Παιδιά υποφέρουν από την πείνα – Πολεμικές συρράξεις και Κλίμα οδηγούν σε επισιτιστική φτώχεια
Πάνω από το 25% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από την πείνα, αναφέρει η έκθεση της Unicef
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι πολεμικές συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, εντείνουν την επισιτιστική κρίση, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, είναι αντιμέτωπο με την πείνα.
Παγκοσμίως, το 27% των παιδιών κάτω των 5 ετών υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική φτώχεια το 2022 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας πάνω στο θέμα.
Πάνω από το ένα τρίτο των 181 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν πληγεί ζουν στη νότια Ασία, όπου δύο στα πέντε βρέφη βρίσκονται κάτω από το όριο της επισιτιστικής φτώχειας, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ινδία να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.
Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των «συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ και των οικονομικών κρίσεων», καθιστώντας πιο δύσκολο για τις οικογένειες να βρουν και να αντέξουν οικονομικά θρεπτικά τρόφιμα για τα μικρά παιδιά τους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αναμένεται ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν αν δεν γίνει τίποτα. Η παιδική επισιτιστική φτώχεια πρέπει να αναδειχθεί ως αναπτυξιακή και ανθρωπιστική προτεραιότητα.
Στη Γάζα, ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση της πείνας των παιδιών. Υπολογίστηκε ότι το 88% των παιδιών ζουν τώρα σε σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στην παλαιστινιακή επικράτεια, από 13% το 2020.
Ενώ η έκθεση διαπίστωσε ότι το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική φτώχεια είχε μετατοπιστεί ελάχιστα στις μισές από τις 64 χώρες με δεδομένα να χρονολογούνται από το 2012, σχεδόν το ένα πέμπτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα πριν από μια δεκαετία έχουν δει την κατάστασή τους να επιδεινώνεται.
Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής φτώχειας σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά καθυστέρησης, μια σοβαρή μορφή υποσιτισμού, σε ορισμένες δυτικές και κεντρικές χώρες της ηπείρου προβλέπεται να παραμείνουν υπερδιπλάσια από τον συμφωνημένο στόχο το 2030.
Η επισιτιστική ανασφάλεια σε αυτές τις περιοχές έχει ενταθεί από την αύξηση των ξηρασιών και των πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης να εξαφανίζονται.
Οι πολίτες στις φτωχότερες περιοχές βασίζονταν όλο και περισσότερο σε φθηνότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, ανέφερε η Unicef.
Τα στοιχεία από την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής έδειξαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2022 σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, ενώ οι αγορές αναψυκτικών αυξήθηκαν επίσης κατά 70% κατά την περίοδο αυτή.
Ενώ τα προβλήματα που προκαλούνται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν κυρίως τις αστικές περιοχές, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ήταν πιο διαδεδομένη στις αγροτικές κοινότητες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις