Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τα απόνερα της ευρωκάλπης φέρνουν αναταράξεις σε κόμματα και κυβέρνηση

Τα απόνερα της ευρωκάλπης φέρνουν αναταράξεις σε κόμματα και κυβέρνηση

Αναταραχή σε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα που επέφερε τον ανασχηματισμό. Οδεύει προς εσωκομματικές κάλπες το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, αλλαγές και στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αναδιάταξη στην αξιωματική αντιπολίτευση και τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέφεραν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας χάσει περί τις 900.000 ψήφους και 13% προχώρησε σε ανασχηματισμό προσώπων, με σκοπό να παρουσιαστεί ως ένας πρωθυπουργός που έχει… λάβει το μήνυμα.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεση ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς του να εκπέμψουν ένα μήνυμα «συνολικής επανεκκίνησης», επισημαίνοντας πως, παρά τις δεδομένες δυσκολίες τις προεκλογικής μάχης, «η επόμενη ημέρα βρίσκει την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρώτη και την Ελλάδα ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας».

Τόνισε επίσης πως δεν πρέπει να ξεχαστεί το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι. «Μας ζήτησαν ουσιαστικά περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο βασικό συμπέρασμα είναι ότι παρότι αριθμητικά «μεγάλος», δεδομένης της «εξόδου» συνολικά 11 στελεχών από το κυβερνητικό σχήμα (4 υπουργών, 7 υφυπουργών), ο ανασχηματισμός δείχνει μάλλον «διστακτικός» στην ουσία του. Τα δύσκολα «στοιχήματα» είναι μπροστά και μένει να κριθεί η διαχείρισή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Με φωνές για την Κεντροαριστερά και επερχόμενη αναδιάταξη

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία -μην έχοντας φτάσει τον στόχο που είχε τεθεί- εντείνεται η συζήτηση για τη συμπόρευση της Κεντροαριστεράς, με στελέχη να παρουσιάζουν ως τη μοναδική προοπτική για να ηττηθεί η ΝΔ στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και καλεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και της Πλεύσης Ελευθερίας σε σύμπλευση για από κοινού κατάθεση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου.

Όπως επισημαίνουν επιτελείς της Κουμουνδούρου, με αυτό το δεδομένο και σε συνδυασμό με την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, «προετοιμάζονται συστηματικά για την «έφοδο» με πρωταγωνιστικούς όρους, στο υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό πεδίο, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ -όπως είχε ανακοινωθεί κατά την τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα-, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις του οι βουλευτές και να συζητηθούν οι δράσεις και ο σχεδιασμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γνωστοποιήσει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη λεγόμενη «σκιώδη κυβέρνηση», τα πρόσωπα δηλαδή, που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, σε περίπτωση που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει τη διακυβέρνηση θα είναι στην πρώτη γραμμή της χώρας την επόμενη μέρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΑΣΟΚ: Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη που προσφεύγει σε κάλπες

Το μεγάλο κύμα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη μετά από , μετά τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, φαίνεται ότι οδήγησε τον πρόεδρο του κόμματος στο να λάβει την απόφαση να πάει άμεσα σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, ίσως ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι ή, το αργότερο, το φθινόπωρο, κάτι που φέρεται να σκοπεύει να ανακοινώσει την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη τοποθέτηση της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισπεύσει τις εσωκομματικές κάλπες, είναι ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος θα γίνουν, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, το 2025, οι πληροφορίες του in λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να σηκώσει «το γάντι» και να δώσει το λόγο στη βάση της παράταξης για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. ο Νίκος Ανδρουλάκης εκμυστηρεύθηκε την απόφασή του αυτή σε υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο, στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 12:00, οπότε θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Sports in

Μότα: «Ο Αλμέιδα άρχισε να μου φωνάζει, είναι φυσιολογικό να έχουν νεύρα» (vid)

Όσα είπε ο προπονητής της Νόα μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024