Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου - Εντείνονται οι επιθέσεις στη Ράφα

Live: Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου – Εντείνονται οι επιθέσεις στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Απελπιστική η κατάσταση των Παλαιστινίων - Παιδιά πεθαίνουν και από την πείνα στη Γάζα - Επιδεινώνεται η υγειονομική κρίση και στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απτή ένδειξη πως θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, την ώρα που κλιμακώνονται περαιτέρω οι εντάσεις στον Λίβανο και την Υεμένη.

Τον ένατο μήνα του πολέμου, στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, στην περιοχή των συνόρων του με τον Λίβανο,  οι IDF και  δυνάμεις της Χεζμπολάχ, ανταλλάσσουν κάθε μέρα σφοδρά πυρά,  ενώ και οι Χούθι συνεχίζουν να πλήττουν πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί και από τις δύο πλευρές.

Στη Γάζα παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από την πείνα – τελευταίο θύμα ένα 14χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, ενώ επιδεινώνεται η υγειονομική κρίση και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ την προσωρινή προβλήτα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά από θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:10 Οι IDF βομβαρδίζουν σπίτια στη Ράφα μετά την ενέδρα όπου σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

03:10 UNICEF: Αύξηση της θερμοκρασίας στη Γάζα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα παιδιά

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ανακούφιση των παιδιών, ανάρτησε στο Χ ένα βίντεο στο οποίο ξεναγείται σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, όπου φιλοξενούνται παιδιά που έχουν μείνει ορφανά από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Εμφανώς ιδρωμένος μέσα σε μία από τις σκηνές, λέει ότι η αυξανόμενη ζέστη επιδεινώνει τις κρίσεις κακής υγιεινής και ασθενειών στους καταυλισμούς εκτοπισμένων σε όλη τη Γάζα.

Οι ανησυχίες αυτές επαναλήφθηκαν νωρίτερα σήμερα από τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Καρλ Σκάου, ο οποίος πέρασε δύο ημέρες αξιολογώντας τη δεινή θέση των Παλαιστινίων αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι οι προκλήσεις είναι «σαν τίποτα που έχω δει ποτέ».

«Η κατάσταση στη νότια Γάζα επιδεινώνεται γρήγορα. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη νότια Γάζα είναι παγιδευμένοι χωρίς καθαρό νερό ή αποχέτευση σε μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή κατά μήκος της παραλίας μέσα στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη. Οδηγούσαμε μέσα από ποτάμια λυμάτων», δήλωσε ο Σκάου.

02:33 Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης εφιστά την προσοχή στα μέλη του πληρώματος που κρατούνται από το Ισραήλ

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανέβασε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ για να επισημάνει την κατάσταση τεσσάρων μελών του πληρώματός της, τα οποία, όπως λέει, «εξαφανίστηκαν βίαια» και κρατήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις για περισσότερους από πέντε μήνες.

«Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των κρατούμενων ομάδων της, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως για να πιέσει τις ισραηλινές κατοχικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τις κρατούμενες ομάδες μας», ανέφερε η ομάδα.

02:02 Το Ισραήλ πλήττει τον νότιο Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει δύο επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος απόψε.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι χτυπήθηκαν τα χωριά Aitaroun και Aita al-Shaab (όπως και χθες), το πρώτο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσε τρεις πυραύλους και το δεύτερο από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα σήμερα, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ που εδρεύουν στον Λίβανο προειδοποίησαν για μια «πολύ πραγματική» απειλή λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο, καθώς μαίνονται οι διασυνοριακές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

01:31 Η CENTCOM επιβεβαιώνει ότι το φορτηγό πλοίο που έγινε στόχος των Χούτι εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα

Οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν ένα ουκρανικής ιδιοκτησίας και πολωνικής εκμετάλλευσης φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίων σε δύο ξεχωριστές πυραυλικές επιθέσεις στις 13 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Το πλήρωμα που επέβαινε στο αεροπλανοφόρο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι εγκατέλειψε το πλοίο «λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών και της αδυναμίας ελέγχου τους», δήλωσε η CENTCOM.

«Αυτή η συνεχιζόμενη κακοήθης και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», πρόσθεσε.

01:07 Μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοινώνουν επίθεση κατά ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι μαχητές της στόχευσαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Μερκάβα με al Yassin 105 στη συνοικία Σαούντι της πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα, μαχητές της Χαμάς σκότωσαν εννιά ισραηλινούς στρατιώτες που επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα στη Ράφα, αφού έριξαν με RPG και στη συνέχεια έστησαν ενέδρα σε μια δύναμη υποστήριξης που είχε αναπτυχθεί στο σημείο.

Οι σημερινές επιθέσεις σηματοδότησαν μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα εδώ και μήνες, καθώς η χερσαία εισβολή του στη νότια περιοχή συνεχίζει να εντείνεται.

00:32 Αμπού Ομπάιντα: «Οδυνηρό χτύπημα στον εχθρό»: Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ για τους θανάτους Ισραηλινών στρατιωτών

Το Al Jazeera μετέφρασε δηλώσεις του Αμπού Ομπάιντα, εκπροσώπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε τα εξής σχετικά με τους σημερινούς θανάτους ισραηλινών στρατιωτών:

«Η σύνθετη και ποιοτική επιχείρησή μας σήμερα στη Ράφα είναι μια νέα επιβεβαίωση της αποτυχίας του εχθρού απέναντι στην αντίστασή μας. Η επιχείρησή μας σήμερα είναι ένα οδυνηρό πλήγμα στον εχθρικό στρατό και έχουμε και άλλα. Τα επώδυνα χτυπήματά μας στον εχθρό θα συνεχιστούν όπου κι αν βρίσκεται. Ο στρατός κατοχής δεν θα βρει τίποτα άλλο παρά ενέδρες θανάτου σε οποιοδήποτε μέρος της γης μας».

00:14 Τουλάχιστον μία σύλληψη καθώς η αστυνομία διαλύει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη καθώς η αστυνομία άρχισε να διαλύει τα πλήθη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, διακρίνονται αρκετοί αστυνομικοί να αρπάζουν τον διαδηλωτή και να τον απομακρύνουν, ενώ ο κόσμος φωνάζει «Αστυνομία! Αστυνομία! Με προστατεύετε!» ένα σύνθημα κατά της αστυνομικής βίας.

Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Gilad Kariv και Na’ama Lazimi είναι και οι δύο παρόντες στη σκηνή της σύλληψης, όπου αντιμετωπίζονται με χλευασμούς από δεξιούς διαδηλωτές.

23:59 Νέα επίθεση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων και κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση.

23:46 Ο Γκαντζ σε αντικυβερνητική διαδήλωση

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Benny Gantz συμμετέχει σε διαδήλωση στο νότιο Ισραήλ, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση και την επιστροφή του στην αντιπολίτευση.

23:30 Η Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία είναι φίλη του Ισραήλ – Η ερώτηση που δεν απάντησε

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι G7 για τη Γάζα, τονίζουν την υποστήριξη τους στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Επίσης, ανέφεραν ότι το Ισραήλ «πρέπει να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του βάσει του διεθνούς δικαίου» και «να απέχει» από την έναρξη επίθεσης στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση απέφυγε να καταδικάσει το Ισραήλ για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η οποία διερευνάται επί του παρόντος από το Διεθνές Δικαστήριο -το ανώτατο δικαστήριο του κόσμου- στο πλαίσιο της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.

Υπό το πρίσμα της απουσίας αυστηρής γλώσσας απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, το Al Jazeera ρώτησε την Τζόρτζια Μελόνι, που φιλοξενούσε στην Ιταλία τις διεργασίες της Συνόδου, τι θα χρειαζόταν για να καταδικάσει η G7 το Ισραήλ ή να εξετάσει μέτρα παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας, όπως κυρώσεις ή απαγόρευση των πωλήσεων όπλων.

Η Μελόνι απέφυγε την ερώτηση. Και ενώ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος, ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία είναι «φίλη του Ισραήλ».

«Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε για την ειρήνη και είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε και για να εργαστούμε για την ειρήνη πρέπει να κάνουμε διάλογο και πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να είναι ασφαλές», δήλωσε η Meloni στο Al Jazeera.

23:18 Το πιο πολύνεκρο χτύπημα της Χαμάς εδώ και έξι μήνες

Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν οκτώ ισραηλινούς στρατιώτες που ταξίδευαν με στρατιωτικά οχήματα στη Ράφα, αφού εκτόξευσαν χειροβομβίδες με ρουκέτες (RPG) και στη συνέχεια έστησαν ενέδρα σε μια δύναμη υποστήριξης που είχε αναπτυχθεί στο σημείο.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου σηματοδότησαν μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα εδώ και μήνες, καθώς η χερσαία εισβολή του στη νότια περιοχή συνεχίζει να εντείνεται. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση εδώ και 6 μήνες.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι στρατιώτες της «πραγματοποίησαν μια σύνθετη ενέδρα εναντίον εχθρικών οχημάτων» στη συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν, δυτικά της πόλης Ράφα.

Η ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι έριξε με RPG Yassin-105 εναντίον μιας στρατιωτικής μπουλντόζας D9, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν άγνωστο αριθμό ισραηλινών στρατιωτών. Ένα όχημα «δύναμης διάσωσης» που έφτασε αργότερα δέχθηκε επίσης επίθεση, «με αποτέλεσμα την καταστροφή του και τον θάνατο όλων των επιβαινόντων».

23:07 Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπεδώνουν σπίτια στη Ράφα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι στρατιώτες καίνε αυτή τη στιγμή έναν αριθμό σπιτιών στην κεντρική περιοχή της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Αναφέρει επίσης ότι πολλά σπίτια γίνονται στόχος βλημάτων αρμάτων μάχης.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται όλη την ημέρα στην πόλη, όπου νωρίτερα οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μαχητές της Χαμάς τους έστησαν ενέδρα.

22:59 Έρευνα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δείχνει τον αντίκτυπο των επιθέσεων των Χούθι

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πυρομαχικά καθώς αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

Σήμερα οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε ένα ραντάρ το οποίο η CENTCOM, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θεωρούσε πως επέτρεπε στους Χούθι να στοχεύουν πλοία με τέτοια επιτυχία.

Εδώ και μήνες οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, με μεγάλο μέρος της παραφιλολογίας να αφορά αν χτύπησαν εις διπλούν ή όχι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, όπως διατείνονται οι ίδιοι και άλλες πηγές. Μια τέτοια αποκάλυψη θα σήμαινε πως τα αεροπλανοφόρα δεν είναι άτρωτα χωρίς πολλαπλά πλοία συνοδείας και προστασίας ή πως βρέθηκε στρατηγική που να τους προκαλέσει τέτοια ζημιά ώστε να αποχωρούν.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

22:50 Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF ακόμα ένας Ισραηλινός στρατιώτης πέθανε σήμερα (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 9) καθώς υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο στρατιώτης είχε τραυματιστεί στη Ράφα τη Δευτέρα.

22:35 Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ – Κηρύσσουν εβδομάδα «αντίστασης»

Οι διοργανωτές των πανεθνικών διαδηλώσεων που ζητούν συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και την προκήρυξη εκλογών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε εβδομάδα αντίστασης που θα ξεκινήσει την Κυριακή, λέγοντας ότι «η επόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία εβδομάδα της καταστροφικής κυβέρνησης Νετανιάχου».

Ο Ayala Metzger, του οποίου ο πεθερός Yoram Metzger πέθανε σε αιχμαλωσία της Χαμάς, μίλησε στο βήμα της συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ, καλώντας τους διαδηλωτές να αποκλείσουν λεωφόρους και δρόμους, να διαδηλώσουν έξω από τις κατοικίες των υπουργών και να ασκήσουν πολιτική ανυπακοή τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε βαρεθεί να βρισκόμαστε εδώ. Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να απελπιστούμε … Πρέπει να γίνουμε οι στρατιώτες της αλλαγής, της αλλαγής που οφείλουμε στους ομήρους», είπε.

Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να παραμείνουν και να αποκλείσουν τη διασταύρωση Begin-Kaplan στο κέντρο του Τελ Αβίβ μέχρι τα μεσάνυχτα. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν, ενώ ορισμένοι πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.

Διαδήλωση για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ

Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις

22:28 Η Aragami που απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία είναι σε καλή κατάσταση – Τι είπε για τους ομήρους που σκοτώθηκαν από τις IDF

Η Noa Argamani είπε στους οικείους της ότι το σπίτι από το οποίο διασώθηκε από τις IDF ήταν αυτό μιας αρκετά εύπορης οικογένειας της Γάζας, αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12.

Λέει ότι έπρεπε να τους πείσει να την αφήσουν να κάνει ντους, αλλά ότι της έδωσαν φαγητό όταν το ζήτησε.

Είπε ακόμα ότι έμαθε κάποια αραβικά από την οικογένεια και τους μιλούσε στα αραβικά. Ο πατέρας της οικογένειας της είπε ότι ήταν «ευλογημένη από τον Θεό» που την κρατούσε η οικογένειά του.

Συγγενείς και φίλοι λένε ότι έχει ένα πλατύ χαμόγελο και ότι είναι σε καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Το ρεπορτάζ του καναλιού 13 αναφέρει ότι η Argamani επιβεβαίωσε στην οικογένειά της ότι κρατήθηκε για ένα χρονικό διάστημα μαζί με τους ομήρους Yossi Sharabi και Itay Svirsky, των οποίων ο θάνατος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.

Τον Φεβρουάριο, μια έρευνα των IDF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Sharabi σκοτώθηκε πιθανότατα κατά λάθος σε χτύπημα των IDF. Ο Sharabi πιστεύεται ότι βρισκόταν σε ένα κτίριο που κατέρρευσε μετά από χτύπημα του στρατού σε παρακείμενο κτίριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Argamani λέει ότι είδε έναν πύραυλο να χτυπά το κτίριο και ήταν σίγουρη ότι θα πέθαινε, αναφέρει το ρεπορτάζ του Channel 13.

Έχει επίσης πει ότι μετακινήθηκε από σπίτι σε σπίτι αρκετές φορές αλλά δεν την κρατούσαν σε σήραγγες.

22:14 Εννέα μήνες μετά το Ισραήλ δεν έχει πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους του

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας για τον θάνατο των οκτώ στρατιωτών στη Γάζα, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα, αλλά δεν πρέπει να απομακρύνει το Ισραήλ από το γεγονός ότι πρέπει να επιτύχει όλους τους στόχους του σε αυτόν τον πόλεμο.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη αυτού του θανατηφόρου πολέμου στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους. Δεν έχουν απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Δεν έχουν εξασφαλίσει ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Και δεν έχουν διαλύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Ακούσαμε επίσης από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Yair Lapid, ο οποίος ουσιαστικά τόνισε την ίδια σκέψη: Ότι αυτό είναι ένα βαρύ τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε και ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που θα έχει απώλειες.

Ο ανταποκριτής του AJ αναφέρει ότι «ακούμε από πολλούς αυτή την ώρα ότι το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος της ομάδας αυτής, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Και ακούσαμε επίσης από έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο που απελευθερώθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε μια αποστολή διάσωσης, όπως την αποκάλεσαν, που σκότωσε σχεδόν 300 Παλαιστίνιους, να καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία».

22:00 Με νέες δηλώσεις ο Νετανιάχου επιμένει στην ολοκληρωτική νίκη στον πόλεμο

Αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οκτώ στρατιώτες του σκοτώθηκαν σήμερα στη Ράφα της νότιας Γάζας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέδωσε βιντεοσκοπημένη δήλωση μέσω του Χ.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία των δηλώσεών του:

Πληρώσαμε ένα σπαρακτικό τίμημα στον δίκαιο πόλεμό μας.

Αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας και το μέλλον μας και αγωνιζόμαστε για να πάρουμε πίσω όσους απήχθησαν.

Ο βάναυσος εχθρός μας δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει, αλλά μάλλον θέλει να συνεχίσει να προσπαθεί να μας εξοντώσει, οπότε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη νίκη.

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών φόρουμ, και αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας.

Παρά το αποσταθεροποιητικό τίμημα, θα επιμείνουμε στους πολεμικούς στόχους της εξάλειψης της Χαμάς και της επιστροφής των απαχθέντων, και έτσι ώστε η Γάζα να μην αποτελεί ξανά απειλή.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας, οκτώ μηνών τώρα, έχει, μέχρι σήμερα, σκοτώσει τουλάχιστον 37.296 ανθρώπους και έχει τραυματίσει 85.197.

21:49 Λευκός Οίκος: Αναμένει «βραδύτερη» πρόοδο με τη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές, καθώς και με τους Καταριανούς και τους Αιγύπτιους, και αναμένει να λάβει μια πλήρη αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό του Κατάρ την Κυριακή.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε την άποψή του ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι απροσδόκητες και μπορούν να διαχειριστούν, αλλά ότι ορισμένες δεν συνάδουν με τη συμφωνία που πρότεινε ο Μπάιντεν και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το επόμενο βήμα είναι πραγματικά οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου να εμπλακούν με τη Χαμάς για να εξετάσουν τι μπορεί να λειτουργήσει και τι πραγματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει» και να λάβουν ανατροφοδότηση από την ομάδα, δήλωσε ο Σάλιβαν. «Μπαίνουμε σε μια σημαντική γιορτή (σ.σ. μουσουλμανική), το Έιντ, οπότε η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται αυτό το επόμενο τμήμα αυτής της εκτεταμένης διπλωματικής προσπάθειας μπορεί να είναι λίγο πιο αργή τις επόμενες ημέρες απ’ ό,τι ήταν.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι αναμένει ένα «μπρος-πίσω μεταξύ των διαμεσολαβητών και της Χαμάς» και αναμένει να παράσχει μια έκθεση κατάστασης την επόμενη εβδομάδα.

21:35 Το Ισραήλ πλήττει πολλές περιοχές γύρω από την πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα πυροβολικού σε διάφορες περιοχές νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις γειτονιές Τελ αλ-Χάουα και Σέιχ Ατζλίν, ενώ ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα άνοιξαν επίσης πυρά με βαριά πυροβόλα στις περιοχές αυτές, ανέφερε το Wafa.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη της Γάζας, προκαλώντας πανικό στους Παλαιστίνιους της περιοχής, ανέφερε το πρακτορείο.

21:23 IDF για απελευθέρωση 4 ομήρων: Δεν θα μπορέσουμε να τους φέρουμε όλους πίσω με αυτόν τον τρόπο

Εκπρόσωπος των IDF μιλώντας για την απελευθέρωση των 4 ομήρων, δήλωσε ότι είναι αδύνατο ο στρατός να καταφέρει να φέρει πίσω όλους τους αιχμαλώτους με αυτόν τον τρόπο.

Το Ισραήλ δέχεται πολλές επικρίσεις καθώς η επιχείρηση απελευθέρωσης κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 300 Παλαιστίνιους σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «σφαγή της Νουσεϊρατ».

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί παραδοχή ότι οι όμηροι δεν μπορούν να απελευθερωθούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις και έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ να αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας.

21:12 Ισραηλινοί διαδηλωτές αποκλείουν δρόμο στο Τελ Αβίβ

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ από ακτιβιστές και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνει διαδηλωτές, που ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να έχουν πλημμυρίσει και να έχουν αποκλείσει την οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ σε εβδομαδιαία βάση εδώ και μήνες, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του Νετανιάχου και την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες.

21:00 Διαδηλώσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα

Διαδηλωτές πραγματοποιούν την εβδομαδιαία κινητοποίησή τους για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα.

Οι συμμετέχοντες ανεμίζουν σημαίες της Παλαιστίνης, της Τυνησίας και της Υεμένης, καθώς και πανό που καταγγέλλουν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, όπως φαίνεται σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad.

20:46 Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ – Τι εκτιμούν αναλυτές

Καζάνι έτοιμο ένα «εκραγεί» μοιάζει ο Λίβανος, καθώς η κλιμάκωση των μαχών και των χτυπημάτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ αυξάνει την ετοιμότητά του για μία επιχείρηση, εντείνει την ανησυχία για το ξέσπασμα μίας ολοκληρωτικής σύγκρουσης.

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση να ανταλλάσσουν πυρά για περισσότερους από οκτώ μήνες πυρά χαμηλής έντασης, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει το βόρειο μέτωπό του ή να καθυστερήσει να αναλάβει δράση εκεί, καθώς ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

20:45 Πυρκαγιά σε ισραηλινό έδαφος μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα

Μια ρουκέτα εξερράγη το Σάββατο κοντά στο συνοριακό κιμπούτς της Γάζας Kissufim, προκαλώντας πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Eshkol. Συνεργεία της πυροσβεστικής εργάζονται στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

20:30 «Οκτώ από τους καλύτερους γιους μας σκοτώθηκαν στη Ράφα», λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Ράφα, λέγοντας ότι «γνώριζαν ότι μπορεί να έπρεπε να θυσιάσουν τη ζωή τους, αλλά το έκαναν για να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα».

«Το Σάββατο είναι δύσκολο. 8 από τα καλύτερα παιδιά μας σκοτώθηκαν στη Ράφα», έγραψε ο Κατζ στο Χ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα χτυπήματα Παλαιστίνιων μαχητών από την αρχή του πολέμου.

20:13 Συλλυπητήρια Λαπίντ στις οικογένειες των 8 νεκρών στρατιωτών

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid λέει ότι «η καρδιά ραγίζει ξανά και ξανά» μετά την ανακοίνωση ότι οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Ράφα.

«Συλλυπητήρια και μια μεγάλη αγκαλιά στις οικογένειες των μαχητών που σκοτώθηκαν σήμερα στη Ράφα. Οι καρδιές μας είναι μαζί σας στις δύσκολες στιγμές σας. Είθε η μνήμη των πολεμιστών να είναι ευλογημένη», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

20:00 Διαδηλώσεις στο Ισραήλ για πρόωρες εκλογές

«Το Τελ Αβίβ, η Χάιφα, η Μπερσέμπα, το Ρεχοβότ, η Καισάρεια και η Νες Ζιόνα είναι μεταξύ των 60 σημείων όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις, σε ορισμένες από τις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άτομα, με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», αναφέρουν οι Times of Israel.

Οι διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιούνται σε αυτές τις τοποθεσίες εδώ και μήνες. Πραγματοποιούνται τώρα για πρώτη φορά αφότου ο Μπένι Γκαντζ, ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, αποχώρησε από το πολεμικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γκαντζ είχε ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

19:43 Μπλόκο στο Ισραήλ από γαλλική έκθεση όπλων

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε τους διοργανωτές της ετήσιας έκθεσης όπλων Eurosatory, η οποία θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, να απαγορεύσουν την είσοδο «πιθανών μεσαζόντων για ισραηλινές εταιρείες» στην εκδήλωση, ανέφερε το Σάββατο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Le Parisien.

Οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν τη συμμετοχή 74 ισραηλινών αμυντικών εταιρειών στην έκθεση πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αφού το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση στη Ράφα. Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας δήλωσε ότι οι όροι για την αποδοχή της συμμετοχής των ισραηλινών εταιρειών «δεν πληρούνται πλέον, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ζητά τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ράφα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Parisien, φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις προσέφυγαν στο δικαστήριο ζητώντας να υποχρεώσουν τους διοργανωτές της έκθεσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει ισραηλινή παρουσία στην εκδήλωση. Οι δικαστές στη συνέχεια αποφάσισαν ότι δεν αρκεί η ακύρωση της συμμετοχής των ισραηλινών εταιρειών, αλλά αποφάσισαν ότι πρέπει να απαγορευτεί και η συμμετοχή τυχόν «μεσαζόντων για ισραηλινές εταιρείες».

