Γαλλία: Το κακό «ποντάρισμα» του Μακρόν στις ευρωεκλογές και ο κίνδυνος διάλυσης του κόμματός του
Ο πολιτικός ελιγμός του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα είναι εκείνο το «Blitzkrieg» (κεραυνοβόλος πόλεμος), που προσδοκούσε ο ίδιος, αλλά ίσως η κερκόπορτα για τη γαλλική ακροδεξιά
Η αναπάντεχη ανακοίνωση των βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τα συγκλονιστικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, υποτίθεται ότι θα έπιανε στον ύπνο τους αντιπάλους του Γάλλου προέδρου. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι εξελίσσεται σε κύκνειο άσμα.
Ως ο πρώτος Γάλλος μεταπολεμικός ηγέτης που θα παραδώσει τα κλειδιά στην ακροδεξιά κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία, ο Εμανουέλ Μακρόν.
Αρχικά, ο Μακρόν, με την ριψοκίνδυνη απόφασή του, πόνταρε στον απόλυτο αιφνιδιασμό των αντιπάλων του. Βασίστηκε στο γεγονός ότι εκείνος και οι υποψήφιοί του για την Εθνοσυνέλευση θα επωφεληθούν από το στοιχείο του αιφνιδιασμού, σύμφωνα με τους βοηθούς του.
Τα αριστερά κόμματα δεν θα είχαν χρόνο να σχηματίσουν συμμαχίες κρίσιμες για να περάσουν τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου. Έτσι, στη συνέχεια, πολλοί ψηφοφόροι θα αναγκάζονταν να συσπειρωθούν πίσω από το κόμμα του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου, όπως είχε γίνει στις προηγούμενες αναμετρήσεις του Μακρόν με τη Λεπέν.
Όπως αναφέρει όμως η The Wall Street Journal ο Μακρόν δεν υπολόγισε σωστά, καθώς τόσο η Αριστερά όσο και η Ακροδεξιά δείχνουν κάτι παραπάνω από πανέτοιμες.
Μια σειρά αριστερών κομμάτων κατάφεραν να δημιουργήσουν γρήγορα έναν συνασπισμό ενόψει των εκλογών εξπρές. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τις δυνάμεις της Λεπέν να προκρίνονται στους δεύτερους γύρους, κερδίζοντας έως και 270 έδρες, που σημαίνει τριπλασιασμό από το 2022 και σχεδόν πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδών. Η Εθνική Συσπείρωση γίνεται το μεγαλύτερο κόμμα στην κάτω βουλή και η Λεπέν θα έχει ισχυρό λόγο για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού.
«Έπεσα σε κατάθλιψη»
Την ίδια στιγμή, το κόμμα του Μακρόν είναι αυτό που βρίσκεται σε αταξία, καθώς οι βουλευτές του είναι σοκαρισμένοι κατηγορώντας των Μακρόν ότι λειτούργησε μονομερώς, χωρίς να τους συμβουλευτεί, όπως έκανε και το 2017.
Για χρόνια, ο Μακρόν χρησιμοποιεί την εξουσία του βάσει του συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο. Πέρυσι αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Πέρασε επίσης με διάταγμα νόμο που διευκολύνει την πρόσληψη και την απόλυση υπαλλήλων.
«Το έμαθα σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας την ομιλία του στην τηλεόραση»
Ωστόσο, η τάση του Μακρόν να παρακάμπτει το κοινοβούλιο έπιασε τους βουλευτές του αδιάβαστους για τον τελευταίο του ελιγμό.
«Έπεσα σε κατάθλιψη την Κυριακή», είπε ο Πάτρικ Βινάλ, ο οποίος ήταν μέχρι τότε βουλευτής της Αναγέννησης. «Ήταν ένα σοκ. Ήταν βίαιο». Ίσως το μεγαλύτερο θύμα της απόφασης του Μακρόν, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ που μόλις έμαθε τα σχέδια του Μακρόν την Κυριακή, δήλωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου ήταν αντίθετοι στην κίνηση του Μακρόν.
Μην το κάνεις όπως ο Κάμερον
Ο Μακρόν, μετατρέποντας τις πρόωρες εκλογές σε δημοψήφισμα για τη Λεπέν, κινδυνεύει να βαδίσει στα χνάρια του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ως Βρετανός πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, περιμένοντας από το κοινό να το καταψηφίσει.
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον πόνταρε και έχασε. Πόνταρε ότι το Project Fear θα κέρδιζε. Έκανε λάθος. Ο Μακρόν κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group.
Σε αντίθεση με τον Κάμερον, οι δυνάμεις του Μακρόν έχουν λίγο χρόνο για προετοιμασία. Οι ίδιοι βουλευτές που ο Μακρόν αναμένει να βγουν τώρα στην προεκλογική εκστρατεία δεν ειδοποιήθηκαν πριν ο Μακρόν διαλύσει την Εθνοσυνέλευση σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Κυριακή, προκαλώντας τις εκλογές.
«Το έμαθα σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας την ομιλία του στην τηλεόραση», είπε η Huguette Tiegna, βουλευτής στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν που βρέθηκε αμέσως χωρίς δουλειά.
Τέλος, ο Μακρόν γνωρίζει ότι συμπληρώνοντας το νόμιμο όριο -έως δύο προεδρικές θητείες- το 2027, αφήνει τη Λεπέν να διεκδικήσει την προεδρία δίχως σοβαρό αντίπαλο, σημειώνει η The Wall Street Journal.