Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός: Η κυβέρνηση ΔΕΝ πήρε το μήνυμα

Ανασχηματισμός: Η κυβέρνηση ΔΕΝ πήρε το μήνυμα

Οι αλλαγές που επεφύλασσε ο ανασχηματισμός είναι μάλλον δυσανάλογες της αποδοκιμασίας των πολιτών στην κυβέρνηση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Για πολλούς ο σημερινός ανασχηματισμός έγινε για τα μάτια του κόσμου. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήραν το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψιν την αποδοκιμασία των πολιτών, οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον δυσανάλογες αυτής της δυσαρέσκειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ήταν αναμενόμενο να φύγει. Όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς στο να διαχειριστεί το μέγα ζήτημα της ακρίβειας, αλλά κατά καιρούς έκανε και δηλώσεις που αποδείκνυαν ότι μάλλον βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου. Ποιος δεν θυμάται τη δήλωση που έκανε το Πάσχα για την τιμή των αμνοεριφίων την οποία συσχέτισε με το… βάρος τους;

Σκάνδαλο

Η Νίκη Κεραμέως «πλήρωσε» κατά το ήμισυ το σκάνδαλο για τις διαρροές των στοιχείων των αποδήμων. Αποχώρησε από το υπουργείο Εσωτερικών με πλώρη για το Εργασίας. Τυχόν αποπομπή της από την κυβέρνηση θα ερμηνευόταν ως πλήρης αποδοχή του σκανδάλου με την ίδια να χρεώνεται την ευθύνη, κάτι που σίγουρα δεν ήθελε να συμβεί ο πρωθυπουργός.

Εκτός υπουργείου Μετανάστευσης και ο Δημήτρης Καιρίδης και αντικατάστασή του από τον πρώην υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δεν συμμετείχε στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος προέρχεται από την Καβάλα και τη βόρεια Ελλάδα, εκεί που η Ν.Δ. έγραψε μεγάλες απώλειες στις εκλογές. Είναι προφανώς ένα μήνυμα η υπουργοποίησή του, ενώ το γεγονός ότι έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας μάλλον δείχνει πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει «σκληρή» γραμμή στο μεταναστευτικό.

Αγρότες

Από την κυβέρνηση αποχώρησε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη θέση των Λευτέρη Αυγενάκη και Σταύρου Κελέτση έρχονται δύο βουλευτές Θεσσαλίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Χρήστος Κέλλας. Το μήνυμα είναι επίσης σαφές εδώ. Η κυβέρνηση είχε μεγάλα ζόρια τους προηγούμενους μήνες με τους αγρότες, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου δεν κατάφερε να αναχαιτίσει, ενώ το γεγονός ότι η νέα ηγεσία προέρχεται από τη Θεσσαλία δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα σε μια πολύπαθη περιοχή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «πλήρωσε» το φορολογικό νομοσχέδιο που έκανε έξαλλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους είχε μεγάλη επιρροή στις τελευταίες εθνικές εκλογές η Ν.Δ., κάτι που φάνηκε ν΄αλλάζει, καθώς τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου από συγκεκριμένους κλάδους (γιατρούς, δικηγόρους κλπ.) μόνο ευχάριστα δεν ήταν.

Οι υπόλοιποι που μετακινήθηκαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «αναγκαίες» μετακινήσεις μόνο και μόνο για ν’ αλλάζει η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και να πέσουν οι τόνοι της γκρίνιας από αρκετούς βουλευτές που περίμεναν εδώ και καιρό, να έρθει η σειρά τους και να πάρουν κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Από την άλλη, το γεγονός ότι στην κυβέρνηση επανέρχονται πρόσωπα σε υπουργικούς θώκους που είναι αρκετά φθαρμένα δείχνει πολλά για τον «πάγκο» της Ν.Δ. και για τις ελλείψεις νέων, αποτελεσματικών στελεχών.

Ερωτηματικό

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος (έχει περάσει από το Εσωτερικών και από το Προστασίας του Πολίτη) καλείται να λύσει το γρίφο της ακρίβειας και μένει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικός θα είναι στην αντιμετώπιση της δυσκολότερης πρόκλησης για την κυβέρνηση.

Στη θέση της κας Κεραμέως αναβαθμίστηκε ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποπομπή της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ο Πειραιάς δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Σε επίπεδο υφυπουργών, η τοποθέτηση του Κώστα Γκιουλέκα στο Εσωτερικών με ευθύνη τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης της κυβέρνησης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας που κατέγραψε απώλειες.

Ουδεμία αλλαγή επήλθε και στο υπουργείο Υγείας, την ώρα που οι φωνές για κατάρρευση του ΕΣΥ πληθαίνουν και γίνεται ο κακός χαμός με τα απογευματινά χειρουργεία.

Ανασχηματισμός: Τα αρνητικά σχόλια

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών η ανάληψη χαρτοφυλακίου από την κα Κατερίνα Παπακώστα. Η βουλευτίνα Τρικάλων συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια για τη στάση που είχε κρατήσει στην επιτροπή για τη διερεύνηση της τραγωδίας. Πλέον είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Λογικά στο υπουργικό συμβούλιο θα ακούσουμε δεσμεύσεις περί αποτελεσματικότητας, σηκώματος των μανικιών και μπόλικης δουλειάς. Ωστόσο για κάποια κομβικής σημασίας θέματα το καράβι έχει μάλλον χαθεί για φέτος. Για παράδειγμα, οι καλοκαιρινές διακοπές για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι απαγορευτικές, ειδικά για όσους επιθυμούν να μεταβούν σε κάποιο νησί. Οι τιμές τα ακτοπλοϊκά για μια 4μελη οικογένεια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Υπό το ίδιο πρίσμα απαγορευτικές είναι οι τιμές και για τα καταλύματα, ειδικά κατά το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.

Συν τοις άλλοις η γκρίνια στους κόλπους της Ν.Δ. είναι μάλλον ζήτημα χρόνου να ξαναρχίσει. Ήδη ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτσης άφησε αιχμές ότι η αποπομπή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Είναι και εκείνοι οι βουλευτές, εξάλλου, που λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι ήρθε η ώρα τους κι έμειναν τελικά εκτός νυμφώνος.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024