Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ο Μουσταφά, 14 ετών, πεθαίνει από την πείνα στη Γάζα - Ισραήλ και Λίβανος στην κόψη του ξυραφιού

Live: Ο Μουσταφά, 14 ετών, πεθαίνει από την πείνα στη Γάζα – Ισραήλ και Λίβανος στην κόψη του ξυραφιού

Δείτε live τις εξελίξεις στο in -  Ισραηλινά ελικόπτερα, drones και αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Γάζα - Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς στον αυτόνομο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς ισραηλινά ελικόπτερα, drones και αεροσκάφη πλήττουν τη Ράφα και την πόλη της Γάζας.

Μάλιστα σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γάζας 15.694 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ενώ 17.000 έχουν μείνει χωρίς γονείς.

Παράλληλα ο κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης εξακολουθεί να ελοχεύει καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν συνεχώς πυρά κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νεκροί στον Λίβανο, ενώ και οι Χούθι συνεχίζουν να πλήττουν πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί και από τις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ακόμα ένα παιδί πέθανε από την πείνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν να δηλώνει ότι είναι δεδομένο ότι εάν συνεχιστεί η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:45 Ο 14χρονος Μουσταφά πεθαίνει από την πείνα

Ο Μουσταφά, ένα 14χρονο αγόρι, είναι το τελευταίο θύμα του υποσιτισμού στη Γάζα.

Οι γονείς του, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος, ξέσπασαν σε κλάματα μετά τον θάνατο του παιδιού τους.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι μπλοκάρει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα μπορούσε να σώσει τα πεινασμένα παιδιά.

Ο Μουσταφά είναι ένα από τα 28 παιδιά που έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της πείνας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα.

06:15 Συλλήψεις διαδηλωτών έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Η Israel Broadcasting Corporation δημοσίευσε βίντεο από διαδήλωση μπροστά από το σπίτι της οικογένειας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην παράκτια πόλη της Καισάρειας του Ισραήλ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία διαμαρτύρονταν ενάντια στις πολιτικές του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν με την κατηγορία της πρόκλησης «αδικαιολόγητου θορύβου», προστίθεται στο ρεπορτάζ.

05:45 Ανοφορά για ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA, ένα σπίτι «καταστράφηκε ολοσχερώς» ενώ ξέσπασε φωτιά στο χωριό Kfar Kila, στον νότιο Λίβανο, μετά από «εχθρική ισραηλινή επιδρομή».

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ποιος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε στην επιδρομή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ασθενοφόρο έσπευσε στην περιοχή μετά την επίθεση, αλλά δεν έχει ακόμα αναφερθεί ο αριθμός των θυμάτων.

05:15 Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν ραντάρ και εξοπλισμό των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν επτά εγκαταστάσεις ραντάρ των Χούθι στην Υεμένη τις τελευταίες 24 ώρες και σε ξεχωριστές επιθέσεις κατέστρεψαν μη επανδρωμένα σκάφη και αεροσκάφη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η CENTCOM, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι δύο «μη επανδρωμένα σκάφη» καταστράφηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα εναέριο drone καταρρίφθηκε στην ίδια περιοχή.

Οι τοποθεσίες ραντάρ που χτυπήθηκαν σε εδάφη τα οποία ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη επέτρεπαν τη στόχευση σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η αμερικανική διοίκηση σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

04:45 Ισραηλινές επιδρομές, συγκρούσεις και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Μπούρκα, βορειοδυτικά της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη, πυροδοτώντας συγκρούσεις με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στην περιοχή.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε, επίσης, ότι δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από ξεχωριστές επιδρομές με στόχο τον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone και τη συνοικία al-Masayef στη Ραμάλα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και κατά τη διάρκεια των δύο επιδρομών στη Ραμάλα, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

04:15 Ανησυχεί ο ΠΟΥ για την υγειονομική κρίση στη Δυτική Οχθη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη Δυτική Οχθη, περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, καθώς τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, η βία και οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών υποδομών κάνουν ολοένα πιο περίπλοκη υπόθεση την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, κάλεσε ν’ ασκηθεί πολιτική «άμεσης και ενεργής προστασίας των αμάχων και του συστήματος υγείας στη Δυτική Οχθη».

Η μαζική αύξηση των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία «αυξάνει το βάρος» για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις δομές υγείας που «ήδη υποβάλλονταν σε σκληρή δοκιμασία» και δεν λειτουργούν παρά στο 70% της δυναμικότητάς τους εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ (περισσότερα εδώ).

03:45  Αμηχανία στο ισραηλινό ΥΠΕΞ από την επίθεση Γκάλαντ στη Γαλλία

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ τη γαλλική πρωτοβουλία με σκοπό την αποκλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο, κατηγορώντας το Παρίσι για «εχθρότητα» έναντι της χώρας του, τοποθέτηση πάντως που χαρακτηρίστηκε «λαθεμένη» και «άτοπη» από την ισραηλινή διπλωματία.

«Ενώ εμείς διεξάγουμε δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία υιοθετεί πολιτική εχθρότητας έναντι του Ισραήλ. Κάνοντάς το, η Γαλλία αγνοεί τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», υποστήριξε ο κ. Γκάλαντ μέσω X, με αναρτήσεις του συνταγμένες στα εβραϊκά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «δεν θα είναι μέρος του τριμερούς πλαισίου που πρότεινε η Γαλλία» (περισσότερα εδώ).

03:15 Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες λένε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δηλώνουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα τελειώσει σε περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας KANN.

Το KANN επικαλέστηκε τους ανώνυμους αξιωματούχους λέγοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν από τον τερματισμό της επιχείρησης στη Ράφα, το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στη Γάζα. Πρόσθεσαν ότι ο πόλεμος βρίσκεται κοντά στο τέλος της δεύτερης φάσης του.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, στις 6 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Ράφα, στα νότια της Γάζας, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις. Κατέλαβε επίσης την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μιας ζωτικής σημασίας οδού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες στην πολιορκημένη λωρίδα.

02:55 Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η πλωτή προβλήτα στη Γάζα είναι και πάλι εκτός λειτουργίας

Με ανάρτησή της στο X, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) επιβεβαίωσε ότι η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα μεταφέρθηκε και πάλι, η τρίτη φορά που τίθεται εκτός λειτουργίας από τότε που άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο.

«Η ασφάλεια των μελών των υπηρεσιών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και η προσωρινή μετεγκατάσταση της προβλήτας θα αποτρέψει τις δομικές ζημιές που προκαλούνται από την αυξημένη κατάσταση της θάλασσας (εννοούν τους κυματισμούς)», δήλωσε η CENTCOM.

«Η απόφαση για την προσωρινή μετεγκατάσταση του προβλήτα δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η προσωρινή προβλήτα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο μέλλον», ανέφερε.

«Μετά την περίοδο της αναμενόμενης θαλασσοταραχής, η προβλήτα θα επανατοποθετηθεί γρήγορα στην ακτή της Γάζας και θα συνεχίσει να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ανέφερε.

02:25 Οι G7 λένε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ πρέπει να εργάζονται απρόσκοπτα στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) πρέπει να μπορεί να εργάζεται απρόσκοπτα στη Γάζα, δηλώνουν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), καθώς τα πλούσια έθνη ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου κορυφής τους στην Ιταλία.

«Συμφωνούμε ότι είναι κρίσιμο τα δίκτυα διανομής της UNRWA και άλλων οργανισμών και υπηρεσιών του ΟΗΕ να είναι πλήρως ικανά να παραδίδουν βοήθεια σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκπληρώνοντας αποτελεσματικά την εντολή τους», ανέφεραν τα κράτη της G7 στο τελικό τους ανακοινωθέν.

Κάλεσαν όλα τα μέρη να διευκολύνουν «την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες που έχουν ανάγκη» στη Γάζα, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά.

«Η διασφάλιση της πλήρους, ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής πρόσβασης σε όλες τις μορφές της – σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και μέσω όλων των σχετικών χερσαίων σημείων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα, μέσω θαλάσσιων οδών παράδοσης, συμπεριλαμβανομένου του λιμένα Ασντόντ – σε όλη τη Γάζα παραμένει απόλυτη προτεραιότητα».

Η UNRWA, η οποία συντονίζει σχεδόν το σύνολο της βοήθειας προς τη Γάζα, έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Σε ηθικό και πρακτικό/κυριολεκτικό επίπεδο.

01:53 Ισραηλινές επιδρομές πλήττουν τη βόρεια Γάζα

Tο Al Jazeera Arabic μεταφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή της αγοράς al-Bastaat στη συνοικία al-Shujayea, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Επιπλέον, είπαν ότι μια ισραηλινή επιδρομή έπληξε επίσης ένα σπίτι στη γειτονιά Tuffah, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

01:22 Μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε από πύραυλο μαίνεται κοντά σε βόρειες κοινότητες του Ισραήλ

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των βόρειων κοινοτήτων Μπαρ’αμ και Γιρ’ον, η οποία προκλήθηκε από ρουκέτες της Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία αναφέρει ότι τέσσερις ομάδες βρίσκονται στο σημείο και δεν υπάρχει απειλή για τις κοντινές κοινότητες.

01:01 Η Oxfam για την συμπλήρωση 17 ετών αποκλεισμού της Γάζας

Σε ανάρτησή της στο Χ, η οργάνωση αρωγής σηματοδότησε την επέτειο από την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα στις 14 Ιουνίου 2007, την οποία ακολούθησε γρήγορα ο ισραηλινός αποκλεισμός της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά.

Για 17 χρόνια «μια ολόκληρη γενιά δεν γνώρισε τίποτα άλλο παρά τη σκληρή πραγματικότητα αυτού του αποκλεισμού και των πολλαπλών κτηνώδων πολέμων», ανέφερε η οργάνωση.

