Νότια Κορέα: Γυμναστήριο μόνο για… «καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες»
Πώς δικαιολογεί ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου την απόφασή του να απαγορεύει την είσοδο σε μερίδα γυναικών
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ένα γυμναστήριο στη Νότια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο σε μερίδα γυναικών, αναζωπυρώνοντας μια συζήτηση σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων γυναικών στη χώρα.
Το γυμναστήριο στην πόλη Incheon κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ ανάρτησε μια πινακίδα που έγραφε «απαγορευμένο για τις ajummas» και «επιτρέπονται μόνο οι καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες».
Η ατζουμά είναι ένας γενικός όρος για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας – συνήθως από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και μετά – αλλά είναι επίσης υποτιμητικός για συμπεριφορές που θεωρούνται αγενείς ή αντιπαθητικές.
Τι είπε ο ιδιοκτήτης
Τα τοπικά δημοσιεύματα δεν κατονόμασαν το γυμναστήριο ή τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος υπερασπίστηκε την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του «υπέστη ζημίες» εξαιτίας αυτών των γυναικών και της απρεπούς συμπεριφοράς τους, σύμφωνα με το BBC.
«[Κάποιες ηλικιωμένες πελάτισσες] περνούσαν μία ή δύο ώρες στα αποδυτήρια για να πλύνουν τα ρούχα τους, έκλεβαν αντικείμενα όπως πετσέτες, σαπούνια ή στεγνωτήρες μαλλιών», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
«Κάθονταν στη σειρά και σχολίαζαν και έκριναν το σώμα των άλλων», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες νεότερες γυναίκες εγκατέλειψαν το γυμναστήριο εξαιτίας αυτών των σχολίων, τα οποία τις αναστάτωναν ή τις έκαναν να νιώθουν άβολα.
Αν και η κίνηση έγινε από ένα μόνο γυμναστήριο, φαίνεται ότι χτύπησε νεύρο, επειδή τα τελευταία χρόνια, επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας έχουν δεχτεί επικρίσεις επειδή απαγόρευσαν σε παιδιά ή ηλικιωμένους την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους.
Επικριτικά σχόλια
Κάποια από αυτά θεωρήθηκαν ως απόδειξη της αυξανόμενης δυσανεξίας για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Το γυμναστήριο έχει επίσης δεχτεί επικρίσεις επειδή συγχέει την κακή συμπεριφορά με τις γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας.
«Πώς ο όρος “κακός πελάτης” έγινε το ίδιο με τον όρο “ajumma”;», ανέφερε ένα σχόλιο στον τοπικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης instiz.
«Αν έχετε εργαστεί στον τομέα των υπηρεσιών, θα γνωρίζατε ότι δεν είναι μόνο οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες» συμπλήρωσε.
Ένα άλλο σχόλιο περιέγραψε την κίνηση ως ένδειξη ξεπερασμένων συμπεριφορών, κάνοντας λόγο για “συναισθήματα των αρχών της δεκαετίας του 2000”.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις