Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απήγαγαν παιδιά, άλλαξαν στοιχεία και τα «σκόρπισαν»

Απήγαγαν παιδιά, άλλαξαν στοιχεία και τα «σκόρπισαν»

Οι ουκρανικές Αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν 20.000 αγόρια και κορίτσια έχουν μεταφερθεί βίαια από τα κατεχόμενα στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022

Παιδιά από την Ουκρανία που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής το 2022 τέθηκαν για υιοθεσία από τις Αρχές, με ψεύτικες ρωσικές ταυτότητες, αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Χρησιμοποιώντας εργαλεία αναγνώρισης εικόνων και δημόσια αρχεία, καθώς και συνεντεύξεις με ουκρανούς αξιωματούχους και συγγενείς των παιδιών, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αναγνώρισαν και εντόπισαν τέσσερα παιδιά από την Ουκρανία στον ιστότοπο υιοθεσιών usynovite.ru που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση. Οι ουκρανικές Αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί βίαια από τα κατεχόμενα στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλές χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τα ευρήματα προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και νομικοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία. Ένα από τα παιδιά εμφανίζεται με νέο ρωσικό όνομα και ηλικία που διαφέρει από τα έγγραφά του τα οποία έχουν εκδοθεί από την ουκρανική κυβέρνηση. Ένα άλλο παιδί εμφανίζεται να χρησιμοποιεί μια ρωσική έκδοση του ουκρανικού ονόματός του. Δεν αναφέρεται το ουκρανικό υπόβαθρο κανενός από τα παιδιά.

Τα παιδιά απήχθησαν από κρατικούς οίκους φροντίδας και χωρίστηκαν από τους κηδεμόνες και τους συγγενείς τους σε πόλεις στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή του 2022. Η ηλικία τους είναι από 8 έως 15 ετών. Τα παιδιά που εντοπίστηκαν από τους «FT» και των οποίων οι ταυτότητες επιβεβαιώθηκαν με τις οικογένειές τους από τις ουκρανικές Αρχές, κατέληξαν στην περιοχή Τούλα κοντά στη Μόσχα και στην περιοχή Ορενμπουργκ κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Ένα από τα παιδιά μεταφέρθηκε στην κατεχόμενη Κριμαία.

Άλλες 17 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από την εφημερίδα στον ιστότοπο υιοθεσίας επιβεβαιώθηκαν ως παιδιά από την Ουκρανία σε πρόσφατη έρευνα των «New York Times», όλα τους από ένα ίδρυμα στη Χερσώνα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, λέγοντας ότι φέρουν ποινική ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της αρπαγής των παιδιών.

«Για την προστασία τους»

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε για την προστασία τους παρά τα άφθονα στοιχεία για το αντίθετο. Ενας προκλητικός Πούτιν υπέγραψε διατάγματα που επιτρέπουν τη γρήγορη απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας για παιδιά από την Ουκρανία που μεταφέρονται στη Ρωσία. Ουκρανοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν με τους «FT» έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι το Κρεμλίνο είχε καταστρώσει σχέδια πριν από την εισβολή του να απελαύνει βίαια παιδιά της Ουκρανίας στη Ρωσία. «Είχαν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική γενοκτονίας απέναντί μας», δήλωσε η Ντάρια Χερασίμτσουκ, σύμβουλος και επίτροπος του προέδρου της Ουκρανίας για τα δικαιώματα των παιδιών. «Εκαναν εγκλήματα, απήγαγαν παιδιά σε μεγάλους αριθμούς».

Κάποιες οικογένειες των οποίων τα παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία και επέστρεψαν στην Ουκρανία διηγήθηκαν φρικτές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, προκειμένου να τα πάρουν πίσω.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024