ΠΑΣΟΚ: Μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη
Το αποτέλεσμα μιας εκλογικής μάχης ήταν ο σπινθήρας που ανέμεναν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, για να κινητοποιήσουν μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη διαδικασία αμφισβήτησης.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Χαριλάου Τρικούπη, είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα από την ώρα που προέκυψαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής.
Τα δε στοιχήματα για το ποιο στέλεχος θα είναι το πρώτο που θα ζητήσει εκλογή νέας ηγεσίας, αμφισβητώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, παίζονταν, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, εδώ και μήνες. Αν λάβουμε υπόψιν μας δε ότι σε αυτά καταγράφονταν, με καλές αποδόσεις πάντα, τα ονόματα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι τζογαδόροι δεν έπεσαν έξω.
Τα παράπονα, οι φήμες, η ενόχληση, οι ψυχρότητες δεν κρύβονταν, άλλωστε και έμοιαζαν να συσσωρεύονται ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μετά τις περσινές εθνικές κάλπες. Και κάθε φορά που βρίσκονταν όλοι μαζί, σε κάθε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας ή άλλων οργάνων, οι ιστοσελίδες γέμιζαν από διαρροές και διαλόγους που ουδείς έκανε τον κόπο να διαψεύσει.
Ο κύβος ερρίφθη
Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, λοιπόν, ήταν σαφές και γνωστό σε όλους ότι ο κύβος ερρίφθη. Η μόνη περίπτωση να καθυστερούσαν οι δηλώσεις αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν να πετύχει το κόμμα να λάβει τη δεύτερη θέση. Μια μάλλον τολμηρή διακήρυξη που τόλμησε ο Ανδρουλάκης, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν έδιναν λόγους για τόση αισιοδοξία. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, χωρίς τη δεύτερη θέση, δεν θα ανέβαλε την πρόθεση στελεχών – που δεν επικοινωνούν απαραίτητα όλοι μεταξύ τους – να θέσουν θέμα επάρκειας του.
Την επόμενη μέρα, οι αναλύσεις έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μεν τα αποτελέσματα που ήθελε αλλά δεν είχε, σε καμία περίπτωση, την κάκιστη εικόνα που περίμεναν κάποιοι, αναλογικά με τα γενικότερα αποτελέσματα, την αποχή και τις απώλειες που είχαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, η ΝΔ έχασε 13 μονάδες και σχεδόν 1.000.000 ψήφους. Πολύ βολικά, αυτό το πλήγμα στην παντοδυναμία της «ξεπεράστηκε» με έναν υποτυπώδη ανασχηματισμό και αντ’ αυτού συζητούν όλοι τις ωδίνες του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε λίγο λιγότερο από 3 μονάδες και 337.000 ψήφους. Όλα καλά. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε, μάλιστα, έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία κι ενός νέου προοδευτικού φορέα, εφόσον προκύψει.
Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κέρδισε μια μονάδα κι έχασε 109.000 ψήφους. Πήρε μια έδρα παραπάνω στην ευρωβουλή, ήρθε δεύτερο σε αρκετές περιφέρειες κι «έσπασε» τη μονοχρωμία του γαλάζιου του χάρτη σε δυο.
Εκτός πλαισίου κυβερνησιμότητας
Παραδόξως δε, οι περισσότεροι βουλευτές του, ακόμη κι αυτοί που θεωρούν ότι το αποτελεσμα ήταν κακό, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα στη δική τους περιφέρεια, που θεωρείται πως αντανακλούν στην αποτελεσματικότητα και του δικού τους προσωπικού αγώνα.
Γι’ αυτό και εμφανίζονται να βάζουν θέματα «υψηλότερης πολιτικής» για να στοιχειοθετήσουν την αμφισβήτηση του Ανδρουλάκη. Και επιχειρηματολογούν στη βάση μιας ανάλυσης που λέει ότι ο κύριος λόγος που το ΠΑΣΟΚ χάνει από τις στοχοθετήσεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επικράτεια είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του, ως προσωπικότητα, θεωρείται εκτός πλαισίου κυβερνησιμότητας.
Τη συζήτηση περιέγραψε, κάπως σκληρά αλλά όχι άστοχα, ο «παλιός» Νίκος Χριστοδουλάκης: «Κανείς δεν μιλάει τώρα ούτε για τη ΝΔ, ούτε για την ακρίβεια, ούτε για το πού είναι η Κεντροαριστερά. Συζητάμε πότε θα φύγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πότε θα γίνουν εκλογές».
Το ταλέντο του ΠΑΣΟΚ
Στο ερώτημα, βέβαια, που έθεσε ο παλαίμαχος υπουργός, αν «υπήρχε κάτι στο πρόγραμμα ή στην ηγεσία που έπρεπε να αλλάξει» η απάντηση κρύβεται στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κόμματος. Τα οποία υπήρχαν και ουδείς στη Χαριλάου Τρικούπη (προεδρικός ή μη) αμφιβάλλει ότι πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά.
Αλλά το ταλέντο του ΠΑΣΟΚ να κρεμάει τα εσωτερικά του προβλήματα στα «μανταλάκια» των πρωινάδικων, προς τέρψιν των πολιτικών αντιπάλων του, είναι σχεδόν μοναδικό στα εγχώρια πολιτικά ήθη.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι όλα στο τραπέζι. Και μέχρι τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη θα είναι ξεκάθαρο και ποιοι θα αναλάβουν να βγουν μπροστά, εφόσον η κρίση καταλήξει σε νέες κάλπες. Απόφαση που δεν έχει παρθεί αλλά κανείς δεν την αποκλείει αφού θα «κλειδώσει» μόνο από ζυμώσεις όλων των πλευρών, που είναι όλες ακόμη σε εξέλιξη. Ενώ ως την Κεντρική Επιτροπή της 30ης Ιουνίου, η πλευρά Ανδρουλάκη θα έχει ετοιμάσει και έναν οδικό χάρτη με την πρόταση του για την ανασύσταση του χώρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις