Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Το ατού που έχουν οι γυναίκες

Τεχνητή νοημοσύνη: Το ατού που έχουν οι γυναίκες

Ίσως είναι η μαγική λύση για να πετύχουν ανέλιξη σε ψηλότερες θέσεις

Αφού σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν την πορεία τους στην εταιρική ιεραρχία να βαλτώνει από μια ακόμα πολύ εμφανή «γυάλινη οροφή», σύμφωνα με νέα έρευνα από το LinkedIn.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διαπίστωσε ότι το ποσοστό των γυναικών που προσλαμβάνονται σε ηγετικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 31,6% το 2016 σε 37,8% το 2022.

Ωστόσο, η ανοδική δυναμική έχει σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2024, το ποσοστό των γυναικών που προσλαμβάνονταν σε ηγετικές θέσεις είχε πέσει στο 37,1%.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αξιολογήθηκε από το LinkedIn όπου αυτό το μερίδιο αυξήθηκε πέρυσι. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η τάση τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πτωτική.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι εύκολες νίκες για την ισότητα στο χώρο εργασίας έχουν επιτευχθεί και η περαιτέρω πρόοδος ισοτιμία θα απαιτήσει είτε περιορισμό σε οριακά κέρδη είτε μια μεγάλη επανάσταση στο χώρο εργασίας. Υπογραμμίζει επίσης τη σκοτεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Οριακή πρόοδος τα τελευταία χρόνια

Σου Ντουκ

«Τα δεδομένα του LinkedIn δείχνουν ότι η οριακή πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες που αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους διαβρώνεται, καθώς οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα για μια οικονομία που ψύχεται», δήλωσε στο Fortune η Σου Ντουκ, Αντιπρόεδρος του LinkedIn για παγκόσμια δημόσια πολιτική.

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η γυναικεία εκπροσώπηση σε ηγετικό επίπεδο έχει αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% μέσα σε έξι χρόνια».

Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο καθώς προχωρά η καριέρα μιας γυναίκας, με τη φροντίδα της μητρότητας να είναι η κύρια αιτία.

Αυτά τα εμπόδια έχουν αποδειχθεί δύσκολο να γκρεμιστούν εντελώς. Πράγματι, είναι τόσο διάχυτα που οι γυναίκες Gen Z είναι απίθανο να κλείσουν το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων πριν συνταξιοδοτηθούν.

«Η ισότητα των αμοιβών μεταξύ των φύλων παραμένει αόρατη για μια 21χρονη γυναίκα που εισέρχεται σήμερα στο εργατικό δυναμικό και η ανάλυση δείχνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 45 χρόνια για να γεφυρωθεί η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε μια έκθεση της PwC για το χάσμα αμοιβών τον Ιούνιο.

Θα βοηθήσει η AI;

Τα δεδομένα του LinkedIn, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι υπάρχει ελπίδα για τις γυναίκες στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια αισιόδοξη αντίληψη για την τεχνολογία αιχμής που συχνά εμπνέει απαισιόδοξα σενάρια.

Η πλατφόρμα προβλέπει ότι οι τυπικές δεξιότητες που απαιτούνται για θέσεις εργασίας παγκοσμίως θα αλλάξουν κατά 68% από αυτό που είναι τώρα μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα «soft», διαπροσωπικά χαρακτηριστικά αυτών των δεξιοτήτων, όπως η ηγεσία και η συνεργασία, είναι σε μεγάλο βαθμό δεξιότητες στις οποίες οι γυναίκες είναι καλύτερες. Στο LinkedIn, οι γυναίκες έχουν 28% υψηλότερο ποσοστό soft skills από τους άνδρες.

Αν και είναι μια θετική προοπτική για την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει τη δυναμική του φύλου, οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της. Η Ντουκ του LinkedIn επισημαίνει ότι οι άνδρες αποτελούν την πλειοψηφία των ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες από την τεχνολογία.

«Οι ευκαιρίες για τις γυναίκες να σημειώσουν πρόοδο στην καριέρα τους θα εξαφανιστούν εκτός εάν οι εργοδότες λάβουν υπόψη το φύλο κατά την αναβάθμιση δεξιοτήτων για να διασφαλίσουν ότι ο χώρος εργασίας μετασχηματίζεται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024