Μετά την κριτική που άσκησε η Γαλλία στη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στο πλαίσιο που ενδιαφέρεται να θεσπίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τη μείωση των εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

19:30 Μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, δηλώνει ότι ένας από τους μαχητές της, ο Μοχάμεντ Ζουχάιρ Χαλίλ Τζαλμπούτ «Αμπού Χαλίλ», 45 ετών, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο.

Η ομάδα δήλωσε ότι ο Αμπού Χαλίλ «είναι ένας από τους ήρωες της Ταξιαρχίας Μάρτυρας Ali Al-Aswad».

19:17 Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην είδηση του θανάτου των 8 στρατιωτών

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην είδηση των οκτώ ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε έκρηξη στη Ράφα, σύμφωνα με τον Hamdah Salhut του Al Jazeera.

«Ακούμε αναφορές από παλαιστινιακές ομάδες μαχητών που λένε ότι στόχευσαν ένα APC, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, του ισραηλινού στρατού με διάφορα όπλα, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει φωτιά και τελικά να εκραγεί, και έτσι σκοτώθηκαν αυτοί οι οκτώ στρατιώτες», δήλωσε ο Salhut.

Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα είναι μια χερσαία εισβολή κατά την οποία ο στρατός έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί. Η εισβολή στη Ράφα έχει καταδικαστεί από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε.

«Ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα σε πλήρη κλίμακα , έχουν καταλάβει θέσεις-κλειδιά στη νότια Γάζα, όπως το συνοριακό πέρασμα, όπου πλέον δεν επιτρέπεται σε κανέναν Παλαιστίνιο να φύγει από τη Λωρίδα», δήλωσε ο Σαλχούτ.

19:03 Συγγενείς ομήρων: «Μη χάσετε την ευκαιρία για συμφωνία»

Σε δήλωσή του έξω από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, ο Eyal Eshel, πατέρας του στρατιώτη Roni Eshel που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

«Εμείς, οι οικογένειες που πενθούν και έχασαν τα παιδιά τους στις 7 Οκτωβρίου, στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των ομήρων για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση: Μην χάσετε τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο Eshel.

«Η διάσωση των ομήρων είναι το κλειδί για τη σωτηρία της χώρας», συνέχισε ο Eshel, καλώντας την κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επιστροφή όλων των ομήρων. «Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον σας», πρόσθεσε.

Πηγή: Haaretz

18:50 Νεκρός 16χρονος από ισραηλινά πυρά στη Δ. Όχθη

Ένα 16χρονο αγόρι σκοτώθηκε το Σάββατο από ισραηλινά πυρά στο χωριό Μπαϊτ Φουρίκ, νότια της πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά.

18:36 Η πρόσκληση Όστιν σε Γκάλαντ

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, αναμένεται να επισκεφθεί το Πεντάγωνο.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσκάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, μετά από τηλεφώνημα στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Όστιν προσκάλεσε τον Γκάλαντ στις ΗΠΑ σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί προκειμένου να συζητήσουν «τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

18:20 Λιγότερο από το 1/3 των υγειονομικών εγκαταστάσεων της UNRWA λειτουργούν

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δηλώνει ότι «λιγότερο από το 1/3 των κέντρων υγείας μας είναι λειτουργικά» στη Γάζα εν μέσω έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Τα νοσοκομεία σε ερείπια, οι περιορισμοί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα λιγοστά ιατρικά εφόδια και καύσιμα σε όλη τη Γάζα ωθούν την κατάσταση της υγείας πέρα από το επίπεδο της κρίσης», έγραψε η υπηρεσία στο Χ.

«Το υγειονομικό προσωπικό της UNRWA συνεχίζει να υποστηρίζει τις οικογένειες, αλλά λιγότερο από το 1/3 των κέντρων υγείας μας είναι λειτουργικά. #CeasefireNow.»

18:06 IDF: 8 νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού εξερράγη κοντά στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Ο επίσημος απολογισμός του στρατού για τους στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 307.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσαν ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε μια «πολύπλοκη ενέδρα» στη νότια Γάζα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν ότι οι μαχητές τους «πραγματοποίησαν μια σύνθετη ενέδρα εναντίον εχθρικών οχημάτων που διείσδυσαν στην περιοχή της γειτονιάς Ταλ ασ-Σουλτάν, δυτικά της πόλης Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ στόχευσαν μια μπουλντόζα D9 με βλήμα Al-Yassin 105 στην Ταλ ασ-Σουλτάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν στρατιώτες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μετά την άφιξη ισραηλινών δυνάμεων διάσωσης, ένα αεροπλανοφόρο στρατευμάτων στοχοποιήθηκε με πύραυλο Al-Yassin 105, με αποτέλεσμα την καταστροφή του και τον «θάνατο» των επιβαινόντων σε αυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση, η ένοπλη πτέρυγα ανέφερε επίσης ότι «στόχευσε, μαζί με τις Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, τη στρατιωτική τοποθεσία Σούφα στο νότιο Ισραήλ με μια πυραυλική ομοβροντία».

Το αρχηγείο της ισραηλινής διοίκησης στον άξονα Netzarim δυτικά της πόλης της Γάζας έγινε επίσης στόχος με «πυραύλους μικρού βεληνεκούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πριν από λίγο το AJ μετέδωσε ότι η Ράφα σφυροκοπείται από αέρα, στεριά και θάλασσα ενώ ομάδες βοήθειας δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή.

17:57 Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Σκωτία για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

17:45 Εκκενώθηκε πλοίο μετά από επίθεση των Χούθι

Ο Οργανισμός Επιχειρήσεων Ναυτιλιακού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) αναφέρει ότι το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Παλάου εκκενώθηκε αφού το πλοίο έπιασε φωτιά και βυθίστηκε, αναφερόμενος σε περιστατικό που συνέβη κοντά στο Άντεν της Υεμένης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι Χούθι της Υεμένης χτύπησαν το Verbena στον Κόλπο του Άντεν την Πέμπτη, προκαλώντας πυρκαγιά και τραυματίζοντας σοβαρά ένα από τα μέλη του πληρώματός του, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, όπως είπαν.

17:29 «Δεν υπάρχουν αθώοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα» – Βίντεο στον λογαριασμό Χ της ισραηλινής κυβέρνησης

Λογαριασμοί της ισραηλινής κυβέρνησης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X έχουν αναρτήσει ένα βίντεο με ένα απόσπασμα από μια απελευθερωμένη όμηρο, στο οποίο λέει ότι «δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες» στη Γάζα, ένας ισχυρισμός που έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο.

Το βίντεο είναι μια συλλογή από εικόνες και αποσπάσματα που σχετίζονται με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα. Ένας αφηγητής λέει ότι οι πολίτες της Γάζας συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς και στη συνέχεια βοήθησαν να κρατηθούν οι όμηροι τους μήνες που ακολούθησαν.

Το βίντεο, διάρκειας 51 δευτερολέπτων, περιλαμβάνει επίσης πλάνα από συνέντευξη με τη Μία Σέμ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την απελευθέρωσή της. Περίπου 15 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του βίντεο, αρχίζει να μιλάει στα εβραϊκά, ενώ τα λόγια της μεταφράζονται στην οθόνη στα αγγλικά.

Περιγράφοντας την εμπειρία της από την κράτησή της στη Γάζα και την άποψή της για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, λέει: «Έμπαιναν στο δωμάτιο (τα παιδιά της οικογένειας) από καιρό σε καιρό για να με κοιτάξουν σαν να είμαι ζώο. Δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες εκεί. Οι οικογένειες εκεί ζουν κάτω από τον έλεγχο της Χαμάς».