«Ας λειτουργήσει αυτή η ημέρα ως μια ισχυρή υπενθύμιση στον κόσμο: Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μπορεί να τελειώσει μόνο με μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

00:40 Λούλα και Ερντογάν συζητούν για τη Γάζα στη σύνοδο κορυφής των G7

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εν μέρει για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας. «Η πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί και να συνεχιστεί προκειμένου να τερματιστεί η καταπίεση», ανέφερε ο Ερντογάν στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λούλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Στη Γάζα βλέπουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα να μετατρέπεται σε δικαίωμα στην εκδίκηση. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την καθημερινή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, η οποία έχει θυματοποιήσει χιλιάδες αθώους πολίτες, ιδίως γυναίκες και παιδιά».

Το ζευγάρι συναντήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Λούλα έχουν ταχθεί ευθέως κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, με τη Βραζιλία να υποστηρίζει την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ).

00:15 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δημοσιεύει βίντεο από την αποστολή βοήθειας στη Γάζα

Το βίντεο δείχνει την επίσκεψη του αξιωματούχου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Carl Skau στον θύλακα και περιγράφει λεπτομερώς την έλλειψη τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καθαρού νερού.

«Δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε», λέει στον Skau στο βίντεο ο Um Mohammed, Παλαιστίνιος κάτοικος της Γάζας. «Δεν βρίσκουμε κρεβάτι για να κοιμηθούμε».

Το WFP έχει δηλώσει ότι οι αυξημένες μάχες έχουν εμποδίσει την παράδοση βοήθειας, με τις αποθήκες του να πλήττονται δύο φορές από επιθέσεις τον Ιούνιο.

23:53 Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις Προβλήτες αρνείται να υποδεχθεί ή να ξεφορτώσει οπλισμό με κατεύθυνση το Ισραήλ

Μάλιστα το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την μεταφορά του οπλισμού. «Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ενημερώνει όλους τους συναδέλφους σε όλο το λιμάνι του Πειραιά καθώς και τον λαό της περιοχής μας πως στις 15 Ιουνίου θα φτάσει στο λιμάνι το πλοίο MSC ALTAIR. Το πλοίο μεταφέρει πολεμικό υλικό που προορίζεται για το Ισραήλ όπου το κράτος δολοφόνος συνεχίζει την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που μετρά πάνω 37000 νεκρούς στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Οι λιμενεργάτες στον Πειραιά δηλώνουμε από άκρη σε άκρη δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να ξεφορτώσουμε σε κανέναν προβλήτα του λιμανιού το εν λόγω πλοίο. Δεν θα συμμετέχουμε στην σφαγή αθώων ανθρώπων για τα κέρδη των λίγων, εμείς τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε με ανθρωπιά και τους έχουμε δωσει μέσα από τους αγώνες μας το μάθημα της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της περηφάνιας.

» Να μην τολμήσει το πλοίο να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τα σωματεία του ΟΛΠ και όλους τους εργαζόμενους στους προβλήτες 2 και 3 να μην δεχτούμε να βάψουμε τα χέρια μας με αίμα παιδιών και γυναικών. Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά με τη Παλαιστίνη ως τη λευτεριά Καλούμε σε κινητοποίηση τους λιμενεργάτες και τον λαό του Πειραιά στο προβλήτα 1 στο ΣΕΜΠΟ νέου Ικονίου αύριο στις 12:00 γιατί εκείνη την ώρα θα είναι η άφιξη του εν λόγω πλοίου με σκοπό να μην ξεφορτώσει πολεμικό υλικό».

23:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε ακόμα μια πόλη στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με στόχο τη γειτονιά Αμπού Ταγουίλ στην πόλη Αΐτα αλ-Σάαμπ, όπως αναφέρουν τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μετά την επίθεση παρατηρήθηκαν καπνός και φλόγες, όπως έδειξαν βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera.

Στην ανάρτηση που μετάφρασε το Al Jazeera αναγράφει: Τρεις ισραηλινές επιδρομές στην πόλη Αϊταρούν και στην περιοχή της πόλης Ραμγιέ και μια επιδρομή στην πόλη Αΐτα αλ-Σάαμπ.

23:23 Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν το Ισραήλ ενάντια σε «ενέργειες που αποδυναμώνουν την ΠΑ», ζητούν την αποδέσμευση των φορολογικών εσόδων

Η Ομάδα των Επτά Εθνών προειδοποιεί το Ισραήλ να σταματήσει κάθε «ενέργεια που αποδυναμώνει την Παλαιστινιακή Αρχή», αφού ακροδεξιοί Ισραηλινοί ηγέτες προχώρησαν στην παρακράτηση φορολογικών πόρων από τη νεοσύστατη παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη. Η δήλωση γίνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των κορυφαίων βιομηχανικών κρατών της G7 στην Ιταλία.

Βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ εισπράττει φορολογικά έσοδα για λογαριασμό των Παλαιστινίων και έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά ως μέσο πίεσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται ορισμένα τμήματα της Δυτικής Όχθης. Η Χαμάς εκδίωξε βίαια την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα το 2007.

Η G7 καλεί το Ισραήλ να αποδεσμεύσει τα φορολογικά έσοδα υπό το πρίσμα των «επειγουσών δημοσιονομικών αναγκών» της ΠΑ. Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης από το Ισραήλ «να άρει ή να χαλαρώσει άλλα μέτρα για να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Δυτική Όχθη».

Η δήλωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για την ΠΑ σε θύματα της τρομοκρατίας στο Ισραήλ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Σμότριχ πάγωσε τις μεταφορές των φορολογικών εσόδων. Όμως το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει τα χρήματα στη Νορβηγία, η οποία τα μετέφερε στην ΠΑ. Ο Σμότριχ δήλωσε ότι τερματίζει αυτή τη συμφωνία και επιδιώκει άλλα οικονομικά μέτρα που θα δυσχεράνουν την ήδη μειωμένη ικανότητα της ΠΑ να πληρώνει μισθούς σε χιλιάδες υπαλλήλους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, εν μέσω εντεινόμενων μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ

23:13 Ο ΟΗΕ καλεί σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» ως απάντηση στους Ισραηλινούς στρατιώτες που φέρονται να επιχειρούν να προκαλέσουν πυρκαγιές στο νότιο Λίβανο εκτοξεύοντας πύρινες μπάλες με καταπέλτες.

«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, ο Χακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της στο πεδίο και εργάζεται για τη μείωση των εντάσεων. Προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης είναι πολύ πραγματικός».

23:02 «Η αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να σταματήσει» λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι, μαζί με τις ΗΠΑ, ανησυχεί επίσης για την παρακράτηση κεφαλαίων από την ισραηλινή κυβέρνηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του υφιστάμενου μηχανισμού. Η αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να σταματήσει».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς υπέγραψε εντολή για την αφαίρεση 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τα φορολογικά έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής και τη μεταφορά των χρημάτων σε ισραηλινές και παλαιστινιακές οικογένειες των οποίων τα μέλη σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

Το Ισραήλ εισπράττει τους παλαιστινιακούς φόρους ως μέρος της συμφωνίας των Παρισίων του 1994 μεταξύ της PLO (Παλαιστινιακή Οργάνωση Απελευθέρωσης) και αφαιρεί το 3% του ποσού ως τέλος είσπραξης. Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ. δολάρια το μήνα, γεγονός που τα καθιστά την κύρια πηγή εσόδων για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο 50% των περιπτώσεων (14 στις 28) αποζημιώνονται με αποφάσεις δικαστηρίων οικογένειες Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών υπέρ του Ισραήλ, που εκτελέστηκαν ως προδότες.

22:48 Απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν των ΗΠΑ, επισκέπτεται το Ισραήλ με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ από το να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

Ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης θα επιδείνωνε δραματικά την περιφερειακή κρίση και θα τραβούσε τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση.

Τις τελευταίες ημέρες, η αποτροπή της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από το να ξεσπάσει σε πόλεμο μετατράπηκε σε επείγουσα προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο, δεύτερη προτεραιότητα μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την Τρίτη, η οποία σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στην πόλη Τζουάγια, περίπου έξι μίλια βόρεια των συνόρων. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Χεζμπολάχ ανταπέδωσε εξαπολύοντας τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Η οργάνωση του Λιβάνου εκτόξευσε περίπου 400 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

22:38 Αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά κυρώσεις και για τον Μπεν-Γκβιρ

Εκπρόσωποι της Democracy for the Arab World Now (DAWN), μιας ομάδας δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, χαιρέτισαν την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην ακροδεξιά ισραηλινή ομάδα για τον αποκλεισμό των αυτοκινητοπομπών βοήθειας που κατευθύνονται στη Γάζα.

Ωστόσο, ο Μίκαελ Ομέρ-Μαν, διευθυντής έρευνας για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην οργάνωση, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να προχωρήσει περισσότερο στη στοχοποίηση παρόμοιων ομάδων και ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων που επιτρέπουν τις ενέργειές τους.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο ισραηλινός υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διέταξε την αστυνομία να κάνει πίσω και να επιτρέψει στην Tzav 9 να εμποδίσει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας, δείχνουν πώς αυτή η κατάπτυστη στρατηγική της πείνας συντονίζεται από νεαρούς ακτιβιστές εποίκων μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα της ισραηλινής κυβέρνησης», ανέφερε ο Ομέρ-Μαν σε δήλωσή του.

«Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να αγνοούν την εμπλοκή της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτά τα εγκλήματα και θα πρέπει να εφαρμόσουν κυρώσεις στον Μπεν Γκβίρ ως επόμενο», είπε. Η Tzav 9 συνδέεται με ομάδες που βρίσκονται κοντά στον ακροδεξιό υπουργό.

Ο Ραέντ Τζαράρ, διευθυντής υπεράσπισης της DAWN ανέφερε πως «Η επιβολή κυρώσεων στους Ισραηλινούς εποίκους που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά αυτοί οι έποικοι δεν είναι μοναχικοί λύκοι».

22:28 Νέα προβλήματα για την πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα

Η αμερικανική προβλήτα βοήθειας θα αποκολληθεί από τις ακτές της Γάζας για δεύτερη φορά λόγω της θαλασσοταραχής, λένε δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας οδού.

