«Νομίζω ότι οι ψεύτικες βλεφαρίδες σου ανακατεύουν αυτό που διαβάζεις»…

Η σεξιστική φραστική επίθεση κατά της Δημοκρατικής βουλεύτριας από το Τέξας, Τζάσμιν Κρόκετ, ήλθε προ ημερών από γυναικεία χείλη.

Η πολιτική ευγένεια δεν είναι άλλωστε χαρακτηριστικό για το οποίο φημίζεται η Ρεπουμπλικανή συνάδελφός της από τη Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν -χαρακτηριζόμενη και «ιέρεια» της ακροδεξιάς φιλοτραμπικής πτέρυγας στο συντηρητικό κόμμα των ΗΠΑ.

Τουναντίον.

Με ακραίες θέσεις, ροπή στη συνωμοσιολογία και διχαστικό λόγο, εξασφαλίζει προβολή στα ΜΜΕ και έρεισμα στους διχασμένους Ρεπουμπλικανούς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αυτό ακριβώς συνέβη και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κατέληξε σε χάος, εν μέσω προσωπικών επιθέσεων και κομματικών διαφωνιών.

Στο επίκεντρο ήταν το ερώτημα της παραπομπής του υπουργού Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, σε δίκη για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Αιτία: η άρνηση παράδοσης του ηχητικού ντοκουμέντου της επίμαχης κατάθεσης του προέδρου Μπάιντεν στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, για το θέμα του χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων.

Υπόθεση, για την οποία δεν ασκήθηκε τελικά δίωξη στον 81χρονο πρόεδρο, επειδή -όπως αναφέρεται στο πόρισμα- είναι «ένας συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις, αλλά κακή μνήμη».

Αν και η απομαγνητοφώνηση της κατάθεσης έχει ήδη δοθεί στους νομοθέτες, το ηχητικό ντοκουμέντο θα ήταν προφανώς «βούτυρο» στο προεκλογικό «ψωμί» των Ρεπουμπλικανών.

Πράγματι η ισχνή πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων φήφισε υπέρ της παραπομπής του Γκάρλαντ, στις 13 του μήνα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις ορισμένων μετριοπαθών του κόμματος.

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, συνέβη το αναμενόμενο: το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη.

«Ορισμένα μέλη της άλλης πλευράς λένε ότι έχασαν το νήμα» της υπόθεσης, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, μέλος της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας.

«Ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε τη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν να μιλά για ψεύτικες βλεφαρίδες, αλλά κανείς δεν εστίασε στον παράξενο ισχυρισμό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης περιφρονεί το Κογκρέσο».

Από τις προσβολές, στη συνωμοσιολογία και τούμπαλιν

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία που η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν «θολώνει τα νερά».

Ή που κάνει ακόμη πιο βαθιές τις διαχωριστικές γραμμές στους Ρεπουμπλικανούς.

Τον Μάρτιο λίγο έλειψε να τους οδηγήσει σε ρήξη με την προσπάθειά της να εκδιώξει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον.

Τελικά η ίδια απέτυχε και βρέθηκε στο εσωκομματικό περιθώριο, έστω και προσωρινά.

«Αγαπώ απόλυτα τη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν» και «πιστεύω ότι θα είναι στα πράγματα και στο πλευρό μας για πολύ καιρό ακόμα», είχε γράψει στο Truth Social ο πολιτικός μέντοράς της Ντόναλντ Τραμπ.

«Όμως αυτή τη στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να πολεμήσουν τους Δημοκρατικούς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Τούτων λεχθέντων, η Μάρτζορι ξαναχτυπά.

Λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο με τις «ψεύτικες βλεφαρίδες» -που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ανέβασε και πάλι τους τόνους.

Αυτή τη φορά έκανε λόγο για συνωμοσία του «βαθέος κράτους» με στόχο τον -πλέον κατάδικο– Ντόναλντ Τραμπ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI του Μπάιντεν σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ και έδωσαν το πράσινο φως. Το έχουν πάρει χαμπάρι όλοι;;;!!!!» έγραψε στο Χ. «Τι θα κάνουν γι’ αυτό οι Ρεπουμπλικανοί;».

Αναφερόνταν στην επιδρομή του FBI στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, τον Αύγουστο του 2022, για την ανάκτηση των απόρρητων εγγράφων που είχε πάρει μαζί του ο Τραμπ φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο.

Η Γκριν υποστήριξε ψευδώς ότι υπήρξε επί τούτου εντολή να χρησιμοποιηθεί «θανατηφόρα βία» .

«Τα γνωστά καραγκιοζιλίκια της», σχολίασαν οι New York Times.

Την ημέρα της εφόδου, άλλωστε, ο Τραμπ δεν ήταν καν στο Μαρ-α-Λάγκο.

To FBI διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία ειδική εντολή ή διαδικασία.

Αλλά αυτά δεν εμπόδισαν τον πρώην και επίδοξο επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να επικαλεστεί τα ίδια επιχειρήματα για να χαρακτηρίσει τον Τζο Μπάντεν «σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία» και ότι είναι διανοητικά ακατάλληλος να κατέχει το αξίωμα».

«Επενδύοντας» στην πόλωση

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί περί «απόπειρας δολοφονίας» εργαλειοποιήθηκαν από το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Με email προς τους υποστηρικτές του, τους ζήτησαν δωρεές, καθώς στιβάζονται τα νομικά έξοδα του πρώην προέδρου.

Η δε Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν πήρε μια πρώτη πίκρα με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, που δείχνει ότι είναι αντι-δημοφιλής.

To 52,5% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εταιρείας Cygnal δήλωσαν ότι έχουν αρνητική εικόνα για την ακροδεξιά βουλεύτρια των Ρεπουμπλικανών.

Μόλις 20,7% είπαν ότι έχουν θετική. Οι υπόλοιποι είτε δεν εξέφρασαν άποψη, είτε δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν καν ποια είναι η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

Στο μεσοδιάστημα έχει «αποξενώσει» πολλούς συναδέλφους της, δείχνοντας «αδιαφορία για τη διατήρηση της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων», παρατηρεί το Bloomberg.

Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, εκτιμά ο αμερικανικός ιστότοπος, φαντάζει με «καμένο χαρτί».

Όμως μην κρατάτε την ανάσα σας, προειδοποιεί το New Republic.

«Δυστυχώς, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν δεν θα πάει πουθενά», επισημαίνει, απλούστατα επειδή εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του Τραμπ, γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται -θέλοντας και μη- στελέχη των Ρεπουμπλικανών, μετά την ιστορική καταδίκη του.

Μπορεί άλλωστε ο πρώην πρόεδρος να φάνηκε ότι διαφωνεί μαζί της για το καλό της εσωκομματικής συνοχής, ενόσω προσπαθεί να κερδίσει τις ψήφους μετριοπαθών για εκλογές του Νοεμβρίου.

Κρίνονται ο Λευκός Οίκος και οι νέες πολιτικές ισορροπίες στο Κογκρέσο, με την εκλογή νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και την ανανέωση του 1/3 της Γερουσίας.

«Μόλις τελειώσουν οι εκλογές», υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό, «ο Τραμπ δεν θα έχει κανέναν λόγο να το παίζει καλός» με όλους τους Ρεπουμπλικάνους.

Αντίθετα, θα αρχίσει και πάλι να επιβραβεύει τους πολιτικούς «εμπρηστές», όπως η Γκριν, για την «τυφλή πίστη» τους.