Το βίντεο εμφανίστηκε στο X από τον κύριο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, @Israel, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης που δημοσιεύτηκαν από πολλούς άλλους χρήστες. Η ανάρτηση δεν ήταν πλέον online την Πέμπτη και δεν ήταν άμεσα σαφές αν το Ισραήλ ή το Χ την κατέβασε. Το ίδιο βίντεο, ωστόσο, εμφανίστηκε και σε άλλους λογαριασμούς Χ που διατηρεί η ισραηλινή κυβέρνηση, μεταξύ άλλων σε αναρτήσεις από τις πρεσβείες του Ισραήλ στη Λιθουανία και τη Νότια Κορέα και μια άλλη από το προξενείο του στο Λος Άντζελες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι οι δηλώσεις τους καλούν σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία. Λίγες ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «είναι ένα ολόκληρο έθνος που βρίσκεται εκεί έξω και είναι υπεύθυνο», αναφερόμενος στον παλαιστινιακό λαό. Το Διεθνές Δικαστήριο συμπεριέλαβε τις δηλώσεις του σε μια έκθεση που επέκρινε σκληρά τη συμπεριφορά του Ισραήλ.

17:19 Επίσκεψη Γκάλαντ στο Πεντάγωνο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πρόκειται να επισκεφθεί το Πεντάγωνο, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου το Σάββατο.

17:10 Ισλαμική Τζιχάντ: Μόνος τρόπος να απελευθερωθούν οι όμηροι είναι η απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα

Το ένοπλο τμήμα της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε σήμερα πως ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι είναι με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, το τέλος της επίθεσής του και την επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, έκανε τα σχόλια αυτά σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

17:03 Σφυροκόπημα της Ράφα από αέρα, στεριά και θάλασσα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AJ, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες επιθέσεις στη Ράφα, όπου έχουν κατεδαφιστεί δεκάδες σπίτια από τις ισραηλινές δυνάμεις. Υπήρξαν επίσης μερικά πολεμικά πλοία που πυροβολούσαν τους Παλαιστίνιους στην ακτογραμμή.

Δεν υπάρχουν λειτουργικά νοσοκομεία στη Ράφα. Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη και οι Παλαιστίνιοι που τραυματίζονται ή σκοτώνονται έχουν μείνει χωρίς βοήθεια από ιατρικές ομάδες.

Υπήρξαν αναφορές από δημοσιογράφους, εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και παραϊατρικό προσωπικό ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε μια περιοχή, μιλάμε για περιοχές όπως το Ταλ ας Σουλτάν και άλλες περιοχές στο κέντρο της Ράφα.

Υπήρξαν πολλές κατεδαφίσεις σπιτιών. Πολλοί Παλαιστίνιοι από αυτούς που διέμεναν και πριν τον πόλεμο στη Ράφα δεν έχουν πού να πάνε, όπως ακριβώς συνέβη στη Χαν Γιουνίς.

Όλοι οι τραυματίες που οι τραυματιοφορείς μπόρεσαν να φτάσουν πηγαίνουν τους τραυματίες στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

16:49 Οι IDF ισχυρίζονται ότι βλήματα εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από την «ανθρωπιστική ζώνη» της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «πέντε βλήματα» εκτοξεύθηκαν από την ανθρωπιστική ζώνη στην κεντρική Γάζα την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, ο στρατός ανέφερε ότι δύο από τα βλήματα έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές και τα άλλα τρία έπεσαν εντός της Λωρίδας της Γάζας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της κυνικής εκμετάλλευσης των ανθρωπιστικών υποδομών και του άμαχου πληθυσμού ως ανθρώπινες ασπίδες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους», ανέφερε ο στρατός.

Η λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη» είναι ένα μικρό κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα για το οποίο το Ισραήλ δίνει πολλές φορές αυτούς τους 9 μήνες εντολές εκκένωσης. Ακόμα κι εκεί όμως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει θανατηφόρες επιθέσεις.

16:40 Οι σοροί εννέα Παλαιστινίων ανασύρθηκαν στη Ράφα

Ομάδες διάσωσης στη Λωρίδα της Γάζας ανέσυραν τις σορούς εννέα Παλαιστινίων από διάφορες περιοχές στη Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο ιατρικές πηγές του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς.

Οι σοροί, ανέφερε το WAFA, ανασύρθηκαν από τα ερείπια σπιτιών που βομβαρδίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις.

16:32 Αρκετά drones από τον Λίβανο έπεσαν στο β. Ισραήλ πυροδοτώντας πυρκαγιές

Πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρασαν από τον Λίβανο και έπεσαν κοντά σε ισραηλινή κοινότητα στη δυτική Γαλιλαία, προκαλώντας πυρκαγιά. Πριν από την πτώση τους σήμανε συναγερμός.

16:23 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι κατάφεραν πλήγματα σε ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, λένε ότι έστησαν μια πολύπλοκη ενέδρα εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Ράφα σήμερα το πρωί:

  •  Στόχευση μιας μπουλντόζας D9 με πύραυλο «Yassin 105», με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να υπάρξουν θύματα.
  •  Χτύπημα ενός APC Namer με πύραυλο «Yassin 105» κατά την άφιξη της ομάδας διάσωσης, καταστρέφοντάς το και σκοτώνοντας όλο το πλήρωμά του.

16:08 Ινδονησία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη προθυμοποιούνται να στείλουν ειρηνευτικές αποστολές στη Γάζα

Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας (TNI), στρατηγός Agus Subiyanto, δηλώνει ότι οι στρατοί της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ο Subiyanto χαιρέτισε τις εκκλήσεις της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης για την ειρηνευτική επιχείρηση στη Γάζα στο περιθώριο του Ινδονησιακού Συμβουλίου Ουλεμά (MUI) στην Τζακάρτα την Παρασκευή.

Είπε ότι η συνεργασία, ιδίως μεταξύ των χωρών της περιοχής της Ασίας, είναι «άκρως απαραίτητη» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη δυνητική συνεργασία μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων για την ειρηνευτική αποστολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι η Ινδονησία μπορεί να στείλει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό επιτρέπεται από εντολή του ΟΗΕ.

15:49 Ο Ερντογάν λέει ότι η πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός  αποτελεί «δοκιμασία ειλικρίνειας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σε «δοκιμασία ειλικρίνειας» για τους χειρισμούς του στον πόλεμο στη Γάζα.

Επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να αποδείξει ότι η πρότασή του για κατάπαυση του πυρός δεν είναι μια υπολογισμένη εκλογική τακτική αλλά μια ειλικρινής προσπάθεια.

15:36 ΤΟΙ: Drone με εκρηκτικά έπληξαν βόρεια κοινότητα του Ισραήλ

Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο έπληξαν κοντά στη βόρεια κοινότητα του Ισραήλ, Γκόρεν, προκαλώντας πυρκαγιά, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η Χεζμπολάχ σε δήλωσή της αναφέρει ότι στόχος ήταν μια στρατιωτική βάση στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ερευνά γιατί απέτυχε να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

15:23 Ερυθρά Ημισέληνος: 498 μέλη του ιατρικού προσωπικού σκοτώθηκαν στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 498 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

15:10  Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι η συμφωνία για τους ομήρους μπορεί να συμβεί μόνο μετά την αποχώρηση του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Al-Quds, λέει ότι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες ισραηλινοί όμηροι  είναι μέσω της απόσυρσης του Ισραήλ από τη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία, έχουν απομείνει 116 όμηροι στη Γάζα,  από τους 250 που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 100 απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα περίπου 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια εκεχειρίας τον Νοέμβριο. Τέσσερις αιχμάλωτοι διασώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στο Nuseirat.