Ο στρατός αποσυναρμολογεί τον πλωτό διάδρομο και το μετακινεί απόψε και αύριο το βράδυ για να αποτρέψει να διαλυθεί ξανά, όπως έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα όταν χτυπήθηκε από κακοκαιρία, λένε οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα είναι και πάλι στη θέση του μέχρι την επόμενη εβδομάδα και θα λειτουργήσει και πάλι.

22:15 Οι IDF πλήττουν τον εκτοξευτή πυραύλων που λέει ότι χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ για να επιτεθεί σε βόρεια πόλη

Ο στρατός λέει ότι πραγματοποίησε πριν από λίγο πλήγμα σε εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Γιαρούν του νότιου Λιβάνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση κατά της βόρειας κοινότητας Αβίβιμ. Δεν μπορεί να γίνει σαφές από το βίντεο αν πρόκειται για τους πυραύλους Κατιούσα με τους οποίους η Χεζμπολάχ έπληξε το βόρειο Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης μια αποθήκη όπλων στη Ραμγιέ, ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στη Χούλα και πρόσθετες υποδομές στην περιοχή Αϊταρούν, προσθέτει ο IDF. Ο στρατός αναφέρει επίσης ότι οι σειρήνες που ήχησαν στο Margaliot στις 7:30 μ.μ. ενεργοποιήθηκαν από μία ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και έπληξε μια ανοιχτή περιοχή.

Άλλες 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στη Metula, ενεργοποιώντας τις σειρήνες στην πόλη στις 21:09. Από τις επιθέσεις με ρουκέτες δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

22:10 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς λένε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπήθηκαν σε πολλές περιοχές στη Γάζα

Η ένοπλη ομάδα της Χαμάς αναφέρει ότι ανατίναξε με βόμβα ένα σπίτι όπου βρίσκονταν μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να «σκοτωθεί και να τραυματιστεί» άγνωστος αριθμός στρατιωτών , ανατολικά της συνοικίας Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Επιπλέον, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι στόχευσαν με βλήματα όλμου μια συγκέντρωση ισραηλινών στρατευμάτων που διεισδύει ανατολικά της Ζεϊτούν.

Στο Ταλ ας-Σουλτάν, δυτικά της Ράφα, μαχητές έπληξαν ένα άρμα Merkava του ισραηλινού στρατού με βλήμα Yassin-105 στη γειτονιά Σαούντι.

21:58 Ανησυχία της G7 για την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό στη Ράφα, καθώς και για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης πλήρους κλίμακας.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να απέχει από μια τέτοια επίθεση», δήλωσαν οι ηγέτες, ενώ κάλεσαν όλα τα μέρη να «διευκολύνουν την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση» της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από κάθε μονομερή ενέργεια που υπονομεύει την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής επέκτασης των οικισμών και της «νομιμοποίησης» των οικιστικών φυλακίων. Καταδικάζουμε την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας των εποίκων που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων, η οποία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ενθαρρύνουμε τη στήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Δυτική Όχθη παραμένει σταθερή και ευνοεί την τελική ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Οι ηγέτες της G7 επανέλαβαν επιπροσθέτως την υποστήριξή τους στην εκεχειρία που περιέγραψε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας την αποδοχή της συμφωνίας από το Ισραήλ και την επιτακτική ανάγκη που έχει σήμερα η Χαμάς να την αποδεχθεί.

21:44 ΠΟΥ: Αυξανόμενη κρίση υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την κλιμακούμενη κρίση υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λόγω των επιθέσεων στις υποδομές υγείας και των αυξημένων περιορισμών στη μετακίνηση που εμποδίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε στους θανάτους περισσότερων από 500 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 124 παιδιών, από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς και στους τραυματισμούς περισσότερων από 5.150 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 παιδιών, από το διάστημα αυτό.

«Ο ΠΟΥ ζητά την άμεση και ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Tedros στο X. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, πράγμα που σημαίνει ότι η ιερότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να τηρείται ανά πάσα στιγμή.

21:30 Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Ιορδανία

21:17 Η αντίδραση του ΟΗΕ στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ισραηλινής ακροδεξιάς ομάδας

Ο Farhan Haq, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, απάντησε στην κίνηση των ΗΠΑ να στοχοποιήσουν την ακροδεξιά ισραηλινή ομάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η βοήθεια προς τη Γάζα.

Τα μέλη της Tzav 9 έχουν εμποδίσει τη βοήθεια καθώς ταξίδευε από την Ιορδανία μέσω της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ, χωρίς καμία προφανή αντίδραση από τις ισραηλινές αρχές.

«Η ελπίδα μας είναι ότι ό,τι και να συμβεί δεν θα υπάρξουν επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ ή άλλες ανθρωπιστικές αποστολές που πηγαίνουν στη Γάζα, δεδομένης της ουσιαστικής ανάγκης αυτής της βοήθειας για τη διάσωση των ζωών των ανθρώπων μέσα στη Γάζα», δήλωσε ο Haq.

«Και έτσι συνεχίζουμε να παρακαλούμε όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα περάσει χωρίς κανένα εμπόδιο ή παρεμπόδιση».

21:02 Ρουκέτες της Χεζμπολάχ πέφτουν στη Στούλα του Ισραήλ

Η ισραηλινή πόλη, η οποία εφάπτεται των λιβανικών συνόρων, δέχθηκε σήμερα επίθεση από βλήματα που εκτοξεύθηκαν από το λιβανέζικο έδαφος.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ από τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kann δείχνει μια πυρκαγιά που ξέσπασε ως αποτέλεσμα της πτώσης μιας ρουκέτας:

20:53 Νέο βίντεο των IDF από την επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μονταρισμένα πλάνα από την επιχείρηση στρατιωτών για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ.

Τα πλάνα δείχνουν μόνο τους στρατιώτες να εισβάλουν σε ένα σπίτι.

Η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και έξι μήνες και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 270 Παλαιστίνιοι. Πάνω από τα μισά θύματα ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

20:45 Η προβλήτα βοήθειας των ΗΠΑ θα απομακρυνθεί και πάλι από την ακτή της Γάζας

Η προβλήτα θα μετακινηθεί και πάλι στο Άσντοντ του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας σε διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενος τις υψηλές παλίρροιες και την τρικυμία της θάλασσας τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που διακόπτονται οι εργασίες στην προβλήτα. Εν τω μεταξύ, η βοήθεια που παραδόθηκε τις τελευταίες ημέρες έχει καθυστερήσει σε εγκαταστάσεις κοντά στην προβλήτα, αφού ο ΟΗΕ διέκοψε τις παραδόσεις την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι παραδόσεις βοήθειας από την προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ άρχισαν στα μέσα Μαΐου, αλλά σταμάτησαν στα τέλη του ίδιου μήνα, όταν τμήματα της κατασκευής αποκολλήθηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 3.500 μετρικοί τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής μέσω της προβλήτας, αν και οι παραδόσεις συχνά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και άλλα εμπόδια εντός της Γάζας.

20:36 Εγκαταλείφθηκε και πλέει ακυβέρνητο το ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά – Ένας αγνοούμενος ναυτικός

Το πλήρωμα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου Tutor που υπέστη ζημιές σε επίθεση μαχητών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρεται ως διασωθέν, αν και ένας ναύτης εξακολουθεί να αγνοείται, όπως δήλωσαν την Παρασκευή οι Φιλιππίνες.

Ναυτικές πηγές αναφέρουν πως ο αγνοούμενος ναυτικός εγκλωβίστηκε στο πλημμυρισμένο μηχανοστάσιο. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο ναυτικός πέθανε στην έκρηξη ή πνίγηκε όταν πλημμύρισε το μηχανοστάσιο. Εφόσον δηλωθεί νεκρός, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο ναυτικού από επίθεση των Χούθι.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:27 «Η φωτιά στο βορρά δεν σταματά»

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι περισσότερα από 60 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εντοπίστηκαν σήμερα στο Ισραήλ, καθώς οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνεχίζουν να εντείνονται.

Χθες, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε 150 ρουκέτες σε ένα μόνο μπαράζ, το μεγαλύτερο από τότε που άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

20:13 ΟΗΕ: Το 65% του οδικού δικτύου της Γάζας έχει καταστραφεί

«Ο UNOSAT [Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών] εντόπισε περίπου 1.100 χιλιόμετρα κατεστραμμένων δρόμων, 350 χιλιόμετρα δρόμων που έχουν πληγεί σοβαρά και 1.470 χιλιόμετρα δρόμων που έχουν πληγεί μέτρια», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Χ.

Ο UNOSAT δήλωσε ότι χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες σε αυτή την αξιολόγηση.

19:59 Όμηρος που διασώθηκε στην ισραηλινή επιχείρηση καλεί σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις

Ο Andrey Kozlov, ο οποίος διασώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς το Σάββατο, εμφανίστηκε σε βίντεο του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων, καλώντας τους Ισραηλινούς να διαδηλώσουν το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου.

«Βρίσκομαι στο Ισραήλ, στο σπίτι μου, αλλά πολλοί όμηροι βρίσκονται ακόμα εκεί στη Γάζα. Είδα πολλά συλλαλητήρια το βράδυ του Σαββάτου και αυτό μου έδωσε μεγάλη ελπίδα», λέει στο βίντεο. «Σας ζητώ να έρθετε να υποστηρίξετε τις οικογένειες στην πλατεία ομήρων στο Τελ Αβίβ και αυτό το Σάββατο».

19:50 ΟΗΕ: Ξεμένει από προμήθειες και η νότια Γάζα

Ενώ η πείνα και ο κίνδυνος λιμού είναι απειλούν τη βόρεια Γάζα εδώ και μήνες, η κατάσταση επιδεινώνεται στο νότο λόγω της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και μιας αναδυόμενης κρίσης δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Carl Skau, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

«Είχαμε αποθηκεύσει πριν από την επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να έχουμε δώσει τρόφιμα στα χέρια των ανθρώπων, αλλά αυτά αρχίζουν να εξαντλούνται και δεν έχουμε την ίδια πρόσβαση που χρειαζόμαστε, αυτή που είχαμε παλαιότερα», δήλωσε ο Skau μετά από διήμερο ταξίδι στη Γάζα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Είναι μια κρίση εκτοπισμού που φέρνει πραγματικά μια καταστροφή προστασίας, ότι ένα εκατομμύριο περίπου άνθρωποι που έχουν εκδιωχθεί από τη Ράφα είναι τώρα πραγματικά στριμωγμένοι σε ένα μικρό χώρο κατά μήκος της παραλίας», πρόσθεσε.

