά καλό. Στην Κουμουνδούρου τα μηνύματα για την Κεντρική Μακεδονία έφταναν κι ήταν άσχημα! – αλλά για την Πιερία υπήρχε μια αισιοδοξία. Ηταν η θερμή σχέση του κ. Κασσελάκη με τοπικούς παράγοντες και προύχοντες. Ε, μέχρι το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έβγαινε στην Πιερία μονοψήφιος και πέμπτος πίσω κι από τη «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού. Κατόρθωσε τελικά να τον προσπεράσει τα ξημερώματα με διαφορά μόλις 30 ψήφων – αλλά νομίζω ότι κρίσιμο ρόλο έπαιξαν οι … προσευχές των συριζαίων!

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024