«Τόνι, Τόνι, Τόνι». Οι Γερμανοί παραληρούσαν στις εξέδρες της Αρένας του Μονάχου και απαιτούσαν από τον μεγάλο μαέστρο, Τόνι Κρόος να ανακαλέσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η επίδοση του μετρονόμου της Μάνσαφτ στο πρώτο ημίχρονο της μεγαλύτερης νίκης στην ιστορία της σε Euro με 5-1 επί της Σκωτίας, ήταν η αποτύπωση του τέλειου: 55/55 πάσες. Σε όλο το παιχνίδι, 101 σωστές πάσες στις 102 προσπάθειες.

Ο «μπαμπάς» Κρος ήταν ο άνθρωπος που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια για να καθοδηγήσει τους «Wusiala», τους 21χρονους Μουσιάλα και Βιρτς στις λεωφόρους της δόξας.

Οι δύο ανερχόμενοι αστέρες του γερμανικού ποδοσφαίρου που έγιναν οι νεότεροι σκόρερ της Γερμανίας σε Euro (21 ετών και 42 ημερών ο Βιρτς, 21 ετών και 109 ημερών ο Μουσιάλα) βλέπουν στο πρόσωπο του Κρος τον μεγάλο δάσκαλο και δηλώνουν πως είναι μεγάλη τους τιμή που παίζουν δίπλα του.

Η μεγάλη αγωνιστική έκρηξη της Γερμανίας θύμισε την αντίστοιχη της πρεμιέρας της στο Μουντιάλ του 1990 όταν είχε νικήσει με 4-1 τη Γιουγκοσλαβία κάνοντας το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τροπαίου. Ηταν τέτοια η ορμή της ώστε η μπάλα στο γκολ του Φίλκρουγκ ταξίδεψε προς τα δίχτυα της Σκωτίας με 110 χλμ/ώ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας με την οποία ξεκίνησε τον αγώνα ήταν 29 έτη και 22 ημέρες. Πρόκειται για τη δεύτερη γηραιότερη γερμανική ενδεκάδα σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Euro του 2000 όταν στο παιχνίδι με τη Ρουμανία ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 30 έτη και 86 ημέρες.

Το κοντράστ απέναντι στη γερο-Μάνσαφτ είναι ο προπονητής της, Γιούλιαν Νάγκελσμαν ο οποίος έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (36 ετών και 326 ημερών).

Η μεγαλύερη νίκη και ο γερμανικός Τύπος

Οι Γερμανοί πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη που έχει σημειωθεί ποτέ σε πρεμιέρα Euro, σπάζοντας το ρεκόρ του 3-0 της Ιταλίας με την Τουρκία το 2021, ενώ για πρώτη φορά στη διοργάνωση σημειώνουν τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Για τους Σκωτσέζους αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα σε μεγάλη διοργάνωση μετά το 7-0 από την Ουρουγουάη στο Μουντιάλ του 1954, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 που δεν κατάφεραν να εξαπολύσουν ένα σουτ στην αντίπαλη εστία.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των περίπου 100.000 Σκωτσέζων που βρέθηκαν στο Μόναχο για να στηρίξουν την ομάδα τους δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα με τη βοήθεια της υπερκατανάλωσης μπύρας -εξαντλήθηκαν τα αποθέματα στις περισσότερες παμπ- στο ημίχρονο έφυγαν πολλοί από το γήπεδο, απογοητευμένοι από την εικόνα.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Scotsman:«Η φούσκα της Σκωτίας στο Euro έσκασε στο Μόναχο. Αυτή η νύχτα απόλυτης απερισκεψίας εγείρει πολλά ερωτήματα».

Εντυπωσιασμένος ο γερμανικός και ευρωπαϊκός Τύπος από την εμφάνιση των Γερμανών. Η Bild ευχαρίστησε την ομάδα του Νάγκελσμαν για το πάρτι των γκολ.

«Αυτή η Γερμανία είναι τρομακτική. Θέαμα και πέντε γκολ από μία Σκωτία που δεν υπήρχε. Mamma mia, τι Γερμανία», έγραψε η Gazzetta dello Sport.

Η ελβετική Blick σημείωσε: «Οι Γερμανοί έβγαλαν τα κιλτ των Σκωτσέζων». Η Marca χαρακτήρισε τη Μάνσαφτ «μηχανή», ενώ η Le Monde παρατήρησε πως «αυτό εννοούμε όταν λέμε επιτυχημένο ξεκίνημα».