«Κάνει ζέστη, η κατάσταση της υγιεινής είναι απλά τρομερή. Οδηγούσαμε μέσα από ποτάμια λυμάτων. Και είναι μια κρίση δημόσιας υγείας σε εξέλιξη».

Ο Skau δήλωσε ότι ενώ περισσότερα τρόφιμα φτάνουν τώρα στη βόρεια Γάζα, εξακολουθούν να απαιτούνται βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ύδρευσης και αποχέτευσης «για να γυρίσουμε εντελώς την καμπύλη στο Βορρά από την πείνα».

19:40 Χαμάς: Δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέφεραν σήμερα ότι δύο Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα πριν από λίγες ημέρες.

Η Αλ Κασάμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φέρονται να σκοτώθηκαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θέλει να επιστρέψουν οι όμηροι σας, παρά μόνο σε φέρετρα», ανέφερε η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ.

19:36 Η Γαλλία εξηγεί στο Ισραήλ ότι είναι σύμμαχοι μετά την αντίδραση του Γκάλαντ

Γάλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση 14:20), σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στη διεθνή επιτροπή για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, εάν η Γαλλία συμμετέχει σε αυτήν, λόγω της υιοθέτησης από τη Γαλλία «εχθρικών πολιτικών κατά του Ισραήλ».

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους αρμόδιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των ΗΠΑ» για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Γαλλία είναι εταίρος στον πόνο και τη θλίψη του Ισραήλ μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 46 Γάλλοι υπήκοοι και δύο απήχθησαν. Δύο από αυτούς εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι. Η Γαλλία καλεί τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία και τονίζει τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ».

19:29 12χρονος τραυματίστηκε σε επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά κατά την ισραηλινή επιδρομή στη γειτονιά Um-AlSharayet στο Al-Bireh, σύμφωνα με την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης.

Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε επίσης στην τελευταία επιδρομή.

19:22 Χτύπημα σε σπίτι στη βόρεια ισραηλινή πόλη Shtula – Ξέσπασε πυρκαγιά

Κάτοικοι της πόλης Shtula στο βόρειο Ισραήλ ανέφεραν άμεσο χτύπημα σε σπίτι και πυρκαγιά στην περιοχή της πόλης. Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε στην πόλη πριν από μία ώρα και ενεργοποιήθηκε συναγερμός.

19:12 Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ακροδεξιά ομάδα

Η ανταποκρίτρια του AJ που βρίσκεται στην Ιορδανία μετά την απαγόρευση του μέσου στο Ισραήλ μεταφέρει την εικόνα μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε ακροδεξιούς που μπλοκάρουν και καταστρέφουν την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνεται στη Γάζα.

«Το Order Nine (Tzav 9) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αυτό είναι ένα πλήγμα για όσους είναι συγγενείς των απαχθέντων και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πρόκειται για μια ομάδα που συνεχώς όχι μόνο εμποδίζει την παροχή βοήθειας, αλλά επιτίθεται στους Παλαιστίνιους οδηγούς αυτών των φορτηγών βοήθειας.

Και ενώ δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, είδαμε στην πραγματικότητα να υποστηρίζεται αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, παρόλο που προέρχεται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και παράνομους ισραηλινούς εποίκους. Προηγουμένως, ακούσαμε ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του Ισραήλ να λέει ότι θα συμμετάσχει σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Ο Itamar Ben Gvir, υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας, ακραίος εθνικιστής και έποικος ο ίδιος, δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Αλλά είναι μια μεγάλη αντίθεση με τις διαδηλώσεις που βλέπουμε κάθε Σάββατο στο Τελ Αβίβ, όπου αποκαλεί αυτούς τους διαδηλωτές αναρχικούς.

Οι Ισραηλινοί στο παρελθόν δεν έχουν αντιδράσει πολύ καλά σε κάθε είδους είδηση για αμερικανικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε ισραηλινή ομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δείξουν στο Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν ορισμένες ενέργειες και συμπεριφορές από άτομα ή ομάδες όπως οι εξτρεμιστές Ισραηλινοί».

19:00 Ανάλυση: Όλα δείχνουν περιφερειακή κλιμάκωση

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Lorenzo Kamel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, δήλωσε ότι η τελευταία αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο αυξάνει την πιθανότητα περιφερειακής κλιμάκωσης.

«Προφανώς, όλα τα σημάδια συνηγορούν υπέρ μιας κλιμάκωσης», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλη βλάβη στους αμάχους.

«Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους», δήλωσε ο Kamel.

«Και φυσικά, γνωρίζουμε ότι ο λευκός φώσφορος υπάρχει για να κάνει ένα μέρος αβίωτο. Και γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, η χρήση λευκού φωσφόρου προκαλεί πολλές δυσμορφίες κ.λπ. Έτσι, όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν ότι μια κλιμάκωση πλησιάζει», είπε.

18:48 Οι κυρώσεις στη Tzav 9 είναι μήνυμα στους ακροδεξιούς της ισραηλινής κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AJ στην Ουάσιγκτον «πρόκειται για άμεσες κυρώσεις κατά μιας ακροδεξιάς ισραηλινής ομάδας, η οποία έχει διασυνδέσεις με την κορυφή της ισραηλινής κυβέρνησης, ιδίως με τον υπουργό Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος συνδέεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται πολύ κοντά στην Tzav 9.

Tzav 9 σημαίνει «Order Nine». Αυτό είναι μια αναφορά στα χαρτιά πρόσκλησης που δίνονται στις ισραηλινές στρατιωτικές εφεδρείες. Αυτό υποδηλώνει μια σχέση – όσο άτυπη και αν είναι – με την ισραηλινή ασφάλεια.

Τώρα γνωρίζουμε ότι ο Μπεν Γκβιρ διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να μην αστυνομεύουν τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται από την Ιορδανία προς τη Γάζα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η «Order Nine» επιτέθηκε σε αυτές τις αυτοκινητοπομπές, η αστυνομία και ο στρατός δεν παρενέβησαν.

Έτσι, αυτή είναι μια προειδοποιητική βολή, αν θέλετε, από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει ανησυχήσει για ορισμένες από τις ενέργειες των ακροδεξιών υπουργών εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου».

18:35 ΟΗΕ για τη σφαγή της Νουσεϊράτ: Εξωφρενική αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν και πάλι αυτό που ο οργανισμός χαρακτήρισε ως «πολλοστή σφαγή από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα», αυτή τη φορά αναφερόμενοι στην επιδρομή στη Νουσεϊράτ για την απελευθέρωση τέσσαρων ισραηλινών αιχμαλώτων, αλλά άφησε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους νεκρούς.

«Σύμφωνα με επιζώντες, οι δρόμοι της Νουσεϊράτ ήταν γεμάτοι με πτώματα νεκρών και τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που κείτονταν σε λίμνες αίματος. Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με ανθρώπινα μέλη που είχαν διασκορπιστεί από τις πολλαπλές εκρήξεις και τα βομβαρδισμένα σπίτια», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες σε ανακοίνωσή τους.

«Ενώ είμαστε ανακουφισμένοι από την ασφαλή επιστροφή των τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πριν από οκτώ μήνες, η επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό Nuseirat είναι απεχθής ως προς την υπερβολική βία και τον καταστροφικό αντίκτυπό της», ανέφεραν.

18:16 Ακόμα κι αν η συμφωνία παραπαίει η απόφαση του ΟΗΕ για την αύξηση βοήθειας πρέπει να υλοποιηθεί

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δήλωσε ότι η βοήθεια πρέπει να αναβαθμιστεί μετά την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υποστήριξη της αδιέξοδης συμφωνίας εκεχειρίας τριών φάσεων.

«Οι παρακάμψεις και οι αλλαγές στο περιθώριο δεν θα αποτρέψουν την πείνα, τις ασθένειες και το θάνατο στη Γάζα», δήλωσε η ομάδα.

«Ωστόσο, η ανθρωπιστική επανεκκίνηση δεν πρέπει να συνδεθεί με την πολιτική πρόοδο. Έτσι, ακόμη και αν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραπαίει, παροτρύνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσει για άμεσες και μετρήσιμες βελτιώσεις στην ανθρωπιστική πρόσβαση», ανέφερε

18:04 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Kamal Adwan της Γάζας δήλωσε ότι «πολλά παιδιά» έχουν πεθάνει εξαιτίας της κακής διατροφής, καθώς οι προμήθειες του νοσοκομείου στερεύουν.
  • Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι τα δίκτυα διανομής των οργανισμών του ΟΗΕ στη Γάζα πρέπει να εργάζονται απρόσκοπτα.
  • Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός συνιστά την ανακατεύθυνση των προσπαθειών του στο νότιο Λίβανο, καθώς οι μάχες αυξάνονται κατά μήκος των συνόρων.
  • Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μια ακροδεξιά ισραηλινή ομάδα που μπλόκαρε τη βοήθεια προς τη Γάζα.

17:55 Ιορδανία: Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να βρει λύση για τη σύγκρουση

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπουλάχ ΙΙ χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή τη συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινίων.

Καθώς η τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός παραμένει σε αδιέξοδο, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά για την επίτευξη ειρήνης.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να βρει τη μόνη λύση που εγγυάται την ασφάλεια των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών, της περιοχής και του κόσμου», είπε.

17:42 Κυρώσεις ΗΠΑ σε ακροδεξιούς του Ισραήλ που μπλόκαρα τη βοήθεια στη Γάζα

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν την Tzav 9 στον κατάλογο κυρώσεων των ειδικά καθορισμένων υπηκόων που υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η ομάδα έχει δεσμούς με έφεδρους του ισραηλινού στρατού και εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό, την παρενόχληση και την καταστροφή φορτίων βοήθειας που κατευθύνονται στη Γάζα.

