Ο πρόσφατος απροσδόκητος και τραγικός θάνατος του παρουσιαστή του BBC στη Σύμη, ο οποίος αγνοούνταν επί τέσσερις ημέρες έως ότου να βρεθεί η σορός του, εντείνει την ανησυχία για την τύχη δύο ακόμη τουριστών των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί.

«Να έχουμε όλοι στον νου μας τη σοβαρότητα του καύσωνα, ένα από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα» λένε οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραία λάθη τους πεζοπόρους, ιδίως όταν υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 24ωρα έχει σημάνει παράλληλος συναγερμός στη Σάμο και στην Αμοργό. Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν 74χρονο ολλανδό τουρίστα, ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή το μεσημέρι ενώ είχε πάει για πεζοπορία στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα.

Η δεύτερη αφορά έναν 59χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, με υπηκοότητα από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο οποίος επίσης το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε πεζοπορία από την Αιγιάλη, παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό μονοπάτι που οδηγεί στα Κατάπολα.

«Κοινά σημεία»

Και ενώ οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους, οι επιστήμονες εντοπίζουν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις «κοινά σημεία», τα οποία σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν τους κινδύνους.

«Κάτι που οφείλουμε να έχουμε όλοι στον νου μας είναι, πρώτα από όλα, η σοβαρότητα του καύσωνα, που θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα», υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Και παραπέμπει στον παρατεταμένο καύσωνα, διάρκειας πολλών εβδομάδων, το 2003 στην Ευρώπη που οδήγησε στον θάνατο 70.000 ατόμων. Και έπειτα θέτει ακόμη μία σοβαρή παράμετρο:

«Συχνά τα ίδια τα άτομα υπερεκτιμούν τις ικανότητες του οργανισμού τους. Ιδίως όμως οι ηλικιωμένοι μπορεί να αφυδατωθούν πιο εύκολα και να υποστούν θερμοπληξία. Και δυστυχώς αρκεί μία παρατεταμένη αφυδάτωση ενός ηλικιωμένου ατόμου ώστε να το οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης. Στην περίπτωση αυτή, συνεχίζει να περπατάει χωρίς προορισμό, χωρίς να έχει επίγνωση του χώρου και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για χρόνια νοσήματα επηρεάζουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού, γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο ευάλωτους».

Συστάσεις

Πάντως, ο Αν. Σπαντιδέας καθιστά σαφές πως ο καύσωνας αποτελεί μια επικίνδυνη συνθήκη ακόμη και για τους νεότερους. Αλλά και οι πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή που διανύουμε δύναται να εξαντλούν τις αντοχές τουριστών που έρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι σαφώς πιο ψυχρό.

«Οι 37 βαθμοί Κελσίου είναι ακραία θερμοκρασία για αυτούς τους ανθρώπους γιατί το σώμα τους δεν έχει δοκιμαστεί σε τέτοιες θερμοκρασίες», τονίζει.

Εξού και επιμένει πως οι τουρίστες αλλά και γενικότερα οι παραθεριστές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, όπως είναι η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμη και εάν δεν επικρατεί καύσωνας, η χρήση καπέλου και η λήψη υγρών.

«Επίσης, εκείνοι που αποφασίζουν να πάνε για πεζοπορία ιδανικά θα πρέπει να έχουν παρέα. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρουν το κινητό μαζί τους, να έχουν ενημερώσει τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο κατά τον οποίο θα απουσιάζουν».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»