Τουλάχιστον 40 από αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα έχουν κηρυχθεί νεκροί ερήμην από το Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς ζήτησε τροποποιήσεις σε μια πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η ανοικοδόμηση της Γάζας, η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού, επιτρέποντας την κυκλοφορία ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών χωρίς περιορισμούς, αναφέρει το Al Jazeera.

14:57 Η Γερμανία αρνείται να σχολιάσει τη στόχευση ακαδημαϊκών

Η Γερμανία αρνήθηκε να απαντήσει σε αναφορές ότι το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας στόχευε ακαδημαϊκούς που υποστήριζαν φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές διαδηλωτές.

Ο δημόσιος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός NDR ανέφερε λεπτομερώς τις περικοπές χρηματοδότησης για καθηγητές οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή κατηγορούσαν τη διοίκηση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ότι υποβάλλει τους φοιτητές που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινικές διαδηλώσεις σε «αστυνομική βία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα γερμανικά πανεπιστήμια έχουν γίνει μάρτυρες μαζικών φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών διαδηλώσεων που απαιτούν από τα ιδρύματά τους να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

14:45 Ο γιος του Νετανιάχου αποκαλεί αποτυχημένους 3 Ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, γιος του ισραηλινού πρωθυπουργού, σε  story στο  instagram, αποκαλεί πλήρως αποτυχημένους τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χερτζ Χάλεβι, τον διευθυντή της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών Άαρον Χάλιβα.

Το βίντεο δείχνει φωτογραφίες των  τριών με λεζάντα «Ποιος τους διόρισε».

Στο story που δημοσίευσε, ο Yair Netanyahu αναφέρθηκε επίσης στον Benny Gantz ως τον «βασιλιά της Conseptzia», χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη, με την οποία πολλοί αναφέρονται για να περιγράψουν το  βαθιά λανθασμένο παράδειγμα αξιωματούχων στα χρόνια που προηγήθηκαν της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, και επανήλθε μετά, κατηγορώντας τον στρατό για λάθος κρίση ότι η Χαμάς προτιμούσε την ηρεμία στα σύνορα της Γάζας παρά τον πόλεμο με το Ισραήλ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι τρεις αξιωματούχοι διορίστηκαν υπό την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ και του Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ ο Γκαντς υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας. Πολλοί επικριτές της τωρινής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως τον «πατέρα της Conseptzia». Ο  ίδιος ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ενστερνίστηκε αυτή την ιδέα.

Εικόνα από Haaretz

14:30 Μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο σπίτια στην ανατολική πόλη της Γάζας, ανέφερε το Wafa.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Μπέιτα, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αρκετές ώρες μετά την έφοδό τους.
  • Ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μοτοσικλέτα κοντά στις πόλεις Bint Jbeil και Aitaroun του νότιου Λιβάνου.
  • Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ λέει ότι είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν και να σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους ψαράδες στη Γάζα και να τους αρνούνται ιατρική περίθαλψη.
  • Το Israel Broadcasting Corporation δημοσίευσε βίντεο από μια διαδήλωση μπροστά από το σπίτι της οικογένειας του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην παράκτια πόλη Καισάρεια του Ισραήλ.

14:22 Ακόμη ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο Μαχμούντ Κασέμ, φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με τοπική παλαιστινιακή εφημερίδα, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, μεταδίδει το Quds.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αδελφή του δημοσιογράφου Μαχμούντ Αμπού Σαλάμα και το παιδί της σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών.

14:10 Σειρήνες για εκτόξευση ρουκετών ηχούν στο Ισραήλ στις παραμεθόριες κοινότητες της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz

14:05 Ομάδες διάσωσης ανέσυραν εννέα πτώματα κάτω από τα ερείπια στη Ράφα

Παλαιστινιακές ομάδες πολιτικής άμυνας ανέσυραν τα πτώματα εννέα Παλαιστινίων κάτω από  ερείπια κτιρίων στη Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Khan Younis ανέφερε ότι τα πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Ράφα.

13:55 Τουλάχιστον 37.296 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα.

Τουλάχιστον 37.296 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 85. 197 τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 95 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

13:45 Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους έπειτα από επιδρομές τα ξημερώματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας και τοπικές πηγές.

Δύο από τους κρατούμενους συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από επιδρομές στην πόλη Μπέιτα, νότια της Ναμπλούς.

Ένας άλλος συνελήφθη καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazoun, βόρεια της Ραμάλας, και ένας άλλος συνελήφθη στη γειτονιά al-Masayef της Ραμάλας.

Εν τω μεταξύ, μια Παλαιστίνια συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα.

13:30 Al Jazeera: Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ψαράδες, τους αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη

Εκπρόσωπος της UNICEF δήλωσε ότι είδε ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν και να σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους άνδρες που ψάρευαν για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο, Όουεν Τζόουνς, ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς είδε τους άνδρες να ψαρεύουν, όταν ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον δύο εξ’ αυτών.

«Ένας πυροβολήθηκε στην πλάτη και ο άλλος στον λαιμό», είπε.

Πρόσθεσε ότι ήταν μαζί με έναν νοσηλευτή που τηλεφώνησε μέσω ασυρμάτου σε ισραηλινούς αξιωματούχους ζητώντας άδεια για τη θεραπεία των ανδρών, κάτι που του αρνήθηκαν.

«Ένας από αυτούς τους ψαράδες είχε ακόμα ένα δίχτυ γύρω από το πόδι του», θυμάται.

13:17 UNICEF: Οι ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν τη βοήθεια για 10. 000 παιδιά

Σε ένα φορτηγό βοήθειας της UNICEF που μετέφερε φαγητό και ιατρικές προμήθειες για 10.000 παιδιά από το Deir el-Balah στην πόλη της Γάζας απαγορεύτηκε η πρόσβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF James Elder στο Al Jazeera.

«Χρειάστηκαν 13 ώρες και περάσαμε οκτώ από αυτές γύρω από τα σημεία ελέγχου, διαφωνώντας για τη γραφειοκρατία», είπε. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν επιτράπηκε η πρόσβαση σε αυτό το φορτηγό. Αυτά τα 10. 000 παιδιά δεν έλαβαν αυτή τη βοήθεια».

«Το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής έχει τη νομική ευθύνη να διευκολύνει αυτή τη βοήθεια».

13:05 Σειρήνες διείσδυσης εχθρικών αεροσκαφών ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, μεταδίδει η Haaretz

12:53 Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτια στη Ράφα

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ισραηλινές μπουλντόζες να κατεδαφίζουν σπίτια δυτικά της Ράφα, τα οποία υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των IDF.

12:43 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το προσωπικό της Γάζας αναγκάζεται να φάει τροφή για περιστέρια

Ένας επιμελητής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που παγιδεύτηκε στη Γάζα ανέφερε ότι έπρεπε να φάει τροφή για περιστέρια προκειμένου να επιβιώσει.

«Μετά από περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, κάποια τρόφιμα έγιναν διαθέσιμα – κονσερβοποιημένα τρόφιμα και μια μικρή ποσότητα φακής και ρυζιού. Αλλά οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές», είπε σε βίντεο που δημοσίευσε η ΜΚΟ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την υπέρταση και τον διαβήτη του και ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες με βότανα αντί για φάρμακα.

12:31 Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη σφαγή της Νουσεϊράτ

«Ο δρόμος είχε γεμίσει ανθρώπινα μέλη», λέει ο Σουχάιλ Μουτλάκ Αμπού Νάσερ, για τη σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σάββατο. Η επίθεση του ισραηλινού στρατού – ως μέρος μιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας για τη διάσωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου – κράτησε περίπου 75 λεπτά.