Την Πέμπτη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε «εντελώς εξοργιστικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται και λεηλατούν αυτές τις αυτοκινητοπομπές».

«Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε ένα περιστατικό όπου η ομάδα εμπόδισε τη βοήθεια καθώς περνούσε από το σημείο ελέγχου Tarqumiyah κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Democracy for the Arab World Now (DAWN), μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα κατά της Tzav 9 και άλλων ομάδων που, όπως είπε, απολαμβάνουν ατιμωρησία από τις ισραηλινές αρχές.

Ακροδεξιοί του Ισραήλ μπλοκάρουν τη βοήθεια στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ τον Ιανουάριο

17:34 Ο αιματηρός απολογισμός στη Γάζα

17:16  G7: Ο ΟΗΕ πρέπει να εργάζεται απρόσκοπτα στη Γάζα

Οι ηγέτες της G7 λένε ότι η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρέπει να επιτρέπεται να εργάζεται απρόσκοπτα στη Γάζα σε ένα σχέδιο δήλωσης για το τέλος της Συνόδου Κορυφής που είδε το AFP την Παρασκευή.

«Συμφωνούμε ότι είναι κρίσιμο τα δίκτυα διανομής της UNRWA και άλλων οργανισμών και υπηρεσιών του ΟΗΕ να είναι πλήρως ικανά να παραδίδουν βοήθεια σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκπληρώνοντας αποτελεσματικά την εντολή τους».

17:03 Περισσότερα από τον επικεφαλής του νοσοκομείου Kamal Adwan

Στη συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Hossam Abu Safiyya λέει ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα υποσιτισμένα παιδιά στη Γάζα θα μπορούσαν να αντιστραφούν με το σωστό επίπεδο υποστήριξης και προμηθειών.

Ακολουθούν μερικά ακόμη από τα σχόλιά του:

  • Αν είχαμε την ελάχιστη ποσότητα ιατρικών προμηθειών, θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει ζωές, θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις υποσιτισμού.
  • Ωστόσο, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων ειδών, αυτές οι περιπτώσεις υποσιτισμού εξελίσσονται σε περαιτέρω επιπλοκές. Πολλά από αυτά τα παιδιά είτε πεθαίνουν είτε θα υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν πολιορκήσει ασφυκτικά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της.
  • Υποφέρουμε από την πείνα, δεν μας έχει απομείνει τίποτε άλλο παρά κάποιες ποσότητες λευκού αλευριού. Δεν έχουμε κανένα ζώο, κανένα κρέας, καμία πρωτεΐνη και αυτές οι συνθήκες απαιτούν θεραπεία εκτός από κάποια διατροφή, όπως λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες κ.λπ.
  • Ωστόσο, δεν μας έχει μείνει τίποτα – ούτε ιατρικές προμήθειες, ούτε τρόφιμα, παρά μόνο αλεύρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μας τελειώνουν οι επιλογές.
  • Αυτή είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία. Πριν από δύο μήνες, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χάσαμε περισσότερα από 26 παιδιά λόγω υποσιτισμού.
  • Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα- η κατάστασή τους απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση και όσο περισσότερο παραμένουν σε αυτή την κατάσταση τόσο μεγαλύτερη απειλή αντιμετωπίζουν.
  • Έχουμε απόλυτη ανάγκη για άμεση ανταπόκριση, άμεση παράδοση ιατρικών προμηθειών και τροφίμων.

16:46 Επικεφαλής νοσοκομείου: «Πολλά παιδιά πεθαίνουν λόγω κακής διατροφής»

Ο Hossam Abu Safiyya, επικεφαλής του νοσοκομείου Kamal Adwan, μίλησε στο Al Jazeera για τις συνθήκες που επικρατούν στις ιατρικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Γάζα.

Ακολουθούν μερικά από τα σχόλιά του:

  • H σημερινή κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Είναι επικίνδυνη, πέρα από κάθε φαντασία.
  • Ξεμείναμε από όλες τις ιατρικές προμήθειες και μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από την περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan, το μόνο που έμεινε ήταν μαζική καταστροφή και πλήρης ερήμωση.
  • Οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν εσκεμμένα τις κύριες γεννήτριες που τροφοδοτούσαν το νοσοκομείο Kamal Adwan.
  • Το νοσοκομείο λειτουργεί σε ελάχιστο επίπεδο.
  • Λόγω της έλλειψης ιατρικών προμηθειών, καθώς και της παντελούς απουσίας καυσίμων, δεν είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε πλήρως. Ωστόσο, έχουμε επαναλάβει κάποιες λειτουργίες, όπως οι παιδιατρικές μονάδες.
  • Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλά παιδιά πεθαίνουν λόγω της κακής διατροφής. Έχουμε καταγράψει πολλές περιπτώσεις όπου τα παιδιά υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό
  • Τοποθετήθηκαν στη μονάδα μέγιστης φροντίδας και έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές επεμβάσεις πρώτων βοηθειών.
  • Ωστόσο, εξαντλούμε τις επιλογές μας απλά και μόνο επειδή αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν συγκεκριμένα φάρμακα, συγκεκριμένο βρεφικό γάλα και συγκεκριμένη διατροφή.
  • Όλο το τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθεί να πολιορκείται από όλες τις κατευθύνσεις.

16:31 «Δεν έχουμε ανάγκη από έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου»

Ο Yossi Beilin, πρώην υπουργός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στις συμφωνίες του Όσλο, λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ να οδηγηθούν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο.

«Νομίζω ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των συμφερόντων της Χεζμπολάχ και των πολιτικών συμφερόντων του Λιβάνου», δήλωσε στο Al Jazeera από το Τελ Αβίβ. «Και αν μπορέσουμε να εργαστούμε προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ανταλλαγή πυρών. Νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζονται και οι δύο πλευρές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Ο Beilin πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συζητήσει το θέμα των συνόρων με τον Λίβανο για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών.

«Έτσι, αν υπάρξει λύση για τα σύνορα, δεν υπάρχει ανάγκη για πόλεμο», είπε.

16:14 Επτά νεκροί σε ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο κατοικιών

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και μια νοσοκόμα που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και η εννιάχρονη κόρη της έχουν τραυματιστεί σοβαρά μετά από χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στην πολυκατοικία τους το βράδυ της Πέμπτης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τουλάχιστον τρία παιδιά ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Παρά τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους, η νοσοκόμα και η κόρη της έλαβαν θεραπεία και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσθέτουν ότι πέντε εργαζόμενοί τους έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

16:05 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι 20 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τα ξημερώματα σήμερα.
  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας που έπληξε σπίτι στο νότιο Λίβανο.
  • Η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει πλήξει πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ με πυραύλους και ρουκέτες.
  • Ο ισραηλινός στρατός πρότεινε να ολοκληρώσει την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Γάζα και να αναπροσανατολίσει τις προσπάθειές του προς μια νέα επίθεση στο νότιο Λίβανο.
  • Ένα παιδί στη Γάζα πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του και υποσιτισμό που επιδείνωσε την κατάστασή του.

15:54 Για τα παιδιά στη Γάζα «το Έιντ έρχεται εν μέσω θλίψης και αγωνίας»

Καθώς οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Έιντ αλ Άντχα, για τα παιδιά στη Γάζα, η γιορτή έρχεται εν μέσω θλίψης και αγωνίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως [στη Γάζα] που να αντικατοπτρίζει τον εορτασμό του Έιντ ή έστω τη χαρά του», ακούγεται ένα παιδί.

«Περιμέναμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αλλά όχι μήνες. Περάσαμε ήδη τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και του Έιντ αλ-Φιτρr και δεν μπορέσαμε να τα γιορτάσουμε. Τώρα, το Έιντ αλ Άντχα είναι προ των πυλών και δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε ζώα για να θυσιάσουμε ή χρήματα για να αγοράσουμε καινούργια ρούχα. Δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά σκοτωμούς και καταστροφές. Το Έιντ έρχεται μέσα σε θλίψη και αγωνία», προσέθεσε.

15:42 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 37.266 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 85.102 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.Από αυτούς, 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

15:31 Παραδοχή στελέχους της Χαμάς για την τύχη των ομήρων: Κανείς δεν έχει ιδέα πόσοι είναι ακόμα ζωντανοί

Άγνωστη παραμένει η τύχη των περίπου 120 ομήρων που παραμένουν κρατούμενοι από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αναμένουν μία ζωτικής σημασίας συμφωνία για τον τερματισμό της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς μιλώντας στο CNN, «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς τους ομήρους είναι ακόμα ζωντανοί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:20 Ο ισραηλινός στρατός προτείνει να στραφεί η προσοχή του στον Λίβανο

Το ισραηλινό κανάλι 12 μεταδίδει ότι ο στρατός πρότεινε να τερματιστεί η στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, και να ανακατευθύνει τις προσπάθειές του προς μια νέα επίθεση στο νότιο Λίβανο.

15:10 Παιδιά έπαιζαν σε αυλή στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ όταν επιτέθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι 20 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας από τα ξημερώματα σήμερα.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera από το Ντέιρ ελ Μπαλάχ μεταδίδει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι στην πόλη και σκότωσαν τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους.

Τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Μιλώντας με τους γονείς, είπαν ότι έπαιζαν στην αυλή όταν έγινε η αεροπορική επιδρομή. Υπήρξαν μερικοί στόχοι στο Νουσεϊράτ και στο Μπουρέιτζ. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται από το βορρά προς το νότο, παρά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά η Χουντάρι.

14:58 Οι εκτοπισμένοι στην Τζαμπάλια αγωνίζονται να βρουν πόσιμο νερό

Εικόνες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν συνωστισμό μεταξύ των εκτοπισμένων στα σχολεία της UNRWA ( (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), που προσπαθούν να πάρουν πόσιμο νερό σε καθημερινή βάση.

Στη βόρεια Γάζα, η κρίση του νερού επιδεινώθηκε μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός στην πρόσφατη στρατιωτική του επιχείρηση.

