Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη μεταβίβαση κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής στα «θύματα της τρομοκρατίας»

Γάζα: Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη μεταβίβαση κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής στα «θύματα της τρομοκρατίας»

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στην απόφαση ακροδεξιού υπουργού του Νετανιάχου για τη μεταβίβαση περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων από πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής «στα θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε έντονα χθες Πέμπτη την απόφαση του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση πόρων προοριζόμενων για την Παλαιστινιακή Αρχή σε «οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτα λαθεμένη».

«Θεωρούμε πως πρόκειται για απίστευτα λαθεμένη απόφαση του υπουργού αυτού», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

«Αυτού του τύπου τα μέτρα εγείρουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η Δυτική Οχθη»

Αντιδρούσε στην απόφαση του ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, να υπογράψει διάταγμα με το οποίο μεταβιβάζονται «περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια» από δεσμευμένους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής «στα θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει και ευνοεί την τρομοκρατία, πληρώνοντας οικογένειες τρομοκρατών, φυλακισμένων κι αποφυλακισμένων κρατουμένων», ανέφερε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την απόφαση.

Για την Ουάσιγκτον, «αυτού του τύπου τα μέτρα από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης εγείρουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η Δυτική Οχθη και να τρωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.

«Εχουμε πει με σαφήνεια στην ισραηλινή κυβέρνηση πως τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να μεταβιβαστούν στην Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως, δεν πρέπει να παρακρατηθούν, δεν πρέπει να καθυστερήσουν», επέμεινε ο κ. Μίλερ.

Οικονομική ασφυξία

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε επίσης πως η Παλαιστινιακή Αρχή «έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη Δυτική Οχθη» στην πορεία των ετών, «ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου», την ημέρα που ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Δυνάμει συμφωνιών που είχαν συναφθεί τα χρόνια του 1990, το Ισραήλ συγκεντρώνει κεφάλαια (φόρους κ.λπ.) για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, κατόπιν της μεταβιβάζει τα χρήματα. Ομως οι αρχές του Ισραήλ πάγωσαν τις μεταβιβάσεις από την 7η Οκτωβρίου.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας, εξαιτίας της πλήρους διακοπής των μεταβιβάσεων πόρων και της μεγάλης ύφεσης της παλαιστινιακής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Nasdaq έκανε retweet τον Ολυμπιακό: «Ταξιδεύει υπερήφανα την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο» (vid)

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα συγχαρητήρια του Nasdaq και η αντίδραση στο Χ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024