Οι αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 274 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 57 γυναίκες, σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, και 89 κατοικημένα σπίτια ή κτίρια κατοικιών βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Η Καρίν Χάστερ, νοσοκόμα, οργανώτρια πολιτικής και επόπτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)  σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε από τη Γάζα γράφει:

«Δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα απολύτως που να δικαιολογεί αυτό που είδα σήμερα… Αυτά τα παιδιά — το 3 μηνών, το 7χρονο, τον 12χρονο που πέθανε — τον 25χρονο άνδρα, την 78χρονη γυναίκα, που έχουν όλοι φρικτά τραύματα». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:20 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι χτύπησε μοτοσικλέτα στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την επίθεση στο Aitaroun του νότιου Λιβάνου. Υποστηρίζει ότι χτύπησε πράκτορα της Χεζμπολάχ που οδηγούσε μοτοσικλέτα. Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο

12:10 Μωρό ανάμεσα στους νεκρούς από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα μωρό, σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο σπίτια στην ανατολική πόλη της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν τρία σπίτια στις γειτονιές Tuffah και Shujayea στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Το πρακτορείο Anadolu επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν ότι ένα ισραηλινό αεροσκάφος χτύπησε το σπίτι στην Tuffah ενώ δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν μέσα.

Οι ομάδες διάσωσης της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας ανέσυραν το πτώμα ενός μωρού και μετέφεραν δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομείο, δήλωσαν οι μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι εθελοντές συνεχίζουν να αναζητούν τους τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

11:55 Το WFP λέει ότι προσπαθεί να διανείμει τρόφιμα στη Γάζα

Ο Carl Skau του Παγκόσμιου Επιστιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, λέει ότι η κύρια πρόκληση για την ομάδα δεν είναι να πάρει τρόφιμα στα σύνορα, αλλά να τα διανείμει μέσα στη Γάζα.

«Η κύρια ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι στο νότο. Μετά την επιχείρηση στη Ράφα, έπρεπε να μεταφέρουμε τα γραφεία και τις αποθήκες μας στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ βορειότερα και τώρα αγωνιζόμαστε να βοηθήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα», είπε.

«Τρόφιμα, βασικά είδη διατροφής είναι διαθέσιμα, αλλά είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κρίση προστασίας και την κρίση νερού και αποχέτευσης. Υπάρχει βαθιά ανησυχία για την πορεία της κατάστασης στο νότο».

11:40 «Πόλεμος στη Wikipedia για την επίθεση στη Nuseirat του Ισραήλ»

Ένας άγριος «πόλεμος επεξεργασίας» έχει ξεσπάσει στη Wikipedia για μια σελίδα αφιερωμένη στη θανατηφόρα ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Nuseirat κοντά στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα το πρωί της 8ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η αιματηρή επίθεση – φαινομενικά για την απελευθέρωση τεσσάρων ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνταν εκεί – σκότωσε σχεδόν 300 εκτοπισμένους και τραυμάτισε περισσότερους από 700, κατακλύζοντας το κοντινό νοσοκομείο Al-Aqsa Martyrs.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης επεξεργασίας στη Wikipedia, η οποία αναγκάστηκε να περιορίσει την πρόσβαση στη σελίδα που είναι αφιερωμένη στο περιστατικό.

11:23  Μια μοτοσικλέτα χτυπήθηκε από drone κοντά στο Bint Jbeil στο νότιο Λίβανο

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μία μοτοσικλέτα χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης με drone μεταξύ των νότιων πόλεων Bint Jbiel και Aitaroun στον νότιο Λίβανο. Την είδηση αναμεταδίδουν και οι Times of Israel, προσθέτοντας ότι  δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τον IDF.

11:11  «Οι ΗΠΑ φοβούνται σαρωτική επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο»

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο «προετοιμάζουν το πεδίο της μάχης για μια σαρωτική επίθεση» από τον IDF. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η συχνότερη εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο θα μπορούσε να «οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες που προκαλούν ένα γεγονός στο οποίο το Ισραήλ αισθάνεται υποχρεωμένο να απαντήσει».

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερμηνεύουν τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις βαθύτερα στο Λίβανο ως «προετοιμασία του πεδίου μάχης για μια σαρωτική επίθεση» στη χώρα από τον IDF και φέρεται να «ανησυχούν όλο και περισσότερο» ότι  το Ισραήλ θα «ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που δεν μπορεί να τελειώσει» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους, τα στρατεύματα του IDF στο βορρά «εκπαιδεύονται σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεκινήσουν μια επίθεση».

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι ο στρατηγικός σύμβουλος των ΗΠΑ Amos Hochstein βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

11:01 «Σημαντικός αριθμός του πληθυσμού της Γάζας θα πεθάνει από την πείνα χωρίς βοήθεια»

Ο Δρ Thaer Ahmad, ο οποίος είχε προσφερθεί εθελοντικά στο νοσοκομείο Nasser στη νότια Γάζα τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις υπήρχαν ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι ο υποσιτισμός αυξανόταν και χρειαζόταν επείγουσα βοήθεια για να εισέλθει στη Γάζα.

«Όταν ήμασταν εκεί τον Ιανουάριο, είδαμε πόσο δύσκολο ήταν για τα φορτηγά βοήθειας να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φτάσουν σε ευάλωτους πληθυσμούς. Έτσι, αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλές ΜΚΟ, πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν προειδοποιήσει», δήλωσε ο Ahmad στο Al Jazeera, μιλώντας από την Ουάσινγκτον.

«Δεν μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να επιτρέπετε την κρίση στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. . . και να μην περιμένετε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στον πληθυσμό.

«Θα υπάρξει ένα μέρος του πληθυσμού που θα πεθάνει λόγω της έλλειψης τροφής. Συγκεκριμένα, αυτό που βλέπετε είναι ότι οι άνθρωποι – που είναι υποσιτισμένοι, που αντιμετωπίζουν αφυδάτωση – εάν έχουν κοινό κρυολόγημα ή εάν έχουν κάποιο είδος ιού στομάχου, θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα αυτού», είπε.

«Άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Γι‘ αυτό μιλάμε και μιλάμε για σημαντικό αριθμό του πληθυσμού», πρόσθεσε.

«Η λύση είναι πολύ σαφής και είναι πολύ απλή. Αφήστε να περάσει η βοήθεια. Αφήστε να περάσει φαγητό και νερό. Και αυτό απλά δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Στην εικόνα είναι ο Amjad al-Qanoo, ένα τρίχρονο παιδί από την Παλαιστίνη του οποίου η υγεία επιδεινώνεται λόγω υποσιτισμού, στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, στις 9 Ιουνίου 2024, στην πόλη της Γάζας [Anadolu]

10:50 Ισραήλ: Η αστυνομία συνέλαβε 5 διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Νετανιάχου

Το Israel Broadcasting Corporation δημοσίευσε βίντεο από μια διαδήλωση μπροστά από το σπίτι της οικογένειας του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην παράκτια πόλη Καισάρεια του Ισραήλ.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανέφερε ότι η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία διαμαρτύρονταν κατά των πολιτικών του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι συλληφθέντες συνελήφθησαν για πρόκληση «παράλογου θορύβου», πρόσθεσε η έκθεση.

10:40 Οι επιθέσεις στα σχολεία της Γάζας συνεχίζουν να αυξάνονται

Περισσότερο από το 76% των σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται «πλήρη ανοικοδόμηση ή σημαντική αποκατάσταση» για να λειτουργήσουν στο μέλλον, σύμφωνα με νέα αξιολόγηση.

Με βάση δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν τον Μάιο, η νέα αξιολόγηση του Education Cluster υπογραμμίζει μια «συνεχή αύξηση της άμεσης στόχευσης των σχολείων», μεταδίδει το Al Jazeera.

Από τα σχολικά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για εκτοπισμένους στη Γάζα, το 69% έχει πληγεί άμεσα ή υποστεί ζημιές σε επιθέσεις, αναφέρει το OCHA. Και περισσότερο από το 96% των σχολείων που δέχτηκαν άμεση επίθεση – 296 συνολικά – βρίσκονταν σε περιοχές που υπόκεινται σε ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εκκένωσης, προσθέτει.