«Δείτε πώς οι άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη νερού και την εξάπλωση των λυμάτων, τη στέγαση και άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και βοήθειας», δήλωσε ένας από τους εκτοπισμένους.

«Ήρθα για αρκετές ημέρες προσπαθώντας να βρω νερό, αλλά δεν τα κατάφερα», δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι εκτοπισμένοι στην Τζαμπάλια αγωνίζονται να βρουν πόσιμο νερό (Πηγή: Al Jazeera)

Οι εκτοπισμένοι στην Τζαμπάλια αγωνίζονται να βρουν πόσιμο νερό (Πηγή: Al Jazeera)

«Εκτοπιστήκαμε από τη Μπέιτ Χανούν αφού χάσαμε τα σπίτια μας και τώρα στον καταυλισμό Τζαμπάλια, ζητιανεύουμε για νερό».

14:46 Στη βόρεια Γάζα, οικογένειες επιβιώνουν μόνο με ψωμί

Στη βόρεια Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν πληγεί περισσότερο από την πείνα, οι κάτοικοι λένε ότι οι οξείες ελλείψεις σε λαχανικά, φρούτα και κρέας σημαίνουν ότι επιβιώνουν μόνο με το ψωμί.

Μάλιστα όπως είπαν τα τρόφιμα που μπορούν να βρεθούν στην αγορά πωλούνται σε υπέρογκες τιμές. Ένα κιλό πράσινες πιπεριές, που κόστιζαν περίπου ένα δολάριο πριν από τον πόλεμο, κοστολογείται σχεδόν 90 δολάρια. Οι έμποροι ζητούσαν 70 δολάρια για ένα κιλό κρεμμύδια.

«Λιμοκτονούμε, ο κόσμος μας έχει ξεχάσει», δήλωσε η Ουμ Μοχάμεντ, μητέρα έξι παιδιών στην πόλη της Γάζας, η οποία δεν έχει φύγει από την περιοχή παρά τους οκτώ και πλέον μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.Όμως η ίδια και η οικογένειά της έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους για τα καθορισμένα καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ αρκετές φορές.

«Εκτός από αλεύρι και ψωμί, δεν έχουμε τίποτα άλλο. Δεν έχουμε τίποτα για να το φάμε, οπότε τρώμε μόνο ψωμί», προσέθεσε.

14:32 Η αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ αποτελεί για το Ισραήλ «πολύ διαφορετικό υπολογισμό» από την αντιμετώπιση της Χαμάς

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Ισραήλ, Μπέρναρντ Σμιθ, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από το Αμμάν της Ιορδανίας, καθώς το καταριανό δίκτυο έχει απαγορευτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

«Είναι η τρίτη μέρα που εκτοξεύονται ρουκέτες από το Λίβανο στο Ισραήλ. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως την πιο σοβαρή επίθεση στα σύνορά του από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο. Από την έναρξη αυτών των αυξημένων εχθροπραξιών κατά μήκος των συνόρων, περίπου 28 πόλεις και χωριά στην ισραηλινή πλευρά έχουν εκκενωθεί. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 60.000 άνθρωποι που ζουν σε αυτά ζουν μακριά από εκεί τώρα από τον Οκτώβριο», αναφέρει αρχικά.

«Ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους ακροδεξιούς υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου που τον κρατούν στην εξουσία να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή γραμμή κατά της Χεζμπολάχ, ώστε να προσπαθήσει να την απομακρύνει περισσότερο, βαθιά μέσα στο Λίβανο, ώστε να μην μπορεί να στοχεύσει αυτές τις βόρειες περιοχές. Αλλά για το Ισραήλ το να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ είναι ένας πολύ διαφορετικός υπολογισμός από το να αντιμετωπίσει τη Χαμάς», προθέτει.

«Η Χεζμπολάχ διαθέτει χιλιάδες – ένα τεράστιο φάσμα – ρουκέτες που θα μπορούσαν εύκολα να πλήξουν πολλές ισραηλινές πόλεις και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Σε αντίποινα, ο Λίβανος θα υποστεί επίσης καταστροφικές ζημιές από το Ισραήλ, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές κατάφεραν να αποφύγουν την ολοκληρωτική σύγκρουση», καταλήγει.

14:20 Γκαλάντ: Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στην τριμερή ομάδα εργασίας του Μακρόν για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα σχηματίσουν μια ομάδα επαφής για να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

«Καθώς διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία έχει υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές εναντίον του Ισραήλ», αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του στο Χ ο Γκάλαντ.

«Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία αγνοεί τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον ισραηλινών παιδιών, γυναικών και ανδρών. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στο τριμερές πλαίσιο που προτείνει η Γαλλία», προσθέτει.

Η δήλωσή του έρχεται αφού ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προώθηση ενός οδικού χάρτη που παρουσίασε το Παρίσι νωρίτερα φέτος για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

14:08 Επιχείρηση εκκένωσης του «Tutor» – Αγνοείται μέλος του πληρώματος

Επιχείρηση εκκένωσης του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων πλοίου «Tutor» που υπέστη ζημιές σε επίθεση μαχητών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ημέρας, αν κι ένας ναύτης εξακολουθεί να αγνοείται, ανέφεραν την Παρασκευή οι Αρχές των Φιλιππίνων.

Η επίθεση κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης την Τετάρτη προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο και άφησε το «Tutor», ένα πλοίο μεταφοράς άνθρακα με σημαία Λιβερίας, να μην μπορεί να πλοηγηθεί, καθώς έπαιρνε νερό και παραμένει υπό κίνδυνο βύθισης και χρειάζεται μετακίνηση.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν μαχητές Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με σκάφος και πυραύλους εναντίον του «Tutor». Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στα ναυτικά κανάλια της Ερυθράς Θάλασσας, του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Κόλπου του Άντεν από τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Τα 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι στην πλειονότητά τους Φιλιππινέζοι, δήλωσε ο Χανς Κάκντακ, γραμματέας του Τμήματος Μεταναστών Εργατών των Φιλιππίνων, σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

«Η διάσωση αναμένεται εντός της ημέρας», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Το αγνοούμενο μέλος του πληρώματος πιθανολογείται ότι είχε παγιδευτεί στο μηχανοστάσιο, ανέφεραν ναυτιλιακές πηγές. Το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν «ασφαλές και καλά στην υγεία του» και είχε επαρκή αποθέματα τροφίμων, δήλωσε ο Κάκντακ, επικαλούμενος τον πλοίαρχο.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε ή να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο ναυτικό στο συγκεκριμένο πλοίο. Προσευχόμαστε να μπορέσουμε να τον βρούμε», είπε ακόμα.

13:56 Η αεράμυνα του Ισραήλ κατέρριψε 11 από τα 16 φορτωμένα με εκρηκτικά drones που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ τις τελευταίες 72 ώρες

Τις τελευταίες 72 ώρες, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε από τον Λίβανο 16 αεροσκάφη με εκρηκτικά στο Ισραήλ, αναφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Σύμφωνα με τις IDF, 11 από τα drones καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και μάλιστα δημοσίευσε βίντεο από  ορισμένες από τις αναχαιτίσεις.

13:42 «Καταστροφικές και τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο»

Καθώς συνεχίζονται οι διασυνοριακές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι «η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων και η σκόπιμη δολοφονία ανθρώπων, η καταστροφή πόλεων και το κάψιμο καλλιεργειών, δεν είναι μόνο θέμα καταδίκης και καταγγελίας από εμάς, αλλά είναι μια καταστροφική και τρομοκρατική επίθεση».

«Είναι μια τρομοκρατική επίθεση στην οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να βάλει τέλος», προσέθεσε.

13:30 Ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυναρμολογήσει την προβλήτα βοήθειας για τη Γάζα

Ο αμερικανικός στρατός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυναρμολογήσει προσωρινά την πλωτή προβλήτα του στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, εν μέσω ανησυχιών για τις συνθήκες της θάλασσας, εβδομάδες αφότου υπέστη ζημιές λόγω κακοκαιρίας.

Το CNN επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η απόφαση για το αν θα μεταφερθεί η προβλήτα στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ θα ληφθεί σήμερα, Παρασκευή.

Η αμερικανική στρατιωτική προβλήτα, η οποία σχεδιάστηκε για να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα με πλοίο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, επανασυνδέθηκε με την παραλία της Λωρίδας την περασμένη εβδομάδα, αφού διαλύθηκε από τις καταιγίδες και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Το τμήμα που συνδέει με την παραλία στη Γάζα, η γέφυρα, ξαναχτίστηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις σφοδρές καταιγίδες που την κατέστρεψαν και σταμάτησαν απότομα αυτό που ήταν ήδη μια προβληματική διαδρομή παράδοσης.

13:18 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους δυτικά της Ράφα

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Al Jazeera από το πεδίο, ισραηλινός βομβαρδισμός που είχε στόχο τη γειτονιά Σάουντι, δυτικά της πόλης Ράφα, σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους,

13:07 «Μεσαιωνική πολιορκία» του Ισραήλ στον Λίβανο – Στρατιώτες βάζουν φωτιές με καταπέλτη

Εικόνες που παραπέμπουν στο μεσαίωνα, θυμίζοντας σκηνές από τις Σταυροφορίες, όπως την πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντίν με χρήση καταπέλτη του κατεξοχήν όπλου για πολιορκίες πόλεων, επανέφερε εν έτει 2024 το Ισραήλ, δίνοντας έτσι πάτημα σε όσους αποκαλούν το ισραηλινό κράτος «σύγχρονους σταυροφόρους».

Συγκεκριμένα βίντεο δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να χρησιμοποιούν έναν καταπέλτη μεσαιωνικού τύπου στα σύνορα με το νότιο Λίβανο. Στο βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, ακόμα διακρίνεται να υπάρχει στο σημείο ένας πυροσβεστήρας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:55 Τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 9.185 Παλαιστίνιους. Επιπλέον, 547 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων, ενώ περισσότεροι από 5.200 έχουν τραυματιστεί.

