Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σουηδοί νεοναζί μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον - «Υπερασπιστές της λευκής υπεροχής»

ΗΠΑ: Σουηδοί νεοναζί μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον – «Υπερασπιστές της λευκής υπεροχής»

Η Ουάσιγκτον βάζει στη μαύρη λίστα της το Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης, τη μεγαλύτερη νεοναζιστική ομάδα στη Σουηδία, με παραρτήματα στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν χθες Παρασκευή μια νεοναζιστική ομάδα που δρα στις σκανδιναβικές χώρες στη μαύρη λίστα τους για διεθνή τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι τους «ανησυχεί» η απειλή των υπερασπιστών της λευκής υπεροχής ανά τον κόσμο (στη φωτογραφία από Tt News Agency/Reuters, επάνω, μέλη του NMR παρελαύνουν στην πόλη Λούντβικα της Σουηδίας).

Φιλοδοξεί ν’ αντικαταστήσει τις σκανδιναβικές δημοκρατίες μ’ ένα «σκανδιναβικό κράτος εθνικά ενοποιημένο»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά ανήσυχες από τη βίαιη εξτρεμιστική απειλή με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα σε όλο τον κόσμο και είναι αποφασισμένες ν’ αντιμετωπίσουν τις διεθνικές συνιστώσες των υπερασπιστών της λευκής υπεροχής», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι η απόφασή του να συμπεριλάβει την ομάδα αυτή στη μαύρη λίστα του ελήφθη σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η Ουάσιγκτον κατονομάζει την ομάδα αυτή, το Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης (NMR), και τρία από τα ηγετικά του στελέχη, εκ των οποίων ο αρχηγός του Τορ Φρέντρικ Βεϊντελάντ, ο οποίος προωθεί ένα ανοιχτά ρατσιστικό δόγμα και φιλοδοξεί ν’ αντικαταστήσει τις σκανδιναβικές δημοκρατίες μ’ ένα «σκανδιναβικό κράτος εθνικά ενοποιημένο», διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκπαιδεύσεις για μάχη»

«Το NMR είναι η μεγαλύτερη νεοναζιστική ομάδα στη Σουηδία, με παραρτήματα στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία, όπου έχει τεθεί εκτός νόμου από το 2020», προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γι’ αυτήν την ομάδα που ιδρύθηκε στη Σουηδία το 1997 και προωθεί ένα «δόγμα ανοιχτά ρατσιστικό, αντιμεταναστευτικό, αντισημιτικό και κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+».

Η Ουάσιγκτον σημειώνει ακόμη ότι «τα μέλη και τα ηγετικά στελέχη της ομάδας έχουν διαπράξει βίαιες επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, διαδηλωτών, δημοσιογράφων και άλλων πολέμιων που ορίζονται ως τέτοιοι» και οργανώνει «εκπαιδεύσεις για μάχη».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024