Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Meta: Ποιοί είναι οι επόμενοι που θα καρατομήσει ο Ζάκερμπεργκ

Meta: Ποιοί είναι οι επόμενοι που θα καρατομήσει ο Ζάκερμπεργκ

Το «έτος αποτελεσματικότητας» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήρθε για να μείνει, και αυτό σημαίνει και άλλες απολύσεις

Η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, αποκάλυψε τον Μάρτιο σχέδια για περικοπή περίπου 10.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποκάλεσε «έτος αποτελεσματικότητας» αφού είχαν απολυθεί 11.000 εργαζόμενοι τον Νοέμβριο 2023.

Τώρα φαίνεται ότι κανείς δεν είναι ασφαλής από τα μόνιμα πλέον μέτρα αποτελεσματικότητας του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, ούτε καν τα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας.

Από πέρυσι, η Meta απασχολούσε έναν στρατό 300 αντιπροέδρων που κλιμακώνονται σε πέντε επίπεδα αρχαιότητας που έχουν τώρα γίνει οι κύριοι στόχοι των περικοπών απόδοσης του Zuck, ανέφερε το Business Insider επικαλούμενο τρία άτομα με γνώση της εταιρείας. Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν μισοί αντιπρόεδροι στο Meta, ανέφερε η BI, και ο Ζάκερμπεργκ φέρεται να θέλει να μειώσει τον αριθμό σε 250.

Καρατόμηση αντιπροέδρων

Η καρατόμηση των αντιπροέδρων έρχεται αφότου ο Ζάκερμπεργκ ανακήρυξε για πρώτη φορά το 2023 «έτος αποτελεσματικότητας», τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 20.000 απολύσεις το 2023, σύμφωνα με την BI. Ο Ζάκερμπεργκ έκανε αργότερα τις αλλαγές μόνιμες αφού είδε τους υπαλλήλους να «λειτουργούν καλύτερα και ταχύτερα» και υποσχέθηκε μια «μικρότερη» λειτουργική δομή με μια πιο επίπεδη ιεραρχία.

Για να βοηθήσει στην εξάλειψη των υποτιθέμενων μη αποδοτικών αντιπροέδρων, η Meta βασίζεται σε αξιολογήσεις απόδοσης στα μέσα του έτους και σε επίσημες ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης που συνήθως πραγματοποιούνται το πρώτο τρίμηνο. Οι αντιπρόεδροι που δεν ανταποκρίνονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “stack ranking”, κατά την οποία οι εργαζόμενοι βαθμολογούνται ως υψηλής, μέτριας, ή κακής απόδοσης είναι πιθανό να «πάρουν πόδι».

Οι αντιπρόεδροι βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο των προϊσταμένων τους, οι οποίοι σύμφωνα με τους εταιρικούς κανόνες υποχρεούνται να χαρακτηρίζουν το 10% έως 12,5% των αξιολογήσεων τους ως χαμηλές επιδόσεις. Η τακτική θα μπορούσε να οδηγήσει αυτούς τους υπαλλήλους να τεθούν προσχηματικά σε ένα πλάνο βελτίωσης απόδοσης και στη συνέχεια να απολυθούν, σύμφωνα με το Fortune.

Το «έτος αποτελεσματικότητας» ήρθε για να μείνει

Ένας εκπρόσωπος του Meta αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε το Fortune σε μια ανάρτηση του Ζάκερμπεργκ στο Facebook τον Φεβρουάριο, όπου αναφερόταν σε λεπτομέρειες για τα κέρδη της Meta και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές του «έτος αποτελεσματικότητας» θα γίνουν «μόνιμο μέρος του τρόπου λειτουργίας μας».

Τα μέτρα παραγωγικότητας του Ζάκερμπεργκ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της Meta μεταξύ 20% και 30% κάθε χρόνο πριν. Αλλά από τότε που η Meta ξεκίνησε τις απολύσεις της πέρυσι, δεν σταμάτησε και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Tesla την μιμήθηκαν. Συνολικά περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας απολύθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταγραφής απολύσεων Layoffs.fyi.

Το στοίχημα του Ζάκερμπεργκ να κάνει τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας ανταμείφθηκε από τους επενδυτές τον περασμένο χρόνο. Ορισμένοι αναλυτές επαίνεσαν τις προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της MoffettNathanson, οι οποίοι σε ένα ερευνητικό σημείωμα έγραψαν: «Ο κ. Ο Ζάκερμπεργκ είναι τελικά καπιταλιστής».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024