12:44 Τι θα γίνει στον Λίβανο εάν ενταθούν οι μάχες Χεζμπολάχ-Ισραήλ;

Οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ αυξάνουν τη ρητορική τους για πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, καθώς οι διασυνοριακές μάχες με τη Χεζμπολάχ εντείνονται.

Μάλιστα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου φτάνει σε κρίσιμο σημείο, με τη σκιά του πολέμου αποκαλύπτει επίσης τις βαθιές διαιρέσεις του Λιβάνου.

«Η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και υποστήριξη στο νότιο Λίβανο, όπου πολλοί υποστηρίζουν την απόφαση της ένοπλης ομάδας να ανοίξει μέτωπο για να βοηθήσει τη Γάζα», ανέφερε η Ζέινα Κοντρ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό.

«Αλλά το κατακερματισμένο πολιτικό και θρησκευτικό τοπίο γίνεται εμφανές όσο ταξιδεύεις βαθύτερα στο εσωτερικό του Λιβάνου. Στη Βηρυτό, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εδώ υπάρχουν ελάχιστα σημάδια πολέμου και η ζωή συνεχίζεται κανονικά για πολλούς. Επιφανειακά, φαίνεται να υπάρχει αδιαφορία, αλλά υπάρχει ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει. Το Ισραήλ έχει απειλήσει να ισοπεδώσει τη Βηρυτό, ενώ η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που το κάνει», προσέθεσε.

12:32 «Οι IDF δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι», είπε ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης στα στρατεύματα στη Ράφα

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν, επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα τα στρατεύματα στη Ράφα στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο για τη συνέχεια. Με την ποιότητα των δυνάμεων και την ποιότητα των διοικητών εδώ, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Φίνκελμαν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, από την επίσκεψη του στρατηγού στη Ράφα την Τετάρτη.

Ο Φίνκελμαν πραγματοποίησε αξιολόγηση με τον διοικητή της 162ης Μεραρχίας, ταξίαρχο Ιτζίκ Κοέν και τους διοικητές των ταξιαρχιών που επιχειρούν στην πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προσθέτουν οι IDF.

12:20 Μητέρα του ομήρου που διασώθηκε: «Κρατούνταν στο σπίτι πλούσιων κατοίκων της Γάζας, δεν λιμοκτονούσε»

Η μητέρα του διασωθέντος ομήρου Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, Ορίτ Μέιρ, ανέφερε ότι ο γιος της κρατήθηκε στο σπίτι πλούσιων κατοίκων της Γάζας κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης ομηρίας του.

«Έπαιρνε φαγητό μία ή δύο φορές την ημέρα, όχι πάντα νόστιμο, όχι υγιεινό – αλλά δεν λιμοκτονούσε», είπε σύμφωνα τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet. Ο Μέιρ Τζαν διασώθηκε από τη Γάζα μαζί με τους Αντρέι Κοζλόφ, Σλόμι Ζιβ και Νόα Αργκαμάνι το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά από επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Η μητέρα του διασωθέντος ομήρου επισημαίνει επίσης ότι ο γιος της κρατούνταν μαζί με τον Κοζλόφ και τον Ζιβ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομηρίας τους: «Δεν ήταν μόνος του. Νόμιζε ότι είχα προχωρήσει με τη ζωή μου, δεν ήξερε ότι αγωνίστηκα γι’ αυτόν και τους άλλους ομήρους», είπε ακόμα η Ορίτ Μέιρ.

12:08 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών στην περιοχή Κιριάτ Σμόνα

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών Κατιούσα και Φαλάκ στην πόλη Κιριάτ Σμόνα και την κοντινή πόλη Κφαρ Σολντ.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση σε ένα θανατηφόρο χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) στην Τζαννάτα του νότιου Λιβάνου το βράδυ της Πέμπτης., στο οποίο φέρεται να σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άμαχοι.

11:56 Η IAF ερευνά τη συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βόρειο Ισραήλ χθες λόγω «τεχνικής βλάβης»

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) συνετρίβη την Πέμπτη στην περιοχή της κοιλάδας Τζεζρίλ στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Οι IDF υποστηρίζουν ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπεσε από τον ουρανό λόγω «τεχνικής βλάβης».

Ο στρατός προσθέτει ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν τα υπολείμματα του UAV και ότι η IAF ερευνά το περιστατικό.

11:45 Ζημιές σε κτίρια στο βόριο Ισραήλ από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Η αστυνομία αναφέρει ότι προκλήθηκαν ζημιές σε ένας ακίνητο στην πόλη Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ μετά από πυρά ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο. Όπως λέει δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Νωρίτερα σειρήνες συναγερμού πυραύλων ήχησαν ξανά και πάλι σε αρκετές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για επερχόμενα πυρά πυραύλων.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πολλαπλές αναχαιτίσεις πάνω από την πόλη.

Οι σειρήνες ήχησαν σε πόλεις και κωμοπόλεις που έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των ΧαΓκοσρίμ, Μίσγκαβ Αμ, Κφαρ Γκιλάντι, Τελ Χάι, Κιριάτ Σμόνα και Μετούλα.

11:33 Η «απομόνωση και το καθεστώς παρία» του Ισραήλ αυξάνεται

Ο Κρις Γκάνες, πρώην εκπρόσωπος της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), δήλωσε ότι η συμπερίληψη του ισραηλινού στρατού στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ με τις χώρες που βλάπτουν τα παιδιά θα αυξήσει την απομόνωση της χώρας και θα μειώσει περαιτέρω το διεθνές κύρος της.

«Αυτή είναι η απόλυτη λίστα ντροπής στην οποία έχει μπει το Ισραήλ, επειδή η δολοφονία παιδιών σπάει το απόλυτο ταμπού», δήλωσε ο Γκάνες στο Al Jazeera.

«Ορισμένες από τις ομάδες και τις χώρες σε αυτόν τον κατάλογο είναι η Μπόκο Χαράμ, το ISIS, η Αλ Κάιντα, η Ρωσία, η Μιανμάρ. Αυτό τοποθετεί το Ισραήλ σε μια λίστα με μερικά από τα πιο αποτρόπαια καθεστώτα και ομάδες στον κόσμο», δήλωσε ακόμα ο Γκάνες και προσέθεσε πως: «Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ είναι επίσης εκεί, συμπεριλαμβανομένων, παρεμπιπτόντως, των ισραηλινών εποίκων για τα πράγματα που κάνουν στη Δυτική Όχθη».

«Δεδομένου του συνόλου όσων βλέπουμε όσον αφορά τους μηχανισμούς λογοδοσίας: Έχουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Έχουμε εκθέσεις που έρχονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νομίζω ότι όσο τα πράγματα συσσωρεύονται, τόσο η απομόνωση και το καθεστώς παρίας του Ισραήλ θα είναι συνεχές και θα επιβεβαιώνεται συνεχώς», είπε ακόμα

«Νομίζω ότι αυτό θα έχει συνέπειες καθώς οι άνθρωποι θα βλέπουν το σύνολο των όσων συμβαίνουν», πρόσθεσε.

11:22 Πυρκαγιές στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο

Πυρκαγιά ξέσπασε στην πόλη Μέτουλα, μετά τις ρουκέτες και τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο καθώς δύο σπίτια και ένα παλιό λεωφορείο που χρησιμοποιείται ως κατοικία πήραν φωτιά.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την επίθεση.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την πυρκαγιά, με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μπαράζ.

11:10 Βομβαρδισμοί δίχως τέλος – Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει σήμερα, Παρασκευή βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς καμιά ένδειξη προόδου των διαπραγματεύσεων για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και καθώς η κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου καλά κρατεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισραηλινά πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου, ιδίως στο κεντρικό του τμήμα.

Στον Λίβανο, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) έκανε λόγο για άμαχη νεκρή και τουλάχιστον επτά τραυματίες σε βομβαρδισμό ισραηλινών μαχητικών κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από σειρά εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χεζμπολάχ εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:01 Δύο ψαράδες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον αλιευτικών σκαφών στην περιοχή αλ-Καράρα, βορειοδυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους.

10:50 Οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα φοβούνται «άλλο ένα κύμα πείνας»

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera από το Ντέιρ ελ Μπάλαχ της Κεντρικής Γάζας, Χινρ Χοντάρι. «Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, υπάρχουν περισσότερα από 200 παλαιστινιακά παιδιά που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού».

«Μόλις είδαμε την κηδεία του 10χρονου Μουσταφά Χιτζάζι. Πέθανε λόγω επιπλοκών στην υγεία του και ο υποσιτισμός επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση όπου ένα παλαιστινιακό παιδί πέθανε λόγω υποσιτισμού. Είναι δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να βρουν τροφή. Το μόνο πράγμα που είναι διαθέσιμο είναι το αλεύρι και το ψωμί από σιτάρι», προσθέτει.

«Οι Παλαιστίνιοι στο βορρά λένε ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Όλοι φοβούνται ένα νέο κύμα πείνας στα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας», καταλήγει.

10:38 Ο ρόλος των ΗΠΑ στην απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων – Τι αναφέρει η Washington Post

Οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν στον σχεδιασμό της επιτυχημένης διάσωσης τεσσάρων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, ήταν δευτερεύουσες σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι Ισραηλινοί πράκτορες στη Γάζα πριν από την επιδρομή, αναφέρει η Washington Post.

Οι ΗΠΑ παρείχαν εικόνες από ψηλά για να βοηθήσουν το Ισραήλ να σχεδιάσει την τολμηρή διάσωση υπό το φως της ημέρας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι τα μέλη της αμερικανικής δύναμης επίλεκτων επιχειρήσεων JSOC, η οποία έχει «μεγάλη εμπειρία στη διάσωση ομήρων», συνεργάζονται στενά με τους ομολόγους τους στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο είχαν γίνει σχέδια -αλλά τελικά δεν εκτελέστηκαν- για την ανάπτυξη δυνάμεων του JSOC στη Γάζα για τη διάσωση Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Αν καταφέρναμε να πάρουμε μονομερώς πληροφορίες βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να δράσουμε και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να βγάλουμε ζωντανούς Αμερικανούς, θα μπορούσαμε να δράσουμε, αλλά υπήρχαν πραγματικά πολύ λίγες πληροφορίες ειδικά για Αμερικανούς ομήρους», είπε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η  εφημερίδα.

