Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Μεσαιωνική πολιορκία» στον Λίβανο - Στρατιώτες βάζουν φωτιές με καταπέλτη

Ισραήλ: «Μεσαιωνική πολιορκία» στον Λίβανο – Στρατιώτες βάζουν φωτιές με καταπέλτη

Ακόμα και καταπέλτη επιστράτευσε το Ισραήλ στις μάχες που διεξάγονται στον Λίβανο με την εικόνα να θυμίζει μεσαιωνική πολιορκία.

Εικόνες που παραπέμπουν στο μεσαίωνα, θυμίζοντας σκηνές από τις Σταυροφορίες, όπως την πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντίν με χρήση καταπέλτη του κατεξοχήν όπλου για πολιορκίες πόλεων, επανέφερε εν έτει 2024 το Ισραήλ, δίνοντας έτσι πάτημα σε όσους αποκαλούν το ισραηλινό κράτος «σύγχρονους σταυροφόρους».

Ο καταπέλτης δεν ανήκει στο οπλοστάσιο του στρατού και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από έφεδρους στρατιώτες που σταθμεύουν στα σύνορα

Συγκεκριμένα βίντεο δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να χρησιμοποιούν έναν καταπέλτη μεσαιωνικού τύπου στα σύνορα με το νότιο Λίβανο. Στο βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, ακόμα διακρίνεται να υπάρχει στο σημείο ένας πυροσβεστήρας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Στο βίντεο διακρίνονται πύρινες μπάλες φωτιάς πάνω από ένα οχυρωμένο συνοριακό τείχος στο νότιο Λίβανο, όπου διεξάγονται έντονες μάχες με τη Χεζμπολάχ με την κατάσταση να έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε μάλιστα κι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος του στρατού που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο NBC News, επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το όπλο δεν ανήκει στο τυπικό οπλοστάσιο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από έφεδρους στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα.

Μάλιστα σε άλλο βίντεο που επίσης ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται ένας στρατιώτης να βάζει φωτιά εκτοξεύοντας πύρινα βέλη με τόξο.

Το όπλο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι, ενώ το όπλο δεν είχε εγκριθεί από τη στρατιωτική ηγεσία, τα στρατεύματα εκπλήρωναν ένα νόμιμο στρατιωτικό καθήκον, το οποίο ήταν να κάψουν πυκνούς θάμνους κατά μήκος των συνόρων, όπου μερικές φορές κρύβονται μαχητές της Χεζμπολάχ και όπως προσέθεσε το όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το υλικό ήταν γνήσιο, αλλά ανέφερε όπως και ο αξιωματούχος ότι το όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί ευρέως.

«Πρόκειται για μια τοπική πρωτοβουλία και όχι για ένα εργαλείο που έχει έρθει σε ευρεία χρήση», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η περιοχή στα σύνορα με τον Λίβανο χαρακτηρίζεται από ογκόλιθους, συστάδες και πυκνή αγκαθωτή βλάστηση, η οποία αποτελεί πρόκληση για τις δυνάμεις των IDF που έχουν αναπτυχθεί για την άμυνα», προσέθεσε.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 200 πυραύλους στο Ισραήλ από την Τετάρτη, σύμφωνα με τις IDF, σε αυτό που φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα από τις 8 Οκτωβρίου που ξέσπασαν οι διασυνοριακές μάχες. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι βολές ήταν απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε έναν από τους ανώτερους διοικητές της την Τρίτη.

Ο καταπέλτης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μάχη στην Κίνα τον 4ο αιώνα π.Χ., και ήταν χρήσιμο όπλο για την πολιορκία μεσαιωνικών κάστρων, αλλά με την έλευση του πυροβολικού παροπλίστηκε.

Sports in

Απρόοπτο με Κωνσταντέλια και Ότο – Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι διεθνείς

Επιστροφή στις προπονήσεις για τους διεθνείς Κουλιεράκη και Ντεσπόντοφ – Απρόοπτο με τους Κωνσταντέλια και Ότο οι οποίοι ένιωσαν ένα σφίξιμο και δεν πήραν μέρος στην σημερινό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024