Ο Talal al-Hathal, διευθυντής του προγράμματος Al Fakhoora στο ίδρυμα Education Above All στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει τον εκπαιδευτικό τομέα της Γάζας.

Τέτοιες επιθέσεις είναι «επαίσχυντες καθώς εξετάζουμε την παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση όπου βλέπουμε ότι περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου παγκοσμίως», δήλωσε ο al-Hathal στο Al Jazeera.

Σχολείο του ΟΗΕ που στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στις 6 Ιουνίου από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τουλάχιστον 27 ανθρώπους [Bashar Taleb/AFP]

10:20 «Το Ισραήλ βομβαρδίζει κτίρια στη Ράφα»

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αρκετές τοποθεσίες στη Ράφα, στη νότια Γάζα, μεταδίδει το Quds News Network.

10:00 Τι γίνεται με το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός

Το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσίασε την 31η Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ —του κράτους που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο— παραμένει νεκρό γράμμα, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Το σχέδιο προέβλεπε, στην πρώτη του φάση, «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο ως ισραηλινή πρόταση. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το χαρακτήρισε ελλιπές και δεν έχει πάψει να διατρανώνει πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς κι απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Η Χαμάς από την πλευρά της επέδωσε σε χώρες που μεσολαβούν (στην Αίγυπτο και στο Κατάρ) μια πρώτη απάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη σχετικά, ζήτησε «τροποποιήσεις» στην πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώσεις που απορρίπτει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο κ. Μπάιντεν επέρριψε την Πέμπτη την ευθύνη στη Χαμάς. «Έκανα μια πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), από την G7, από τους Ισραηλινούς, και το κυριότερο εμπόδιο σε αυτό το στάδιο είναι η Χαμάς, που αρνείται να την υπογράψει, παρότι πρότεινε κάτι παρόμοιο», είπε.

Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, η G7 κάλεσε χθες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), να επιτραπεί να εργάζονται ανεμπόδιστα στη Λωρίδα της Γάζας.

09:46 Χαμάς: 2 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεση στη Ράφα

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, λένε ότι δύο Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνταν από την ομάδα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα πριν από αρκετές ημέρες, σύμφωνα με ανάρτηση στο κανάλι τους στο Telegram.

«Ο στρατός σας σας εξαπατά και συνεχίζει να σας εξαπατά», ανέφερε η ομάδα, απευθυνόμενη στους ισραηλινούς πολίτες. «Η κυβέρνησή σας θέλει μόνο να ανακτήσει τους ομήρους σε φέρετρα».

Η Χαμάς δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των αιχμαλώτων, δεν έδωσε φωτογραφίες τους, ούτε έδωσε περισσότερες πληροφορίες γι ‘αυτούς.

09:36 Πώς πολεμούν οι μαχητές της Χαμάς

Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim την Παρασκευή. Σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν παγιδευμένα με εκρηκτικά κτίρια, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Η Χαμάς δήλωσε ότι πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας, προκαλώντας απώλειες στους ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα, και επίσης πυροδότησε μια είσοδο σήραγγας στα ανατολικά της ίδιας περιοχής.

Η Χαμάς δήλωσε ότι παρατήρησε ισραηλινά ελικόπτερα να απομακρύνουν στρατιώτες από την περιοχή Zeitoun μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών αμυντικών δεξαμενών σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP).

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Ράφα χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένα κτίρια ως «συγκροτήματα μάχης» για γρήγορη μετακίνηση μέσα από γειτονιές, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στις μάχες στο στρατόπεδο προσφύγων Jabalia στη βόρεια Γάζα, αναφέρει η έκθεση ISW / CTP.

Υπήρξαν επίσης αρκετές «έμμεσες επιθέσεις πυρός» που εξαπολύθηκαν προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, ανέφεραν οι παρατηρητές.

09:24 IDF:Έγιναν εκτοξεύσεις  ρουκετών προς τη Μερόν, χωρίς θύματα

Μετά τους συναγερμούς που ενεργοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην Άνω Γαλιλαία, οι IDF ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν δύο εκτοξεύσεις που πέρασαν από το Λίβανο προς την περιοχή Meron του Ισραήλ και ότι δεν υπήρξαν θύματα.

09:11 Ισραηλινές επιδρομές και συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Συγκρούσει ξέσπασαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Καφρ Νταν. Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα πραγματοποίησαν περιπολίες στους δρόμους της πριν εισβάλουν σε σπίτια μέσα στην πόλη. Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν, την Καλκίλια και τη Χεβρώνα.

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone βόρεια της Ραμάλα, ένας από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση λόγω τραυματισμού στο κεφάλι. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ένα άτομο, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη από το σπίτι του στην Μπέιτα στα νότια της Ναμπλούς. Αρκετά σπίτια στην πόλη δέχθηκαν έφοδο και ερευνήθηκαν. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 547 και έχουν τραυματίσει περισσότερους από τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:00 ΚΚΕ: Καταγγέλλει τον ελλιμενισμό πλοίου με πολεμικό υλικό για το Ισραήλ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την άφιξη του πλοίου MSC ALTAIR, στο λιμάνι του Πειραιά, που μεταφέρει μεταξύ άλλων και πολεμικό υλικό με τελικό προορισμό το Ισραήλ» και επισημαίνει ότι «αυτό το γεγονός είναι μία ακόμη απόδειξη των σχεδιασμών της ελληνικής κυβέρνησης, για την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τη στήριξη του ‘κράτους-δολοφόνου’ του Ισραήλ, σε βάρος του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού».

«Το ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση που καλούν σωματεία και φορείς του Πειραιά, απαιτώντας να μην ξεφορτώσει το πλοίο πολεμικό υλικό σε καμία προβλήτα του λιμανιού. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία!» τονίζει, καταλήγοντας, το ΚΚΕ.

08:52 Η προβλήτα μετακινείται

Στη Λωρίδα της Γάζας, η προσωρινή προβλήτα την οποία συναρμολόγησαν και τοποθέτησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης θα αποσυρθεί στο λιμάνι της Ασντότ, εξαιτίας προβλεπόμενης θαλασσοταραχής, ανακοίνωσε μέσω X χθες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν παίρνεται ελαφρά, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», πρόσθεσε η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».

08:42 Απελπιστική η κατάσταση των Παλαιστινίων

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για νέους βομβαρδισμούς στον θύλακο, αντιμέτωπο με ανθρωπιστική καταστροφή και την απειλή λιμού, με το 75% του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον στόχων στην ισραηλινή επικράτεια, σε μικρή απόσταση από τον θύλακο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».

«Έχουν καταγραφεί ήδη 32 θάνατοι από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών 28 παιδιών κάτω των πέντε ετών», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Και χθες, ο ΠΟΥ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη Δυτική Όχθη, περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, καθώς τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, η βία και οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών υποδομών κάνουν ολοένα πιο περίπλοκη υπόθεση την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

08:32 Μια σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν μετά από μια σειρά επιδρομών στη γειτονιά Tuffah της πόλης της Γάζας και στην περιοχή Shujayea. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν επίσης στις επιθέσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν έναν εκτοξευτή πυραύλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή Γιαρούν του νότιου Λιβάνου και μια «αποθήκη πυρομαχικών», «στρατιωτικό κτίριο» και «τρομοκρατικές υποδομές» στις περιοχές Ράμγια, Χούλα και Αϊταρούν.
  • Περισσότερες από δώδεκα ρουκέτες και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν επίσης από το έδαφος του Λιβάνου προς το βόρειο Ισραήλ την Παρασκευή το βράδυ.
  • Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια επιδρομής που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Wafa.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει επίσης ότι γεωργικές εκτάσεις φυτεμένες με ελιές και αμύγδαλα έχουν καεί μετά από επίθεση παράνομων ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

08:24 Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται – Η ένταση στον Λίβανο συνεχίζει να ανεβαίνει

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν, εδώ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024