Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των overdose από ναρκωτικά

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των overdose από ναρκωτικά

Τα οπιοειδή -που συνήθως λαμβάνονται με άλλες ουσίες- είναι η πιο κοινή αιτία θανάτων που προκαλούνται από ναρκωτικά στην ΕΕ.

Για χρόνια, οι ευρωπαϊκές Αρχές ανησυχούν ότι μια επιδημία ναρκωτικών στην κλίμακα της κρίσης των οπιοειδών της Αμερικής θα έφτανε στις ακτές της ηπείρου.

Ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, εκτιμάται ότι σκοτώνουν περίπου 70.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Η Ευρώπη, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη δίνη της φαιντανύλης, σύμφωνα με τον Economist.

Τα οπιοειδή είναι η πιο κοινή αιτία θανάτων που προκαλούνται από ναρκωτικά στην ΕΕ

Από ιατρικής άποψης, σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να θεραπεύσουν την πηγή του πόνου τους, αντί να στραφούν σε εθιστικά ιατρικά οπιοειδή για γρήγορη λύση.

Αλλά η απορρόφησή τους είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες από άλλες.

Η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας της ΕΕ δείχνει πού εκτιμάται πού υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση και overdose από ναρκωτικά και τον βαθμό που ευθύνονται τα οπιοειδή.

Ποια χώρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία αντιμετωπίζει το πιο θανατηφόρο πρόβλημα ναρκωτικών, με θανάτους περίπου τρεις φορές υψηλότερους από τον μέσο όρο της περιοχής.

Η Εσθονία, η οποία έχει καταστραφεί από οπιοειδή και άλλα ναρκωτικά, βρίσκεται πολύ πίσω.

Τα ναρκωτικά υπολογίζεται ότι έχουν σκοτώσει περίπου 6.400 ανθρώπους στην ΕΕ το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αν και ο πραγματικός αριθμός θα είναι υψηλότερος.

Η αξιολόγηση του συγκεκριμένου ρόλου των οπιοειδών είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ορισμένες νεότερες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα νιταζένια, μπορεί να μην ανιχνευθούν σε συνήθεις μεταθανάτιες εξετάσεις σε ορισμένες χώρες.

Προσωρινά δεδομένα από την Εσθονία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι τα νιταζένια υπήρχαν σχεδόν στους μισούς θανάτους που σχετίζονται με ναρκωτικά το 2023, από 39% το 2022.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η έκθεση διαπίστωσε ότι τα οπιοειδή (που συνήθως λαμβάνονται με άλλες ουσίες) είναι η πιο κοινή αιτία θανάτων που προκαλούνται από ναρκωτικά στην ΕΕ.

Το 2022 ήταν υπεύθυνοι για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Στη δίνη των οπιοειδών

Στη Δανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία, τα οπιοειδή —συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης και των συνθετικών μορφών— αποτελούσαν περισσότερο από το 90% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Η Γερμανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τη φαιντανύλη και τα παράγωγά της, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και τη Δανία.

Η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει τη δική της κρίση οπιοειδών. Σχεδόν όλη η προμήθεια της Ευρώπης προέρχεται από παπαρούνες στο Αφγανιστάν.

Οι περικοπές στην παραγωγή από τους Ταλιμπάν αναμένεται να περιορίσουν σοβαρά τη διαθεσιμότητα φθηνής ηρωίνης στην Ευρώπη φέτος.

Οι συμμορίες ναρκωτικών αναμένεται είτε να αναμειγνύουν φαιντανύλη στο υπόλοιπο απόθεμα ηρωίνης ή να πουλήσουν το συνθετικό ναρκωτικό ως υποκατάστατο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια παρόμοια έλλειψη ηρωίνης οδήγησε σε αύξηση της χρήσης φαιντανύλης στην Εσθονία.

Πέρυσι ο Antony Blinken, υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι είτε είχαν ήδη πρόβλημα με φάρμακα που μοιάζουν με φαιντανύλη.

Η μετάβαση από έναν τύπο οπιοειδούς σε έναν άλλο μπορεί να είναι ξαφνική και τα αποσπασματικά δεδομένα της ΕΕ θα δυσκολέψουν τον εντοπισμό και τον εντοπισμό νέων θύλακων εθισμού εάν το ναρκωτικό εξαπλωθεί στο μπλοκ.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024