Ήταν πίσω στο 1998 που ο αείμνηστος ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης πρωταγωνίστησε στην ελληνική δραματική ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη στο πλευρό του Δημήτρη Καταλειφού, του Θανάση Βέγγου και του Γιώργου Αρμένη.

Ο Αλέξανδρος Τσακίρης είχε υποδυθεί τον ιδιοκτήτη του επαρχιακού σκυλάδικου «Βιετνάμ», αφήνοντας το στίγμα του με την ατάκα «Ό,τι πει ο κύριος Μάκης» στην αξέχαστη ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη.

Η σπονδυλωτή ταινία παρουσίαζε τρεις διαφορετικές ιστορίες που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τον ανθρώπινο πόνο.

Στ’ Χαρώνειο νόμισμα

Ένας αρχαιολόγος ταξιδεύει να συναντήσει τους φίλους του γιου του, Αλέξη, ο οποίος αυτοκτόνησε στα είκοσί του χρόνια, όταν ήταν φαντάροςστη σκοπιά. Παράλληλα, κάνει μια αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους, πέφτοντας πάνω στον ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Κατά το ταξίδι της αναζήτησής του, ο αρχαιολόγος ανακαλύπτει ακόμα και μια βιντεοκασέτα από ένα γλέντι στο στρατόπεδο, που αποτυπώνει το τελευταίο Πάσχα που γιόρτασε το παιδί του.

Η τελευταία νανόχηνα

Κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο Δέλτα του Έβρου, ζει ένας ηλικιωμένος θηροφύλακας, ο Αντώνης, ο οποίος έχει συναισθηματικό δέσιμο με τα σπάνια πουλιά που ζουν στην περιοχή. Φιλοξενεί με χαρά τους ορνιθολόγους που επισκέπτονται την περιοχή για να δουν τα πουλιά. Η συμπεριφορά του όμως αλλάζει, όταν ένας ασυνείδητος σκοτώνει με μια επανληπτική καραμπίνα την τελευταία νανόχηνα. Μέσα σε μια βάρκα, ο Αντώνης σκοτώνει με τη σειρά του τον κυνηγό.

Βιετνάμ

Ο Μάκης Τσετσένογλου, ένας πρόσφατα χωρισμένος μεσήλικας μεγαλέμπορος επίπλων πολυτελείας στο Κιλκίς δεν μπορεί να ξεπερασει ότι η Τασούλα, η γυναίκα του, πήρε το παιδί μαζί της. Για να πνίξει τον πληγωμένο του εγωισμό πηγαίνει στο επαρχιακό σκυλάδικο ονόματι Βιετνάμ όπου και είναι τακτικός θαμώνας, και αφού σπάσει όλα τα πιάτα, ραντίσει την τραγουδίστρια με καλάθια ροδοπέταλα, ξηλώσει μέχρι και τις πορσελάνες από τις τουαλέτες, αποφασίζει να σπάσει και το μαγαζί. Διαπραγματεύεται επί τόπου με τον μαγαζάτορα, δίνει όλα του τα εκατομμύρια σε επιταγή και φωνάζει τον Ηλία με την μπουλντόζα του. Το γλέντι μεταφέρεται μπροστά στο μαγαζί, τα όργανα συνεχίζουν το πρόγραμμα, ο Ηλίας καταφτάνει με την μπουλντόζα, και υπό την συνοδεία της μουσικής ισοπεδώνεται το κτίριο. Ο επιπλάς εξιλεωμένος περιλούζει τα ρούχα του με την τελευταία μπουκάλα ουίσκι, ανάβει φωτιά στη καπαρντίνα του που πάντοτε τη φοράει και δεν την βγάζει ποτέ, και με τα όργανα να ξεφαντώνουν, ενώ ο ήλιος στο βάθος ανατέλει, χορεύει το τελευταίο του ζεϊμπέκικο απομακρυνόμενος μέσα στα χωράφια.

Η σημαντική καλλιτεχνική πορεία του Αλέξανδρου Τσακίρη

Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στις Σέρρες στη Νέα Ζίχνη και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Στην πολυετή καριέρα του δούλεψε σε όλες τις κρατικές σκηνές με όλους σχεδόν τους Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν στην Ελλάδα.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το ΚΘΒΕ, όλα σχεδόν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το Θέατρο του Ν. Κόσμου κ.α.

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις ​Επτά επί Θήβας (2017), Επτά επί Θήβας (2016), Festen – Οικογενειακή γιορτή (2017), Οικογενειακή Γιορτή (Festen) (2016) και πιο πρόσφατα η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στον «Θείο Βάνια» σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι και στο ντοκιμαντέρ για το 1821 με τη συμμετοχη μεγάλων καλλιτεχνών. Η τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2018 στο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» σε σκηνοθεσία του Σίλβιου Πουρκαρέτε.

Έχει παίξει σε έργα των: Καμπανέλλη, Ψαθά, Ποντίκα, Διαλεγμένου, Μπίαν, Σαίξπηρ, Σοφοκλή, Βάλζερ, Μουρσελά, Ιονέσκο, Καρυστιάνη, Ταϊπλιάδη, Μολιέρου, Κόκκου, Ντε Φιλίππο, Πιραντέλλο, Σικελιανού, Μποστ, Μπρεχτ, Ο’ Νηλ, Ρούσσου, Ξανθούλη, Χρηστίδη, Ντοστογιέφσκι, Αριστοφάνη, Σολωμού-Ξανθάκη, Καπετανάκη, Τερζάκη, Δήμου, Γκομπρόβιτς, Ροΐδη, Βυζάντιου κ.ά.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: Όλα είναι δρόμος (σκην. Π. Βούλγαρη), Η πίσω πόρτα (σκην. Γ. Τσεμπερόπουλου), Ο κύριος με τα γκρι (σκην. Π. Χούρσογλου), Γυναικείες συνομωσίες (σκην. Β. Βαφέας), Κινητά στοιχεία (σκην. Α. Σιαδήμας, μικρού μήκους).

Στην τηλεόραση έπαιξε στη σειρά Θύματα ειρήνης (σκην. Γ. Διαμαντόπουλος).