Η έκθεση επισημαίνει τη σημασία και την έλλειψη πληροφοριών από το εσωτερικό της Γάζας, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος, μεταξύ άλλων από την ανάκριση κρατούμενων στελεχών της Χαμάς και την εξέταση εγγράφων και ψηφιακών αρχείων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από αυτές τις πηγές χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων του Σαββάτου, όπως και σε προηγούμενες επιχειρήσεις για την ανάκτηση των σωμάτων των ομήρων, αναφέρει η Washington Post.

10:26 Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν ένα μέλλον χωρίς έναν από τους γονείς τους

Οι εκτοπισμένες οικογένειες στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ αντιμετωπίζουν συνεχή θλίψη, ενώ πολλά παιδιά έχουν μείνει ορφανά από τις ισραηλινές επιθέσεις. Περισσότεροι από 15.000 ανήλικοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ενώ περίπου 17.000 έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν χωριστεί από αυτούς.

Οι περιπτώσεις έχουν γίνει τόσο συχνές που τα νοσοκομεία έχουν επινοήσει ένα νέο ακρωνύμιο: WCNSF – Wounded Child, No Surviving Family (Τραυματισμένα Παιδιά, Δεν επέζησε η οικογένειά τους). Ορισμένα παιδιά δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι γονείς τους αφού εκδιώχθηκαν από τη βόρεια Γάζα.

Η εννιάχρονη Μία είπε ότι αυτή και η οικογένειά της «έτρεξαν για τη ζωή μας» καθώς έφυγαν νότια, αλλά δεν είχε ακούσει τίποτα για τον πατέρα της εδώ και μέρες. «Ζούμε μέσα στο φόβο. Καθώς ερχόμασταν εδώ, είδαμε πτώματα στους δρόμους», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Οι Ισραηλινοί είπαν ότι η περιοχή είναι ασφαλής, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όπου κι αν πάμε, γίνονται επιθέσεις», προσέθεσε.

10:15 «Απομεινάρια μιας ζωής»: Αξιωματούχος της UNRWA δημοσίευσε βίντεο με την καταστροφή στη Γάζα

Η επικεφαλής των νομικών υποθέσεων της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), Φιλίππα Γκριρ, δημοσίευσε ένα βίντεο με εικόνες από την καταστροφή στην πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης.

Σχολιάζοντας το βίντεο, η Γκριρ ανέφερε: «Αυτή είναι η πόλη της Γάζας χθες – απομεινάρια μιας ζωής που κάποτε ζούσε. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει αρκετά, ειδικά αν την ήξερες από πριν. Αυτά είναι τα σπίτια των ανθρώπων, τα αγαπημένα τους καφέ, τα πάρκα τους, τα σχολεία τους. Έφυγαν. Καταστροφή παντού της ζωής, ενός τόπου, μιας εποχής, μιας κουλτούρας. Από μέσα προς τα έξω».

10:04 Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ισραηλινοί προτιμούν τον Γκαντζ ως πρωθυπουργό από τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ θα κέρδιζε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά την πολυαναμενόμενη αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση της Maariv, η οποία έρχεται επίσης με φόντο τη διάσωση από το Ισραήλ τεσσάρων ομήρων στη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο, δίνει στον Γκαντζ 41% έναντι 35% του Νετανιάχου, παραμένοντας σταθερό την τελευταία εβδομάδα.

Οι ερωτηθέντες προτιμούν επίσης τον Γκαντζ ως πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του Ισραήλ Μπεϊτινού, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με 42% έναντι 21% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ Νετανιάχου και Λίμπερμαν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι μόνο δύο ποσοστιαίες μονάδες, με το 37% να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό έναντι 35% για τον επικεφαλής του Ισραήλ Μπεϊτινού.

Η δημοσκόπηση δείχνει μικρή κίνηση στα συνολικά μπλοκ, δίνοντας 52 έδρες στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου και 58 στην αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, κανένα από τα δύο μπλοκ δεν θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό χωρίς την υποστήριξη των αραβικών κομμάτων.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι η χώρα έχει αποτύχει στις παγκόσμιες δημόσιες σχέσεις γύρω από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η δημοσκόπηση της Maariv διεξήχθη την Πέμπτη από την Panel4All και έχει περιθώριο σφάλματος 4,4%.

09:55 Πού λαμβάνουν χώρα οι πιο έντονες μάχες στη Γάζα

  • Ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία παιδιά τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας.
  • Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τους βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό κυρίως στον διάδρομο Νετζαρίμ, στο νότιο Ουάντι Γάζα, στο αλ-Μουγκχράκα και στο Μαντινάτ αζ-Ζάχρα.
  • Στην πόλη της Γάζας, η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη, με συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και συνεχείς βομβαρδισμούς από το πυροβολικό στις ανατολικές γειτονιές.
  • Στη νότια Γάζα, κυρίως στην πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισχωρούν βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστίνιων μαχητών.

09:44 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης συμμετέχουν στο Χατζ – O ισραηλινός αποκλεισμός σταματά τους προσκυνητές από τη Γάζα

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι προσκυνητές βρίσκονται στη Μέκκα για την έναρξη του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ, το οποίο πραγματοποιείται με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και την εξαντλητική καλοκαιρινή ζέστη.

Όπως αναφέρει το Associated Press (AP), οι παλαιστινιακές αρχές λένε ότι 4.200 προσκυνητές από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν φτάσει στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ.

Οι προσκυνητές από τη Γάζα δεν μπόρεσαν φέτος να ταξιδέψουν στη Μέκκα λόγω της κατάληψης και του κλεισίματος του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Μάιο, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας λένε ότι άλλοι 1.000 προσκυνητές από τις οικογένειες των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας έφτασαν επίσης για να πραγματοποιήσουν το Χατζ μετά από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρει το AP. Οι 1.000 προσκεκλημένοι βρίσκονταν ήδη εκτός Γάζας – κυρίως στην Αίγυπτο – πριν από το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα.

«Μας στερούν τη δυνατότητα να εκτελέσουμε το Χατζ, επειδή το πέρασμα είναι κλειστό και λόγω του πολέμου και της καταστροφής που μαίνεται», δήλωσε στο AP η Αμνά Αμπού Μουτλάκ, μια 75χρονη Παλαιστίνια από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, η οποία είχε προγραμματίσει να εκτελέσει το Χατζ φέτος.

«Το Ισραήλ μας στέρησε τα πάντα», προσέθεσε.

«Τα αδέλφια μας πεθαίνουν και το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια», είπε με δάκρυα στα μάτια η 75χρονη Ζαχρά Μπενιζάχρα από το Μαρόκο. Η Μπελίντα Ελχάμ από την Ινδονησία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, λέει ότι «θα προσεύχεται κάθε μέρα για να τελειώσει αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη».

Το χατζ, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο, περιλαμβάνει μια σειρά από τελετουργίες στη Μέκκα και τα περίχωρά της στη δυτική Σαουδική Αραβία, οι οποίες διαρκούν αρκετές ημέρες.

09:35 Πάνω από 200.000 παιδιά παρουσιάζουν «συμπτώματα υποσιτισμού» στη βόρεια Γάζα

Λιμός απειλείται στη βόρεια Γάζα, όπου πάνω από 200.000 παιδιά από την Παλαιστίνη έχουν παρουσιάσει συμπτώματα υποσιτισμού, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση Al-Arabi TV, ο δρ. Χοσάμ Αμπό Σαφίγια δήλωσε ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εκτός από αλεύρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στέλνω ένα σήμα κινδύνου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή λιμού».

09:25 Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Σύμφωνα με αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ορισμένοι αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς την πόλη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ έπεσαν κοντά στο μοσάβ Αβιβίμ και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, άλλη μια ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα και δύο επιπλέον ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές κοντά στη Μετούλα.

09:15 Οι IDF υποστηρίζουν πως εντόπισαν και κατέστρεψαν τα εκρηκτικά που είχε αποθηκεύσει η Χαμάς στη Ράφα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τις κύριες περιοχές και μάχες στις οποίες εμπλέκονται τα στρατεύματά τους.

Σύμφωνα με τις IDF, η 162η μεραρχία του συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα, εξοντώνοντας έναν αριθμό τρομοκρατών και εντοπίζοντας όπλα και υπόγειες σήραγγες.

Τα στρατεύματα της ταξιαρχίας Ναχάλ βρήκαν και κατέστρεψαν επίσης αρκετά εκρηκτικά που είχε αποθηκεύσει η Χαμάς, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι IDF.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση στη νότια Γάζα, κομάντος της Μαγκλάν κάλεσαν αεροπορική επιδρομή για να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχαν εντοπίσει να κινείται προς το μέρος τους.

Στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, στρατιώτες της 99ης μεραρχίας των IDF εντόπισαν έναν αριθμό στελεχών της Χαμάς σε ένα κτίριο στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, καλώντας σε αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα κατέστρεψε επίσης τις τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύτηκαν αρκετές ρουκέτες προς ισραηλινές κοινότητες το βράδυ της Πέμπτης.

09:05 Ακολουθεί μια σύνοψη των πιο πρόσφατων εξελίξεων:

  • Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, με τρεις γυναίκες να σκοτώνονται σε ένα χτύπημα σε σπίτι στην πόλη της Γάζας και ένα παιδί σε χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ένα 13χρονο αγόρι στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα είναι ακόμη ζωντανοί, σε σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
  • Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε αρκετούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπολικών σκαφών που ανήκουν στην ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ένας ναύτης τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι σε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στον Κόλπο του Άντεν την Πέμπτη, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
  • Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε δύο Λιβανέζες και τραυμάτισε άλλες αργά την Πέμπτη στην Τύρο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η επίθεση έγινε καθώς οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ουνιόν Χάουζ

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ουνιόν Χάουζ. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024