Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: Εγκαταλείφθηκε και πλέει ακυβέρνητο ελληνόκτητο πλοίο - Ένας αγνοούμενος ναυτικός

Ερυθρά Θάλασσα: Εγκαταλείφθηκε και πλέει ακυβέρνητο ελληνόκτητο πλοίο – Ένας αγνοούμενος ναυτικός

Το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι στις 12 Ιουνίου, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του με ασφάλεια, πλην ενός αγνοούμενου ναυτικού. Εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων οι Χούθι.

Το πλοίο TUTOR που χτυπήθηκε από τους Χούθι με μικρά πλωτά μέσα και πυραύλους κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης, μετέφερε κάρβουνο και υπέστη σοβαρές ζημιές όντας ευάλωτο στη βύθιση. Οι Χούθι είχαν στοχεύει το πλοίο με μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

«Η πρόσκρουση του (μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας) προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο», είχε δηλώσει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) για την επίθεση, η οποία ήταν η πρώτη των Χούθι που χρησιμοποίησαν με επιτυχία θαλάσσιο εκρηκτικό drone ως όπλο.

Το σκάφος εγκαταλείφθηκε με επιτυχία και πλέει ακυβέρνητο κοντά στην τελευταία τοποθεσία που δήλωσε – United Kingdom Maritime Trade Operations

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των διαχειριστών πλοίων και των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το υπό σημαία Λιβερίας Tutor έπαιρνε νερό και δεν ήταν υπό τον έλεγχο του πληρώματος, αφού υπέστη ζημιές στο μηχανοστάσιο του.

Εγκαταλείφθηκε το σκάφος – Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως αγνοείται ένας ναυτικός

Το πλήρωμα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου Tutor που υπέστη ζημιές σε επίθεση μαχητών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρεται ως διασωθέν, αν και ένας ναύτης εξακολουθεί να αγνοείται, όπως δήλωσαν την Παρασκευή οι Φιλιππίνες. Ναυτικές πηγές αναφέρουν πως ο αγνοούμενος ναυτικός εγκλωβίστηκε στο πλημμυρισμένο μηχανοστάσιο. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο ναυτικός πέθανε στην έκρηξη ή πνίγηκε όταν πλημμύρισε το μηχανοστάσιο. Εφόσον δηλωθεί νεκρός, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο ναυτικού από επίθεση των Χούθι.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης πλοίων και των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε πριν λίγο πως «το σκάφος εγκαταλείφθηκε με επιτυχία και πλέει ακυβέρνητο κοντά στην τελευταία τοποθεσία που δήλωσε».

Δεν υπάρχει αναφορά για τον αγνοούμενο ναυτικό όμως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. Ο υπουργός Εργασίας της χώρας έδωσε μάλιστα συνέντευξη τύπου σχετικά με την τύχη του πληρώματος, ως επί το πλείστον Φιλιππινεζικής υπηκοότητας.

Πολλά πλοία του αμερικανικού και ευρωπαϊκού στόλου που προστάτευαν την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναχωρήσει, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για αντικατάσταση των πλοίων που έφυγαν, ανάμεσά τους και το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower. Ουκρανικό πλοίο χτυπήθηκε χθες για δεύτερη φορά από τους Χούθι, ακόμη δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για την κατάσταση του πλοίου.

Sports in

Ουνιόν Χάουζ- Παναθηναϊκός 0-14: Ο αντίπαλος δεν ήταν ούτε για… προπόνηση

Ο Παναθηναϊκός έβαλε 14 τέρματα στην πρώτη του φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Ουνιόν Χάουζ ,στο ντεμπούτο του Ντιέγκο Αλόνσο στον πράσινο πάγκο. Ο αντίπαλος ωστόσο δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο για να βγουν συμπεράσματα…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024